Gyerektartás és láthatás

kisa6 # 2009.04.27. 09:13

A párom /apuka/ ideiglenes intézkedéssel megkapta a gyermekét.Lassan már vége a tárgyalásoknak,úgy áll a helyzet,véglegesen itt marad a gyermek.Szeptember óta semmivel nem járul hozzá anyuka a gyerekéhez,a családi pótlékért is megbüntetik amit felvett/már mi kapjuk/,mert azt mondja munkája nincs.Albérltbe lakik,nincs semmije.Ha a bíróság kötelezi a gyerektartásra,és a perköltségre,a mi ügyvédi költségünkre,miből fizeti ki?Kaphat mentességet?A párom mikor munkanélküli volt,azt mondta ha nincs pénz,nincs gyerek.Én adtam föl a 15 ezer forintot,hogy odaadja a láthatásra.Miből kell majd fizetnie?

ana001 # 2009.04.27. 09:17

gyámügyi bejelentést érdemes tenni?

margaréta*** # 2009.04.27. 10:01

Sziasztok!
Megint hozzáértők véleményét várom. Bírósági határozat szerint a gyerekek (3 és öt évesek) nálam vannak elhelyezve, közös szülői felügyelet nincs (nincs papíron, hogy lenne). Csináltattam nekik útlevelet, mivel a páromhoz szeretnénk Svájcba kimenni néhány napra. Ex természetesen nem engedi. Most azzal fenyeget, hogy feljelent okirathamisításért, mert szeinte - és az ügyvédje szerint is - kellett volna hozzá az ő aláírása is. Véleményem szerint csak blöfföl, nem hiszem, hogy ennyire ne lenne képben az ügyvédje a jogszabályokat illetően, szerintem nem is kérdezte tőle. Okmányiroda és az ügyvédem szerint nem kell. Elérhet valamit, ha mégis feljelent, vagy csak idegesít?

hoppáréka # 2009.04.27. 10:01

Ana 001:

A gyermeket ott is meg fogják hallgatni.
Rendelnek ki neki egy családgondozót,legrosszabb esetben Védelem alá helyezik.
De ezzel az eljárással a gyermeknek is szembe kell néznie,hiszen róla van szó.
Magyarul:A GYH meghurcolja,és nem a gyermek lelki világát fogják nézni,hanem az "eljárás" menetét amit esetleg kezdeményeztek..hogy ő mennyire fog sérülni,a kutyát nem érdekli a hatóságoknál.

_Wasp_ # 2009.04.27. 10:03

kisa6
figyeljetek arra, hogy tartás csak 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető, szóval ha nincs semmije, akkor persze nem lehet behajtani, de remélhetőleg lesz majd munkája stb, és akkor (ha időben léptetek) apránként visszamenőlegesen hozzá tud járulni a gyermek tartásához is.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ana001 # 2009.04.27. 10:08

És akkor mi a megoldás???
Mi azt szeretnénk ha a gyerek nem lenne koszos,és büdös,és tanulna nem csavarogna és lenne előtte követhető családi minta...
Amikor itt van szünetben például akkor a végére mindig megy magától fürdeni,fogat mos ,hajat mos...A ruháit rendbe teszem.Tanulunk.
Megígéri,hogy figyel minderre...de ő még magától nem tudja ezeket a dolgokat,és az anyja nem tudom miért nem tanítja meg ezekre a dolgokra...
Bármerre gondolkodom,nem látok megoldást...:(

hoppáréka # 2009.04.27. 10:13

kisa6:
Kérjétek a Gyermektartásdíj megelőlegezését,amit a Magyar Állam kifizet jelen esetben az anyuka helyett a gyermeknek.(GYH.-i jogkör ha jól tudom)

_Wasp_ # 2009.04.27. 10:32

csakhogy ha nincs az anyának se munkája, se semmilyen vagyontárgya, akkor nemigen lesz ebből tartásdíj megelőlegezése

