Gyerektartás és láthatás

Tordesillas # 2010.08.11. 11:04

renikee

Ha jól értem még nem volt gyermekelhelyezés, tartásdíj megállapítás és kapcsolattartás szabályozás sem.
Tartásdíjat jogilag csak akkortól kezdve köteles az apa fizetni, hogy azt a bíróság megállapítja és fél éve visszamenőlegesen állapíthatja csak meg.
A tartásdíjfizetés és a kapcsolattartás nem függnek össze egymással, kapcsolattartást akkor is biztosítani kell, ha nem fizet gyermektartást.
15 hónapos gyermeknél nem valószínű az elvitellel járó kapcsolattartás engedélyezése, inkább minden hétvégén vagy minden 2. hétvégén e1 1/3-1/4 nap az anya lakásán.
Jelenleg a Te és gyermeked indokolatlan zaklatása nélkül elvileg akkor látogathatja a gyermekét amikor akarja.

Attól félek, hogy a kapcsolattartás majdani végrehajtása igen problémás lehet majd Ön miatt:
"nem szivesen adom oda az aqanak mert nagon rossz ember, sokat hazudik, becsaq , mindenkit, megcxsalt engem.mikor megszuletett a baba sem volt ben cak 2× a korhazban egy het alatt…nem torodik csak magaval"

kisné # 2010.08.11. 09:30

Bocsi, a végén a csillagok bezavartak, az érthetőség kedvéért:
havi 4 hét alatt 4x2 nap 2 óra az 16 óra
szemben a 2x24 órával, ami 48 óra
plussz a páros hétvégék

kisné # 2010.08.11. 09:26

Kedves sió!
Ha hiszed, ha nem, ezt tapasztalatból írtam, nem összeollóztam... Kicsit elfogultan válaszolsz mindig a segítséget kérő anyukáknak, de biztosan megvan az okod erre...
A lényeg, hogy én soha nem tiltottam, akadályoztam a kapcstartást apával, sőt amikor kérte, vagy lehetett, még én ajánlottam neki, hogy vigye őket, legyenek együtt... Ez a hétköznapi kapcstartás, minden kedden, csütörtökön két órahossza, semmi, szó szerint semmire nem elég, főleg, hogy mivel dolgozik, mindig késve tudott jönni, vagy elvitte bár a gyerkőcöket, de effektíve nem tudott velük lenni. Megértem. 7 évig éltünk együtt, tudom milyen a munkája.
Viszont a gyerekeknek kell az apa, a közös programok, és ez ilyen rángatós, erőltetett formában, azt látom egyikőjüknek sem jó, sem a gyerekeknek, sem apának. A hétköznapok a suliról szólnak, az edzésekről, és a kicsit bicajozok, vagy focizok a barátaimmal témáról, aztán fekszünk, alszunk és reggel megint suli.
Ha átgondolod, láthatod, hogy az, amit én gondoltam, sokkal többet adna apának, hiszen hétvégén nem dolgozik, és teljes napot tudnának együtt tölteni a kétszer két óra rohanás helyett, nyugalomban.
Ez nem rólam szól! Mindig is igyekeztem a gyerekeimet nézni, és ha tudnád, hogy miért váltunk el, talán még hátba is veregetnél, hogy a plussz kapcstartáshoz ragaszkodtam annó...
Apa tényleg nem kommunikál, én próbálok, egyetlen utam az sms és családgondozói közvetítés, de így több év után is hiszem, hogy egyszer ő is rájön, a gyerekek érdeke, hogy szóba álljon velem...
Egyébként a nyár miatt már most volt rá eset, hogy hozzám szólt, tudtunk több mondatot váltani egymással, teljesen normális stílusban.
Szóval, ha még mindig azt gondolod, hogy én bármit elakarok venni apától, akkor számoljunk:
havi 4 hét alatt 42 nap 2 órát találkoznak ez 16 óra összesen egy hónapban (a hétvégi kapcstartást most nem számoljuk), én azt mondom, lássa őket ehelyett a páratlan hétvégéken péntek 17 órától szombat 17 óráig az 224 óra azaz 48 óra...?!
Így is találkoznak minden héten, csak éppen a hétvégéken, mikor mindannyian ráérnek és tényleg együtt tudnak lenni... Nem erről kéne, hogy szóljon a láthatás?

renikee # 2010.08.10. 20:19

meg hozzatennem h nem szivesen adom oda az aqanak mert nagon rossz ember, sokat hazudik, becsaq , mindenkit, megcxsalt engem.mikor megszuletett a baba sem volt ben cak 2x a korhazban egy het alatt...nem torodik csak magaval...a gyerekem meg szoqik.
koszonom

renikee # 2010.08.10. 20:15

tiszteletem.

15 honaqos gyermekemmel elkoltoztem elettarsamtol. az lenne a kerdesem hogy mennyi ido ilyenkor a lathatas ?es mi van ha nem fizet gyerektartast. a targyalascsak a jovo honaqban lesz majd.mit tegyek?

elore is koszi a valszt.

Orsika87 # 2010.08.10. 12:28

Hogy érti, h nem publikátuk? Bírónő megkérdezte h van e megyegyezés a gyermekfelügyeletben és mondtuk h van!ÉS ennyi!Papirt nem írtunk alá ebben a témában!

sió # 2010.08.10. 12:11

Orsika87

Azt hogy megállapodtatok, remélem, nem publikálod, és nem szerepel írásban sem.
Ha nem, akkor most már ne tedd!

A bírósági végzésig, / ideiglenes, vagy végleges,/ vagy gyámügy előtt aláírt megállapodásig közös szülői felügyeleti jogaitok vannak.

Ha van aláírt, vagy egyéb úton legalizált papír arról, hogy nála van a gyerek, innentől kettes számú állampolgár vagy! Tehát ne legyen papír!

Tételezzük fel hogy nincs! Ha bejelented a gyámügyön, vagy gyermekjóléti szolgálatnál, akkor van erős jogalapod.

Fontos tehát hogy bejelentsd, hivatkozz a gyerek érdekeire, minden második szavad ez legyen! Aggódj, mint szülő és mint a gyerekéért aggódó szülő, az sem baj ha nem tudod hogy éppen hol lakik a kedves anyuka, /mert mintha említett volna egy másik címet is…/
A te verziódat halják először. Nagyon fontos ez, mert szinte minden gyerekkel foglalkozó intézménynél nők dolgoznak, és a női összetartás legendás. /elég anyuka részéről egy eldobott könnycsepp, és elvesztél!/

Tehát jogod van, nem is kevés. Keress egy jó ügyvédet, ha szabad tanácsolnom, a gyermekjóléti szolgálatoknál van jogi tanácsadás is. Érdemes megfűzni az ottani ügyvédet, még ha nem is képviselhet, de biztos ajánl valakit, akivel jó kapcsolata van!/ sokat segíthet házon belül az ilyen öntörvényű anyuka megregulázásában!

sió # 2010.08.10. 11:51

Kisné

Először is: nem a haverok helyett kell menni az apjához! Rosszul teszed ha így fogalmazol, akár a gyerek előtt is! A veled való együttlétet sem a haverok dominanciája vezérli, hanem a szülő gyerek kapcsolat! Az apa ráadásul jóval kevesebb ideig van a gyerekkel mint te!
Tehát ne tőle sajnáld…

A suli utáni programokra, meg a növekedett tanulmányokra hivatkozni lehet.
De mindenkinek arra van ideje, amire szakít! /vagy a szülője szakít!/
A te feladatod azt vezérelni, és működtetni, hogy a kérdéses napokon ne legyen elfoglaltsága a gyereknek!

„Egyre inkább problémákat okoz ez a fajta hétköznapi kapcsolattartás.”
Ezt írod.
Szerintem ez csak neked okoz problémát! Túl sok érvet hozol fel.
Azt vajon miért nem olvasom, hogy apa véleménye erről…………., meg hogy apa mit próbált tenni a helyzetért?
A nem kommunikál velem nagyon, jól hangzik. Csak nem hihető, mert a te feladatod azt elérni, hogy a gyerekről kommunikáljon veled!
Egyébként a vádak ellne közhelyszámba mennek, mintha a cd jogtárból ollóztad volna ki őket. Nem hiszem, hogy bekajálná a bíróság bármelyiket is, együtt, pedig semmiképpen sem!

nandy # 2010.08.10. 11:29

Meg ahogyan azt az anyuka elképzeli...
Mondd meg neki, hogy apaként nem csak kötelességed van, hanem jogod is! Próbáljatok meg közösen (írásban!) egyezségre jutni. Ha nem megy, akkor jelentsd be a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámhatóságnál, hogy az anya akadályozza a kapcsolattartást.

Orsika87 # 2010.08.10. 11:22

Kedves Fórumozók!
Feleségemmel pár hónapja váltunk el!A gyerek láthatásában közösen egyeztünk meg, bírósági végzés nem volt!
Volt feleségem nem akarja odaadni a lányomat láthatásra 2 hetente hétvégére, pedig ebben egyeztünk meg!A lányunk 7 éves!Mit tudok tenni?Megteheti h nem adja oda a lányomat?Azt mondta azt majd ő dönti el h mikor adja oda és mikor nem!
Segítségüket előre is köszönöm!

Zsolt

Tordesillas # 2010.08.10. 10:15

kisné

Így kívülről elfogadható, dehát az apának kell elfogadnia.
Amiket ide beírtál ezzel kapcsolatban azt beszéld meg gyermekeiddel, írd meg egy levél formájában az apának, a nagyobbik gyerekkel küld el az apának, és a gyermekek is kérjék ezt tőle, mondván, hogy jobb így nekik ezt szeretnék, aztán máris mehettek egyezséget kötni.
Ha nem fogadja el, akkor ugyanezen levelet megküldeni a hivatalnak, persze kérelem formában és kérni az újraszabályozást a gyermekek megváltozott szükségleteire elfoglaltságaira tekintettel.

kisné # 2010.08.10. 09:10

Kedves ObudaFun, Tordesillas és minden hozzáértő!

Próbálom megírni a kapcstartás módosítás iránti kérelmet.
A módosításra kell valami ajánlatot írnom a gyerekek elfoglaltságát, tanulási szokásait ismerve?

Arra gondoltam, hogy a hétköznapi havi 8*2 óra helyett lehetne a péntek este, és a szombati nap az övé a páratlan hétvégéken mondjuk péntek 17 órától szombat 17óráig- elvileg tartalmasabban eltölthetnék, időben sokkal több is, és ráadásul hétvégén nem szokott dolgozni.
A páros hétvégén meg vagy szombat 9 órától vasárnap 18 óráig, vagy péntek 17 órától vasárnap 16 óráig lehetne (ez most péntek 16 órától vas. 18 óráig van)-így tudnának tanulni még az apás hétvége után, ha már ő nem tanul velük.

Mit gondoltok? Elfogadható ez így?
Persze nem kizárt az ad hoc jellegű találkozás sem, ez eddig is működött, végül is a jó programok nem biztos, hogy pont a kapcstartás idején vannak.
De ezt a hétköznapi rángatást szerintem már nem sokáig tolerálják a srácok.

Tündérbogár # 2010.08.09. 21:46

Tiszteletem!
Hol találok törvényt a láthatással kapcsolatban? Csjt-ben nincs.
Köszönöm előre is!
üdv

Tündérbogár # 2010.08.09. 21:46

Tiszteletem!
Hol találok törvényt a láthatással kapcsolatban? Csjt-ben nincs.
Köszönöm előre is!
üdv

ObudaFan # 2010.08.09. 20:36

Kikötni nem lehet semmit, mert a bíróság fog dönteni a kérdésben. 3 éves korig valóban nem tipikus, hogy több napra elvigye a gyermeket a különélő szülő. Ugyanakkor erősen kontraproduktív lehet, ha a személyes, akár jogos sértettségedből kiindulva érvelsz a kapcsolattartás kérdésében. Attól, hogy az illető úr nem bizonyult jó férjnek, még nem feltétlenül olyasvalaki, akivel a gyermek ne tölthetne majd több időt.

csani # 2010.08.09. 15:45

Tisztelt Forumozók!

A Férjem bejelentette elhagy minket, van egy 21 hónapos kisfiúnk. Neki ez a második házassága amit egyik napról a másikra romba dönt.
Kérdésem mi az a minimum láthatás amit ki lehet kötni vele szembe? Mert 12 évvel ezelőtt egy 4 éves kislányt hagyott el, most pedig egy 21 hónapost. 40 éves létére 20 éves barátnővel lépett le, és nem szeretném, ha a fiam erkölcstelen dolgokat tapsztalna meg. Úgy tudom, hgy 3 éves koráig nem vihati el magával több napra. Melyek az erre vonatkozó szabályok?

Köszönöm válaszukat előre is.

Tordesillas # 2010.08.09. 10:11

Hasonlít a bírósági eljáráshoz, tényleg meg kell kíséreleni az egyezség megkötését, fel kell ajánlani a mediációs eljárást.
A gyámhivatalnak elvileg 22 munkanapja van az éremi döntés meghozatalára, ami egy alkalommal 10 nappal meghosszabítható. Ebbe az ügyintézési határidőbe nem számít azonban bele pl. szakhatóság(ok) megkeresése, állásfoglalások kérése, amelyek teljesítésének idejével hosszabbodik az eljárás is, de 2-3 hónap alatt be szokott fejeződni, ha egyezség születik akkor meg még gyorsabban.

kisné # 2010.08.09. 10:06

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.08.09. 09:53

Először megpróbál majd a hivatal egyezséget közvetíteni köztetek, de ha ez nem sikerül, akkor is dönteni kell, az pedig csak bizonyítékok alapján megy. A gyámhivatalnál tudod a kérelmedet előterjeszteni.

kisné # 2010.08.09. 09:02

Kedves Tordesillas!

