Tisztelt segítő.
Az unokatestvérem érettségi után önköltséges nappali főiskolába menne.Előfordulhat e olyan ,hogy a most kapott árvaellátás,és családi pótlékot megszüntetik a fizetős iskola miatt?
segítségét előre is köszönöm.
Tisztelt segítő.
Az unokatestvérem érettségi után önköltséges nappali főiskolába menne.Előfordulhat e olyan ,hogy a most kapott árvaellátás,és családi pótlékot megszüntetik a fizetős iskola miatt?
segítségét előre is köszönöm.
forrest
Korlátlanul.
Üdv: Gy.
Tisztelt Segítő(k)
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az árvaellátás mellett mennyit lehet dolgozni, úgy, hogy továbbra is kapjam az árvaellátást. Nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok, és lenne lehetőségem diákmunkát és/vagy 4 órás munkát vállalnom.
Segítségeteket előre is köszönöm.
dzudzu
A jogalkotó 2012. január 1-jétől átértelmezte a rokkantság és az egészségkárosodás fogalmát. Az a személy aki 2011. december 31-ig rokkant volt (egészségkárosodása legalább 50 %-os), 2012. január 1-jétől megváltozott munkaképességű személy lett, és ugyanígy megváltozott munkaképességű lett az is aki a 2011. december 31-ig jogosultságot szerzett rendszeres szociális járadékra, illetve átmeneti járadékra (mindkettőhöz 40 %-os egészségkárosodás volt szükséges).
Az Ön által leírt munkaképesség-csökkenés, mint fogalom nem alkalmazható, az egységes elbírálás alá eső megváltozott munkaképességű, viszont igen.
60 % mértékű árvaellátás akkor állapítható meg, ha az életben lévő szülő egészségi állapota a jogszabályban meghatározott mértéket nem éri el, tehát megváltozott munkaképességű.
Ennek megállapítására orvosszakértői bizottság jogosult.
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 60%-os árvaellátás az életben lévő szülő esetén megváltozott munkaképessége, vagy csak kimondottan rokkantsága esetén jár az árvának?
Ugyan az 1997. évi LXXXI. törvény szerint:
"....a fentiekben meghatározott nyugdíj 60%-a jár árvaellátásként annak a gyermeknek,
viszont más helyen-interneten-azt olvasom, hogy az elhunyt szülő rokkantságához van kötve a 60%-os ellátás.
Ennek a helyzetnek a helyes megítélésében kérném a segítségét, ugyanis Édesapám 40%-os munkaképesség-csökkenésű és ez már nem számít rokkantságnak, viszont ugyanakkor a munkaképessége megváltozott.
Köszönöm a segítségét!
Koktélos
Tanfolyami képzésre árvaellátás nem folyósítható. Folyósítható viszont iskolarendszerű képzésben folytatott tanulmányokra. Ezek meghatározott képzések, meghatározott rendszerben, óraszámban. Ezen oktatási intézmények, képzések felsorolását mellőzném, nagyon hosszú lenne a lista.
ssara
Az árvaellátás a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátás.
lilus1
Rendkívül indokolt esetben a szükséges szolgálati idő megléte nélkül is megállapítható kivételes árvaellátás.
Az a kérdésem lenne,hogy az élettársam elhunyt,és nem volt meg az árvaellátáshoz szükséges szolgálati ideje,de méltányossági alapon kaphatok-e a gyermekem részére ellátást?ha igen van-e itt is előirás,hogy mennyi szolgálati idővel kell rendelkezni?Köszönöm
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy az árvaellátás gyermekvédelmi támogatásnak számít?
Előre is köszönöm a segítséget!
Olvastam egy OKJ tanfolyamnál hogy heti 2 nap délután, 2 félév, arra vajon jár, mi számít még nappali tagozatnak?? vagy hogy mire jár és mire nem az felől hol tudok érdeklődni?
Koktélos
Amennyiben árvaellátásra jogosító képzésben vesz részt, akkor igen.
Érdeklődni szeretnék az felől, hogy járna-e újból az árvasági ellátás, ha 2009-ben érettségiztem, 2010-ben megszakítottam a tanulmányaim, de most folytatnám 2012-ben.
23 életévemet 2012. július 11.én töltöm.
mcmoni
Ez így igaz.
adipur
Az árvaellátás az igénybejelentés időpontját megelőző 6 hónapra igényelhető, természetesen maximum az elhalálozás időpontjáig.
Az ellátásra való jogosultság elbírálásánál nem szempont az egy főre jutó kereset mértéke és az sem, hogy a tanulmányait más városban folytatja és emiatt magasabbak a költségei.
Kedves Gy.!
Köszönöm a választ! Akkor ezek szerint, ameddig a főiskola igazolja a hallgatói jogviszonyomat, addig nem számít, ha mellette akár főállásban is el tudok helyezkedni, mert csak az egyetem igazolása a lényeg, ugye? M
Tiszteletem!
