Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2010.08.07. 08:19

Megpróbálhatod kérni a kapcsolattartás korlátozását, de amíg ez nem történik meg, addig a jelenlegi szabályok szerint vagy köteles eljárni.

melak73 # 2010.08.07. 05:28

Sziasztok nem tudom jó helyre írok-e.A problémám a következő!Fiam nálam van elhelyezve véglegesen.A volt feleségem ma hozta vissza a 2 hetes nyári láthatásból.Van még egyszer 2 hét neki.A fiam sajnos rossz élményekkel jött haza.Az exem folyamatosan szid előtte és azt emlegeti neki hogy feljelent.Eddig se szívesen ment a fiam de most már egyáltalán nem akar.Ja és a mostani párja is ezt teszi folyamatosan.Van-e megoldás erre az esetre vagy vegyem saját kezembe a megoldást.Tudom nem lehet de már elegem van ebből .Nálunk itthon nem szokás szidni az exet és pocskondiázni.Most tanácstalan vagyok.Kérem aki tud segítsen.

János Komáromból

nandy # 2010.08.03. 15:51

Sőt, nyugodtan vedd úgy, hogy törvényi kötelezettséged minden lépést megtenni a tartásdíj behajtása érdekében!
Mert azt a pénzt ugyan fizikailag te kapod, de valójában a gyermekeid pénzéről van szó!

nandy # 2010.08.03. 15:49

Ne te szégyeld magad, hanem az, aki szándékosan nem tesz eleget a kötelezettségének, és ezzel veszélyeztetni a gyermekei jelenét, jövőjét!

lgt69 # 2010.08.03. 15:10

köszönöm szépen a válaszokat!
annyira kinos ez az egész, rendőrségre meg biroságra járni..szomorú és megalázó és annyira szégyenlem ezt az egészet a gyerekeim előtt:(
további kellemes napot kivánok mindenkinek! lgt69

lgt69

nandy # 2010.08.03. 14:08

Írtam már neked, hogy a rendőrség nem a gyermektartási díj behajtásával foglalkozik, hanem a tartásdíjat elmulasztó apa büntetésével!
De épp a büntetéstől való félelem ösztönözheti arra az apát, hogy kifizesse a tartozását (polgári peren kívül).

Ha úgy látod, hogy a jövőben sem akar rendszeresen fizetni, kénytelen leszel 3-6 havonta végrehajtást kérni ellene. Ez nem a végrehajtótól függ, hanem tőled! Ha a végrehajtó nem igyekszik behajtani a pénzt, őt is lehet finoman sürgetni pl. havonta.

Ha nem adod be állandóan végrehajtásra, akkor is szólítsd fel írásban a fizetésre (akár minden hónapban), mert így újra indul a hat hónap!

Legalább a későbbiekben nem röhöghet a markába, hogy 6 hónap után nem tehetsz semmit...

sió # 2010.08.03. 12:42

Kihúzni ideig-óráig bírja magát.
A gyermek tartásának elmulasztása súlyos bűn! És nem bocsánatos!

lgt69 # 2010.08.03. 12:36

köszönöm szépen!
Próbáltam ,próbáltuk szép szóval is, de teljesen elzárkóznak, egyszer elvitte a gyerekeket magával, de utána megkérte őket,hogy ne is hívják, ne keressék,majd Ő jelentkezik, gyerekeim még 4-5 alkalommal hivták,de elutasitotta őket.
sokszor próbáltam irni neki normális hangvételű levelet, megértéssel fordultam feléjük, felajánlottam,hogy havonta egy alkalommal kifizetem a pest -miskolc közötti vonat jegyet is,csak ne utasitsa el a gyerekeket...
nem hajlandó igy sem..telefonját sosem veszi föl ,csak a jelenlegi neje..próbáltam az ügyvédemmel iratni egy levelet, de annyit válaszolt neki ,hagyjuk már békén élni szeretne nem ilyen "szarokkal"(elnézést)foglalkozni ,persze ez volt a legfinomabb megfogalmazása ,ügyvédem is meglepődött.
semmilyen módon nem tudjuk elérni.
a végrehajtónk alig foglalkozik velünk.
elképzelhető,hogy kihúzhatja magát a gyermekek tanittatása alól? és ha soha nem lesz semmi a nevén?
köszönöm szépen!lgt69

lgt69

sió # 2010.08.03. 12:19

lgt69

A bíróság a közös vagyont akkor vizsgálja, ha végrehajtásról van szó. /ez távoli dolog/.
De ennek is van jó pár előszobája. /letiltás, nagy összegű tartozásnál részletfizetés vállalása, stb./ ez utóbbival egyébként jól elehet lavírozni, egyszer fizet, egyszer nem alapon.