Akkor, ha jól értelmezem soraidat, ez olyan mint egy bírósági határozat hozatal, a maga tanúival, környezettanulmányaival, szakértőivel??? Időben is olyan hosszú?
Én azt hittem, hogy ez inkább olyan, ahol apa, én és a gyámhivatalos szakember együtt próbáljuk megoldani a problémát beszélgetésszerűen... nyugodtan...

Nem kell valami beadványt benyújtani a módosítás kérelemről, az indokokat megnevezve?

Tordesillas # 2010.08.09. 08:54

A gyámhivataltól is lehet kérni a kapcsolattartás újraszabályozását.
Be kel menni személyesen a hivatalba és jegyzkönyvbe mondani a kérelmet, tájékoztatást kérni.
Lehet írásban is kérni, de jobb a személyes kapcsolat, ahol sok mindent meg lehet kérdezni.
Kelle a jogerős bírósági ítélet/végzés a kapcsolattartásról-gyermekelhelyezésről.
A gyámhivatal majd beszerzi ami még kell (születési anyakönyvek, környezettanulmány, stb.), aztán a gyámhivatal tárgyalást tart, ahol a 12. életévét betöltött gyermekeket is meghallgatja és persze az apát is.
Elsődleges a gyermekek érdeke,aztán jönnek a szülői érdekek.
A gyámhivatal a beszerzett adatok, iratok, vélemények alapján dönt a kapcsolattartás újraszabályozásáról.

kisné # 2010.08.09. 08:03

Kedves hozzáértők!
5 éve nálam helyezték el a gyermekeinket, apának a kéthetente hétvégi láthatás mellett minden héten két hétköznap 16-tól 18 óráig van még kapcstartása.

Amikor ebben megállapodtunk, az én ajánlatomra, még óvodások voltak a gyerekek...azóta mindkettő iskolás, a nagyobbiknak sok suli utáni programja lenne már, illetve egyre többet kell tanulnia hétköznap is, így egyre inkább problémákat okoz ez a fajta hétköznapi kapcstartás.
Hol a gyerek nem akar menni, hol tanulnia kellene...egyre több a feszültség, én pedig kínosan érzem magam, mikor a dacoló kamasz fiamat arra akarom rávenni, hogy már pedig a haverjai helyett menjen az apjához...
Az apa nem kommunikál velem, ez még inkább nehezíti a helyzetet, illetve, a kapcstartás alatt sem igazán van a gyerekekkel, -elfoglalt vállalkozó-, de azért elviszi őket....a gyerek erre persze úgy reagál, hogy inkább azt csinálná, amit szeret...

Nem szeretném apa kapcstartását szűkíteni, de valamit változtatnunk kell,mert ez így már a gyerkőcöknek nem jó. A rugalmasság nem működik a kommunikáció elutasítása miatt, így - jócskán túl a 2 éven - muszáj a gyámügytől kapcstartás módosítást kérnem.

Hogy működik ez?
Mit kell beadjak?
Nézik-e a gyerekek szükségleteit, érdekeit, meghallgatják-e őket? Vagy csupán az apai jogok fenntartása a cél?

ObudaFan # 2010.08.08. 14:38

A gyermek lakóhelye szerinti gyámhatóságtól kérheted a jogsértéstől harminc napon belül. Először felszólítanak, aztán bírságolnak, végül büntetőeljárást indítanak.

miska # 2010.08.08. 11:28

Még 1 kérdésem lenne, nagyságrendileg mekkora összeg a felperesre nézve 1, a tartásdíj mérséklésére benyújtott kérelem? Magyarul kb mekkora ügyvédi díjra számíthatok? Mitől függ ennek mértéke? (persze természetesen eltekintve attól hogy ahány ügyvéd annyiféle tarifa) Nagyságrendileg..

miska # 2010.08.08. 11:18

Sziasztok, tiszteletem a szakértőknek!

Amennyiben gyermekem édesanyja nem hajlandó a gyermeket a bíróság által megítélt láthatás időpontjában nekem átadni,

1. hol tehetek panaszt?
  2. amennyiben gyámhatóság, akkor őket hol keressem, az anya(gyermek) lakhelye szerint illetékes, v. saját lakhelyem szerinti?
  3. milyen következménye lesz ennek az anyára nézve? Felhívják telefonon? Levélben értesítik hogy elmulasztotta kötelességét?
  4. Amennyiben 3.) igaz, akkor ha továbbra sem tesz eleget kötelességének, mi a következő hivatalos lépés? Rendőrrel megyek ki hozzá? V. a gyámhatóság emberével?
  5. Érdemes -e ezen problémámmal bíroságra szaladni egyből, v. menyjek végig inkább az előbb leírt pontokon?

kicsit szeretném megszorongatni anyucit, mert elegem lett kiszolgáltatottságból.

köszönöm