Ha ezt így vállalod, akkor tartási szerződést. Ügyvédhez.
köteles rész
Ha ezt így vállalod, akkor tartási szerződést. Ügyvédhez.
Tisztelt ObudaFan!
A fórumot átnézve nem találtam választ....
A hagyatékátadó végzésen nincs a kötelesrész pénzbeni kifizetésre utaló határidő.Hogyan,milyen eljárásban történik az összeg megállapítása és ennek teljesítése?
Válaszát köszönöm.
Meg lehet róla állapodni. Annak hiányában pedig polgári perben.
A köteles rész a hagyaték megnyíltával nyomban esedékes.
Egy kis segítségre lenne szükségem: édesanyám közel 4 éve meghalt. Az utána járó köteles rész meddig igényelhető? Mire vonatkozik a köteles rész? Ingatlan nem volt a nevén, sem autó stb. Ékszerek, könyvek voltak, amik viszont a testvérem nevén lévő lakásban vannak, ha még megvannak. Nekem kell bizonyítanom, hogy azok az övéi voltak? Végrendelete nem volt, örökösödési tárgyalás nem volt, mondván nincs a nevén semmi. Előre is köszönöm a válaszokat!
5 év alatt évül el az igény, vita esetén neked kell igazolnod, hogy a kötelesrész alapjához tartozik az illető vagyontárgy.
Tisztelt fórumozók!
Segítségüket szeretném kérni, nagybátyám meghalt,végrendeletben a keresztfiát és hugát jelölte meg örökösöknek. Nekem mint unokaöccs jár-e köteles rész az ingatlanból amit ők örököltek.
Előre is köszönöm válaszukat. Adesz
Jó napot kívánok,
a következő ügyben keresem a választ: anyósom első házasságából két gyermeke van, másodok házasságában nincs közös gyerek, csak az új férjnek van három gyermeke. A mostani(második) házasság alatt építettek egy házat 1996-ban, valamint vettek egy házat 2009-ben. Mindkét ház anyósom nevére került a férj holtig tartó haszonélvező. Tették ezt azért, hogy a férj előző házasságából a gyerekek ne örököljenek semmit(mondják ők..). Nics végrendelet, nincs kitagadás, halál esetén a köteles részre jogosultak a férj gyerekei? Abban az esetben mi történik, ha a feleség távozik előbb az élők sorából? Köszönettel, TMErika
Nem köteles részre, hanem a teljes hagyatékra, ami praktikusan a közös vagyon fele. És nem legyenek illúzióik, a házasság alatt szerzett ingatlan közös, függetlenül attól, kinek "nevére íratták".
Tisztelt Fórumozók!
A következő problémában kérem a segítségüket. Nem tudom, hogy van-e esélyem az alábbi, szerintem jogos igények érvényesítésére.
Én egy 30 éves házas fiatalember vagyok. Szüleim elváltak 9 hónapos koromban, én édesanyámnál maradtam, bátyám apám mellett nőt fel. Én soha semmi gyerektartást vagy egyéb jutatást nem kaptam az apámtól, nehéz körülmények között nőttem fel. Édesanyám újra házasodott , így családban. Az apám már kb. 70 éves , és tudomásom szerint végrendeletében mindent a bátyámra hagyott, bár ezt a papírt természetesen én soha nem láttam.
Van rá esélyem, hogy valamit én is örököljek, vagy utólag valami anyagi javat követelhessek, vagy valóban semmi nem jár nekem apai ágon?
Köteles rész megoldás lehet? mi lesz a teendőm, hogyan élhetek majd a jogommal, ha van..?
Köszönettel,
Sándor
Kiegészítés: Apám első házasságából is van egy gyerek, majd a másodikból vagyunk 2-en, de itt szintén vallás volt.Eddig úgy látom, hogy kitagadni nem tud a törvény szerint, mert a kiírt feltételek nem teljesülnek rám..Kérdésem továbbra is az, mennyi járna így nekem..gondolom, csak a köteles rész, de az ebben az esetben milyen arány lehet? mi lesz a teendőm? vagy mikor van teendőm?Kb. mennyiben kerül majd ez az eljárás nekem..ügyvédre biztasson szükségem lesz..kérdés mikor..kell már most tennem valamit, vagy csak a tragédia után..ill. lehet-e tenni valamit, ez még továbbra is kérdés..
