Örökségről való lemondás más személy részére


Ili62 # 2017.11.03. 02:10

Nagyon megijesztettek, illetve nyugtalanná tettek a válaszok.... Tehát jól értem? Ha én meghalok mindennek a fele a férjemé (hiába van az én nevemen a ház?) plusz az én felem fele az övé? Ha csak a házról beszélünk. Ezt a házat a nagypapám testvére adta el nekünk úgy, hogy a fele összeget ki kellett fizetnünk édesapám testvérének, azzal a kitétellel, hogy akkor fizetünk, amikor az én különvagyonomat képező lakást (édesanyám vásárolta nekem) eladjuk.... a másik felét pedig ajándékként elengedte.... Mindehhez egy jónevű szombathelyi ügyvéd segítségét kértük, pont azért, hogy a családom tulajdona, pénze ne kerülhessen majd idegen kézbe. Ezt ő ajánlotta így. Ez le van papírozva. Igaz az ügyvéd úr nem jegyezte ellen.... de tanúkkal van ellátva és látszik, hogy eredeti 1993-as irat.
A házat aztán átalakítottuk a maradék pénzből és édesanyám további ajándékaiból. Ezért is lett a tulajdonjog az enyém a haszonélvezet a férjemé, mert az ügyvéd úr azt mondta a haszonélvezet nem örökölhető...
Ebben az esetben is a férjemé lesz a háromnegyed ház?
Majd az ő halála után a három gyereké? A közösé + a másik kettőé? Vagy ha ő hal meg előbb, akkor meg az a helyzet, hogy a fél ház az enyém, a fél házon meg osztozkodunk én + a három gyerek? Hát ez tényleg nonszensz lenne!
Hozzáteszem nem nagy értékű ingatlanról van szó. Ráadásul jelzálog hitel terheli... Pont a férjem miatt belefutottunk a hírhedt svájci frank hitelbe....
Mi lehet itt a negoldás? A gyerekemre a hitel miatt nem irathatjuk a házat. Ha elválunk és megegyezünk, hogy minden az enyém? Vagy utólag lehet írni házassági különvagyoni szerződést? Vagy végrendelettel, hogyan lehetne rendezni a dolgot? Vagy édesanyámmal is tudunk írni ajándékozási szerződést....., Vagy ez csúnya dolog, de ki lehet tagadni a másik két gyereket? 30 éve nem látta a férjem őket egyszer sem (tudom, olvastam, hogy milyen esetben lehet kitagadni...., de ez nem jó ok, hogy nem keresték a kapcsolatot 30 évig?) vagy, vagy...? Szeretnék valamilyen megnyugtató negoldást találni.... Tudom, ügyvéd, de pont azért voltunk ügyvédnél először is pont azzal a kéréssel, hogy tisztázni szeretnénk a vagyoni viszonyokat és most mégis úgy tűnik nem sikerült egyértelműen...
Újra leírom mindezt a férjemmel közös egyetértésben szeretnénk megoldani, mert ő sem szeretné, ha erről az oldalról az előző gyerekek bármit is kapnának lehetetlen helyzetbe hozva ezzel közös fiunkat, aki ezáltal földönfutóvá válhatna.... mert miből fizetné ki a sohasem látott testvéreket..?

A másik fél házat a nagyszüleimtől örököltem a házasság alatt. Tehát akkor ezt csak a gyerekem örökölheti? Ez ági vagyonnak számít? Bocsánat a sok kérdésért, de ha válaszg kapok én us tisztábban láthatok és egy ügyvédi konzultáció alkalmával tudom mire kell odafigyeljek. Mégegyszer köszönöm.

drbjozsef # 2017.11.03. 07:39

Ha egyáltalán nem érted a válaszokat, szánjál már rá kb. tízezer forintot (gondolom, az ingatlan ennél azért többet ér), hogy személyesen konzultálj egy ügyvéddel, aki el tudja magyarázni neked.

Újraértelmezéshez kulcsszavak : közös vagyon - külön vagyon.