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisa6 # 2009.04.27. 10:55

Köszi a gyors válaszokat!
Faramuci egy helyzet,mikor nála volt a gyerek,járt neki a pénz/megegyezés szerint 15e.ft/de mióta szó szerint lerakta nekünk a gyereket,rá ez nem vonatkozik.Nemrég dolgozott pár hétig feketén,nem is jutott eszébe sem,hogy van egy gyereke.Több hétvégén jelezte a gyereknek hogy jön érte,persze közbejött neki valami,most megint írt 10 perce hogy jönne a gyerekért hétvégére,oda kell adjuk?Ezentúl haptákba kell állnunk péntekente,mikor jön a gyerekért?

ObudaFan # 2009.04.27. 11:07

gambler

Ennek a gyermek szükségletei szabnak gátat, de általában azért egy nagyobb jövedelmű szülőtől elvárható a magasabb színvonalú hozzájárulása a gyermek ellátásának költségeihez.

margaréta*

Nincs mitől tartanod.

margaréta*** # 2009.04.27. 11:33

ÓbudaFan! Köszönöm a választ, ez azért megnyugtató. elég volt már a huzavonából, bár még bizonyára lesz próbálkozása velem szemben...
Más kérdés: olyankor mit tennétek, ha a gyerekek a hétvégi láthatásból "szutykosan-maszatosan" jönnek haza/a három-négy váltás tiszta ruha ugyan úgy a sporttáskában, a hároméves "kakis" bugyiban. Két hónapja nem adok rá éjszakára pelust, inkább éjjel egykor kiviszem pisilni :-), az "apja" egyszerűen bepelenkázza a kérésem ellenére! Lehangoltan (pedig tegnap "búcsúban" voltak), ziláltan, ápolatlanul jöttek haza, a kicsi ma reggel az oviban nem akart elengedni, óriáskönnyek... Ha nem is mondják, feltételezhető hogy nem érzik jól magukat az apjuknál? Nem foglalkozik velük, rokonokhoz hordja őket. Hazajönnek, tombolnak, folytatják az ott megengedett viselkedést, egy-két nap mire visszarázódnak "normális" vidám gyerekekké. Gondolom ez a fajta viselkedés nem ellenem irányul, a bosszantásomra, mivel szó nélkül néhány napon belül ismét két szófogadó , vidám gyerekké válnak. Mit tennétek? Ha "szemétkedik" pl. útlevél témában, ahogy írtam, vágjak vissza a gyámhatóságnál ezekkel az indokokkal, hogy nem gondoskodik róluk megfelelően? Nem vagyok egy hangoskodó típus, utálom a vitákat, de ha hagyom magam "eltaposni" sem jó...

ObudaFan # 2009.04.27. 11:45

Ez a visszavágósdi aligha bölcs dolog. Ha tényleg súlyosak ezek a problémák, akkor lehet kérni a kapcsolattartás korlátozását, de ezek nem arra valók, hogy magánbosszú ürügyei legyenek.

gambler # 2009.04.27. 11:57

Obudafan !
Köszönöm !

margaréta*** # 2009.04.27. 11:59

Nem vagyok híve a bosszúállásnak, nem szívesen élek efféle eszközökkel. De látom, hogy a gyerekek milyen állapotban és hangulatban jönnek haza minden második hétvégén (plusz a péntek minden héten). Nyilvánvaló hogy nem gondoskodik róluk. Kötelessége lenne pedig hétvégén mikor nála vannak ezeket megtenni, nem? Szerintem azzal még messze nincs elintézve a láthatás, hogy elviszi-visszahozza őket, illetve gyerekenként fizet 12.500 Ft-ot.... Nagyszülőkhöz hordja őket ebédre, tőle semmit nem kapnak a gyerektartáson kívül. Éppen ezért kérdezem, hogy mi lenne a megfelelő megoldás, amiből esetleg okulhatna,hogy a gyerekeknek ez nem jó.
Másrészt pedig letagadja, hogy van másodállása, hivatalosan, az adójóváírásából sem fizetett a gyerekeinek, pedig bírósági határozatban ez is benne van. A vagyoni rész még rendezetlen, egy láthatás alkalmával még az egyik gyerekülést sem adta vissza, mert neki KELL. Fájt neki, hogy cca. 3 perc alatt átraktuk a kocsijába, plusz vissza... Ott tart be, ahol tud...

