Szerbusztok!
A segítségeteket kérem a következőben .
Nevelt lányomat korlátozó végzéssel gondnokság alá helyezték.A gondnoka nem hajlandó a vagyonából kiadni a leánynak csak 20e ft /mert az elég neki.több mint egy éve él velünk/nagykorúsága óta/jövedelem nélkül semmilyen ellátást nem kap.100e ft ot bkért az egymillió kettőből a füle botját sem mozdítja a gondnoka.mire kérte:a szobálya felújítására ruházatra.megkérlek bennetek segítsetek nekünk mert nem jól van ez így mit tehetek .válaszokat a gyuriczat63@gmail.com címre is küldhettek.kélrlek segítsetek mert nem tudom mit tegyek üdv:Tibor
gondnokság alá helyezés
Szóba kellene hozni.
A gyámhivatali eljárás során a lakóhely megválasztása nem került szóba.
A gyámhatóság a lakóhely megválasztása tekintetében is kéri a gondnokságot? Mert kellene.
Nagymamám 83 éves, sajnálatos módon rendkívül nagyfokú feledékenységben szenved. Egyedül él. Két lánya közül nagynéném meghalt, így édesanyám vállalná, hogy a gondnoka lesz, az eljárás el is indult. Ennek keretében elmeorvos-szakértői vélemény készült, mely rögzíti, hogy egyedül nem lakhatna.
Mivel feledékenységéből napi szinten problémák voltak és vannak(bankkártyáját elhagyta, pénz címleteket összekeverte, nagyértékű, szükségtelen műszaki cikkeket vásárolt) és a bírósági tárgyalást csak 2014. augusztusára ütemezte a bíró a gyámhivatalnál ideiglenes gyám kirendelésére – édesanyám – került sor. Sajnos időközben édesanyám is beteg lett, de mint legközelebbi élő hozzátartozója, a gondnokságot továbbra is vállalná. Aggasztó, hogy nagymamám egyedül él, lassan már nem tudja ellátni magát, depressziós, azzal fenyegetőzik, hogy a gyógyszereit egyszerre beveszi. Mivel nagymamám édesanyámmal egyáltalán nem jön ki, nem akar hozzá költözni. Így a családban felmerült idősek otthonában történő elhelyezése. Ez elől azonban nagymamám kategorikusan elzárkózik, a gyámhivatal szerint viszont akarata ellenére nem lehet ilyen intézményben elhelyezni. Segítséget szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőségeink van arra, hogy Őt biztonságba tudjuk
Édesapád vagyonával szabadon nem rendelkezhetsz, a gyámhatóság felügyeli azt.
A városi/megyei önkormányzat szakigazgatási szervével vedd fel a kapcsolatot.
Édesapádat próbáld mielőbb elhelyezni megfelelő szakirány intézetben ahol biztosított a napi 24 órás ápolás, gondozás, felügyelet. Mivel fizetőképes valószínű akár az egyágyas elhelyezése is megoldható. / Havi ellátási díjat kell fizetni, ha kevés a nyugdíja a különbözet a vagyon maradékából...
Kérd a főorvost irányítson a megfelelő állami/egyházi intézményhez.
----- laikus hozzászóló
Tisztelt Szakértők! Én olyan problémával fordulnék önökhöz,hogy édesapám kizáró gondnokság alatt áll a gondnoka én vagyok édesapám skrizoféniás eddig a 90 éves nagyapámmal lakott együtt de sajnos idegileg tönkre tette.Ezért én ugy határoztam átmenetileg magamhoz fogadom igy tudom elenőrizni hogy rendesen be veszi e gyógyszereit amit nagyapám melett sajnos nem szedte rendesen.Most jelenleg kórházi kezelés alatt áll mert agressziven viselkedett és öngyilkos szándékai is voltak.De ha ki kerül onnan nem szeretném vissza engedni őt hisz borzasztó körülmények közt éltek együtt de sajnos magamhoz sem tudnám fogadni mert elég kicsi a lakásunk de rendelkezik vagyonnal és lehetséges lenne e az hogy vásárolhatnék e a közelemben neki egy kis házat ahol minden nap tudnék róla gondoskodni engedélyeznek e ilyet mert nem szeretném otthonban elhelyezni!!Válaszukat előre is köszönöm!!
Ki lakik benne?
Tisztelt Szakértők!
Gyámügy által én lettem a gondnok./Régebben leírtam a történetet./Kérdésem haza tudom-e vinni a gondnokoltat a haszonélvezetével terhelt ingatlanba./milyen jogcímen és hogy tudunk bemenni,ha nincs kulcsunk?/
Segítségüket előre is köszönöm.
Ha szenvedélybetegséggé vált a szerencsejáték, akkor igen. Egyébként édesapátok kérhetné bíróságon a közös vagyon megosztását.
Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám depresszióval küzd és rendszeres látogatója a pszichiátriának. Nyugtatókon és egyéb gyógyszereken él. Sokszor nincs igazán beszámítható állapotban. Mostanság kiderült, hogy szerencsejátékozik, így végre megtudtuk mire vesz fel rendszeresen kölcsönöket. Szenvedélyét provident hitelekből finanszírozza és évente 100-300ezer forintot vesz fel titokban (természetesen mind kiderülnek). Emellett a befizetendő csekkeket elrejti. Anyagi gondjuk nem lenne, mert 2 nyugdíjból élnek, édesapám még mindig vállal munkákat és mi (gyermekeik) is támogatjuk őket. Édesanyánkkal próbáltunk szót érteni, de sajnos mindhiába. Van megoldás, amit esetleg itt kapok? Jó helyre írtam egyáltalán? A gondnokság alá helyezéssel segíthetnénk szegény édesapánkon, akin csattan ez az egész?
Tisztelt Fórumozók!
Határozatban cselekvőképtelen férjem ideiglenes gondnoka lettem. Amikor a Gyámhivatalban a jegyzőkönyv készült, megkérdeztem, hogy tudnának-e adni olyan segédanyagot, amely pontosan tartalmazza a gondnokok kötelességeit és jogait, valamint az elszámolás pontos szabályzását. A válasz az volt, hogy ezt a Ptk. tartalmazza. A hivatal segítőkészségégét nem minősítem, de mivel nem vagyok sem jogász, sem ügyvéd, nem biztos, hogy az ide vonatkozó törvényt helyesen tudnám értelmezni. Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy hol található olyan egységes, józan paraszti ésszel megérthető információ, amelyből megtudható a gondnok pontos feladata, és az, hogy a gondnokolt jövedelmének elszámolásánál milyen szabályokat kell figyelembe venni? Azt javasolták, hogy mindenről kérjek számlát, de nem tartom életszerűnek, hogy a sarki kisboltban reggelente vásárolt 4 kifliről számlát kérjek - főleg úgy, hogy abból lehet, hogy kettőt én fogok megenni. "Kivételt képez a számadás alól, ha a gondnokoltnak nincsen vagyona és a munkaviszonyból származó jövedelme, nyugdíja, egyéb járadéka nem halad meg egy bizonyos jogszabályban meghatározott értéket." Ezt olvastam egy ezzel kapcsolatos oldalon, de melyik az a "bizonyos jogszabály"? És mi a meghatározott érték?
A válaszokat előre is köszönöm.
Végzés?
És kit neveztek ki gondnoknak?!
Tisztelt Fórumozók!
Megérkezett a bírósági Végzés a gondnokság alá helyezésről.Kérdésem,hogy ezzel a Végzéssel jogomban áll-e a hagyatéki tárgyaláson és rendőrségi feljelentésnél képviselni az örököst,sértettet?Vagy a Gyámügyi Hivatali papírt meg kell várni?Válaszokat köszönöm.
„Muszáj nekünk a bíróság által kijelölt elme orvos szakértőt elfogadni?”
Nem. De az ítéletet úgyis az ő szakvéleményére alapozzák. Megjegyzem, ha jól értem, az első fokon kirendelt szakértő is vele egyezően vélekedett, és nincs is ezzel ellentétes szakvélemény, csak a hozzátartozók laikus véleménye.
Egyébként majd nem mindegy, hogy mi idézte elő a beszámítási képesség korlátozásához vezető pszichés betegséget, a beszámítási képesség hiánya vagy korlátozott volta a lényeg.
Tisztelt Szakértök!
Lenne egy kérdésem. "2013.04.14. Írtam, hogy rokonomat 44 éves Hölgy aki albérletben lakik nálam gondnokság alá helyezték."
Ez ellen fellebbezést nyújtottunk be amit tavaly ősszel tárgyaltak. A tárgyalást azzal az indokkal halasztották el, hogy a rokonomat egy másik a bíróság által kijelölt elmeorvos szakértő vizsgálja meg. Ami már meg is történt és a tárgyalást 2014.03.11.-ére tűzték ki. Elmeorvos szakértő Hölgy (kb.50) kb. 15 percet volt nálunk és olyan elmeszakértői véleményt irt amire szerintem biztosan gondnokság alá helyezik.
Az egész elme szakértői véleményt a régi három évvel azelőtti zárójelentésekből írta ki amikor még elégé depressziós volt. Ami nem is csoda ha egy év leforgása alatt, férjét, anyát és apját is elvesztette. Itt említem meg, hogy a rokonai közül senki sem akarja sőt aláírásukkal fia, Öcse és a nővére is tiltakozik gyám alá való helyezésének. Ezt a gyámügyes teljesen egyedül valami oknál fogva nem tudom, mint egy megszállott csinálja. Szerintem minden áron meg akarja mutatni, hogy ö az erősebb. Mert ö mint régi munkássör komcsiból lett gyámügyes, köztudott, hogy ezek az emberek, egyszerűen nem tudnak veszíteni.
Vagy az fáj neki vagyis irigy, hogy én allergiás voltam rájuk és 45-évet külföldön éltem. Nekem az a véleményem, hogy a jelenlegi elmeorvos szakértőt és persze az előtti bírónőt is beleértve mindkettőt lefizette. Az első tárgyalás nem volt más mint bábszínház mert minden úgy történt ahogy a gyámügyes akarta.
Ezek után úgy döntöttünk, hogy a tárgyalásra elmegyünk és közöljük a bírósággal, hogy ezt a elmeorvos szakértőt nem tudjuk elfogadni és jövünk haza. Mit tudnak csinálni? Rokonom csak 22-800 Ft-ot kap havonta.
Muszáj nekünk a bíróság által kijelölt elme orvos szakértőt elfogadni?
Válaszokat előre is köszönöm. Üdv. Deni
Kedves fórumozók!
Édesanyám 2 éve agyvérzést kapott, aminek következtében csak a jobb keze mozog, és mostanra olyan fizikai állapotba került, hogy egyedül fel sem tud ülni. Otthonban van. Az agyvérzése előtt is depressziós volt, nem nagyon törődött a dolgaival, a számláit általában befizette, volt hogy nem, és nem azért, mert nem volt pénze. Egyszerűen nem törődött a dolgaival. Szellemileg elvileg ép, a XIX. századi német irodalomról szuperul lehet beszélgetni vele (ha van hozzá kedve), de azt nem tudja megmondani, hogy 2 éve kapott-e a Telecomtól médiaboxot, és ha igen, hová tette.
Az egyetlen lánya vagyok, én intézem az ügyeit, ahogy tudom. Pillanatnyilag meglehetősen nehezen, ugyanis én Pesten élek, most már ő is, viszont a lakása 120 km-rel odébb van, oda jön az összes levele. A bankszámlájához csak annyira férek hozzá, hogy levegyem a nyugdíját (illetve annyit, ami az otthont meg a gyógyszereit fedezi, mert a lakása rezsijét csoportos beszedéssel vonják). Semmi egyebet nem tehetek, még az ingyenes pénzfelvételt sem tudtam kérni. A bank elzavart, hogy hozzam be anyámat (képtelenség), vagy hozzak közjegyzői meghatalmazást. Felhívtam egy közjegyzőt, ami mondta, hogy 40.000 Ft (ebből azért még nagyon sokáig tudok kp-t felvenni), és olyan minősíthetetlenül beszélt velem, hogy mennyi anyu nyugdíja, meg mennyi a pénze, mintha ki akarnám rabolni. Felhívtam a gyámhivatalt is, ahol rövidre zárták a dolgot annyival, hogy ha eszénél van, akkor nem lehet gyámság alá helyezni. És ha eddig is intéztem az ügyeit, akkor biztos meg fogom oldani ezután is.
Tud valaki erre megoldást? Lehet, hogy az orvos megállapítaná, hogy képtelen az ügyei vitelére? Előfordulhat, hogy nem engem neveznek ki gondnoknak? (Mondjuk a családból más nem is vállalná...) Annyi szar sztori van, hogy elsikkasztják a gondnokolt pénzét...
Ha valóban felróhatóan kárt okozott a gondnok, amit azért a leírásból én nem állítanék határozottan, akkor a munkáltatójával szemben lehet kárigénnyel élni.
Az esetleges elszámolási vitában a gyámhatósághoz lehet fordulni.
Kedves Hölgyek/Urak! Két kérdésem lenne, az egyik, hogy a hivatásos gondnok jogszerűen fizeti-e a gondnokoltjainak látogatása során felmerült benzinköltségét és autópályadíját a gondnokolt vagyonából? Ez a munkájának része, ergo a költségtérítést szerintem a munkaadótól kellene megkapnia... (Benzinköltséget és a 9Ft/km-es költségátalányt)
Másik kérdésem az, hogy ha a hivatásos gondnok mulasztása következtében vagyoni kár éri a gondnokoltját, az hogyan érvényesíthető? (A gondnokoltat otthonba költöztette, az ingatlanban nem fizette az unoka által használt villanyára költségét, így az órát a szolgáltató kikapcsolta. Az unoka sajnos elhunyt, majd fél évvel később rendezte a számlatartozást, de nem intézkedett a visszakapcsolás iránt, így az órát leszerelte a szolgáltató. Az óra felszerelésének költsége (400 eFt) hogyan érvényesíthető? Nagyon köszönöm, ha segítenek!
„A tudtomon kívül a húgom gondnokság alá helyezheti édesapámat?”
Igen.
„Ha igen, elintézheti hogy kizár az örökségből?”
A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Sziasztok!
A tudtomon kívül a húgom gondnokság alá helyezheti édesapámat?
Ha igen, elintézheti hogy kizár az örökségből?
Előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02