árvaellátás

gyertya # 2012.03.21. 20:42

Mandri

Minden érdeklődőnek írom, hogy mától hatályos a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 4 §-ának módosítása, mely szabályozza a jogosultak körét az ellátottak utazási utalványára.
Az Önnek szóló konkrét válaszom, hogy az árvaellátásban részesülők továbbra is jogosultak az utazási utalványra, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a következő időszakban ki fogja azt küldeni.

Üdv: Gy.

Mandri # 2012.03.21. 08:55

Tisztelt Fórumozók!
Fiam árvaellátást kap. Az lenne a kérdésem , hogy 2012.-ben is fog kapni utazási kedvezményt mellé?
Mert eddig nem kaptuk meg, én olvastam a törvényeket de számomra nem derült ki. Nekünk nagy segítség mert az egyeteme több mint 200 km-re van.
Előre is köszönöm a választ: Mandri

tklari # 2012.03.18. 22:14

Tisztelt gyertya!
Szeretném megkérdezni, hogy milyen esetekben jár az árvaellátás azután, hogy betöltöttem a 25. életévemet.
Köszönöm!

gyertya # 2012.03.16. 09:07

Batti25

A tanulmányait megszakította, azt nem folyamatosan végezte ezért kivételes árvaellátás nem jár.
A határozat indokolási részének ezt tartalmaznia kell. Kérem olvassa el figyelmesen, a jogszabályi hivatkozásoknak pedig olvasson utána.
Sajnos a méltányossági jogkörben hozott döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs. Ebbe bele kell törődnie.

Batti25 # 2012.03.12. 17:00

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy korábban elvégeztem 6 félévet egy bsc szakon, azt követően ki iratkoztam, így befejezni nem tudtam.
Jelenleg újra járok ugyanazon szakra, de mivel most betöltöttem a 25 , az árvaellátásomat megvonták. Egy fél évem van még az iskolából. Méltányossági kérelmem azzal utasították el, hogy a képzési időt/kimeneti követelményeket meghaladtam (új beiratkozásom óta ez a 3. félévem). Kérdésem az lenne, hogy a "képzés" fogalom ilyen esetben mit takar? Korábbi tanulmányaimat ezen szakon figyelembe veszik? A képzés egy szakot jelent akárhányszor is új hallgatói jogviszonyt létesítek közben, vagy az már új képzés? AZ intézmény tagozat természetesen ugyanaz maradt.

Köszönöm előre is!

gyertya # 2012.03.09. 16:26

Olivér01

Sajnos már nincs, a 13. havi nyugellátás megszűnt.

Olivér01 # 2012.03.09. 09:15

Üdvözletem!
Az volna a kérdésem, hogy régen volt olyan, hogy a karácsony és a húsvét előtti árvaellátás duplán volt számolva!Ez még most is így működik?Csak mert volt egy 3 éves szünetem az ellátásban és most igényeltem újra és nem vagyok ezzel tisztában!Válaszát előre is köszönöm!

gyertya # 2012.03.08. 17:54

István1000

Az árvaellátás feltétele, hogy a jogszerző az életkorára előírt szolgálati idővel rendelkezzen. Az Ön által megszerzett 37 év, akárhány éves, megfelelő.
Másik feltétel, hogy a gyermek árvaellátásra jogosító nappali, vagy nappali rendszerű oktatási képzésben vegyen részt, amennyiben 16 éves elmúlt, de a 25. életévét még nem töltötte be. 16 év alatt tanulói jogviszony fennállása nem feltétel.
Amennyiben a fenti feltételekkel rendelkeznek a gyermekei, akkor az Ön jogán árvaellátásra jogosultak lesznek.
Azért még ne akarjon meghalni, a gyermekei miatt küzdjön az életért.

Mercédesz90 # 2012.03.06. 12:58

Halála esetén miért ne lennének jogosultak rá? Az én édesapám, édesanyám közt sem volt házastársi viszony, mégis megítélték!

lajcsó # 2012.03.06. 12:29

Sajnos a gyermekeid utánad nem jogosultak árvaellátásra.

István1000 # 2012.03.06. 11:59

Tisztelt válaszadó!
Halálom eseten elvált feleségemnél lévő gyermekeim (még tanulnak) jogosultak-e árvaellátásra? 37 év közszolgálati munkaviszony áll mögöttem.

gyertya # 2012.03.05. 18:54

hardcorexxx

Lassan már minden második bejegyzésem az, hogy az árvaellátás melletti munkavégzést a vonatkozó jogszabály nem tiltja.

Mercédesz90

Amennyiben az oktatási intézmény a hallgatói jogviszonyát igazolja, arra az időszakra az árvaellátás megilleti. Az ügyintéző pedig inkább foglalkozzon azzal, hogy megvizsgálja az Ön által beküldött igazolás alapján folyósítható-e az ellátás.

