Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.01.09. 13:28

Nincs miért bocsánatot kérni, senkitől és semmiért., van amikor "összevissza" ír az ember, később már törölné ha lehetne.

Ahogy derill javasolta: ahhoz hogy jól jöjjél ki a jogvitából a bíróval szembeni elfogultságodon kell változtatni, valamint a dolgaid- problémáid megalapozottabb bizonyítását.

Több minden is el van cseszve abban a perben, így a továbbiakban csak a lényegi dolgokra koncentrálj - már ha kapsz rá lehetőséget...

Kívánok minden jót, legfőbb egészséget!

derill # 2009.01.09. 18:08

Szerezd meg Josef Kirschner: A manipuláció művészete című könyvét, tanulmányozd át, aztán gondold végig többször, hogy minél többet tudj hasznosítani belőle a tárgyaláson. Gondold végig, hogy ha Te lennél ez bíró (nem a bíró, hanem pont ez), akkor mit kellene Neked, mint ügyfélnek tenned és mondanod, hogy elfogadhtóvá váljon számodra, hogy megnyerjen vele Téged, mint bírót és próbáld meg azt tennni. Mi az, amit ha tenne az ügyfél, ellenszenvet váltana ki belőled, mint bíróból és azt ne tedd. Ha nincs képbe a tárgyaláson, segíts neki, hogy képbe legyen: bizonyosn emlékszik a T. Bíróság, hogy korábban becsatoltam azt az iratot, amely rögzíti, hogy .... Ft a jövedelmem és becsatoltam a gyerekeim anyakönyvi kivonatát. .... és magyarázd el, hogy a cég hogy működik, ne úgy, mint egy bírónak, hanem úgy, mint egy barátnak, akit nagyon szeretsz, de tudod, hogy nem ért cégekhez, és nem érti, hogy ha Te ügyvezető és cégtulajdonos vagy, miért nem vehetsz meg egy sört magadnak, és miért teheti meg ő, a kis alkalmazott, akinek csak a minimálbére van. Mondd el neki, hogy milyen fix kiadásai vannk a cégeknek, és hogy a bevételtől függ minden, és most ilyen gazdasági helyzetben leállt a piac, és nincs bevétel, mert mindenki tartozik mindenkinek, és ha emiatt felszámoltatod a neked tartozó cégeket, akkor a piac kiutál, de ráadásul nem lesz több bevételed, mert senki nem fog Veled szerződést kötni. Hogy a cég még járulékokat is köteles fizetni, fejlődnie is kellene, ami ugyan nem megy, de legalább talpon kell maradnia, mert az aranytojást tojó tyukocskát nem szokták levágni még akkor sem, ha csak fürjtojást tojik, mert az is több, mint a semmi. Ha pedig levágják, akkor az sem lesz, ami most van. Ha pedig elmész munkanélkülire, ne malmozz, hanem használd ki az ingyenes képzés lehetőségét, tudd meg, hogy mik a keresett szakmák, és képeztesd magad arra.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

reker # 2009.01.13. 07:31

Sziasztok!

Bírósági határozat szerint minden hónap 15.-ig megkell kapjam a gyerektartást, plusz elmaradt tartozás törlesztését. Kihez kell fordulnom, ha nem kapom meg időben???

monalisa1 # 2009.01.13. 13:58

Annak az okát tudakold meg, hogy mi okból késik a t.díj, mert nem biztos, hogy a kötelezett a ludas benne. (Csak egy tipp.)

A bírósági végrehajtó a jogerős bírói végzés alapján leemelheti a cég számlájáról egyszer, kétszer, harmadik esetben már vélhetően sokalni fogja a kötelezett a végrehajtási többletköltséget és csak igyekszik időben teljesíteni - valamint letolja a könyvelőjét...

