gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


mosómedve84 # 2017.08.16. 15:30

Előfordul :)

Pisti68 # 2017.08.18. 14:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Páromnak van egy 20 éves lánya, aki után tartásdíjat kell fizetnie a volt férjének. A gyerek 2016-ban érettségizett és utána nem tanult tovább, ill. amit hallomásból tud, 2016 szeptemberében beiratkozott valami nappali iskolába, de sem a nevét, sem a címét nem tudja és iskolalátogatási papírt sem kapott a párom. A lány 1 napot sem járt az iskolába és anyjával is csak pár hónapja beszél olykor. Dolgozni nem akart és előkészítőre sem járt, egészséges, munkaképes. Párom január óta szünetelteti a t.díjat, tudom, önhatalmúlag nem teheti meg, viszont a gyerek végig bulizott, lógott, szórakozott közel másfél évet. Az apja nem jelezte sehova, h a lány nem tanúl folyamatosan és csak lóg. (véleményem szerint, jogtalan pénzfelvétel) Pár napja megkereste az anyját, h szeptembertől nappali egyetemre fog járni (elvileg) és követelte a t.díjat, (azt is tudom, h ő nem kaphatja meg.) és mellette még dolgozni is fog, plusz albérletbe költözik a barátaival.
Párom volt férjének jövedelme kiemelkedően magas és remek a vagyoni helyzete. Páromnak a fizetése kevés, vagyoni helyzete nulla, tartozása is van, így a t.díj fizetés veszélybe sodorja a saját megélhetését.
kérdéseim:

 1. visszamenőleg kérheti e a t.díj megszüntetését, vagy csak a beadványtól számítva?
 2. mennyire releváns a nem folytonosság? (tanulás)
 3. a fentiek alapján, mennyire vehető figyelembe az érdemtelenség?
 4. a bíróság, mind két fél anyagi helyzetét vizsgálja? és ha igen, mi módon?
 5. egyáltalán, van e esély arra, hogy megszüntetik a t.díj fizetését.
 6. a bíróság, mennyire vagy milyen mértékben mérlegeli, hogy az apa nem jelezte, h már nem jár a t.díj

Előre is köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2017.08.18. 16:30
 1. Kérheti, más kérdés, hogy az hogyan hajtható végre.
 2. Releváns.
 3. Kapcsolatot tart a szülőjével? Ha nem, akkor hivatkoznék arra is. Ha igen, akkor nem igazán.
 4. Igen.
 5. Nem igazán.
Pisti68 # 2017.08.18. 17:05

az első négy válasz pozitív a párom szempontjából, az 5-re meg "nem igazán". az nem a hatosra lett volna válasz, ami kimaradt?

ObudaFan # 2017.08.18. 19:57

A nem igazán az a 6-osra válasz. Az 5-ös ennyi információ alapján nehezen megítélhető.

Pisti68 # 2017.08.19. 09:09

Köszönöm szépen. Már csak egy kérdésem van, jogilag mennyire fogadható el a gyerek követelőzése?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 09:16

Hogy közvetlenül neki fizess? Az nagyjából rendben lenne, de akkor az anyával szembeni fizetési kötelezettséget meg kellene szüntettetni.

Pisti68 # 2017.08.19. 12:06

Most néztem át a papírjait, és kiderült, h nincs is Bírói végzés fizetési kötelezettségről, mert a válásnál egyezséget kötöttek e tekintetben.
Futottam egy fölösleges kört.
Viszont, nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2017.08.19. 12:38

Ezt a "bírói végzés"-t amerikai filmekből szedik a kérdezők, ugye?
Egyébként van ilyen, mert azt az egyezséget valószínűleg bíróság előtt kötötték.
És mik ezek a h-betűk a szövegeidben?

gerbera317 # 2017.08.19. 13:07

Aha. Tehát mégiscsak le lehet írni rendesen...

hortobagy # 2018.01.12. 17:06

Szeretném megtudni,hogy 18 éves kor felett jár a gyermektartás. Ha igen, hány éves korig jár?Köszönöm a választ!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.12. 17:21

Járhat.

hortobagy # 2018.01.13. 12:25

Milyen tényezőkön múlik hogy járhat? Pl. ha egyetemista/főiskolás a gyermek? A bíróság dönt erről méltányosságból vagy szubjektíven? Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2018.01.13. 13:37

A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

Ilyen tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

 1. a gyermek a tartásra érdemtelen;
 2. a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
 3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

szellandi # 2018.01.16. 12:58

Üdvözlöm! A felnőtt gyermekek után járó tartásdíj megszüntetését még csak most fogjuk bíróságon indítványozni. Érdeklődnék, hogy a tartásdíj megszüntetéséről szóló Határozat dátuma lesz az, amikortól nem vonják az összeget a fizetésből? Visszamenőleg követelheti az apa a kifizetett díjat? (a diploma megszerzése 2017. nyarán történt) Köszönöm a választ!

