Gyerektartás és láthatás

zimcsi # 2009.04.01. 12:42

Köszönöm válaszod!

Konkrétan az a problémám,hogy ha én egyezséget kötök az exel,akkor úgy szeretném,hogy valahogy belevenni az egyezségbe,hogy ha külföldi fizetést kap,akkor abból is vonható legyen a tartásdíj.Ezt nem tudom megfogalmazni úgy,hogy a bíróság is elfogadja.
Mert ha így simán beleírnánk,akkor az ügyvédem szerint ezt a bíróság nem fogja elfogadni,mivel nem végrehajtható.

ObudaFan # 2009.04.01. 12:44

Nem lesz különösebb gond a végrehajtással.

kisokos # 2009.04.01. 12:49

ha külföldi fizetést kap,akkor abból is vonható legyen
Feltételesen tényleg nem lehet. Vagy kap és akkor lehet, vagy nem kap és akkor nem lehet. Nem kérheted a bíróságot arra, h már előre végrehajtható döntést hozzon egy olyan dologgal kapcsolatban, amely a jövőben vagy bekövetkezik, vagy nem.

Nagyon kilátástalnnak érzed, h be is tartja az egyezséget, ha megállapodtok?

zimcsi # 2009.04.01. 13:07

Kisokos!

Nagyon kilátástalnnak érzed, h be is tartja az egyezséget, ha megállapodtok?

Nagyon.
Már egy ideje irkálok ide,próbálok valami megoldást találni.Nagyon nehéz eset az exem.Ő úgy gondolja,hogy nem akar fizetni,mert elváltam tőle.Nem bírja megemészteni.Meg nagyon szava hihetetlen,mindent megígér, de semmit nem tart be.
Monalisával is sokat "beszélgettünk" már.Ő is úgy gondolja,mint sok más normális ember,hogy valaki azért megy ki külföldre dolgozni,hogy haladjon,gyarapodjon.
Na az exem nem.Még egy tv-je sincs.Se bútora.Semmit nem vett a 2,5 év alatt,amíg kint dolgozott.Elitta,meg elette a pénzt.Meg az anyjáékat tartotta,és a húgát.De a gyerektartást is csak részben fizette.A baj az volt,hogy a cége meg költségtérítésnek igazolta a kinti fizetését.
Ezt szeretném valahogy kiküszöbölni,hogy ne ússza meg még egyszer a nemfizetést.

kisokos # 2009.04.01. 13:44

Zimcsi,

a siker érdekében szerintem el kell választanod 2 dolgot. Az egyik, hogy mennyi legyen a tdíj, amit fizetnie kell, a másik, hogy ezt hogyan szeded be tőle.

Számomra az első pont tűnik nehezebbnek, mert a költségtérítés nem alapja a tdíjnak. Ha ezt így igazolják vissza a cégtől, akkor elég rosszak az esélyeid. Nem világos teljesen a helyzet számomra, de talán számodra sem. Végső soron vagy megegyeztek, vagy majd a bíróság eldönti a kérdést.

Ha van jogerős határozat, akkor jön elő annak betartatása. Nyilván kérni fogsz letiltást a fizetésből. Ez mehet Németországba is. Ha ez sem vezet eredményre, és nem is fizet, akkor kérhetsz végrehajtást. Csak van valamilyen vagyona, bankszámlája (akár itthon, akár kinnt) stb. Ma már nehéz úgy élni, hogy az embernek semmi sincs a nevén és minden vagyon kápében hever a kispárnába tömve. Ráadásul évekig. Ha mégis, akkor nincs mit tenned.

zimcsi # 2009.04.01. 14:20

Mivel jelenleg itthon munkanélküli segélyen van,így a tartásdíj nem lehet több,mint 20 %.Ez még be is hajtható.A gond majd akkor kezdődik,ha vissza kimegy németbe dolgozni.Mert akkor kapja majd itthon a minimálbért,és nem fogom tudni a kinti pénzből a 20 % gyerektartást igényelni.

monalisa1 # 2009.04.01. 14:24

Tudakold meg tőle a kinti cég pontos nevét és címét - a többi már csak papírmunka...

kisokos # 2009.04.01. 14:30

Zimcsi,

állapodj meg fix összegben és akkor neked elvileg mindegy, hogy honnan fizet, vagy kérd a bíróságot, hogy fix összegben, vagy százalékban, de min. összeg meghatározása mellett állapítsa meg a tdíjat. Így legalább a fix részt, vagy a min. tdíjat le fogják vonni, ha pedig mégse, akkor jöhet a végrehajtás.

pegazus3 # 2009.04.01. 14:39

Tisztelt Fórumozók!

