Gyerektartás és láthatás

pegazus3 # 2009.03.31. 18:49

Kedves Fórumozók!

Felmerült egy kérdés

Adva van egy exférj,aki a tartásdíjból minduntalan levonja a még vagyonmegosztásra nem került ingatlan fenntartási költségeit.Feleség szeretne megszabadulni a túrós hátú lótól,de férj nem akarja eladni.
Mit lehet tenni,hogy a tartásdíj egyben megérkezzen?

Köszönöm

wolfi4 # 2009.03.31. 19:16

Köszönöm szépen a választ!!!

wolfi

monalisa1 # 2009.03.31. 19:18

A gyermektartásdíjból SEMMI nem vonható le, tehát egy esetleges vitás anyagi elszámolást nem lehet "lerendezni" belőle.

Ajánlott-tértivevényes levélben szólítsd fel: ha a jogtalanul levont különbözeteket 15 napon belül nem fizeti meg egyösszegben, a jogerős bírósági itélet/végzés alapján végrehajtást inditasz ellene a bíróságon - zároltatni fogják az ingatlant, végső soron akár árverezésre is sor kerülhet...

Az más kérdés, hogy te meg fizessed havi rendszereséggel az ingatlan közös költségének rád jutó részét - ha másból nem a teljes összegű t.díjból...

Monalisa
laikus hozzászóló

ági1988 # 2009.03.31. 19:33

Tisztelt fórumozók!
Én egy 21 éves, nappali tagozatos, főiskolás hallgató vagyok,most épp halasztok. Arra szeretnék választ kapni,h apámnak (mert neki kell fizetnie a gyerektartást) kell-e ez idő alatt is fizetnie,mert épp most perelt be és kéri 3 évre visszamenőleg egy összegben,mert most éppen halasztok.
A válasz sürgős lenne, előre is nagyon megköszönném. És ha vki tudna törvénycikket mondani hozzá azt is. Válaszukat előre is köszönöm.

metta # 2009.03.31. 19:46

Tisztelt Fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. A problémám a következő lenne: apuka nem fizette a gyerektartást rendessen így kértem a tiltást. x hónappal elvolt maradva letiltották a fizetéséből ő ezen felháborodva azzal fenyegetőzik , hogy számlákat kér erről az összegről, hogy valóban a gyerekre költöm e . Kérdésem az lenne , hogy kérhet e az elmaradt gyerektartásról számlát, hogy mhova költöm? (visszamenőleg honnan szerezzek, nem ugy járok vásárolni a gyereknek, hogy számlát kérjek mindenről) És ha kérhet milyen számlákat? Mert akkor ezentúl ugy járok majd ételt is vásárolni a gyereknek , hogy számlát kérek :)

monalisa1 # 2009.03.31. 19:55

Laikus hozzászólóként jogszabályhely beidézésével sajnos nem tudok szolgálni, de félő hogy apukádnak részben igaza van.

Vagyis aki felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatja tanulmányait, minden megkezdett (= beiratkozott) szemeszterről igazolást köteles felmutatni a t.díj fizetésére kötelezettnek, ellenkező esetben arra félévre nem jár részére az un. felnőttarsát.

A bíróság majd megvizsgálja mikor is volt az utolsó aktuális beiratkozásod és arra a 6 hónapra az apai appanás még jár, ellenben "a nem tanulunk csak elvagyunk" időszakra nem jár semmi, ergo jogos lehet a visszakövetelés kamatával együtt.

Javaslom ülj le a papáddal és beszéljétek át a dolgot., mond el jelenleg mit csínálsz, vagyis miért nem tanulsz... Aztán ha ez kellően meggyőző (...) lehet hogy eláll a per folytatásától, vagy tán találtok valamilyen köztes megoldást.

Tudod, a szülő nem szereti ha a nagykorú "gyermek" az orránál fogva vezeti...

