gondnokság alá helyezés


monalisa1 # 2013.08.12. 10:32

Annyit külön: a cselekvőképtelenség nem azonos a mozgáskorlátozottsággal.

monalisa1 # 2013.08.12. 10:28

evia35

Javasolnám kombi autót vegyetek aminek a nagy csomagtartójába az összecsukott tolókocsi fektetve könnyen- jól elfér, valamint az egyéb utipoggyász is. (A küszöb alacsonyabb mint egy limuzin autónál, nem kell a t.kocsi be- és kirakásakor akkorát emelni.)

Pl. egy Opel Classic III 2-3 évesen 2.5 M forint körül nagyon jó választás lehet.

Ha a beteg orvosilag kerekésszék használatára szorul igényelhető részére parkolási igazolvány, az autót családtag vezetheti. (Természetesen az autót a rokkant nevére kell megvenni.) Ebben az esetben az éves súlyadóból 13e Ft-ig kedvezmény kapható.

Ha tudtok várni (...) az autó vásárlással, és ha a rokkant tagja a megyei rokkantszövetségnek, akkor a nevében pályázni lehet az Országos Szövetségnél egyszeri 600e Ft vissza nem térítendő állami támogatásra - használt autó vásárlásakor.

Az illetékes orvosszakértői bizottság határozata alapján közgyógyigazolvány valamint fogyatékossági támogatás igényelhető.

Némi utánjárások de valószínűséggel 3-4 hónap alatt megvan minden.

ObudaFan # 2013.08.12. 05:50

A gyámhatósággal kellene egyeztetni.

evia35 # 2013.08.06. 09:56

Szép napot Kívánok mindenkinek.
Férjem testvérét ápolom teljes ellátásra szorul cselekvő képtelen a mi gondnokságunk alatt áll.Kész pénz vagyonnal rendelkezik, fenntartásos betétben gyűjtjük a pénzét. Szeretnénk egy nagyobb kényelmesebb autót vásárolni. a kérdésem, milyen feltételekkel vásárolhatnánk az ő készpénz vagyona terhére , ugyan is az ő szállítása így lenne megoldott a mi kis opel corsa- b még a kerekes széke sem fér bele, sajnos. így nehézkes, csak betegszállítóval tudunk orvoshoz járni. El utazni meg nem is tudunk sehová pedig szívesen vinnénk a hegyekbe kirándulni ahol a szüleimnek saját kis házuk.
válaszukat előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.06.24. 19:58

A gyámhatóság kivételesen indokolt esetben hozzájárulhat

  • a cselekvőképtelen személy gondnoka, korlátozott cselekvőképesség esetén pedig a gondnokolt és a gondnok közös kérelmére a gondnokság alá helyezett személy leszármazójának önálló háztartás alapításához, fenntartásához, illetve más létfontosságú célja eléréséhez a gondnokság alatt álló vagyonának terhére; a támogatás mértéke a leszármazó kötelesrészét nem haladhatja meg;
  • a korlátozottan cselekvőképes gondnokolt és gondnoka közös kérelmére a gondnokolt által történő - az előző pontban foglaltak alá nem tartozó - ajándékozáshoz vagy jogokról ellenérték nélkül lemondásához, illetve közcélra történő felajánlásához, feltéve, hogy a jogügylet a gondnokolt megélhetését nem veszélyezteti.
Zoooldike # 2013.06.24. 09:22

