Kedves Wasp,
az apa vidékről ( 200 Km) jönne, szóval kimaradna.és űgy tűnik, hogy ragaszkodik a péntekhez.
ha elviszi és a kislány ez miatt nem megy iskolába?
köszi,
Gy.
Kedves Wasp,
az apa vidékről ( 200 Km) jönne, szóval kimaradna.és űgy tűnik, hogy ragaszkodik a péntekhez.
ha elviszi és a kislány ez miatt nem megy iskolába?
köszi,
Gy.
ráadásul azt mondja hogy majd ő igazolja. megteheti?
Gy.
Gyöngyusz, megteheti, mert a szülő igazolhat 3 napot.
marcika,
tévedsz, mert a bíróság rám bízta a gyermek felügyeletét, ha hiányzozna az iskolából igazolatlanul az én felelősségem lenne. szóval ő nem viheti el az iskolából és nem is igazolhatja.
most beszéltem a gyámhivatallal, ha a gyerek akadályozva van akkor pótolni kell az elmaradt láthatást de iskolából nem hiányozhat igazolatlanul ez miatt.
úgyhogy apuka hiába erősködik nem is kell elengednem.
köszi,
Gy.
Pech hogy pont arra a szombati napra esik a láthatás amikor az iskolában kivételesen tanítás van, ergo később tessék pótolni neki az elmarat láthatást.
Vagy az osztályfőnökkel megbeszélni, hogy "volt suliban" a gyermek miközben ténylegesen az apjánál időzött.
Gyöngyusz,
200 km-t utazik, hogy láthassa... Ráadásul saját költségén. Nyilván nem 5 percre akar beugrani, hogy adjon egy puszit, aztán újabb 200 km haza. Szeretné, ha maradna ideje tartalmas kapcsolatra. Felteszem, neki is 1 nap szabiba kerül a történet. Persze, fontos az iskola is, de talán 1 nap hiányzás nem a világ.
Szerintem itt nem a jogot kellene segítségül hívni, hogy mi jár, hanem egy kis belátással kellene lenni a másik oldal iránt is. Elég sokat tesz ő is azért, hogy tarthassa a kapcsolatot, ezért én arra biztatnálak, hogy méltányold ezt és tegyél kivételt.
Persze te döntesz...
Gyöngyusz!
Azért az apának is van valamennyi köze a gyerekhez, szóval szerintem elvihetné! Azért 200km nem a közelben van, és most az az egy nap nem oszt nem szoroz! Vagy netántalán butább lesz a gyermeked mert kimarad egy napot? Én nem értem az ilyen nőket! Az bezzeg jó hogy az apa fizessen, de mikor az anyának kéne egy kis szívességet tenni, akkor az már nem olyan könnyen megy! A gyerektartásfizetésnél az apa a minden az isten, a multimillimos, a télapó teli pénzeszsákkal, de ha arról van szó hogy lássa a gyerekét, mert szereti, mert hiányzik neki, akkor már nem apa! Hogy is van ez? Bocsánat ha bántó a véleményem, sajnos én is ebbe a cipőbe járok!
Gyöngyusz!
Mivel ez a szombat január 2-a ledolgozása, nekem annak idején azt mondta a gyámhivatal, hogy az ilyen esetekben azt a szülőt illeti a szabadnap - jelen esetben az elmúlt január 2-a - akinek a szombatjára esik a ledolgozás. Ez így utólag furán hangzik, de remélem érted a lényegét.
Ugyanakkor ha munkanapnak számít egy-egy szombat, természetesen nem jár a kapcsolattartás az apának, mivel a bírósági végzés a hétvégékről rendelkezik. S mivel ez munkanap, hát nem hétvége.
Hello,
én itt nagyon új vagyok, de biztosan lenne valaki aki nekem a kérdéseimet meg tudná válaszolni.
Az eset:
Apa először rokkantnyugdijat kap, majd rendes nyugdijat, mely ugyan annyi mint a rokkant nyugdij, ca. 50 ezer forint.
Elvált,(vagyis nem is volt összeházasodva) de levonnak 51%-ot gyerektartásra.
A feleség ujra házasodott, házat vettek abban laknak uj férjjel, a gyerekek Dubai-ba mennek nyaralni.....