Egy olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy Édesapukám 2010.októberében hunyt el, Én akkor is folytattam tanulmányokat nappali tagozatos diákként. Tanulmányaimat befejeztem az előző oktatási intézményben és 2011. szeptemberétől egyetemre járok. Árvaellátás megigénylését most kezdeményezzük, mert eddig nem volt tudomásunk, hogy lehet kérni ilyesféle támogatást. Visszamenőlegesen lehet e kérni valamilyen százalékban az árvaellátást vagy esetleg teljes egészében? Ennek elbírálásánál fontos szerepet játszik e, hogy mennyi az egy főre jutó kereset illetve, hogy más városban folytatom tanulmányaimat, így a költségek is többek.
Válaszukat előre is köszönöm!
P.Á.
mcmoni
Az árvaellátás az utolsó szemesztert követő első vizsgaidőszak utolsó napjáig illeti meg.
Egyébként pedig ameddig az okatási intézmény a hallgatói jogviszonyát igazolja.
Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni, hogyha ebben a félévben végeznék az egyetemen, de marad egy vizsgakurzusos tárgyam, valamint nem adom le a szakdolgozatomat, és így természetesen államvizsgázni sem tudok, viszont elkezdek dolgozni, akkor a következő félév során kaphatok-e még árvaellátást.
Előre is köszönöm a választ! M
dittimolnar
Az árva élettársi kapcsolata, valamint házasságkötésének ténye nem szünteti meg az árvaellátásra való jogosultságot.
Ön valószínű az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal téveszti össze, ott bizonyos esetben a jogosultság elvesztésével jár a házasságkötés, de az árvaellátás esetében szó nincs erről.
Üdvözlöm!
A kérdésem az alábbi lenne: 7 éves korom óta részesülök árvaellátásában édesapám után. 23 éves vagyok és már egy 8 hónapos kisfiú anyukája. Továbbra is kapom az ellátást, mert egy egyetemen passzív státuszban vagyok a szülés miatt. Kérdésem pedig az lenne, ha nem egyedülálló, hanem élettársi kapcsolatban lenne a hivatalos "státuszom", akkor is megilletne továbbra is az ellátás? Mert eddig úgy tudtam, hogy ha házasságot kötök, akkor egyértelműen elveszítem az ellátásra a jogom, de nem tudom ez élettársi kapcsolat esetében is így lenne?
Köszönöm válaszát!
Üdv!
Hegyipatak
Igen, kaphat. Igénybejelentő lapot a www.onyf.hu címen a nyomtatványok → nyomtatványtárban talál.
Az elhunyt eredeti halotti anyakönyvi kivonatával és a gyermeke eredeti születési anyakönyvi kivonatával együtt kell megküldeni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.
Láttam, hogy több topicba is leírta a kérdését, remélem itt elolvassa a választ.
Segítséget szeretnék kérni árvaellátás ügyben.
Elváltam férjemtől már 5 és fél éve. 5 évre előre beszámítottuk a gyerektartást,így csak fél éve, július óta kellett, hogy fizesse önkéntes alapon a gyerektartást. Nem fizette rendszeresen, az utolsó két havit már nem kaptam meg.November végén meghalt, a nővérénél lakott haláláig, rokkant nyugdíjas volt,51 évesen eltemettük. Fiam, közös gyermekünk szeptemberben töltötte be a 16. évét, most középiskolás.
Az a kérdésem, hogy kaphatok-e fiam után árvaellátást.
A segítséget előre is köszönöm.
Dánesz
Az árvaellátásra való jogosultság független a rokkantsági nyugdíj helyébe lépő rokkantsági ellátástól. Amennyiben az árvaellátás szempontjából szükséges egészségromlással rendelkezik, akkor az ellátásra a rokkantsági ellátástól függetlenül jogosult.
Üdvözletem!
Egy kis segitséget kérnék.
Nővérem fogyatékosan született,szüleim 1985-ben elváltak és édesapám a biróságon vállalta,hogy élete végéig gondoskodni fog a beteg lányáról.Nővérem 1991-ben rokkantnyugdijas lett véglegesitették /javulás nem várható,sőt rosszabbodni fog ahogy idősebb lessz/.Édesapám is rokkantnyugdijas lett 1990-ben ebből fizette a tartásdijat lánya után,de sajnos 2000-ben elhunyt.Felkerestünk egy ügyvédet ő tájékoztatott minket,hogy mivel édesapám vállalta,hogy gondoskodik lányáról ezért árvaellátás illeti meg az édesapa halála után,mi beadtuk az igényt meg is kapta ma is kapja az ellátást.Most jön a kérdésem nővéremet 2012 töl rokkantsági ellátást fog kapni nem rokkantnyugdijat,megvonhatják-e töle az árvaellátást mivel megszünik a nyugdijas státusza?Köszönöm Csaba
eszto
igen
Érdeklődni szeretnék,hogy az árvaellátás továbbra is jár e ???,ha nappali tagozatos tanulmányaim mellett részmunkaidős munkát vállalnék?
Sajnálatos!
Köszönöm gyors válaszát.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |