Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2009.03.01. 11:02

Kedves Josipa!

Ha úgy érzi, hogy itt nem kaphatna tanácsot, akkor érdemes a lakóhelye szerinti családsegítő központhoz fordulni, ott általában van jogász! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.03.01. 11:03

Lám, máris dől a segítség! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Zippy # 2009.03.01. 11:33

Tisztelt Mindenki!

Gyerektartásért perelem a páromat, amelyhez segítséget szeretnék kérni. A kérdéseim a következők lennének:

• Az apa jelenleg ápolási díjban részesül nagymamája után, melynek netto összege 20.000,- ez alapján 5000,- gyerektartást ajánlott, amit nagyon kevésnek tartok.

Tudomásom szerint alkalmi munkát is végez az ápolás mellett. Ebből hogyan lehet gyerektartást vonni?
Egyéb jövedelemről hogyan szerezhetek tudomást, mivel tudom bebizonyítani, hogy nem a beismert jövedelmekből él?

• Másik kérdésem az lenne, hogy a idéző végzésben az alábbiak szerepeltek:

"apaság megállapítása és járulékai iránt indított per"

A járulékai nem a gyerektartásra vonatkozik??? Ez azért lényeges, mert visszamenőleg kérem a gyermektartás és nem mindegy az időpont. Kirendelt ügyvéd indította a pert.
Külön volt az apaság megállapítása, mivel itt nem tárgyalták a gyerektartást, újabb keresetet kellett benyújtanom.

• A fórumon olvastam, hogy a babakelengye és a visszamenőleges gyt-nak a kamatait is lehet igényelni. A keresetemben kértem és a bírónő megkérdezte, hogy hol élek?
  • Van rá lehetőség, hogy ezt igényeljem? Hiszen 3 évről van szó.

Köszönöm mindenkinek aki tud segíteni.

ObudaFan # 2009.03.01. 12:07

Hátralékos gyermektartásra nem szoktak kamatot megállapítani. Egyébként azt eleve csak 6 hónapra vissza kérheted, kivéve, ha bizonyítani tudod, hogy semmilyen mulasztás nem terhel abban, hogy azt korábban nem érvényesítetted. A járulékos kérdések itt nyilván a gyermek elhelyezése, esetleg a kapcsolattartás.
Bizonyítani esetleg tanúval tudod, hogy jobban él, mint amennyit a 20.000 Ft alátámasztana. Ez egyébként a KSH létminimumra vonatkozó számításai alapján nem tűnik nehéznek.

josipa # 2009.03.01. 12:07

Tisztelt Dr. Grád András!
A kislányom 18 hos, az ésesapja nem igazán törödik vele születése ota , mi egy éve külön élünk.
10000 ft ad a kislányra, de a közös életünk során én kölcsönöket vettem fel , amit teljes mértékben az ö lakására fordittotam ezek törlesztő részletét én fizetem mert ebbe se ad egy forintot se.
Ezek után még ö akar nekem feltételeket szabni. A kislányt bármikor láthatja, de nem engedem neki hogy elvigye, mivel nem igazán törödik vele.
A kérdésem az lenne ha biroságra viszem az ügyet és bebizonyitom hogy nem törödik a lányával akkor a láthatáson kivül meg kell e engednem hogy elvigye.
Én nem szeretném hogy elvigye mert nem törödik a gyerekkel és csak azért vinné el hogy oda adja a növérének.Nekem ez lenne a lényeg hogy ne vihesse el.
Köszönöm

Grád András # 2009.03.01. 12:10

Kedves Zippy!

A levele alapján nem teljesen világos: Akkor Ön most az apaság megállapítása és tartásdíj iránt perli a feltételezett apát? Csak mert a tartásdíj megállapításának előfeltétele az apaság megállapítása. A tartásdíj 6 hónapra visszamenőleg kérhető a keresetlevél benyújtásától, amit ha jól értem, már megtett, itt kamat nincsen. A tartásdíjon felül semmi mást nem kérhet, pl. kelengyét, ha a fórumon olvasta, érdemes megnézni, nem valaki laikus kérdező írta-e, mert csacsiság. A tartásdíjat a jövedelme 15-25%-ában állapítja meg a bíróság, ha ilyen alacsony, akkor a 25% a valószínű. Hogy van más jövedelme is, a legkönnyebben úgy tudja bizonyítani, hogy a tárgyaláson a kirendelt jogi képviselője vagy Ön megkérdezi, milyen kiadásai vannak havonta. Tutira több lesz mint 20.000 forint. Itt jön a kérdés, hogy akkor ez mannaként hullik-e alá neki az égből, vagy a munkájával teremti elő? :-) Mellesleg ezeket a kérdéseket a kirendelt jogi képviselőjének kellett volna feltennie. Üdv:

Zippy # 2009.03.01. 13:26

Köszönöm a válaszokat.
Talán nagyon röviden akartam írni és azért lett olyan értelmetlen amit írtam.
A gyermek apja nem ismerte el az apaságot, így a gyámhatóság ügyvédet rendelt ki aki, keresetet adott be és az idéző végzésben az alábbi szerepelt:
"apaság megállapítása és járulékai iránt indított per"A tárgyalás folyamán az apaság megállapítást nyert, ugyanakkor a gyerektartásról nem döntöttek, mert a kirendelt ügyvédnő szerint a gyerektartás nem szerepelt a beadványban.
Kérdésem az lenne, hogy a fent említett járulékok akkor nem erre vonatkoztak? (gyerektartás)
Mivel nem döntöttek a gyerektartásról az első perben, kénytelen voltam keresetett beadni. Hónapok múlva tűzték ki a tárgyalást, amely a mai napig sem fejeződött be. Az idő múlása azért lényeges, mert tudomásom szerint is 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni a gyermektartás megállapítását, kivéve ha mulasztás nem terhel. Csjt. 68. (2.) Úgy érzem személy szerint nem mulasztottam.
Előbb nem is kérhettem a gyt-t, mert nem ismerte el az apaságot csak a DNS vizsgálat után, amelyre a bíróságon kötelezték.

Köszönettel:
Zippy

_Wasp_ # 2009.03.01. 13:58

András, most nincs előttem törvénytár, de emlékezetem szerint az anya kérheti a szüléssel kapcsolatos költségek apa általi megtérítését, lehet, hogy a "kelengye" kapcsán erre gondoltak a fórumozók.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.03.01. 14:28

Hát, a gyámhatóság által kirendelt ügyvédnek ezt kérni akkor is lehetősége lett volna,ha ez a kirendelő határozatban nem szerepelt. Ezzel együtt próbáld meg érvényesíteni a hátralékot 6 hónapon túlra is, mert veszítenivalód nincs.

Grád András # 2009.03.01. 15:26

Szia Wasp!

A Csjt. végrehajtási rendelete szól erről, mégpedig azt, hogy a szüléssel kapcsolatos indokolt költségek a szüléstől számított egy éven belül követelhetők. Nem nagyon alkalmazott klauzula, és főleg nem igazán hiszem, hogy ebbe a kelengye beletartozna, hiszen erre már a tartásdíj szabályai fognak vonatkozni. Vagyis a szülés után a tartásdíjon felül mást már nem kérhet. Talán a gyerekágy meg a gyerekkocsi szülés előtt beszerezve még belefér, ráadásul a levél alapján úgy tűnik, hogy a határidőn is rég túl vagyunk. Üdv:

leo756@hotmail.co.uk (törölt felhasználó) # 2009.03.01. 18:24

Tisztelt Ugyved Ur !

Kozos felugyeleti jogom van ferjemmel de gyermekemet en nevelem uj ferjemmel . A volt ferjem sem gyerektartast nem hajlando fizetni sem nem akar lemondani a kozos felugyeleti jogarol . Kulfoldon elunk es a gyermekem sajat elhatarozasabol koltozott ki velunk mert megkerdeztuk hogy o mit szeretne , az edesapa nehezen fogadta el a gyermek donteset de belement . Egy olyan megallapodast szerkeztett az ugyvedjevel amit kenytelen voltam elfogadni de mar sajnos nem tudom betartani . Nekem kell fizetnem minden koltseget o semmit sem hajlando fizetni es meg azt is kikototte hogy nekem szemelyessen kell atadnom a gyereket neki . Most mar ott tartunk hogy gyermekem nem akar hozza menni . Koteleznem kell e gyermekemet arra hogy elmenjen az apjahoz es nem is nagyon akar beszelni az apjaval .Sajnos nem tudom hogy miert mert nem mondja el . Milyen jogai vannak az apanak ha nem fizet gyerektartast ? Koteleznem kell e gyermekemet hogy menjen az apjahoz ? A gyermekem 11 eves o sajat maga eldontheti e hogy mit szeretne ?