Szép napot,

olyan kérdésem lenne, hogy a gyámság alatt lévő személy valamilyen úton módon - hogyha ő i szeretné és megengedheti magának - nem támogathatja anyagilag a gyermekeit, akik már elmúltak 18 évesek?
Ez a kérdés azért jött, mert édesanyám a gyámja apukámnak, aki delirium tremens-szel került kórházba 1,5évvel ezelőtt, mi vittük be. A rövidtávú memóriája annyira megsérült, hogy délután arra sem emlékszik, hogy mit evett reggelire, ebédre. Emiatt a probléma miatt nem szívesen hagynánk otthon egyedül, így egy otthonban van jelenleg. Anyukám lett a gyámja. Én már képes vagyok eltartani magam, 24éves vagyok, jelenleg nem tanulok, viszont a húgom még csak most múlt 18éves és tanulna tovább. Viszont apukám nem tudja támogatni anyagilag, mivel a gyámügyön anyukámnak azt mondták, hogy mivel elmúlt 18éves a húgom, így el tud menni dolgozni és el tudja magát tartani - novemberben lett 18, és januárban vitte anyu a papírokat a gyámügyre, hogy apukám jövedelmét mire költötte és nagy nehezen fogadták csak el, hogy a szalagavató költségeinek felét apukám állta, akkor még nem tudtuk, hogy mivel elmúlt 18, így semmit nem költhet ránk, a gyerekeire édesapánk. Ez ellen nem lehetne valamit tenni?! Édesapám mindig mondja anyukámnak, hogy vegyél a lányoknak ezt meg azt, meg hogy adjon nekünk pár ezer FT-ot, de anyu mindig mondja, hogy sajnos nem adhat, mert hogy ezt mondták neki, s így nem tudja elszámolni. Erre tudna valaki valamilyen megoldást javasolni? Mert hogyha anyukám aláírat vele valamilyen papírt, akkor az visszaélés anyukám részéről - bár elviekben apukámmal nem lehetne aláíratni semmit, mégis az áfás számlákat alá kell vele íratnia anyunak, függetlenül attól, hogy gyámság alatt van, ezt se túlzottan értjük-. Legalábbis mi így gondoljuk. Vagy ügyvédhez kellene fordulni?

Előre is köszönöm, hogyha valaki tud válaszolni ebben a kérdés körben.
Üdvözlettel: Zoooldike

ObudaFan # 2013.04.15. 12:40

A gyámhatóságnak erre megvan a hatásköre.
A gondnok nem elveszi ezt a pénzt, a gondnokoltra kell fordítania. Hogy a gondnokolt rendelkezhet-e önállóan a jövedelme egy részével, az már a gondnokság alá helyező ítélet pontos tartalmától függ.

deni # 2013.04.14. 21:55

Tisztelt Szakértök!
Lenne egy kérdésem. Rokonomat 43 éves Hölgy (mivel nálam lakik albérletben én cselekvő képesnek tartom) ezen a héten gondnokság alá helyezték. Most attól fél, hogy a gondnoka elfogja venni a szoci segély felét az az 11 ezer Ft.-ot. Van olyan táblázat ami kimutatja, hogy mennyiből menyit vehet el a gondnoka?
Különben a gondnokság alá való helyezést a rokonai közül senki sem indította el, ezt teljesen egyedül, állítólag orvosi javaslatra a gyámügyi ügyintéző tette. Kérdésemre, hogy ha a rokonom nem örökölt volna az apjától 1/3 a házból és nem lenne egy fél családi ház (urától) a nevén, akkor is elindította-e volna a gondnokságot? Erre a kérdésre nem akart válaszolni. Azzal vigasztalt, hogy fellebbezhetünk ha úgy akarjuk.
Válaszokat előre is köszönöm. Üdv. Deni

lajcsó # 2013.04.14. 12:41

A 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 134. § (1) bekezdése alapján: "Ha a cselekvőképességet érintő gondnokság alatt álló személynek nincs olyan hozzátartozója, aki a gondnokság viselésére alkalmas, részére a gyámhivatal hivatásos gondnokot rendel."
A Korm rendelet 131. §(3) bekezdése alapján: "A gyámhivatal a Gyvt. 128. §-ával meghatározott személyeken kívül meghallgatja - ha mentális állapota lehetővé teszi - a gondnokság alá helyezéssel érintett személyt, valamint a gondnoki tisztség ellátását vállaló személyt."
Feltételezem, hogy a gyámhivatal megítélése szerint te - valamilyen okból - alkalmatlan lehetsz a gondnoki feladatok ellátására.

bregana # 2013.04.14. 10:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám gondnokság alá helyezése miatt szeretnék tanácsot kérni. 3 éve bekövetkezett agylágyulás miatt demenciális zavarokkal küzd, ne,tudja hol van, a hozzátartozóit sem ismeri meg sokszor. A kórházban mondták, hogy a gyámság alá helyezést ők hivatalból elindítják, és vállaltam, hogy leszek a gondnoka. Otthonban történő elhelyezése vált szükségessé. Egy évre rá sikerült az otthonba elhelyezni, de a gyámság alá helyezés valahol elakadt. Ezért levélben kérdeztem rá az otthon vezetőjére, hogy mi a gond, amire azt válaszolta hogy ez hosszú időt vesz igénybe. Utólag viszont kiderült, hogy nem is történt eljárás,pedig a jogszabály erre kötelezi a gyámhivatalt. Csak 2 évvel a betegség után indították meg a gyámság alá helyezést. Voltunk a bíróságon, mert az akkori orvosi vizsgálatokat is újra le kellett folytatni. Egyeztettem a Gyámhivatallal, mert nem kaptam semmilyen értesítést a tárgyalás után, ahol azt mondták, hogy természetesen a közeli hozzátartozó lesz elsődlegesen a gyám, ha szeretném. Azóta eltelt újabb egy év, és ma tudtak meg az egyik szobatársától, hogy anyukám hivatásos gondnokot kapott, mert Őt, aki nem beszámítható megkérdezték, hogy ki legyen a gondnoka és Ő így döntött. Azt sem tudja szegény, hogy miről kérdezik, mégis ilyen előfordulhat, és engem meg sem kerestek a hivataltól, pedig azt ígérték, hogy ez meg fog történni. Én ezzel a döntéssel nem értek egyet. Mit tudok tenni, hogyan tudok a döntés ellen kifogással élni.
Kérem adjanak tanácsot.
Köszönöm

kcsalad # 2013.03.29. 15:37

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem:

65 éves édesanyámat a bíróság cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezte (a a korlátozás valamennyi ügycsoportra vonatkozik). Ketten vagyunk testvérek, a nővéremet elutasította nyilatkozatban, mint lehetséges gondnokot (aki nagyon akart gondnok lenni), és engem, a fiát választotta. A gyámhivatal - amely a nővéremet "pártolja" - , fanyalogva, de engem nevezett ki gondnoknak. A nővérem és köztem évekkel ezelőtt megromlott a viszony, nem tartjuk a kapcsolatot egymással.
A gondnokság alá helyezési eljárásról engem nem értesített senki, véletlenül, az édesanyámtól tudtam meg nagy nehezen, aki szintén nem értette, miről van szó, csak azt mondták neki, írjon alá különböző papírokat (környezettanulmány, orvosi vizsgálat, felvételi kérelem a szociális otthonba, stb.). Amikor tudomást szereztem az ügyről, az eljárás már hónapok óta tartott. A gyámhivatal engem nem értesített (noha címem és telefonszámom ismert).
A nővérem beszélte rá az édesanyámat a szociális otthonra, alá is írta a szerződést, miszerint a nyugdíja és az otthon költségeinek különbözetét ő fogja állni. Édeasanyám ingatlanának 1/3-ában a nővérem élettársa a tulajdonos (erről is csak később értesültem), a maradék 2/3-ot édesanyám nekem ajándékozta (szabályosan, ügyvédnél megírt szerződés alapján, haszonélvezeti joggal terhelten) még akkortájt, amikor a gondnoksági eljárás megindult, de még nem zajlott le. Ideiglenes gondnok és vagyonzárlat nem volt, mint utóbb kiderült. Édesanyám az ajándékozást azzal indokolta, hogy a nővéremnek nagyon sok anyagi és nem anyagi támogatást nyújtott idáig (pénzzel, gyermekneveléssel, tartással több mint 20 éven keresztül), én pedig nem kaptam tőle ennyit, és ezzel tudna nekem és családomnak segíteni.
Amikor kiderült, hogy én vagyok a gondnok, a nővérem azonnal felbontotta a szociális otthonnal a szerződést, akinek a nyugdíja nem elegendő a bentlakáshoz. Új szerződést kötöttünk az otthonnal (édesanyám és én), amelyben jeleztem, hogy a fennmaradó költségeket nem tudom vállalni tekintettel két kiskorú gyermekem eltarttására. Egyben megegyeztünk a vezetővel, hogy a kialakult új helyzetre tekintettel kér egy határozatot a fenntartótól, hogy mi legyen édesanyám bentlakásával, költségtérítésével. Kb. másfél hónap elteltével sem kaptam még meg a fenntartó határozatát, azonban a mai napon kaptam a szociális otthon vezetőjétől egy levelet az alábbi szöveggel:

"Tisztelt...!

Gondnokoltja, ... után fizetendő térítési díj összege az Intézmény számlájára megérkezett.
Tájékoztatom, hogy a ...-i Idősek Otthona Önnel, ...-val, mint gondnokkal kötött megállapodást. Az ön kötelezettsége a gondnokolt térítési díj megfizetése az intézmény felé. Kérem, hogy a továbbiakban szíveskedjen eszerint eljárni, és édesanyja után a költségeket megfizetni.

Kelt...."

A nyugdíja fele összegével én rendelkezem, amelynek 80 %-át át is utaltam a meghatározott MÁK-számlára.Azért csak ennyit, mert a lakóhelyem szerinti gyámhivatal tájékoztatása szerint ennyit utaljak át, és várjam meg a fenntartó határozatát, másrészt édesanyám haszonélvezeti ingatlanával kapcsolatban költségek merülnek fel havonta, pl. közös költség, alap-rezsiköltség.

Felhívtam telefonon a vezetőt, akivel nem tudtam beszélni, mert több mint egy hétig szabadságon van. A helyettesét kérdeztem, mit jelent ez a levél, hiszen úgy tudom, nem kötelezhetnek a fennmaradó közel 30 ezer Ft megfizetésére havonta, és ezt nem is vállaltam a szerződés erre vonatkozó pontjában. A helyettes egy jogszabályra hivatkozik, mégpedig a 29/1993-asra, amelyben viszont én nem olvastam atz, hogy köteles vagyok fizetni, mint gondnok.

Kérdéseim:

  • Kötelezhet engem a gyámhivatal vagy a szociális otthon a különbözet megfizetésére?
  • Ha nem fizetek (mert anyagi helyzetem nem teszi lehetővé), akkor megvonhatják tőlem a gondnoki kinevezést? Édesanyám ragaszkodik hozzám, és ellenem nem is merült fel eddig semmilyen kifogás, a nyugdíjával pontosan el tudok számolni akár azonnal is. A lánya egyáltalán nem látogatja, elmondása szerint az intézeti kérelmet is azért írta alá egykor, mert a nővérem megfenyegette, hogy "leveszi róla a kezét".
  • Mit lehet tenni ebben az esetben? Úgy tűnik, a gyámhivatal a szociális otthonnal és a nővéremmel karöltve azon "fáradozik", hogyan tudnának engem, mint gondnokot "kikészíteni", hogy aztán méltatlan legyek erre a tisztségre.

Tudtommal a nővéremnek semmilyen munkaviszonya nincs évek óta, az élettársa tartja el őt és a gyermekeket is (az egyik gyermek az övé, a nagyobbik gyermek már nagykorú, egy másik férfitól van.) Tehát a költség-hozzájárulást sem ő fizette eddig, hanem máshonnan származó jövedelemből. Sajnos, édesapánk cselekvőképességet kizáró gondnokság alá került évekkel ezelőtt (akitől édesanyám még korábban elvált és elköltözött). Egyszer összeesett otthon, kórházba került, nem votl magánál, és ezalatt a nővérem betetette a szociális otthonba (ahová édesanyámat is). Amikor erről tudomást szereztem, és meglátogattam, láttam, hogy szörnyű állapotban van, ezért elindítottam a gondnokság alá helyezési eljárást, mert a nővérem addig (hónapokig) nem tette meg, a nyugdíját viszont felvette (mint egyedüli hozzátartozó!), a földjeit bérbe adta. Amikor elindult az eljárás, kiderült, hogy a nővérem is "véletlenül" éppen aznap adta be a kérelmet, és nyilatkozatot, miszerint ő szeretne lenni a gondnok. Engem a továbbiakban már csak tanúként hallgattak meg egy alkalommal, majd a gyámhivatal közölte, a nővérem lesz a gondnok és kész. Ehhez természetesen joga volt.