(Néhány napja még tárgy hó 5-ét írtad mint havi határnap...)

reker # 2009.01.13. 14:07

Nem, akkor is 15.-ét írtam, úgy emlékszem. És nem apuka a ludas a fizetésben, hanem a munkáltatója, mivel nem vonta le a fizetéséből. És az meg már egyáltalán nem érdekel, hogy miért nem tette meg. A bírói végzés úgy szól, hogy minden hónap 15-ig tegye meg. Amennyiben nem, úgy egyösszegben kell fizetnie.

monalisa1 # 2009.01.13. 14:35

OK. Akkor meg tessék a végzést ismét elpostázni a munkáltatóhoz - másodjára csak elolvassák majd...
Ha a pénz továbbra sem érkezik időben - nos, nem tudom mit is tudná tenni... (Esetlegesen felszámolást indíttatni a cég ellen??)

Külön írom: egyszer, egy bírósági "panaszirodában" kérdezték az anyukától: kapott-e t. díjat az elmúlt 12 hónapban? Igen, hébe-hóba. Na ugye, és még panaszkodik itt nekünk...

Epreske # 2009.01.13. 15:11

Kedves Ügyvédnő/úr !
Információt szeretnék, érdeklődnék az esélyekről, mielőtt bíróságra mennék. Váláskor három gyermekem után járó, havi fix összeg gyerektartásban egyeztünk meg. Eltelt néhány év, az összeg maradt ugyanannyi. Időközben nagylányom, aki 20 éves, édesapjához költözött. Tanul még, középfokú intézményben nappalin, mellette diákmunkát végez. A volt férjem úgy számolta ki, hogy mivel egy gyerek nála, kettő nálam, így egy gyerek után fizet csak tartást.( Ez talán rendben is volna. Sajnos nem hajlandó erről papírt is írni. )
A kérdéseim.
- Fordulhatok-e bírósághoz, százalékos levonást kérni? Ha jól tudom, minden jövedelméből levonják ezt a %-os összeget?

• Nekem kell elküldenem a munkáltatójához majd a végzést? Sokszor csak a töredékét kapom a tartásnak. Decemberben pl csak a felét adta, mert nincs pénze- pedig van másodállása is, egyéb hétvégi plusz jövedelme. Megtudtam, most küldték el 10 éves munkaviszony után, végkielégítést is kapott!!!

Mindkét gyermekemnek fogszabályzót kell készíttetni, a költségeihez nem járult hozzá, annak ellenére, hogy megígérte. Ígérni nagyon tud!!

• Nem tudom, mit mond a jog, hozzá kell-e járulnia az egyéb kiadásokhoz, ami gyermek egészségéhez, iskolai költségekhez járul?? Sajnos segélyt nem kapunk, mert éppen a határon vagyunk , amikor kiszámolják!!!
  • A százalékos megállapításhoz megvizsgálják-e a körülményeket? Pl, hogy van másodállása ( ha nincs bejelentve, mert feketemunkával vállalta?? nekem kell-e bizonyítanom?) figyelembe veszik-e hogy mennyi hitele van?? ( ha igen, milyen hitelt vesznek figyelembe? Gondolom autóvásárlásit nem!?)
  • Megnézik-e, miből kell megélnie egy hónapban? Nekem is van lakáshitelem, egyéb, a válás miatt felhalmozódott hitelek… :-( azóta is…
  • Előfordulhat-e hogy a bíróság az én gyerektartási kötelezettségemet is megállapítja nagylányom felé, volt férjemnek pedig a két nálam levő gyermek után?

Attól félek, csapdába esek, mert nem fog rendes munkát vállalni, feketén fog dolgozni, és így nem lesz miből levonni a tartást!!
Feltételezem róla, hogy elkerülje a következményeket, néha néha elküld majd ezer-ezer forintot!!! Tőlem meg levonják nagylányom után járó gyermektartást!!

• Mennyi idő, míg a bíróság ítéletet hoz??? Kell-e ügyvéd ehhez, hol kell kérni, elindítani a kérvényt, jár –e valami illetékkel?

Nagyon megköszönném a részletes válaszokat!!!!

Grád András # 2009.01.13. 15:55

"Epreskének"

Oké, menjünk sorjában!