Monalisa

monalisa1 # 2009.03.31. 19:56

Alanti írásom ági1988-nak szól:

pegazus3 # 2009.03.31. 19:58

Köszönöm a választ.

Még egy kérdés:akkor is elárverezik az ingatlant/nyaraló/,ha jelzálog van rajta?

monalisa1 # 2009.03.31. 20:10

metta

Nyugodj meg, nem számoltathat el a t.díj összegéről, annak felhasználásáról. (Erre csak a gyámhatóságnak van lehetősége - esetleges indokolt esetben.)

Szóval ha a gyermeknek mindig van mit ennie, mindig van megfelelő ruházata, szükség szerint megfelelő gyógyszerei, továbbá az óvodába/iskolába járáshoz biztosítottak az eszközei, valamint mindig tiszta és meleg a szobája stb., akkor az apa szépen veszteg marad.

Határozott válaszoddal egyszer s mindenkorra állítsad le., már nem a férjed hogy a "konyhapénzről" esetlegesen elszámoltasson.

Természetesen a gyermekről maximálisan gondoskodnod kell, és nem csak a t.díjból hanem a sajátodból is!

Monalisa
laikus hozzászóló

metta # 2009.03.31. 20:20

Köszönöm a választ! természetessen a gyermek rendezett körülmények között van akár küldheti a gyámhatóságot is állok elébe. Ő a 10 év alatt semmit nem vett a gyereknek de szó szerint semmit.Hol fizetett hol nem ezért kértema tiltást, ami még neki áll feljebb.

monalisa1 # 2009.03.31. 20:20

pegazus3

Általában ez nem okoz akadályt (...) mert a jellemzően a valós ár alatti árverési vételárból levonják a tartozást, ami marad az a tulajdonosé... (Ha a vételár nem fedezi a tartozást akkor az adós a különbözettel továbbra is adós marad.)

Egy, csak szezonálisan használt nyaralót valószínűleg könnyebb eladni/árverezni mint egy lakott lakást és/vagy cs.házat - mit is csínáljon a vevő a lakókkal...

monalisa1 # 2009.03.31. 20:27

metta

Ne állj le vitatkozni, eleve próbálj kitérni minden passzív- sehová nem vezető értelmetlen "beszélgetés" elől.

metta # 2009.03.31. 20:31

monalisa

nem beszélek vele 10 éve. ezeket is sms-be kapom meg email-be, természetessen egyikre se reagálok. majd a bíróságon esetleg szóba állok vele (lesz tárgyalás mert kértem emelést is 10.000-et fizetett idézőjelbe már 10 éve)

ági1988 # 2009.03.31. 21:31

Ez nem az ,,elvagyok, nem tanulok módszer"! 2008 Szeptembertől halasztok 2 félévet,mert párhuzamos képzésre szerettem volna jelentkezni,de a másik fősuli minden volt csak az nem,és ezért időközben elvégeztem egy szakmát felnőttoktatásban. Ezért nem is mentem. Meg persze a 13 ezer forintos gyerektartásból nem lehet finanszírozni a főiskolát,mivel még van 2 kiskorú testvérem,aki szintén velem él és anyukám nem tud támogatni ebben,ezért szorulok apámra.Mondhatni ő miatta nem tudok járni,és azért nem tudja fizetni,mert az élettársa 3 gyerekét kell eltartania(2nagykorú,huszonéves,nem tanulnak),akik persze nem az ő gyerekeik.

Köszönöm a válaszod a kérdésre!

ági1988 # 2009.03.31. 21:33

Monalisa1nek a válaszára,a kérdésemre
Sajnos nem lehet leülni vele...

monalisa1 # 2009.03.31. 21:56

Kedves Ági!

Én is köszönöm a részletezést, így már sok mindent másképpen olvas az ember, valamint mindig a részletekben van az ördög elbújva...

Szóval ha azt a 2x féléves felnőttsulit nappali tagozatos képzés keretében végezted el - és szereztél végzettséget, akkor a t.díj jogosan illetett meg.