Baráti felkérésre a következőt szeretném kérdezni:

Adva van egy tartásdíj csökkentési kérelem,Amit megítélt a bíróság,de nem a beadás dátumától csökkentve,/2009 okt.hó-tól/,hanem az ítélethozatal napjától.Indoklás,visszamenőleg nem lehet érvényesíteni a már kifizetett összegből.
Létezik valamilyen paragrafus,ami rendelkezik arra vonatkozólag,hogy mikortól kell figyelem bevenni a csökkentést?

Köszönettel :B.Antal

monalisa1 # 2009.04.01. 14:49

Visszamenőleg azért nem működik a t.díj csökkenés mert azt a pénz a gyerkőc már megette (...) vagy bármely egyéb más módon rá lett költve. Értelemszerű...

pegazus3 # 2009.04.01. 15:10

Nem ette meg,mert a tdíj olyan magas,hogy nem is tudták már régóta fizetni.Milyen paragrafus rendelkezik ebben az ügyben?

Köszi

kisokos # 2009.04.02. 06:52

pegazus3,

a törvényi vélelem az, h ráköltötte. Rajtad van a bizonyítási teher, hogy mégse. Szinte lehetetlen bizonyítani kívülről, ugyanis szinte bármekkora összeget rá lehet költeni a gyermekre. Én legalábbis rá tudnék. :-) Ha korábban ezt megítélték és a bíróság a gyermek szükségleteivel arányosnak tartotta, akkor sajnos ez van. Neked magas, a bíróság szerint szükségletarányos, a gondozó szülő szerint meg kevés. Sry, de ezt a vélelmet szinte lehetetlen megdönteni. Sajnos a rendszer nem tökéletes...

hzsu76 # 2009.04.02. 11:05

Köszönöm a segítséget!
Csak még egy kérdés:Az öt évvel ezelőtti bírósági határozatban szerepel,hogy mikortól nem fizet a volt férjem tartásdíjat(öt évig).
Ekkor megállapítottak egy összeget is.(12-12e Ft)Ha ezen nem szeretnénk változtatni,akkor is kell-e a bíróságra mennem,vagy autómatikusan az öt év lejártával fizetnie kell?

Zsu

kisokos # 2009.04.02. 11:36

Ekkor megállapítottak egy összeget is.(12–12e Ft)Ha ezen nem szeretnénk változtatni,akkor is kell-e a bíróságra mennem,vagy autómatikusan az öt év lejártával fizetnie kell?
Ha ez van a jogerős határozatban, akkor nem kell újra döntést kérni, hanem automatikuasn fizetni kell.

zimcsi # 2009.04.02. 17:57

Üdvözletem Mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni,h németországi munkanélküli segélyből lehet-e végrehajtást kérni Magyarországból,ha van magyar munkanélküli segélye?

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.04.02. 18:12

Ha van magyarországi jövedelem, akkor célszerűbb abból végrehajtani. Egyébként elvi akadálya nem lenne, csak sokkal macerásabb.

zimcsi # 2009.04.02. 19:03

ObudaFan!

Van magyarországi munkanélküli segélye-munkaviszonyból származó jövedelme nincs-ami állítólag 1400 ft/nap.A tartozása pedig kicsivel több,mint 500 ezer.Hamarabb befejezné a tartozása törlesztését,ha a kinti munkanélkülijéből vonathatnám,ha lehetne.

monalisa1 # 2009.04.02. 21:34

Javasoltam, kérdezd meg tőle a kinti munkahelyének nevét, címét.

Ha esetleg nem hajlandó tájékoztatni, HELYETTED senki sem fog nyomozást folytatni (...) sem pedig az illetékes német bíróságnál eljárni a munkanélküli segélyéből történő letiltatás végett, mármint a magyar bíróság által elrendelt letiltás dolgával.