Ili62 # 2017.11.03. 12:45

Tisztelt drbjozsef!
Igen megteszem, ügyvédhez fogok fordulni. De addig is azt gondoltam kapok néhány megnyugtató javaslatot a megoldást illetően.
Az ügyvédhez fordulásról pedig annyit: mint írtam egy jó nevű szombathelyi ügyvédet biztunk meg azzal, (ő már nem él!) hogy pont ezt a helyzetet elkerüljük....
És lám kiderült, hogy az ügyvédek sem tévedhetetlenek.... Ezért is szeretnék egy kicsit hozzáértőbbé válni, hogy ha sor kerül rá tudjam mit írok majd újra alá..... De azért köszönöm, hogy foglalkozott az üggyel.

drbjozsef # 2017.11.03. 12:57

nonolet leírta, hogy hogyan kell külön és közös vagyonra bontani a vagyonotokat, nyilván nem pontosan és végérvényesen (pláne ha vita van), de elég sok dologról el lehet dönteni nagy valószínűséggel, hogy melyik.

Ha örökölted az ingatlant, az egészen biztosan külön vagyon, és valószínűleg ági vagyon is, csak a közös gyermeketek örökli majd végül ha mindketten meghaltok. Amit közösen szereztetek, közös vagyon, annak a fele jut fejenként rátok, amelyikőtök meghal annak leszármazói öröklik azt.

Elvileg kizárhat öröklésből bárkit egy végrendelettel, a köteles részből viszont csak szigorú feltételek esetén. Az érdemtelenség ilyen, ha 30 éve nincs kapcsolata a gyerekeivel, akkor az feltehetőleg neki is felróható, kivéve, ha próbálta felvenni a kapcsolatot.

tick-tack # 2017.11.21. 13:43

Üdvözlök mindenkit!
Tanácsot kérnék, hogy a hagyatéki tárgyaláson ajándék jogcímen szerzett örökrészt, milyen módon tudnám vissza adni? Az történt , hogy 2016 szeptemberében nővérem elhunyt. Édesapám nővérem után megörökölte a szülőiház 3/8. részét amiben ő haszonélvezeti jogon lakik. A hagyatéki tárgyaláson felvetettük, hogy lehetséges-e valami módon, hogy egyből az én nevemre kerüljön ez az örökrész, mivel édesapám 87 éves beteg ember ... majdan úgy is én örökölném tőle ezt a részt. A közjegyző az eljárás során azt mondta, semmi akadálya ennek, édesapám mondjon le az örökrészéről és egy ajándékozási nyilatkozatot írjunk, amit a tárgyalás után küldjük el részére. Erre azért volt szükség mert én voltam édesapám részéről a meghatalmazott és a kedvezményezett is.
A hagyatékátadó végzésben a közjegyző nekem, ajándék jogcímen adta át az ingatlan 3/8 részét, édesapám törvényes öröklés jogcímen 3/8 arányú közbenső tulajdonjogának megállapítása mellett.
A földhivatali bejegyzés után, ahol ajándék jogcímen nevemre került az ingatlan 3/8.része, a NAV 280 000, - illeték megfizetésére kötelezett, amit fellebeztem, de ezt a NAV elutasította! Erről az illeték fizetésről a közjegyző nem tájékoztatott! Ha tudjuk, hogy ebben az esetben, illetéket kell fizetni, nem kérjük ezt a lehetőséget! Mert édesapám a nővérem után illeték mentesen örökölt volna. Utána vagy nekem ajándékozza, vagy megöröklöm tőle szintén illeték mentesen.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak az ajándékba kapott örökrész visszaadására? Lehetséges-e az ajándékozási nyilatkozat közös felmondása és az eredeti állapot visszaállítása? Azaz kérni a földhivatalt, hogy jegyezzék be édesapám részére a közbenső tulajdonjogot. Vagy mit lehet még tenni? Új hagyatéki tárgyalást is kértünk, de ezt a közjegyző elutasította.
Köszönettel, Gy.

lajcsó # 2017.11.21. 14:14

"A hagyatékátadó végzésben a közjegyző nekem, ajándék jogcímen adta át az ingatlan 3/8 részét, édesapám törvényes öröklés jogcímen 3/8 arányú közbenső tulajdonjogának megállapítása mellett."
Ez így rendben is volt.