Koszonettel

L.L egy tehetelen anyuka

Grád András # 2009.03.01. 18:42

Kedves Leo756!

Először is tisztáznunk kell egy gyakori félreértést: A kapcsolattartásnak semmi köze a tartásdíjhoz, tehát egyik nyújtása sem tehető függővé a másik nyújtásától. A másik, amit Ön nem tudhat, mi gyakorló jogászok annál inkább: A GYERMEK 100-BÓL 100-SZOR AZT MONDJA, AMIT AZ ÉPPEN VELE LÉVŐ SZÜLŐJE HALLANI SZERETNE! Vagyis ha Önnel van, azt fogja mondani, hogy nem akar menni az apjához, ha vele van, azt fogja mondani, hogy nem akar visszamenni Önhöz! A gyermeknek mellesleg nem csak jogai vannak a szüleivel szemben, hanem kötelezettségei is, ilyen például a velük való kapcsolattartás. Úgyhogy el kell szomorítanom, de 0% jelentősége van, hogy a gyermek mit mond (lásd persze a fentieket is!), attól még köteles kapcsolattartásra menni. (Amit persze egyáltalán nem fog bánni, amint már ott van.) Csak halkan kérdezem meg, az nem lehet, hogy Önök jóval jobban keresnek odakint, és az apa csak azért nem küld tartásdíjat, mert igazából vizet öntene a tengerbe? Nem tudom, kérdezem! Az meg, hogy Önnek kell átadni a gyermeket, nyilván abból fakad, hogy Önök döntöttek úgy, hogy külföldre költöznek. Gondolom itthonra nem így szólt a megállapodás. Nagyjából ennyi a válasz. Üdv:

ancsa06 # 2009.03.01. 21:41

Tisztelt Gár Ügyvéd Úr,
mindig szívesen olvasom válaszait, mert "laikus" számára is értetően fogalmaz, ez utolsó hozzászólásánál azonban lenne egy felvetésem...
Szerintem attól függetlenül, hogy anya és gyermeke külföldön él és valószínűleg jobb körülmények között élnek, mint az apa (ami egyáltalán nem biztos, nem tudhatjuk...) a gyermeknek jár a gyerektartás. Nem fair, hogy egyik oldalól mindent elvárnak az anyától, megfelelő kapcsolattartás biztosítását, a kapcsolattartás anyagi hátterének biztosítását...másik oldalról pedig semmi? Nem tartom igazságosnak, ettől függetlenül biztosan jogszerű.:)
Elnézést az offért.
Ancsa

ancsa06 # 2009.03.01. 21:42

Elnézsét, elírtam, Grád ügyvéd úr...:)

póniló # 2009.03.02. 06:41

Jó reggelt mindenkinek!
Pénteken megvolt a második tárgyalásom, a volt férjemmel gyerektartás leszállítása miatt, amit ő kért.
Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
1./ A bírónő (aki szerencsére átlátott a szitán) nem hiszi el, hogy a volt férjem havi 50 ezer forintból él és APEH vizsgálatot rendelt ela volt férjemnél. Ennek tulajdonképpen örülök, hisz egyetlen reményem, hogy fény derüljön a valós bevételére, hisz ő a legvadabb kínzópadon sem ismerné el.
Azt szeretném megkérdezni, hogy (egy működő Kft-je van 3 kocsmával, valamint tavaly eladott egy Kft-jét) ez csak a személyi jövedelmével lesz kapcsolatos, egy "light"-os ellenőrzés, vagy esetleg mindenre kiterjedő? Talán menetközben fogja eldönteni az APEH, attól függően, hogy mennyire lesz megalapozott az ellenőrzés?
A bíróság el fogja küldeni a keletkezett íratokat az APEH-nek, amiben nyílván sok "hasznos" dolog le van írva kiinduló pontnak, vagy csak egy darab átíratot, amiben kérnek egy vizsgálatot?
2./ A volt férjem az első tárgyaláson azt állította, hogy a kocsija hitelét az édesanyja fizeti. Én erre beadtam egy bizonyítási indítványt és leírtam, hogy a volt anyósom rokkantnyugdíjas, egyedülálló és nem valószínű, hogy a fiát is el tudja tartani. Kértem a bíróságot, hogy kérjen tőle egy jövedelemigazolást.
Erre azt mondta a tárgyaláson a bírónő, hogy ő nem vizsgálhatja más jövedelemét, szóval a volt anyósomét sem! Ez hogy lehet?? Volt férjem bármit állíthat, még utána sem lehet járni??