A gyermektartásdíj megváltoztatását (felmelését, leszállítáást) bármelyik fél bármikor kérheti. Ekként a fix összeg helyett is lehet százalékos marasztalást kérni, vagy fordítva. A gyermek nagykorúsága után azonban az már nem a gyermektartásdíj szabályai szerint ítélhető meg, hanem a rokontartás szabályai szerint, ami szűkebb jogokat biztosít csak, pl. saját szükséges tartása terhére már nem kell megosztania, amije van.

Ha a bíróság megállapítja a tartásdíjat, de akár utóbb is bármikor lehet annak bírósági letiltását kérni. Ilyenkor a munkáltató a végzés alapján köteles levonni a tartásdíjat, és ha ezt elmulasztja, akkor készfizető kezesként felel, úgyhogy nem mulasztja el.

A tartásdíj alapjába minden jövedelem, jutalom, nyereségrészesedés stb. beleszámít, kivéve az egyértelműen a rendes munkaidőn felüli különmunkákat.

A felek életkörülményeit, teljesítőképességét megvizsgálja a bíróság, de nincs kizárólagos jelentősége pl. egy bankhitelnek, az összes körülményt vetik egybe, akár környezettanulmányt is készíttetnek.

Ha a férjénél lévő gyermek már nagykorú, a fentiekben már írtak folytán csak az Ön javaára tud a bíróság gyermektartásdíjat megállapítani, máskülönban meg csak kiegészítő tartásdíjat állapított volna meg a 2:1 arányú gyermekekről való gondoskodás alapján.

Ha attól kell tartani, hagy nem lesz miből levonni a tartásdíjat, akkor célszerűbb a fix összegű gyermektartásdíjat választani, ezt kell a bíróságtól kérni.

Az, hogy ez mennyi idő alatt fut le, attól is függ, hogy a másik fél mit ismer el, meg attól is, hogy hol lesz a per, mert pl. Pesten és Pest Megyében lassabb, vidéken kicsit gyorsabb az ügyintézés, mivel ott kisebb az ügyteher. Ügyvéd nem feltétlenül kell hozzá, ha nincs vita a felek között eleve fölösleges, ha a másik nem akar fizetni, akkor már célszerű. Sajnos bevezette az új Pp., hogy most már a tartásdíj iránti per is illetékköteles, viszont lehet illetékfeljegyzési jogot, indokolt esetben pedig költségmentességet is kérni. Dióhéjban ennyi, remélem mindenre válaszoltam!

Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Epreske # 2009.01.13. 16:25

Grád András!!!
Először is nagyon köszönöm a gyors válaszát! Szeretnék kérdezni, mert van, amit nem tudok értelmezni...
„pl. saját szükséges tartása terhére már nem kell megosztania, amije van.“ Nem hallottam még a rokontartás szabályairól, ez rám nézve mit jelent?

A rendes munkaidőn felüli különmunka: másodállás, ahol pl főállású munkaideje után hétvégeken dolgozik?

Ha a környzettanulmány azt mutatja, hogy egy hatalmas házban lakik, kocsi, telek…stb , az jelentheti azt, hogy megkérdőjelezik az alacsonyjövedelmét? ( vagy ez inkább adóhatósági / vagyonosodási ügy?)

A fixösszegű tartást, ha csak töredékét/ hébe-hóba fizeti, akkor mit tehetek? Bíróság?
Egyéb költségekhez hozzá kell-e járulnia, ami plusz kiadás iskolakezdéskor, egyéb költésgek(fogszabályzó) , kötelezhető-e valamilyen formában????

Köszönöm még egyszer a válaszát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_Wasp_ # 2009.01.13. 17:38

„pl. saját szükséges tartása terhére már nem kell megosztania, amije van.“ Nem hallottam még a rokontartás szabályairól, ez rám nézve mit jelent?
rokontartás jár kábé amíg tanul, középiskola, főiskola, egyetem, első szakképzettségig, illetve amíg el nem helyezkedik. Saját illetve kiskorú tartását nem veszélyeztetheti, egyébként lényegében ugyanaz, mint a gyermektartás. Ha nem fizetsz, végrehajtanak.