Nem nagyon értem azt hogyan lehet egy embertől elvenni abbol a kevésből ennyit, itt nincs olyan hogy megélhetőség? a saját fenntartásra megállapitott összeg?
Akkor az a jóember hogyan éljen meg a 25 ezer forintbol, az még élelemre sem elég.
Kiváncsian várom a válaszokat. köszönöm
kibo49,
Egy nagyon fontos tényezőt kihagytál. Hány gyerek, és hányévesek? Ez kell ahoz, hogy érdemben tudjanak válaszolni.
Az még érdekes, hogy 51%, mert szerintem ennyit nem is lehetne levonni, de majd a jogászok válaszolnak neked.
Ha már nyugdíjat kap a kötelezett akkor t.díj címén a levonás maximum 33% lehet, de ahhoz hogy csak ennyi legyen ahhoz őneki kell kérnie a bíróságtól a mérséklést. Ameddig ezt nem teszi addig az 50%-os levonás sajnos megáll, vagyis saját érdekében haladéktalanul forduljon bírósághoz - alperesként megnevezve a t.díjat átvevő volt feleséget.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kérjen az önkormányzattól lakásfenntartás címén támogatást., az egyik vagy másik közüzemi számlához havi rendszereséggel pár ezer forint hozzájárulás. Kérjen szociális étkeztetést, a helyi iskolából és/vagy idősek klubjából kaphatna ebédet egy-két száz forintért, és ha kell házhoz is viszik rendszeresen. Az anyagi helyzetre tekintettel kérje máltányossági alapon a közgyógyellátási igazolvány kiadását.
Vagyis ne azon "siránkozzon" hogy a volt felesége milyen jól ment újra férjhez, hanem a saját dolgait próbálja rendbe tenni.
„Ha már nyugdíjat kap a kötelezett akkor t.díj címén a levonás maximum 33% lehet, ”
Tévedés. 50% lehet.
Jóreggelt kiávnok mindenkinek,
köszönöm szépen a tájékoztatást. Én egy kivülállo személy vagyok. Itt nem siránkozik senki, csak én mint kivülállo ismerem az esetet és ugy gondoltam hogy megkérdezek valakit, mert itt valami nem stimmel.
Ezen érdeklődés tőlem indul ki és nem az alanytól.
Szomorunank találom, hogy itt nincs egy meghatározott összeg amennyi egy embernek életvitelre szüksége van.
De nem is ezért vagyok itt,hogy erről beszéljek, hanem azért hogy esetleg valamiféle tanácsot kapjak, hogyan lehetne ezen eseten segiteni.
Nagyon köszönöm a hozzászolásokat.
Az is szomorú,hogy vannak akik havi 10000ft-ot szánnának a gyerekükre.Nem anyuka új társáé a gyerek,apukának "kell eltartani".Egyébként javítani kellene a kapcsolaton,aztán ha tényleg olyan gazdag az új férj,akkor beérik majd egy jelképes összeggel.
Lajoska32 nekem 5000,- ajánlott fel az apa. És nekem kell harcolni, igazolni, bizonyítani.
Valahogy úgy érzem, hogy a tv nem az oldalamon áll.
Valaki tudna aban segíteni, hogy gyerektartási perben van-e olyan, hogy a vesztes fél fizetni a per ktgeit. Esetleg az ügyvédi ktget.
Milyen ügyvédi díjak vannak? Például egy egyszerű konzultációnál. Perbeni képviseletnél?
„Valahogy úgy érzem, hogy a tv nem az oldalamon áll.”
A tv. arról nem tehet, h kinek mennyi a jövedelme. Csak azt mondja, hogy ennek bizonyos részét a kiskorú tartására kell fordítani. Ebből persze nagy "igazságtalanságok" lesznek, van aki 5-10e Ft kap, míg van, aki 60-80 ezret fizet (sőt, van feljebb is). A tv. nem tudja megmondani, h mekkora legyen a torta, csak azt, hogy ebből kinek mennyi jusson. Előbbi a feleken múlik...
„gyerektartási perben van-e olyan, hogy a vesztes fél fizetni a per ktgeit”
Mit értesz "vesztes félen"? Egyébként jellemzően a perköltséget a felperes viseli, a perben felmerült egyéb költségeiket (pl. ügyvéd) pedig a felek saját maguk. Persze kérhetik ennek megtérítését. Jellemzően olyankor ad helyt ennek a bíróság, ha a felperes indítványa látványosan elbukik, nem képes a legalapvetőbb bizonyításra sem. De ez elég ritka.
