Az életpályára az ifjú hölgyet valószínűleg egy atyai pofon készíthetné fel.
gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése
„A jog szerint már nem kell tartásdíjat fizetni.”
hm.... erre a nyakadat mernéd tenni? :)
Igen,az atyai pofon kijárt volna illetve most is ildomos lenne :)
Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/ Urak!
Gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban jól gondolom-e, hogy a kötelezettnek kell a bíróság felé kérelmet benyújtania?
Ha igen, akkor a kötelezett lakóhelye szerint illetékes , vagy a másik szülő lakóhelye szerint illetékes bírósághoz kell fordulni, vagy esetleg ahhoz a bírósághoz, amely a válást kimondta annak idején?
Ha a Ptk. 4.220/3-4 szerinti feltételek fennállnak, akkor érdemes-e a gyorsabb ügyintézés miatt csatolni a kérelemhez a rendelkezésre álló papírokat, bizonyítékokat?
A gyakorlat szerint kb. mennyi idő alatt tud lezajlani a folyamat, tárgyalást-tárgyalásokat tűznek-e ki, vagy a benyújtott papírok alapján döntenek?
Köszönöm a válaszokat
„jól gondolom-e,”
Nem. De ha már az a személy, akinek a kezéhez fizetnie kell, nem teszi meg, akkor kénytelen a kötelezett pert indítani.
Tisztelt Fórum és Jogik szakértők!
Kérem válaszoljanak a következő kérdésekre:
A gyerektartás megszüntetése tárgyában játszik szerepet az, hogy az érintett hogyan él? 18 év feletti, tanulmányait folytató, de az anyjától külön élő gyermekről beszélek. Kinek tartozik az apa ilyenkor a gyermektartást megfizetni, ha erre így is köteles?
Hogyan érinti a gyermektartást az, ha a gyermek a középiskolai tanulmányai után elkezd iskolát vagy OKJ tanfolyamot majd abbahagyja és belekezd újba. Esetleg egy ilyen tanfolyam után ismét iskolapadba ül, mondjuk főiskolán, egyetemen.
Előzetes köszönettel várom válaszukat.
Ha nem az édesanyja tartja el természetben, akkor neki személyesen és nem az édesanyjának kell fizetni a tartásdíjat, de ezt természetesen előzetesen a bíróságon rendezni kell.
Hogy a tanulmányok ilyen megszakításának mi a következményem az azért függ az így elszórakozott idő mennyiségétől és a váltás okától is.
Tisztelt Ügyvéd Ú!
A férjem lánya . aki novemberben 24 éves lesz nappalin tanul. A 6 féléves képzésen most kezdi a 9. félévet és 1 még biztosan hátra van neki - ha minden jól megy jövő nyáron diplomázhat 10 félév tanulás után.
A mostani és a következő féléve már fizetős.
Albérletben lakik, az anyjától külön. Mióta elköltözött az anyja egyetlen fillérrel sem támogatja, kizárólag a férjemtől levont, az anya számlájára érkező gyerektartásdíjat kapja meg, emellett diákmunkát végez, a tandíjat ő maga kereste meg, hiszen az ő hozzáállása miatt húzódik a tanulmánya.
Ő emiatt le akarja mondani az apjától is a tartásdíjat, mondván ez nem fair, hiszen van 2 testvére, akik közül az egyik egyetemista - elsős, a másik végzős gimnazista.
Megteheti-e ő, vagy csak az anyja, esetleg az anyát kellene valamilyen módon rávenni a gyerektartás fizetésére?
Az anya jelezheti, hogy a továbbiakban nem kéri a tartásdíjat, vagy ha ezt nem teszi, a férjed az anya ellen indíthat pert a tartásdíj megszüntetéséért.
Vagyis a lánya nem jelezheti, hogy nem kéri a tartásdíjat, mert a bírósági határozatban 20 éve az anya a kedvezményezett.
Köszönöm!
Meg lehet próbálni, nincs semmi gyakorlata a vonatkozó szabálynak. Én is arra hajlok, ahogyan ObudaFan értelmezte, vagyis a szigorúbb olvasatra.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kapni gyerektartással kapcsolatban.
Végrehajtás indult el már 4 éve lassan és még mindig semmi eredmény. A fiam apja ki-be van jelentve a munkáltató által (több kisebb cégből áll és már a harmadik cégnél dolgozik az OEP szerint, de hónapok telnek el mire a munkáltató jelez bármit is a végrehajtónak és már addigra nem aktív a pozícióra mert átjelentik másik cég neve alá. )
Már elegem van a várakozásból és szeretném tudni, hogy közben a rendőrségen ha feljelentem, hogy nem fizet, akkor mit tudnak ők lépni?
Nagyon szépen köszönöm!
Büntetőeljárást tudnak indítani ellene, amit azzal tud elkerülni, ha fizet.
Köszönöm ObudaFan! Ha még eredménytelen de nem lezárt a végrehajtás, akkor is tehetek a rendörségnél feljelentést?
Még egy kérdés : ha nem fizet akkor ezért le is csukhatják?
Igen, lehet feljelentést tenni. A rendőrség elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy a tartásdíj fizetési kötelezettségének miért nem tett eleget, önhiba megállapítható-e.
Igen, végül kaphat szabadságvesztést, de ha eleget tesz a fizetési kötelezettségének, akkor nem büntethető vagy illetve korlátlanul enyhíthető a büntetése.
Első alkalommal biztosan nem kap letöltendő szabadságvesztést.
Ha azt mondja, hogy nem dolgozik vagy nincs bejelentve akkor mondhatja a rendörség hogy nem fizet mert nem tud? És semmit nem tudnak tenni? Tudom hogy dolgozik csak a végrehajtó is lassan jut eredményre.
Ha azt mondja, hogy nem dolgozik vagy nincs bejelentve akkor mondhatja a rendörség hogy nem fizet mert nem tud? És semmit nem tudnak tenni? Tudom hogy dolgozik csak a végrehajtó is lassan jut eredményre.
Azt is lehet vizsgálni , hogy miért nem dolgozik. Azt is, hogy akkor miből él.
Értem, köszönöm ObudaFan!
Tisztelt Fórumozók!
2015 szeptemberében kértem a gyermektartás megszüntetését, amivel a volt feleségem is egyetértett, aláírta a beadványt. Szeptember 30-i dátummal kértem a megszüntetést, a bíróság a határozatában, úgy fogalmazott, "a jövőre nézve megszünteti". Viszont mire jogerőre emelkedett, a levonás megszüntetésre került eltelt újabb 2 hónap, így a pénz a volt feleségem számláján landolt. (a lányom kb június óta nem él vele) Az a kérdésem, hogy visszajár-e nekem a szeptember 30-i után levont összeg.
A válaszokat előre is köszönöm
Szerintem ebben az esetben vissza.
köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02