A rendes munkaidőn felüli különmunka: másodállás, ahol pl főállású munkaideje után hétvégeken dolgozik?
igen, az ilyen egyértelműen túlmunka, ezután általában nem jár tartásdíj.

A fixösszegű tartást, ha csak töredékét/ hébe-hóba fizeti, akkor mit tehetek? Bíróság?
végrehajtást kell kérni, de praktikusabb, és mindkét félnek olcsóbb a munkahelytől a levonás kérése, és akkor rendesen fogod kapni.

Egyéb költségekhez hozzá kell-e járulnia, ami plusz kiadás iskolakezdéskor, egyéb költésgek(fog­szabályzó) , kötelezhető-e valamilyen formában?
Az indokolt rendkívüli költségek vonatkozásában mindketten kötelezettek vagytok a másik felé teljesíteni. Viszont az indokoltságot a követelőnek bizonyítani kell. Az iskolakezdés pl bele van építve a tartásdíjba, de a fogszabályzó elképzelhető, hogy részben megtéríttethető

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Epreske # 2009.01.13. 18:46

Köszönöm a választ!
Az első szakképzetség megszerzése. Ha ezután folytatja tanulmányait főiskolán- egészen más jellegű képzés ( műszaki középből mondjuk humán fősulira) ez esetben már nem jár a rokontartási díj?

Az egyéb költségek hozzájárulását ( maradjunk a fogszabályzónál) bírósági úton tudom érvényesíteni?

Köszönök mindent, szép estét!!

monalisa1 # 2009.01.13. 19:08

Hát egy műszaki középvégzettséggel már el lehet helyezkedni - akár, és mint ilyen önálló jövedelemre szert tenni, tehát az apa lehet hogy vitatni fogja a a humán fősulinak csak és kizárólag nappalin történő végzésének indokoltságát. (Levelezőn is elég sok főiskolán lehet sokfélét tanulni...) Mert egy nagykorútól már elvárható, hogy előbb-utóbb a saját lábán álljon meg, vagy ha tervei vannak, azért ő is hozzon némi áldozatot.

Ha a fogorvostól beszerzed a szakvéleményt mely indokolja a fogszabályozó szükségességét, valamint csatolod a felmerült költségekről a számlát, a bíróság az apával bizonyára megtérítteti annak felét, lévén közös gyermekről van szó.

(Nálunk a gyerekek fogszabályozási "programja" középiskolás korukra már le volt tudva.)

Epreske # 2009.01.13. 19:22

kedves monalisa 1!
olvasd el kérlek az eredeti soraimat, kb 5 bejegyezzés lejebb.
A nagylány az apjánál van és most középfokú intézményben tanul.
A fogszabályzás a két kis korú, általános iskolás gyermekemről szólna!!
Köszönöm!!!!

reker # 2009.01.13. 19:24

Monalisa1. azért mert az az anyuka nem panaszkodik, hogy csak hébe-hóba kapott gyerektartást, az engem úgymond nem nagyon érdekel.
és nagyon gúnyos volt részedről, hogy felszámoltatom a céget? Nem. Nem teszem. De ha a bírói végzés vonatkozik rám, akkor vonatkozzon rájuk is. És azt miért kell nekem figyelembe vennem, hogy ők esetleg nem olvasták a végzést. Az is az én hibám? Végezze a munkáját tisztességesen, vagy mondjon fel az, aki nem olvasta el a levelet időben.

monalisa1 # 2009.01.13. 19:38

Ha nem tudsz elvontat értelmezni egy beírást - akár, arról én nem tehetek.

monalisa1 # 2009.01.13. 19:38

... elvontan

västra # 2009.01.20. 18:30

Sziasztok!
Jogi kérdéssel fordulok hozzátok a helyzet röviden a következö: Gyermekkemmel gyermekvédelmi segitséggel anyaotthonba kényszerültünk menekülni eröszakos férjem elöl egy másik városba. A férjem felakar jelenteni gyerekrablás miatt, kérdem én ki kényszerithet minket arra hogy ezzel az emberrel aki évekig terrozált ütött vert eggyütt kell éljek? Még ö tesz feljelentést senki nem kérdezi meg hogy miért léptünk meg a gyerekkel? mit tehetek most én?válaszotokat elöre is köszönöm