"Azaz kérni a földhivatalt, hogy jegyezzék be édesapám részére a közbenső tulajdonjogot."
Bizony ezzel kellett volna kezdeni, hiszen a tulajdonszerzés sorrendjét be kell tartani!
Szerintem a földhivatalnál kell megoldást keresni!

lajcsó # 2017.11.21. 15:52

"A földhivatali bejegyzés után, ahol ajándék jogcímen nevemre került az ingatlan 3/8.része, a NAV 280 000, - illeték megfizetésére kötelezett, amit fellebeztem, de ezt a NAV elutasította!"
A NAV tévedett! Ajándék jogcímén csakis édesapádtól szerezhetted az ingatlant, az elhunyt nővéredtől semmiképpen. Így viszont illetékmentes a vagyonszerzés.
Bíróságra is mehetsz a NAV döntésével szemben!

tick-tack # 2017.11.21. 16:55

Köszönöm a gyors választ
Mi is erre az egyenesági rokonok közötti ajándék ill.mentességre hivatkozva kértük a felülvizsgálatot és ez volt az ok is ami miatt a hagyatéki tárgyaláson "bedőltünk" neki. A NAV az Itv. idevágó paragrafusát idézve utasította el a fellebezési kérelmünket!
" 10. § (1) 43 Annak a terhére, aki a megnyílt hagyatékból rá eső örökséget vagy egy részét a hagyatéki eljárás során más örökösnek ingyen átengedi, az átengedett rész után öröklési illetéket kiszabni nem lehet. Az így átengedett örökséget vagy egy részét megszerző más örökös úgy fizeti az öröklési illetéket, mintha a hagyaték közvetlenül az örökhagyóról szállt volna rá."
Esetünkben nagyon igazságtalannak tartom a 280 000.-illeték kiróvását! Ezért gondoltam arra, hogy valami úton módon vissza adjam az ajándékot!

lajcsó # 2017.11.21. 17:41

Köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmet.
Ez bizony nagyon beugratós szabály!

tick-tack # 2017.11.21. 22:41

Dr. Szűcs Lajos, nincs mit, örülök hogy segíthettem!
Valaki megtudná mondani,ha felbontjuk az ajándékozási nyilatkozatot és kérjük a földhivatalt, az eredeti állapot visszaállítására, akkor azt kérjük, hogy jegyezzék be édesapámat mint közbenső tulajdonost vagy mint tulajdonost?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.22. 07:02

Szerintem ezt a szabályt csak az osztályos egyezségre kellene alkalmazni.

lajcsó # 2017.11.22. 07:56

Ahhoz túl általános a szabály, hogy csak az osztályos egyezségre alkalmazzák.
A gyanútlan fél örült annak, hogy megspórolta egy szerződés költségeit, viszont kapott a nyakába egy jókora nem várt illetéket. Mi ez, ha nem beugratás?

Ez eredeti állapot visszállítása? Erről inkább a hatóságokkal (Földhivatal, NAV) kéne konzultálni!

drbjozsef # 2017.11.22. 09:16

tick-tack,

Jól értem, hogy elhunyt nővéred után Édesapád örökölt, de Te nem?

Mert ez esetben rád ez a szakasz nem vonatkozik, ahogy KBS is írja, ez csak az örökösök KÖZÖTTI osztályos eegyszségnél számíthat.

10. § (1) 43 Annak a terhére, aki a megnyílt hagyatékból rá eső örökséget vagy egy részét a hagyatéki eljárás során más örökösnek ingyen átengedi,

Te nem vagy "más örökös", ha jól sejtem.

lajcsó # 2017.11.22. 09:45

"Te nem vagy "más örökös", ha jól sejtem."
A testvér is (törvényes) örökösnek számít.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.22. 09:58

Drbjozsef jól érzi: én a szabály értelmezését leszűkíteném azokra, akik az örökhagyó tényleges - a hagyatékból valóban részesülő - örökösei. Ezért mondtam, hogy csak osztályos egyezségre vonatkozik.
Ezt súgja a jogérzékem, és nagyon valószínűnek tartom, hogy a jogalkotó szándéka is ez volt.

A nav pedig nyilván az állami bevételek maximálásában érdekelt, ezért tartjuk.

drbjozsef # 2017.11.22. 10:08

Már csak azért is, mert az alfejezet címe a törvényben "Rendelkezés a megnyílt örökségről, hagyatéki osztályos egyezség". Ami persze önmagában nem jelent semmit.

A konkrét esetben a testvér nem örökös, mert él az elhunyt szülője. Ez a passzus "más örököst" ír, nem "más, a törvény szerinti elméleti örököst".

Én egészen biztosan tovább vinném az ügyet. Már csak azért is, mert az elhunyttól ajándékozás jogcímen semmiképpen sem kerülhetne a nevére az ingatlan.

nonolet # 2017.11.22. 10:16

tick-tack

De te nem örökös vagy (szerintem),
hanem
megajándékozott az örökös által.

Az örökös az apa, ahogy az a végzésben szerepel is.