Sokk # 2018.01.16. 17:25

Üdvözletem! Érdeklődnék, hogy ha a 18 és fél éves, tartós beteg fiam, betegsége miatt nappali rendszerű gimnáziumból átiratkozott felnőtt oktatásra ( heti egyszer kell megjelennie oktatáson), amely elvégzése után érettségi vizsgát tehet, abban az esetben köteles-e az apa továbbra is fizetni a gyerektartást?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.16. 19:36

Rossz a kérdés.
Valójában azt akarod kérdezni, megszűnik-e a nagykorú gyerek jogosultsága a tartásra? Szerintem meg, és ezt annak, akinek a kezéhez a gyerektartást fizetni rendelték, be kell jelentenie a bírósának.
(Más kérdés, hogy esetleg a gyerek eredményesen kérhet rokontartást. Az is más kérdés, hogy erről az apával akár meg is lehetne egyezni.)

Sokk # 2018.01.17. 15:33

Igen, lényegében a jogosultságról akartam kérdezni. Esetünkben nem lehet alkalmazni a továbbtanuló nagykorú gyermek tartására vonatkozó szabályokat? "(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel. A digitális oktatás, heti egyszeri konzultációval, nem minősül életpályára előkészítő....?

ObudaFan # 2018.01.17. 15:36

Ez kétségtelen. Ezen a címen nem is fog neki járni tartásdíj.
A kérdés viszont az, hogy a tartós betegsége mellett szert tud-e tenni a megélhetéséhez szükséges mértékű jövedelemre. Ha igen, akkor nem jár neki tartás. Ha nem, akkor viszont rokontartás járhat neki tőled. És annak a mértéke nem biztos, hogy sokkal kevesebb lesz, mint az eddigi.

Sokk # 2018.01.17. 16:31

Az természetes, hogy én tartom el, eddig is én neveltem,"tartottam", ezután is fogom. Édesapja fizetett eddig tízezer forint gyerektartást. Csak tőlem kérhető a rokontartás, édesapjától nem? Vele nem lehet megbeszélni, semmit nem akar fizetni.

ObudaFan # 2018.01.17. 17:13

De, ő is köteles részt venni a tartasban

Sokk # 2018.01.17. 17:51

Nagyon jó dolog hogy itt segítetek! Köszönöm!

zita74 # 2018.01.23. 05:01

Tönbbször olvastam már itt, hogy a bíró szubjektív döntést hoz. Ha már a törvény nem tér ki normálisan a sérültek továbbtanulási lehetőségeire, akkor egy bíró itt hagyni fogja elveszni egy sérült esélyét egy teljesebb életre? Értem ezt alatt, hogy gyerektartásnak minősüljön. Én szorítok, hogy egy ilyen fiatal tanulhasson. Engem így neveltek. A magyar törvényeket nem ? (lehet nevelni?) Vagy annyira kevés sérült tanulna? Ha meg kevés tanul,akkor nem beleférne? Neki is és a társadalomnak is az lenne az érdeke, hogy teljes élete legyen. Szorítok, Sokk!

zita74 # 2018.01.23. 05:01

Tönbbször olvastam már itt, hogy a bíró szubjektív döntést hoz. Ha már a törvény nem tér ki normálisan a sérültek továbbtanulási lehetőségeire, akkor egy bíró itt hagyni fogja elveszni egy sérült esélyét egy teljesebb életre? Értem ezt alatt, hogy gyerektartásnak minősüljön. Én szorítok, hogy egy ilyen fiatal tanulhasson. Engem így neveltek. A magyar törvényeket nem ? (lehet nevelni?) Vagy annyira kevés sérült tanulna? Ha meg kevés tanul,akkor nem beleférne? Neki is és a társadalomnak is az lenne az érdeke, hogy teljes élete legyen. Szorítok, Sokk!

ObudaFan # 2018.01.23. 05:53

Figyelembe fogják venni a gyermek állapotát.