trigi # 2009.04.27. 16:26

üdvözlök mindenkit
közel 2 éve pereskedtem a kislányom apjával,és most úgy néz ki,hogy ez a mai volt az utolsó tárgyalás.
sikerült megegyeznünk a gyerektartásban,látni nem akarja a kicsit,kapcsolatot nem akar tartani vele.
végül is az a lényeg,hogy vége a bíróságra járkálásnak.
csak szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget,de leginkább MONALISÁNAK,OBUDAFAN-NAK,és WASP-NAK,mert ők 3-an nagyon sokat segítettek nekem,sok jó tanáccsal láttak el.
minden tiszteletem az övéké.
köszönök szépen mindent.
trigi

gambler # 2009.04.27. 17:47

Nagyon sajnállak így ismeretlenül is trigi ! Tudom, nem vigasztal, de vannak apák, akik viszont mindent megtennének, hogy a gyerekeikkel lehessenek,és mégsem könnyen tehetik ezt meg ...
Kitartást neked !

evelin202 # 2009.04.28. 18:44

Kedves Fórumozok!
Az lenne a kérdésem,hogy elhelyezték nálam a gyermeket,biróságon voltunk,az apa lemondott az apai jogairól(bár elolvastam a jegyzökönyvet ez nem tudom miért nincs leirva amikor szóban mondta)beleegyezett h én neveljem továbbra is.A láthatást nem kérte,gyerektartást nem fizet.a kérdésem az ha külföldre költözök,beleszólhat-e bármibe is vagy hátráltathat-e?
köszönöm

ObudaFan # 2009.04.28. 18:50

A gyermek külföldre költözéséhez vagy az ő, vagy a bíróság jóváhagyására lesz szükség.

hbz1 # 2009.05.04. 13:02

Tisztelt Fórum,

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy olyan esetben amikor egy családban 2 gyeremek van és az anya hibáiból kifolyólag a férj el akar válni a feleségől minden esetben a gyerekek az anyához kerülnek? Olyan variáció nem lehet hogy az egyik gyerek itt a másik ott. A gond az hogy az anya nagyon türelmetlen és ,,rosszul bánik" a az idősebb gyerekkel (3éves) Sokszor mondja a gyerek hogy fél tőle. A gyerek folyamatos lelki terrornak és ordításnak van kitéve. Ilyenkor ha a férj nem akar az anyaával haraggal de a 3éves kislány az apjával szeretne maradni van esetleg olyan variácio hogy nálla legyen.Persze olyan láthatással,hogy az anya akkor jöhet és viheti amikor csak akarja, de hivatalosan az apánál lehessen. Van olyan bíró aki minden botrány és balhé nélkül ha a gyerek az apjával szeretne lenni neki itélni. Tudom hogy még kicsi a lány de azért már 3éves tudja hogy kivel szeret lenni. Mind a két szülönek biztos anyagi és megfelelőlő környezete van ahoz hogy felnevelje a gyereket rendesen.

Grád András # 2009.05.04. 13:09

Kedves Hbz1!