- -

Mondjuk az azért érdekes fordulat,
hogy
neked "adta át" az "örökség"-et.

Szóval: "Örökség" vagy "Ajándék" a TE szerzési jogcímed?
Gondolom ez az ami nem mindegy...

Mit ír pontosan közjegyző erről?

tick-tack # 2017.11.22. 15:42

"A hagyatékátadó végzésben a közjegyző nekem, ajándék jogcímen adta át az ingatlan 3/8 részét, édesapám törvényes öröklés jogcímen 3/8 arányú közbenső tulajdonjogának megállapítása mellett." A tulajdonlapon is ajándék jogcím szetepel nálam! Az ügyvédem ismerős közjegyzője szerint nem lehet semmit csinálni, ezt el kell fogadni mert ez az egyezség olyan erejű mintha a bíróság hozta volna. Én ebbe pedig nem akarok belenyugodni, mert igazságtala tartom és nem hiszem, hogy ne lenne megoldás!

tick-tack # 2017.11.22. 16:08

A másik dolog ami az ügyvédemet kiakasztotta, hogy a fellebezést elbíráló NAV oszt. vez az Itv. 10 § ra hivatkozva kiszaboott illeték jogosságát, szó szerint így indokolta : " Álláspontom szerint az örökösök fogalmát tágabb értelemben kell értelmezni... akkor itt szerintem valami hiba van, ha nem egyértelmű a jogszabály!

lajcsó # 2017.11.22. 22:22

" Álláspontom szerint az örökösök fogalmát tágabb értelemben kell értelmezni..."
Amint látod az örökös fogalmát érintően közöttünk sincs egyetértés. Ezért kellene bíróságra vinni az ügyet!

nonolet # 2017.11.22. 23:08

" A tulajdonlapon is ajándék jogcím szerepel nálam!"

Ez esetben az "örökség" és rád alkalmazva az "örökös" szó használata szóba sem jöhet az illeték számolás során.

Szerintem.

- -

Az egyenes ági ajándék pedig illetékmentes.

tick-tack # 2017.11.23. 13:00

Arra is gondoltam hogy felbontjuk az ajándékozási nyilatkozatot. És kérjük a földhivatalt az eredeti állapot visszaállítása. Szerintem ez esetemben nem igazán jó. Mert édesapám tulajdonosként nem volt bejegyezve a tul.lapra, így a f.hivatal nem tudja azt " visszállítani" és elfogja utasítani. Józan paraszti ésszel gonolkozva Valami ilyesmit lehetne írni:... kérem a földhivatalt, hogy az ajándékozó, X Y törvényes örökös részére a tul.jogot jegyezze be. Tehát ne eredeti állapotot jelöljük meg hanem tulajdon jogot.
Vagy esetleg azt, hogy ajándékozó kéri, törvényes öröklés jogcímen részére a tulajdon jogot jegyezzék be olyasmi lenne mint az adás-vételnél Persze mindezt ügyvéd és aj.felbontó szerződéssel.
Tisztelt urak mi erről a vélemény vagy esetleg jobb ötlet?

drbjozsef # 2017.11.23. 14:14

lajcsó,

ki ellen vinnéd bíróságra az ügyet?

A földhivatal ellen, mert nem az okiratnak megfelelően jegyezte be sorrendiség szerint a tulajdonviszonyokat?

Vagy a NAV ellen, mert nem értesz egyet a határozatával?

Én laikusként az utóbbit tenném, mégiscsak az ő sarcával nem értek egyet, miközben laikusként azt látom, hogy a földhivatal a jogcímben nem hibázott, ajándékozás az, igaz, az elhunyt testvéremtől nem szerezhettem meg ajándékozással az ingatlant.

tick-tack # 2017.11.23. 14:49

Egyelőre senki ellen nem mennék bíróságra. "Egyszerű" ajándékozási szerződés felbontással mennék a f.hivatalba."Rendes" ajándékozást fellehet bontani közös megegyezéssel,ügyvédi közreműködéssel. Csak ugye ott van a "felbontó" szerződés mintában, hogy kérjük a f.hivatalt az eredeti állapot visszaállítására...

lajcsó # 2017.11.23. 15:43

A NAV határozata ellen mennék bíróságra.

"Rendes" ajándékozást fellehet bontani közös megegyezéssel,ügyvédi közreműködéssel."
Szerintem az eredeti (öröklés előtti) állapot helyreállítása nem lehetséges?
Meg neked nem a földhivatali résszel van a problémád hanem az illetékkel.