Előre is köszönöm a választ!

Trinity76 # 2009.03.02. 08:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Láthatási ügyben szeretném a jogi véleményét kérni. Apa lassan 3 éve külön él a családjától, 2 gyermeke van, 10 és 11,5 évesek. Az égvilágon semmit nem fizet, se gyerektartást, se az iskolához nem járul hozzá, se a ruházkodásukhoz. Ott hagyott a családjára 15 millió forint hitelt, és egy - saját bevallása szerint - statikailag is problémás házat (melynek az építését szakértőként ő felügyelte). A gyerekeket az első két évben gyakorlatilag alig látta, nem volt kíváncsi rájuk. Most az ügyvédek abban állapodtak meg, hogy hetente 2 órára láthassa a gyerekeket. A gyerekek ezt sem akarják, de beletörődnek. Nekik egy kikötésük van, nem akarnak nála aludni. Nem tudjuk, hol lakik, mit csinál, hova vinné a gyerekeket, mert nem mondja meg. A kérdésem az lenne, hogy a válókereset elindításával hozhat-e a bíróság olyan döntést, hogy a láthatást úgy oldják meg, hogy ne kelljen ott aludniuk az apjuknál? Én úgy tudom, hogy erőszakkal nem viheti el őket, ez igaz? Mit jelent erőszakosnak ebben az értelemben?

Várom válaszát!

josipa # 2009.03.02. 08:33

Jo reggelt mindenkinek!

A kislányom 18 hos, az ésesapja nem igazán törödik vele születése ota , mi egy éve külön élünk.
10000 ft ad a kislányra, de a közös életünk során én kölcsönöket vettem fel , amit teljes mértékben az ö lakására fordittotam ezek törlesztő részletét én fizetem mert ebbe se ad egy forintot se.
Ezek után még ö akar nekem feltételeket szabni. A kislányt bármikor láthatja, de nem engedem neki hogy elvigye, mivel nem igazán törödik vele.
A kérdésem az lenne ha biroságra viszem az ügyet és bebizonyitom hogy nem törödik a lányával akkor a láthatáson kivül meg kell e engednem hogy elvigye.
Én nem szeretném hogy elvigye mert nem törödik a gyerekkel és csak azért vinné el hogy oda adja a növérének.Nekem ez lenne a lényeg hogy ne vihesse el.

Én már tegnap feltettem ezt a kérdést de nem kaptam rá választ . Aki esetleg tudna nekem valamit tanácsolni az kérem irja meg .
Elöre is köszönöm

ObudaFan # 2009.03.02. 10:21

Végső soron elképzelhető, hogy a kapcsolattartást a bíróság csak úgy engedélyezze, hogy ő jöjjön a gyermekért, de azért ez nem a tipikus. Inkább akkor fordul elő, ha a különélő szülő a kapcsolattartás alkalmával veszélyeztette a gyermeket. A vagyoni kérdéseket meg ne keverd ide, azt polgári perben érvényesítheted, de annak, hogy ő mit nem fizetett ki neked, meg annak, hogy hogy tarthatja a kapcsolatot a gyermekkel, semmi köze egymáshoz.

tekilla12 # 2009.03.02. 11:50

Szép napot mindenkinek!