Mercédesz90 # 2012.03.04. 10:58

Tisztelt Gy.!Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha egyik tantárgyam sem sikerül a félév végén, vissza kell-e fizetnem az elutalt árvaellátás összegét, a másik pedig az, hogy elküldtem a nyugdíjfolyósítónak a szükséges papírokat, hogy igazoljam a félévemet, meg is kapták, de az ügyintéző azt mondta, ha jogosult vagyok, megkapom márciusban visszamenőleg a pénzt. Ha megérkeztek a papírok, miért kérdőjelezi meg, hogy jogosult vagyok-e?

hardcorexxx # 2012.03.04. 09:27

Üdv!érdekelne,hogy kettős jogviszony esetén(tanulói nappali,munkaviszony,minimálbért meghaladó kereset havonta)jár e még árvaellátás?

gyertya # 2012.03.04. 09:03

atiwork

Ha a tanulmányait nappali tagozaton végzi, vagy nappali rendszerű felnőttoktatás keretében, akkor igen, minden más esetben nem lehet jogosult árvaellátásra.

Mercédesz90 # 2012.03.03. 17:23

Üdv.! Felhívtam egy ügyintézőt a nyugdíjfolyósítónál, azt mondta, megkapták a papírokat (iskolalátogatási, kitöltött nyomtatvány) ha jogosult vagyok, márciusban küldik a pénzt visszamenőleg. Miért ne lennék az, ha ott van az egyetem által igazolt papír? Nem értem, miért kérdőjelezte meg. Hozzátartozik, hogy van egy jogalap nélkül felvett összeg, amit méltányosságból részletekben fizetek. (Mindig a határidőnek megfelelően).

adipur # 2012.03.02. 18:08

Előfordulhat, hogy az ONYF betartja, sőt túl lépi az elbírálási 30 napos időintervallumot? Ilyen esetben, továbbra is várjunk, vagy keressük meg Őket, ezzel a dologgal kapcsolatosan.

Előre köszönöm a választ!

atiwork # 2012.02.29. 16:30

Azt szeretném megkérdezni hogy Öcsém most fogja befejezni a szakmunkás suliját most lesz 20 éves és ha beiratkozna egy felnőttképzésre hogy leteszi az érettségit akkor kapja tovább a árvaellátást? Válaszát előre is köszönöm.

gyertya # 2012.02.27. 16:03

anita89

Ha visszaolvas a korábbi bejegyzésekben már több tucatszor leírtam, hogy az árvaellátás folyósítása mellett korlátlanul lehet dolgozni. Ez adózási kérdés, nem társadalombiztosítási.
Természetesen az árvaellátásra jogosító feltételekkel továbbra is rendelkezni kell. A bejelentési kötelezettség akkor áll fenn, ha az az árvaellátás folyósítását érinti. Tekintettel arra, hogy ez nem érinti, nem kell bejelenteni.

anita89 # 2012.02.27. 09:56

Arról érdeklődnék hogy jár-e és ha igen ugyan olyan összeggel az árvaellátás abban az esetben ha nappali tagozatos hallgató vagyok és állást vállalok akát 6 vagy 8 órában? kell e értesíteni a nyugdíj folyósítót a jövedelmemről?
köszönöm előre is a segítséget!

gyertya # 2012.02.20. 15:43

Dina90

A kérdése nem árvaellátás kérdés, szerintem indítson új topic-ot és ott tegye fel azt.
(Megjegyzem, hogy árvaellátás OKJ-s tanfolyami képzésre nem jár.)

Dina90 # 2012.02.18. 19:43

Üdvözlet! :) Valaki tudna nekem segiteni? Azt szeretném megtudni,hogy (21 éves vagyok,pálya kezdő, a szakközép iskolát sajnos egy súlyos betegség miatt félbe szakitottam igy nincs érettségim, de mindenképpen szeretnék szakmát,mert sajnos nem találok állást már évek óta, de anyagilag nem tehetem meg,hogy okj-t fizessek) ,hogy az esti OKJ-s képzésen is jár-e az állami támogatás (100%). Aki tud nekem további információkat adni az okj-ról azt nagyon szépen megköszönném!Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel, D. Edina

gyertya # 2012.02.16. 21:10

tklari

Az árvaellátás a tanulói/hallgatói jogviszony fennállásának időtartamára folyósítható.
Amennyiben az egyik oktatási intézményben megszűnt a jogviszonya és a másikba csak szeptember 5-én iratkozott be, akkor a köztes időre árvaellátás nem jár.
Amennyiben tud szerezni olyan igazolást, amely tartalmazza a jogviszony fennállását augusztus 27-től, akkor a köztes időre megilleti az ellátás.

tklari # 2012.02.15. 12:56

Üdv!
Ha felsőoktatásban tanulok, s a hallgatói jogviszonyom augusztusban 26-án megszűnt, de közben már felvettek egy másik intézménybe (felvételivel, tehát július végén-augusztus elején kaptam hivatalos papírt), s még augusztusban beiratkoztam az "új" intézményben, de ott csak szeptember 5-től adtak jogviszony igazolást, akkor a köztes időre (augusztus 26 és szeptember 5 között) nem jár árvaellátás?
Amennyiben jár, mit kell igazoljak, illetve milyen papírokra van szükségem, hogy erre az időszakra megkapjam a juttatást?
Köszönöm a tájékoztatást!

gyertya # 2012.02.09. 19:58

kori76

Az árvaellátás megfelelő jogosító oktatási intézmény igazolása esetén tovább folyósítható.
Tudomásom szerint felsőfokú tanulmányokra családi pótlék nem jár, de ezt inkább családi pótlék topicban kérdezze meg.