„Milyen ügyvédi díjak vannak?”
Változó... Van, aki fix összeget kér, h az elsőfokú ítéletig elvigye a pert, van, aki óradíjat számol, van, aki sikerdíjjal dolgozik (pl. vagyonmegosztás esetén), és persze a fentiek bármely kombinációja előfordulhat. Van, akinél az első konzultáció ingyenes, van, aki már ezért is óradíjat számol. Érdemes erre telefonon jó előre rákérdezni. A konkrét összegről az ügyvéd a konkrét tényállás ismeretében tud dönteni. Érdemes több ügyvédet is megkérdezni. Ugyanakkor nem javaslom, hogy csak az olcsóság alapján válassz ügyvédet.
Zippy
És még hány gyermekről kell gondoskodnia az apának ahhoz, hogy azt a "rengeteg" 5.000 Ft-ot felajánlotta... (Általában egy eltartott gyermek esetén a kötelezett mindenkori havi összes jövedelmének 15-25%-a állapítható meg, nagy általánosságban 20%. Az eltartott gyermekek számát is figyelembe véve az apa keresetének maximum 50%-a vonható le t.díj címén, vagyis minél több a gyerkőc egyre százalékosan annál kevesebb jut.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Helló mindenki! Segítséget kérek!-vagyis csak egy infót!
24 éves Főiskolai hallgató vagyok, gyermekem született,akit egyedül nevelek. Apuka is főiskolai hallgató. Kaphatok így gyermektartási díjat?
Ha közvetlenül nem is tudtok segíteni: Hol érdeklődhetek? Köszönöm
Katja24,
Igen, de nem lesz vmi hatalmas összeg... Attól függ, h mekkora saját jövedelme van az apukának.
Üdvözlök Mindenkit!
Az exem tartásdíjat akar csökkenteni.Ilyenkor ugye a bíróság bekéri az igazolásokat a munkahelyéről.A kérdésem az lenne:
ha én megegyezek az exel,hogy a tartásdíj x ft legyen,akkor is vizsgálódik a bíróság?
Köszönet a válaszért
zimcsi,
igen, kötelessége. De sok jelentősége nincs, jellemzően jóváhagyja az egyezséget, ha az nem ellentétes a gyermek érdekével.
Köszi a válaszod Kisokos!
Szép jó estét!
Kérdezni szeretnék!Nem én vagyok a főszereplö,hanem a jelenlegi párom,aki elvált 2 éve az elözö férjétől!A helyzet a következő.Meg van neki a jogerős végzés arról hogy mennyi gyerektartást kell fizetni,de hogy pontos legyek akkor a fizetés 20% a ,vagy minimum 20000 ft.Na most a volt férj postai csekken fizet minden hónapban 20000 ft-ot.A kérdésem hogy mi a teendő olyankor hogy ha azt szeretnénk elérni hogy a volt férj munkáltatója vonja a fizetésből a gyerek tartást.Indoklás ez ügyben az lenne mivel biztosan tudjuk hogy egyébb plusz juttatást is akap a volt férj pl:13 havi,prémium stb.és ezekből ő nem hajlandó a gyerektartásra eső részt meg fizetni,mivel ő szerinte az épp elég amit ő postán utal.
A válaszát elöre is köszönöm
Tisztelettel: Wolfi(Jocó)
A volt férj munkáltatójának ajánlott-tértivevényes levélben meg kell küldeni a végzést fénymásolatban és kérni, hogy bírósági rendelkezés alapján a továbbaikban ők vonják le a kötelezett mindenkori havi összes jövedelméből a 20%-ot. (Innentől a munkáltató mint kézfizető kezes felelős a teljesítésért.)
Kérni kell hogy egy jövedelemkimutatást is küldjenek az elmúlt 6 hónapról, mert a 20.000 Ft és a tényleges 20% marasztalás közti elmaradt (...) különbözetet is köteles a volt férj teljesíteni, vagyis a munkáltatónak elkezdeni részletekben azt is levonni - egálig.
Célszerű bankszámlaszámot megadni ahová a pénzt havonta rendszeres időpontban utalni tudják, melyet kártyával automatából bármikor fel lehet venni.
Monalisa
laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02