Kitartás!!!

monalisa1 # 2009.01.20. 19:51

Ha a bíróság még nem rendelkezett a gyermekelhelyezésről, akkor jelen idő szerint közös felügyelet van, ami azt jelenti: akár nálad (= csak nálad) is lehet a gyermek, tehát hadd jelentgessen - az eredménytelenség miatt majd megunja...

Azért menj be a gyámügyre és mond el a dolgot - tudjanak róla.

Tanácsos lenne a válópert mielőbb beadni., az illetékes városi bíróság heti egy "panasznapjára" kell elmenni és ott jegyzőkönyvbe mondani - egyben az a keresetlevél is. 12 ezer forint illeték, valamint vinni kell a házassági anyakönyvi kivonatot és a gyermek születési anyakönyvi kivonatát. Már eleve kérni kell a kerestben a bíróságot, hogy a gyermek elhelyezéséről un. ideiglenes intézkedéssel döntsön: nálad helyezze el a részeges- erőszakos férj/apa helyett. Kérd majd a t.díj megállapítását is, egyúttal munkahelyi letiltását. (Vélem nincs pénzed ügyvédre, nem baj, kérd a keresetben a bíróságot hogy jelöljön ki melléd hivatalból egy ügyvédet - számodra nem jár költséggel.) Csupán az első- a "békéltető" tárgyaláson kell személyesen jelen lenned: adatfelvétel stb., a további tárgyaláson már az ügyvéd képvisel majd - vele a férjed nemigen bajhézhat...) Valószínűleg egy ügyvédjelöltet jelölnek majd ki, nem baj, akár kifoghatsz egy agilis, lelkes fiatal jogászt aki hathatósan segít majd.

Fel a fejjel, és a továbbaikra kívánok minden jót, jobbat...

ObudaFan # 2009.01.20. 20:07

No, azért nem baj, ha ezt így alá is tudod támasztani. A lentiekkel ellentétben ha nem lenne ilyen veszélyhelyzet, akkor a másik szülő vagy a gyámhatóság hozzájárulása nélkül nem változtathatnád meg a gyermek lakóhelyét. Valóban kérj segítséget a legközelebbi gyámhivataltól, és tegyél feljelentést a rendőrségen azért, ami történt.

västra # 2009.01.21. 15:31

Kedves Obudafan!
kértem segitséget a gyámhivataltol akik elirányitottak a gyermekvédelemhez mondván ott kapok tanácsot,, infot mit tehetek. Az ö javaslatukra menekültünk anyaotthonba mindenünket hátrahagyva abban a ruhában amiben aznap kiléptünk az ajtón.
Válaszodat köszönöm neked is MonaLisa

Kitartás!!!

ObudaFan # 2009.01.21. 17:57

Szerintem tegyél feljelentést.

reker # 2009.01.23. 11:44

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy határozat alapján januártól köteles a munkáltató gyerektartást vonni részemre. De a határozat csak 19-én emelkedett jogerőre. Akkor most én februárban megkapom a januárit is, vagy most csúszik egy hónappal az egész.

Köszi

monalisa1 # 2009.01.23. 14:02

Vélhetően februárban az elmaradt januárit is, mert a cégeknél a bérszámfejtés/utalás havi egy alkalommal történik.

kaméleon # 2009.01.23. 15:13

A januári gyermektartás összegéből annyit utalnak neked a februárival együtt, amennyi abból a levonható összegbe belefér. (nettó jöv. max. 50%-a). Ha maradna tartozás, azt a következő hónap(ok)ban kapod majd meg.

ObudaFan # 2009.01.23. 17:02

Mindegy mikor emelkedett jogerőre, mert előzetesen végrehajtható a tartásügyben hozott elsőfokú ítélet.