A tartás elmulasztása a kiskorú veszélyeztetése. A rendőrség fog vele foglalkozni, és olyan nincs hogy nem fizet! Lehet hogy 3 év múlva elárverezik a házát, de fog fizetni!

Egyébként a szép szó, és egy két ügyvéd által írt levél többet ér, mint a feljelentés.
Ilyenkor az alaphang változik meg, ami kivetül a gyerekre is! Persze van egy határ, amikor kinyílik a bicska, de okos enged szamár szenved alapon, több esély van a jó kapcsolat megtartására, és a pénz birtoklására, mint a hivatalos út bejárása utáni max 6 havi elmaradás megszerzésére!

lgt69 # 2010.08.03. 12:06

sziasztok ujból!
elnézést kérek mindenkitől, talán rossz helyen tettem föl a kérdésemet,mivel nem a láthatásról szól,de hasznos volt végig böngésznem...
köszönöm szépen!lgt69

lgt69

sió # 2010.08.03. 11:50

fkitti

Amíg közös szülői felügyelet van, addig az útlevél átadása nem kérdéses! Oda kell adnod!
A közös szülői felügyelet lényege pont ez!
Ha nem adod át, akkor jelenleg nagyobb eséllyel hurcolnak meg téged mint őt, hiszen te önhatalmúlag nem tartod be a megállapodást, ergo-felrúgod azt.
A mandulaműtét detto.
Ha nem adja hozzájárulását, akkor nincs műtét. Kizárólag életveszély esetén dönthet az egyik szülő bármilyen műtétről.
A mandulaműtét szükségességének eldöntése, életveszély szempontjából maradjon orvosi feladat. Kérd ki erre vonatkozólag szakorvos véleményét, egy független orvosét.
/az nem baj ha a műtétet végző orvos ajánlja!/ ha mégis életveszély, akkor van papírod hogy indokolt a műtét, és ekkor már nem vagy köteles kiadni az útlevelet.

De!!!
Mi volna, ha nem a gyerekkel rivalizálnátok, hanem felnőtt ember módjára születne megegyezés? A ti harcotok legfőbb sérültje így a gyerek lesz!
A gyereket maguknak akaró apák java része csak részt szeretne a saját gyerekéből, és ha megkapja a beleszólás lehetőségét, vagy több időt a gyerekkel, vagy esetenként változó anyai „adományt” a gyerekből, akkor többnyire együttműködővé válik!
Próbáld ki, vond be a gyerek életébe, és beszéljétek meg a műtét fontosságát, meg egyéb dolgokat is.
Ahogy látom, van mit!

lgt69 # 2010.08.03. 11:22

sziasztok!
tanácstalan vagyok, aki tud valamit ,kérem irjon!
a volt férjem,több,mint 2.500.000ft-al tartozik gyermektartás miatt.próbáltam elérni ,de csak a jelenlegi felesége veszi föl a telefont,s mindig elmondja, sohasem fognak fizetni..
följelentettem a rendőrségen a tartás elmulasztása miatt,ott max az elmult fél évet emlitik meg tartozással kapcsolatban,de nekem már 2008 áprilistól , a válásunk napjától tartozik az exem..
tudom ,hogy jó körülmények között élnek, látszik a drága ruhákon a nyaralásokon...
én csak az alapokat tudom megteremteni, a két jó fejű nagy gyerekem tanul,egyetemre készülnek most...
mi történik a rendőrségi feljelentés után?mi lehet egy ilyen nagy tartozás után a vége a rendőrségi feljelentésnek?
azt nem tudom a most vásárolt lakásuk közös-e, de érdekelne,hogy számit -e a házasság alatt vásárolt lakás ,mint tulajdon,ha nincs a volt férjem nevén ? a biróság vizsgálhatja -e a közösen szerzett vagyonukat?
2008 májusban házasodtak..számit -e a közösen szerzett vagyonuk?
köszönöm szépen!lgt69

lgt69

ObudaFan # 2010.08.03. 10:42

Fordulj a gyámhatósághoz.