Kérem, segítsenek, adjanak tanácsot!

Köszönöm!

menton # 2013.03.06. 18:50

Üdvözlöm Önöket!

Édesapámat szeretnénk gondokság alá helyezni.Én eltartási szerződést kötöttem vele,így automatikusan nem lehetek gondnok,mindamellett,hogy évek óta velem él,én ápolom,viselem gondját.
Gondnoki igénye van,édesapám húgának is.Ő évek óta nem látogatta,pár héttel ezelőtt a kórházban úgy felzaklatta,hogy nyugtatózni kellett aput,az orvosok is kérték,hogy lehetőleg szóljak neki,hogy ne látogassa.Mióta hazahoztuk a kórházból volt,hogy beállított hozzánk egy szelet csokival,aminek apu úgy örült(mindene megvan,nem éhezik meg hasonló,itthon is vsn csoki:),hogy azt hajtogatta a testvérét szereti a legjobban a világon,vele akar lenni,máskor ismét szinte dührohamot kapott tőle.
Jeleztem a gyámhatóságnál és a bíróságnál is ezt a tényt.Tisztában vagyok vele,hogy a gyámhatóság megkérdezi aput,ezért is vagyok tanácstalan.Olyan lett,mint egy óvodás,egy szelet csokival,süteménnyel le lehet venni a lábáról..Így van rá esély,hogy a gyámhivatalnak is azt mondja,hogy a testvérével szeretne lenni.
Én viszont bizonyítani tudom,hogy évekig rá sem nézett,kórházban is az orvosok küldték ki stb..
Ki lesz ebben az esetben a gondnok?Mit tegyek?Mit tanácsolnak?

andika34 # 2013.03.06. 18:40

Köszönöm!Végre egy jó hír,hogy valami gyorsan fog menni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 18:36

Az már gyorsan megy. De ha indokolt, akkor a bíróságtól már a per során is lehet kérni, hogy intézkedjen ideiglenes gondnok rendelése iránt.

andika34 # 2013.03.06. 18:34

Az ügyvédemnek még arról sem volt fogalma,míg utólag kiderült,hogy a bíróságon is be lehet nyújtani a gondokság alá helyezést,és nem a gyámhivatal ennek az első lépcsője..
Szívesen otthagynám,csak ugye hónapokkal ezelőtt kifizettünk neki x összeget,azért,hogy az ügy végéig képviseljen minket..Bár valószínű ott is fogom,mert,ahogy a Te írásodból is értelmezem ezek elég alap dolgok lennének egy ügyvédnek..Na mindegy
Szóval a lényeg,hogy a bíróság csak elrendeli,hogy gondnokság alá kell helyezni,és majd a gyámhatóság dönt a konkrét személyről..
Ez mennyi idő egyébként?
Ha hétfőn kimondja a bíróság,hogy gondokság alá kell helyezni,kedden intézkedik is a gyámhivatal,vagy ez megint hosszú hetek-hónapok "harca"...
Ha nem egyik napról a másikra megy,van valami ideiglenes gondnok,személy aki felügyeli addig a gondnokoltat és vagyonát(ez ki lehet?) vagy nincs?
Ha nem az ország másik végén lennék,Kisvárdán meg is bíználak a képviseletünkkel..