Kötelesrészi igényt lehet érvényesíteni, édesapád halóla után.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2002-ben ajándékozási szerződéssel elajándékoztak egy ingatlant 4millió ft volt az akkori értéke,most 2011-ben kb háromszorosát éri az ingatlan!azt szeretném megtudni hogy a kötelesrész követelése esetén az ingatlan melyik értéket veszi alapul a ptk!?vagyis most 2011ben melyik értékből jár a köteles rész!?
előre is köszönöm a válaszát!
A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke.
Ha az adománynak juttatáskori értékkel való számbavétele bármelyik érdekeltre súlyosan méltánytalan, a bíróság az adomány értékét az összes körülmények figyelembevételével állapítja meg.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő összetett ügyben kérném a segítségét.
A testvérem most novemberben lesz, hogy 5 éve meghalt, gyermeke nincs, felesége volt.
3 ingatlant hagyott maga után, mind a hármat a feleség örökölte.
Az egyik lakást édesapánk halálát követően örököltük meg, állítólag ezt a részt nem a feleségének, hanem nekünk, a családnak kellett volna örökölni.
A másik 2 lakás bonyolultabb.
Mind a kettőre eltartási szerződést kötött édesapánk, először az ő nevére kerültek a lakások, majd ezeket ő elajándékozta bátyámnak, még a házasság előtt. Kérdésem arra vonatkozik, hogy ezekből az ingatlanokból járhat-e köteles rész a családnak?
Még az a kérdésem, hogy az 5 éves elévülés a halál időpontjától, vagy hagyatéki tárgyalástól számítják?
Válaszát előre is köszönöm!
Köteles rész?! Volt végrendelet? Anélkül ugyanis ez mind ági vagyon, amit nem az özvegy örököl.
Nem volt. Akkor úgy tűnik, ideje ügyvédhez fordulnunk! Köszönöm a gyors választ!
És nincs elévülés, mert a tulajdoni igények nem évülnek el.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A fórumot átnézve a kérdésemre nem találtam egyértelmű választ,ezért kérdezném.Édesanyám halála után -mivel nem én vagyok az örökös,a hagyatéki eljárás során(2010.november) a közjegyzőnek nyilatkoztam hogy a kötelesrészre igényt tartok.Az örökös elismerte az erre vonatkozó törvényben biztosított jogomat.Az örökös az ingatlant megkapta,telekkönyvileg is az övé,viszont a kötelesrész a mai napig nincs rendezve.Én úgy gondolom,mivel a hagyatéki végzés már jogerős,hogy a köteles rész rendezése a hagyatéki eljárás része az rendeződik.Szeretném kérdezni hogy mit kell tennem,hogy a kötelesrészt megkapjam,mivel mint említettem a hagyatéki végzésben egyértelműen szerepel.Külön peres eljárásban kell intéznem?A másik kérdésem hogy az ingatlan értéke meg lett állapítva,ami a hagyatéki iratokban szerepel,ebből számolandó a köteles rész értéke?
Válaszát köszönöm.
Pert indíthatsz. A perben bármelyikőtök vitathatja azt az értéket.
Tisztelt "sonyja"!
Válasz adás közben láttam kollégám válaszát. Annyival egészítem ki, hogy a köteles részt külön polgári perben kell igényelni, ha az örökös nem fizet. Az igény érvényesítésére 5 éve van.
Van az több is - ha időről időre megszakítja az elévülést.
Tisztelt Fórumozók!
A következőben kérném véleményetek:
Adott egy ismerősöm édesapja, aki a testvérével együtt örökölt egy ingatlant az ő mostoha apjuktól, végrendelet nélkül úgy, hogy nem volt más rokon, nem volt végrendelet. Ismerősöm édesapját nem találták meg akkoriban, nem kapott hivatalos iratokat, információkat, mert sokat költözött éppen. Így az ingatlan az ő testvéréé lett. Ismerősöm édesapja kb 4 évvel ezelőtt elhalálozott. Az volna a kérdésem, hogy van bármi esélye ismerősömnek arra, hogy legalább a köteles részt megszerezze az apja testvérétől?
Ha igen, milyen úton érdemes elindulnia?
Köszönöm!
„örökölt egy ingatlant az ő mostoha apjuktól, végrendelet nélkül úgy, hogy nem volt más rokon, nem volt végrendelet.”
Már itt megbukott a tényállás.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02