Írtam már korábban hogy gyermektartás díját szeretném fix összegre megállapíttatni bíróság álltal. Jelenleg ugye fizetésem 20%-át,minimum 20 ezret vonják, ami 2002-ben a munkáltatóm álltal leigazolt 127 ezer forintos nettó fizetésemből lett megállapítva!(Akkor peig 92 ezer forint volt a nettó keresetem) Sajnos ezt akkor rosszúl számolta ki a munkáltatóm, mert most kértem le a 2002-es, 2006-os, és a 2008-as jövedelemigazolásomat, és még a mai napig se érem a nettó 127 ezret, jelenlegi nettó fizetésem is 115 ezer forint!Jelenleg 23-25 forint a levonás! Mivel jelenlegi házasságomba gyermek született, ezért szeretném lefixálni az összeget, hogy ne 20%-át a fizetésemnek, hanem egy fix összeget fizessek! Mennyi rá az esélyem hogy a bíróság megállapít egy fix összeget, ha igen kb mennyi lesz az az összeg! A volt feleségemet ismerve pedig emelést fog kérni, neki mennyi rá az esélye hogy esetleg az ő részére megemelik? Volt feleségem 9 éve otthon van, nem dolgozik semmit, jelenleg szülinél él! Tudomásom szerint a lakása ki van adva albérletbe, ez nem tudom mennyire befolyásolja a dolgokat, én úgy tudom hogy az az ő részére jövedelemnek minősül. De ebbe nem vagyok teljessen biztos! Inkább csak azt nézzük hogy nem dolgozik, tehát neki a havi bejövő pénze a gyerektartás amit fizetek, és a családi pótlék!És mikor említettem neki hogy befogom adni a bíróságra a papírt, az volt rá a válasza HOGY MI IS EBBŐL ÉLÜNK és húzta a száját! Sajnos esze ágába sincs elmenni dolgozni, mert van egy hülye ÉN, aki eltartja őket!

Válaszokat előre is köszönöm!

marcika # 2009.03.02. 12:10

Tekilla12,

Ugyan laikus hozzászoló vagyok és nem szeretném elkeseríteni, de nem sok esélye van a csökkentésre.
A nettó bérének a max. 50%-át vonhatják, ami megoszlik a gyerekek közt, ez esetben 2 felé. Így a nettó bérének 25%-át vonhatják maximum a mostani 20% helyett.
Ergo, a 20% reális.

tekilla12 # 2009.03.02. 12:25

Én úgy tudom,hogy 50% akkor indokolt,ha a gyerek súlyos beteg,vagy fogyatékos,és nem azért,hogy a mostani házzaság rovására a volt feleséget eltartsam!Mert így olyan jól elvan nincs kedve elmenni dolgozni!

ObudaFan # 2009.03.02. 12:31

Mivel jelenlegi házasságomba gyermek született, ezért szeretném lefixálni az összeget, hogy ne 20%-át a fizetésemnek, hanem egy fix összeget fizessek! Mennyi rá az esélyem hogy a bíróság megállapít egy fix összeget,

Hogy ne legyen %-os marasztalás is, arra nem sok esély van, ha nem idényjellegű a jövedelmed.

tekilla12 # 2009.03.02. 12:45

Nem értem sok helyen azért olvastam hogy a gyerektartást úgy kell megállapítani hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe! AKkor a mostani családomba lévő gyerekemet ezek szerint semmibe se veszik? Akkor ő nem kerül hátrányba? Egy 7 hónaposnak akinek tápszer kell, pelenka, ugyan ott van hogy 15 ezer havonta. És akkor még hol a ruha, a kaja, esetleg gyógyszer, stb. És még ha ő erre rákéri az emelést, akkor még van esélye hogy megítélik neki? Magyarázza el nekem valaki hogy ez hogy van!

tekilla12 # 2009.03.02. 12:52

Ja még annyi hogy a kicsi gyermekemre nem jut havi 25 ezer forint, amit a másikra fizetek!A fizetés amit készhez kapok levonással, 90-95 ezer, ebből lejön a rezsi, ami kb 40 ezer forint, marad 50ezer, de még az ember kaját nem vett, a kicsinek nem vettük meg ami kell! Akkor hol marad a fejenként 25 ezer meg? Úgytudom hogy a feleségem jövedelme ilyenkor nem számít bele! Csak az én keresetemet nézik!

ObudaFan # 2009.03.02. 13:00

Én nem azt mondtam, hogy a mérséklésre nincs remény, hanem azt, hogy arra nem sok, hogy csak fix összegű marasztalás lesz és %-os nem.
Egyébként azért az nem kőbe vésett szabály, hogy a két gyerek azonos tartást kapjon, hiszen a szükségleteik is lehetnek eltérőek.