Köszönöm a válaszodat!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 18:27

Andika, a bíróság nem dönt a gondnok személyéről - majd a gyámhatóság. De ezt az ügyvéded is meg tudná mondani.

majmi # 2013.03.06. 18:20

Köszönöm a választ.Nem tudjuk kizárni a végrendelet kiegészítésével a kötelesészre szorított gyermekünket,
/ akit azért már 16 éve egy lakás megvásárlásához hozzásegítettünk+gk.vásárláshoz és egyéb nagyobb dolgok megvásárlásához adtunk sajnos minden papir nélkül nagyobb összegeket/ . A válásról minket nem értesített és a vagyon szétosztásánál a volt feleség egy bizonyos összeggel letudott mindent. Mi ezt 2 év után tudtuk meg. Nem volt semmi kapcsolat köztünk. Ez egy ilyen család. Mit tanácsoltok, mit tegyünk, hogy a másik gyerekünket ne tudják a kötelesrész kp. megváltásával vagy egyéb dolgokkal zsarolni.Új végrendelet, eltartási szerződés vagy mi lehet a legbiztosabb egy nagy értékű caládiház egyben tartására. A lehető legolcsóbb és legbiztosabb megoldás kell. Figyelembe véve a gondnok jelenleg ismeretlen szerepét.

andika34 # 2013.03.06. 18:05

Sajnos a mi ügyünkben továbbra sincsen haladás..
Annyit ma sikerült megtudni a bíróságtól,hogy kitűzték a tárgyalást,de hivatalos iratot még nem kaptam...
Valószínűleg ügyvédet is kellene váltanom,mert jóformán semmiről nem tud informálni,a fórumokról szerzem a tudásom,ami kicsit nonszensz,hiszen ezért lenne ő...

Ami még mindig nem világos számomra:
Mi mint felperesek benyújtottuk a bíróságnál az igényt,hogy helyezzék a rokont gondnokság alá(ő lett az alperes).A bíróság c kimondja,hogy gondokság alá kell helyezni és meg is jelöli engem,vagy xy rokont esetleg hivatásos gondnokot VAGY csak hoz egy határozatot,aminek alapján majd a gyámhivatal dönt a személyről(ergó a tárgyalás napján a gondnok személyéről semmilyen konkrétum nem lesz).

Ezt ha tudja valaki megköszönöm,ha válaszol!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.05. 19:00

De akár a legközelebbi perben is kérheted az elmeszakértői vizsgálatot. Ha az pozitív, akkor a bíró fel fogja hívni a gyámhatóságot az eljárás megindítására.

(Ne a "törvény" legyen már a hibás, ha te nem tudod, mit tehetnél, vagy nem tudod megfelelően képviselni az érdekeidet. Bízz meg egy ügyvédet!)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.05. 18:58

Gyerek, szülő, testvér...

Szandi 03 # 2013.03.05. 18:44

Nincsen senki olyan hozzá tartozója aki elindithatná a keresetet, az önkormányzat, gyámügyi osztályán meg igyekeznek lerázni! Akkor mit tegyek? Itt álok tétlenül!Én mint volt feleség nem indithatok, vele szemben ilyen keresetet,mivel elváltunk és a jog ezt tiltja, de viszont amikor kértem a távoltartást akkor már mint rokonát, úgy kezelt a bíróság! Érthetetlen hogy nem tudom a keresetet elinditani. Igy soha nem lesz vége ennek a cirkuszos életemnek.Ez egyenesen felháboritó! Nincs törvény!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.05. 14:46

A gyámhatóság senkit nem helyez gondnokság alá. Csak keresetet indíthat. De nem szívesen teszik azt sem, különösen akkor, ha van a perindításra jogosult hozzátartozó.

andika34 # 2013.03.05. 13:35

Még tavaly ősszel kértük a megyei gyámhivatalnál,hogy vegyék gondnokság alá egyik rokonunkat..Eltelt 4 hónap,azóta se egy papírt,se egy telefont,semmit nem kaptunk...
Létezik ez?
Telefonon/e-mailen még annyi infót se adnak ki,hogy ez normális avagy sem,úgyhogy utazhatok 150km-t csak ezért.

Szandi 03 # 2013.03.05. 13:31

Oké, köszönöm! További szép napot!

ObudaFan # 2013.03.05. 13:07

Te nem tudod elkezdeni. Meg kell győzni erről a gyámhatóságot.