ObudaFan # 2010.08.03. 08:56

Ha ennyire nem tudtok együttműködni, akkor meg kell szüntetni a közös szülői felügyeletet. Amíg közös szülői felügyelet van, addig csak ketten dönthettek a műtétről is. Viszont ha az egyezségben nincs szó külföldi kapcsolattartásról, akkor az én véleményem szerint nem kell átadni az útlevelet.

MajorDomus # 2010.08.02. 18:48

Ha a lanyod 2006-ban volt 9 eves,akkor most 13,ami a legrosszabb kor csaladi elet rendezesere.
ha hianyozns neki az anyja s a testvere,hidd el kiverne a hisztit.
ugy latszik jo neki igy, hogy neked nem jo,az ot -most - nem erdekli.
varj egy-ket evet, mig nagyobb lesz, maskent fog gondolkodni.
Ha 4 evet kibirtal, 2 mar elszalad

sió # 2010.08.02. 13:03

Tapasztalati út

A sok bizonyíték is kevés, ha bizonyítani akarsz valamit!

A gyerek szemszögéből nézd a dolgokat, és ne feledd közben az elfogult alulképzett begyepesedett bírói hozzáállást! Sajnos az ötvenes évek dominálnak a jogban. Ami neked nagy ügy gyakorlatilag az életed, azzal neki munkát adtál, és alapvetően kitolásnak érzi azt hogy dolgoznia kell! Felvilágosultan az elfogadott trendeknek megfelelően kezelni egy láthatást, vagy gyermekelhelyezést, tisztelet a kivételnek, nehezen megy.
A magam részéről kívánom, hogy sikerüljön, de aki az érdekérvényesítőbb fél az győz.
Közben a gyerek veszít.
Érdekli ez a bírót? Nem. Neki egy akta vagytok!
Állj a sarkadra, és ne engedj az igazadból!

ObudaFan # 2010.08.02. 12:11

Valóban a gyermek tartózkodási helye szerinti gyámhatóság tud eljárni. Ha megvan, hogy hol tanul a gyermek, akkor csak megtalálja a gyámhivatal.

Mesarthim # 2010.08.02. 09:59

Tisztelt Fórumozók,

Problémám a következő:

2006. március 23-án váltunk Pesten, a Markó utcában volt férjemmel, 2 kiskorú gyermekünket pedig a bíróság KÖZÖS szülői felügyelettel úgy helyezte el, hogy a nagyobbik, a lányom (12 éves) az alperes apa gondozásába, míg a kisebbik, a fiam (9 éves) pedig az én gondozásomba került. Kapcsolattartás szabályozva nincs.

Egy ideig az apja gondoskodott is a kislányról, s mivel én Budapesten a VII. kerületben laktam, ő is bérelt ott egy lakást, ahol tudott a két gyermek kapcsolatot tartani, s ahol a kislány életvitelszerűen élt.

Aztán megjelent a színen volt anyósom, aki bensőséges kapcsolatot ápol a lányommal (egy ideig ő vigyázott rá, ameddig én erőmet megfeszítve dolgoztam és eltartottam a családot, mert a volt férjem erre sem volt képes, ezért is váltunk, de a perben feltárásra nem került sor) és szépen, lassan elidegenítette őt tőlünk.

Először csak a látogatások szűntek meg, majd el is költöztek, előttem ismeretlen, de akkor még budapesti címre, majd tavaly novemberben meglepetten tudtam meg, hogy a kislány másik városban jár másik iskolába.
Címe ismeretlen előttem, az édesapa címe, tartózkodási helye úgyszintén, a régi iskola - ügyvédi fenyegetőzésre - kiadta, hogy hol tanul tovább a lányom.

Mikor nagy nehezen sikerült telefonon elérjem - feltöltős, "eldobható" kártyákat használnak, hogy minél nehezebben találjuk meg őket, a kisfiú iránt egyáltalán nem érdeklődnek, ami nem is baj, mert a gyermeket súlyos magatartási és viselkedési zavarokkal pszichiáter kezeli, akinek a javaslatára csak ún. Kapcsolat Ügyeleten keresztül láthatná az édesapa a gyermeket... ha érdekelné! - olyan hajmeresztő dolgokat vágott a "szemembe" hogy magam is megdöbbentem (hogy én róla lemondtam, hogy folyamatosan vertem, megaláztam őt is és az öccsét is, s effélék).

