Szép napot,
olyan kérdésem lenne, hogy a gyámság alatt lévő személy valamilyen úton módon - hogyha ő i szeretné és megengedheti magának - nem támogathatja anyagilag a gyermekeit, akik már elmúltak 18 évesek?
Ez a kérdés azért jött, mert édesanyám a gyámja apukámnak, aki delirium tremens-szel került kórházba 1,5évvel ezelőtt, mi vittük be. A rövidtávú memóriája annyira megsérült, hogy délután arra sem emlékszik, hogy mit evett reggelire, ebédre. Emiatt a probléma miatt nem szívesen hagynánk otthon egyedül, így egy otthonban van jelenleg. Anyukám lett a gyámja. Én már képes vagyok eltartani magam, 24éves vagyok, jelenleg nem tanulok, viszont a húgom még csak most múlt 18éves és tanulna tovább. Viszont apukám nem tudja támogatni anyagilag, mivel a gyámügyön anyukámnak azt mondták, hogy mivel elmúlt 18éves a húgom, így el tud menni dolgozni és el tudja magát tartani - novemberben lett 18, és januárban vitte anyu a papírokat a gyámügyre, hogy apukám jövedelmét mire költötte és nagy nehezen fogadták csak el, hogy a szalagavató költségeinek felét apukám állta, akkor még nem tudtuk, hogy mivel elmúlt 18, így semmit nem költhet ránk, a gyerekeire édesapánk. Ez ellen nem lehetne valamit tenni?! Édesapám mindig mondja anyukámnak, hogy vegyél a lányoknak ezt meg azt, meg hogy adjon nekünk pár ezer FT-ot, de anyu mindig mondja, hogy sajnos nem adhat, mert hogy ezt mondták neki, s így nem tudja elszámolni. Erre tudna valaki valamilyen megoldást javasolni? Mert hogyha anyukám aláírat vele valamilyen papírt, akkor az visszaélés anyukám részéről - bár elviekben apukámmal nem lehetne aláíratni semmit, mégis az áfás számlákat alá kell vele íratnia anyunak, függetlenül attól, hogy gyámság alatt van, ezt se túlzottan értjük-. Legalábbis mi így gondoljuk. Vagy ügyvédhez kellene fordulni?
Előre is köszönöm, hogyha valaki tud válaszolni ebben a kérdés körben.
Üdvözlettel: Zoooldike