Amúgy érdekellentét van: te mielőbb szeretnéd azt az elmaradást, ő meg nemigen...

Ha nem fizet jelentsd fel a rendőrségen - ahogy ObudaFan javasolta már. (T.díj nem fizetése kiskorú veszélyeztetését jelenti, és ezért akár 2 év börtönbüntetés is kiszabható.)

Ugye most már lépsz saját magadtól is valamerre?...

zimcsi # 2009.04.03. 05:57

Kedves Mona!

Az ügyvédje előtt kérdeztem meg,hogy hol dolgozott kint,Németországban,és nem mondta meg.Annyit mondott,hogy nem tudja,egy műhelyben.Meg csak azt ismételgette,h melyik cég küldte ki.De azt tudtuk is.De nem mondja meg,h németországben melyik cég.Tehát teljesen hülyének néz.Mondtam neki,hogy akkor egyezkedhetünk,ha a német fizetéséből is ideadja a 20%-ot.Erre azt mondta, hogy nem hülyült ő meg.Az ügyvédje meg azt,hogy az nem lenne reális.
De valahonnan biztos kap pénzt,mert napi 1400ft-os munkanélküli segélyből nem tudná magát fenntartani.

zimcsi # 2009.04.03. 06:00

Akkor most az elmaradt gyt. miatt a német munkaügyi központhoz forduljak,vagy a német bírósághoz?

zimcsi # 2009.04.03. 06:23

Nem tudna még valaki abban segíteni,hogy mennyi ideig jár a német munkanélküli segély valakinek?
Az exem 29 hónapot dolgozott kint folyamatos munkaviszonnyal.Akkor ez után mennyi ideig jár neki?

ObudaFan # 2009.04.03. 08:29

Akkor most az elmaradt gyt. miatt a német munkaügyi központhoz forduljak,vagy a német bírósághoz?

Az elsőfokon eljárt magyar bírósághoz.

zimcsi # 2009.04.03. 08:59

Igen,a magyar bírósághoz fogok menni panasznapra,de ott közölnöm kell,hogy miből akarom a behajtást,közölnöm kell a munkahelyének a címét.De ő munkanélküli segélyt kap,itthon is és Németországból is.
Akkor ilyenkor mi a teendőm?

margaréta*** # 2009.04.03. 09:13

Ismételten lenne néhány kérdésem:

Volt férjem eddig egy alkalommal fizette a gyerektartást (első alkalom is volt tulajdonképpen). Mivel a közös számla-tulajdonjogáról nem volt hajlandó lemondani (nem jutok kölcsönhöz - amire most nagy szükségem lett volna-, ugyanakkor sem jövedelme, sem semmije nem érkezik-érkezett rá soha, betekintése viszont van a számlaforgalmamba), ezért "visszavágtunk", letiltást kértünk a gyerektartásra, amit eddig nem tettünk. nem tudom, hogy ehhez kellett-e indoklás - bár szerintem nem, hogy miért kérem, az ügyvédemet nem érem utol telefonon.... Meg kellett indokolni vagy sem? Folyamatosan szemétkedik ex, nagyon elég volt már, hogy folyton alámtesz, de legalábbis nem működik együtt a gyerekek érdekében.
Másrészt köteles vagyok-e a láthatási alkalmakkor (minden második hétvége, plusz kéthetente péntek du.) a gyereküléseket átadni neki? Az ingómegosztáskor erről nem esett tételesen szó, csak annyi, hogy a gyerekek személyes holmija, illetve a "szobájuk tartalma". A gyerekülés ilyenkor a gyerekek tulajdona (?), hiszen nekik szükséges. Napi szinten autóval viszem-hozom őket, tehát szükségünk van rá. Megteheti ex, hogy egyiket nem adja vissza a kettő közül, mondván hogy én is, ő is vesz egyet? Felesleges kiadásnak találom, ráadásul nem engedhetem meg magamnak a plusszkiadást. Ennyi erővel a gyerekek holmiját sem kellene hétvégére összekészítenem, vegyen meg nekik mindent, amire szükségük van?!

margaréta*** # 2009.04.03. 09:14

Még annyi, hogy nem kell a holmikért érte jönni, mindig én viszem ki a munkahelyére, ott adom át neki.