Mivel 12 éves, gondolom a helyzetet ez jobban bonyolítja, azonban, ahogy eddig is, ezután sem szeretném feladni, hogy legalább a kapcsolatot vele tarthassuk, a testvérének is hiányzik, mindig nagyon jóban voltak.
Tudomásom szerint SOHA nem volt az édesapával - aki hivatalosan gondozza! - közös bejelentett lakcíme, a nagymama pedig egy úgynevezett "meghatalmazással" intézkedik a gyermek ügyében, pl. iskolai beiratás.

Elsősorban is kapcsolatot szeretnénk vele tartani - úgy tudjuk a nagymamával és a diagnosztizáltan skizofrén sógornőmmel él együtt a gyermek, mi tudnánk neki új párkapcsolatom, az élettársam révén teljes családot, kiegyensúlyozott körülményeket, biztonságot nyújtani, mind lelki, mind pedig anyagi értelemben.
Mindketten értelmiségi, dolgozó emberek vagyunk, élettársam két kisfiát neveli velem teljes egyetértésben, jómagam pszichológiai vizsgáimra készülök a közeljövőben.

Nem tudom, mit tehetnék, a gyámhivatallal a VII. kerületben már beszéltem, ők átadták az ügyet Bonyhádra, mert az édesapa hivatalosan oda tartozik, de tartózkodási helye ismeretlen.
Mit tehetnénk, mit lehet tenni hivatalosan, hogy legalább a kapcsolattartás megvalósuljon és hogy a kislány megismerjen minket is?

Válaszukat előre is köszönöm, s ha felmerülne kérdés, arra szívesen válaszolok.

Üdvözlettel,
Mészáros Judit

ObudaFan # 2010.08.01. 12:29

Ha elköltözöl onnan, akkor igen. De a kötelezettnek a nővéred ellen pert kell indítania a megszüntetés iránt ehhez, ha enm tudnak megegyezni. Ha pedig te nem tudsz a kötelezettel, neked is ellene.

Schillinger # 2010.07.31. 12:37

Jó napot!

20 éves tanuló vagyok. Győrben tanulok, de Budapesten élek. Legalább is szeptemberig. A nővérem kapja a gyerektartást utánam. Ő volt a gyámom 18 éves koromig. Mivel Győrbe költözök, a gyerektartásra szükségem van a tanulmányaim folytatásához. Ez a tartásdíj apámtól folyik be. Mivel elmúltam már 18 éves, az a kérdésem, kaphatnám-e én, vagyis utalhatnák-e az én számlaszámomra ezt az összeget, hiszen a tartásdíj engem illet.
A nővéremhez nem tudok fordulni ezzel a kérdésel.

Köszönettel:

Schillinger Zoltán

Inwood # 2010.07.29. 18:15

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2010.07.29. 08:39

30 napon belül kell végrehajtást kérni a gyámhatóságon.

Inwood # 2010.07.28. 19:07

Üdv!
Mit tehetek abban az esetben,ha fizetem a megállapított gyerektartási díjat,viszont a volt feleségem nem engedi le hozzám vidékre a gyereket Budapestről a bíróság által meghatározott időben (nyáron legalább két hétre)illetve általában évente csak egy-két napra engedi le.
Visszatarthatom a gyerektartási díjat?
Előre is köszönöm a segítséget!

zsuci30 # 2010.07.28. 15:26

ObudaFan
Addig maradhat nálunk a gyerek? Vagy hol kell ezt kérni hogy maradhasson mert a gyermek nagyon ideges és fél hogy haza kell menjen.

ObudaFan # 2010.07.28. 15:17

zsuci30

A bíróságtól kell ideiglenes intézkedést kérni.

anyuci29

Kérni bármikor lehet az elhelyezés megváltoztatását, csak elérni nagyon nehéz. Jóval nagyobb különbséget kell ilyenkor már kimutatni a szülők nevelési képességei között, mint az elhelyezési perben kellett.