Mindettől függetlenül apukád fordulhatott a bírósághoz és kérheti a t.díj mérséklését, mert egy nagykorútól már elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról: esetleges ösztöndíj, másodállás stb.

Hát nem könnyű a helyzeted, több okból sem.

ági1988 # 2009.03.31. 22:08

Köszönöm a válaszod monalisa1

ObudaFan # 2009.04.01. 09:19

A már kifizetett tartásdíjat visszakövetelni akkor sem fogja tudni, ha eddig annak nem lett volna jogalapja.

hzsu76 # 2009.04.01. 10:45

Hello!

Lehet, hogy másnak már volt hasonló problémája, de elnézést, nincs időm végigolvasni a teljes fórumot, kérem segítsetek.

Öt éve váltam el a férjemtől. Két közös gyermekünk van. Akkor megállapodtunk benne, hogy 5 évig nem fizet tartásdíjat, így az enyém lesz a házrésze. Ez az idő júniusban fog lejárni.

Nem tudom ilyenkor mi a teendő?

• Be kell-e mennem a bíróságra és eljárást indítani?
  • Akkor megállapítottak, 12-12 ezer forintot gyerekenként, amit szerintem felül kellene vizsgálni.
  • Milyen költségei vannak az eljárás megindításának, vagy egyéb bírósági ügyintézésnek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Zsu

zimcsi # 2009.04.01. 11:06

Üdvözlök Mindenkit!
Magyar bíróság letilthat-e német fizetésből gyerektartás-díjat,de úgy,hogy van magyar munkáltatója minimálbérrel,és kiküldetésben van kint?

Ha igen,akkor van erre jogszabály,és hol találom meg?

Köszönöm a válaszokat!

kisokos # 2009.04.01. 11:11

Akkor megállapítottak, 12–12 ezer forintot gyerekenként, amit szerintem felül kellene vizsgálni?
Igen, a bíróságtól kérheted a tdíj emelését. Jó esélyed akkor van, ha az apuka aktuális jövedelmének 20% jelentősen meghaladja a 12e Ft-ot. Fontos lehet az is, hogy pontosan miről szólt a határozat illetve a megállapodásotok a lakás tulajdonrészének átadásával kapcsolatban.

Milyen költségei vannak az eljárás megindításának, vagy egyéb bírósági ügyintézésnek?
Keresetlevél 3 példányban, 15e Ft illeték (remélem, h jól emlékszem) + az ügyvédi díj, ha alkalmazol ügyvédet. Kb. 6-9 hónap az átfutás a keresetlevél beadásától számítva.

zimcsi # 2009.04.01. 11:39

Kisokos!

Ha most az exem bead egy tartásdíj csökkenés iránti kérelmet a bíróságra,akkor 6-9 hónap,mire az utolsó tárgyaláson is túl leszünk?
Addig bármi megtörténhet.

kisokos # 2009.04.01. 11:49

Zimcsi,

legalább 2, de lehet, h 3 tárgyalásra is szükség lesz. Tárgyalásonként kb. 2-3 hónappal lehet számolni a bíró leterheltségétől függően. Így jön ki a 6-9 hónap. Amíg nincs új döntés, addig a korábbi jogerős határozat marad érvényben.

zimcsi # 2009.04.01. 12:09

Az előbbi kérdésemre nem tudsz válaszolni?

kisokos # 2009.04.01. 12:29

Zimcsi,

Dönthet a tdíjről és a letiltásról, de ahhoz, hogy ez Németországban is végrehajtható legyen, kell a német hatóságok pecsétje is. Ha van jogsegély egyezmény (feltehetően van), akkor elvi akadálya nincs, de biztosan lesz átfutási ideje és lesznek egyéb költségeid is (pl. ügyvéd, fordítás). Azt ellenben nehéz megjósolni, hogy a te konkrét esetedben mit fog ítélni a bíróság, milyen mértékben fogja figyelembe venni a kiküldetésből külföldön kapott jövedelmet.