Nemrégiben csináltunk egy nagy kutatást gyermekelhelyezés tárgykörben, amiből az jött ki, hogy míg közös megegyezés esetén a gyerekek 10%-a kerül az apához, addig az ellenzéses perekben (tehát ahol az apa megküzd) 40%! Vagyis egyáltalán nem reménytelen az ügy, van viszont pár szempont, amit érdemes szem előtt tartani. Az egyik nagyon fontos, hogy a bíróságok szinte automatikusan annál helyezik el a gyermeket, akinél a per ideje alatt lakik. Vagyis ha elmegy, szinte a 0-ra csökkennek az esélyei. Fontos az is, hogy az anyai magatartás valami egyértelmű módon bizonyítható legyen. A tanúknál jobb egy video- vagy hangfelvétel. Másképp a perben lesz egy állítás, egy tagadás, ilyenkor a bíró az egészet figyelmen kívül hagyja. Hátrány viszont a gyermek elég fiatal életkora. Az idő ebben az esetben Önnek dolgozik, minél később születik döntés, annál nagyobb lesz a gyermek, ami javítja az esélyeit. A bírókról meg annyit (valaha 10 évig én is az voltam), hogy természetesen van különbség bíró és bíró között, de egyebek között arra való a másodfok, hogy ezt tompítsa. És azért a bírák többsége lelkiismeretes és felkészült, ha akadnak is sajnos kivételek. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.04. 13:13

Kiegészítés:

A legjobb megoldás Önöknél az lenne (de ez csak egyezség keretében működik, ítélettel nem megy), ha formailag az egyik gyerek Önnél, a másik a feleségénél lenne elhelyezve, azzal, hogy két hétig mindketten Önnél, két hétig a felségénél lesznek. Ez sem tökéletes megoldás (a tökéletes az lenne, ha nem kellene elválniuk stb.), de mondjuk úgy, hogy a legkisebb rossz. Sokan szokták ellenérvként felhozni a gyermekek "állandóság iránti igényét". Ez azonban annyiban hamis, hogy nem az előre kiszámítható időnkénti változások terhelik meg a gyermekeket, hanem a ki nem számítható hirtelen változások (pl. ha "ellopja" őket valamelyik fél a másiktól). Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

mary26 # 2009.05.05. 09:39

Tisztelt!Az lenne a kérdésem,hogy a párommal még a terhességem alatt szétmentünk.Most 5 és fél hónapos a kislányom,az apukával nagyon megromlott a kapcsolatom.Nem fizetett eddig még egy forintot sem a kislány után,és csak hébe-hóba jelenik meg,van hogy két hétig nem is jelentkezik.Bármikor jött mindig megmutattam a kislányt,soha nem tiltottam meg hogy lássa.Múltkor azt kérdezte,hogy mikor viheti el egyedül a kislányt?az a kérdésem,hogy milyen láthatás jár meg neki,hogyha nem fizet és csak néha jött el eddig is.Nem szeretném odaadni egyedül neki,hiszen a kislány nem is ismeri és minden idegennél sír,ugye nem viheti el egyedül?Választ előre is köszönöm:Marianna

monalisa1 # 2009.05.05. 10:51

Amennyiben nem tudtok megállapodni a t.díj havi összegéről és annak fizetésének módjáról, valamint külön is a láthatás/kapcsolattartás létező közös legrészletesebb leszabályozásásról, és azt írásba is foglalni és mindkettőtök által aláírni, akkor sajnos MIELŐBB bírósághoz kell fordulni fentiek végett - egy peres eljárás elhúzódhat akár 1 - 1 1/2 évig is.

A gyermeket ne engedd hogy egyedül elvigye, mert előfordulhat hogy nem viszi vissza., mível jelen idő szerint közös a felügyelet így akár magánál is tarthatja - sírás ide vagy oda. Tehát a láthatás az otthonodban, heti ill. kétheti egy-egy fél délután, és ezen időre jó ha nem egymagad vagy a lakásban - a fölösleges viták elkerülése végett.

A t.díj fizetés és a láthatás nem függ egymástól.

Ha kell fogadj ügyvédet.

Zárójelben: javaslom olvassad vissza a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.05.05. 10:52

Mary26,

Csak sejtem, hogy élettársak voltatok, nem házastársak. Akárhogy is, ilyenkor is célszerű a bíróságtól a tdíj és a kapcsolat szabályozását kérni, ha ti ebben nem tudtok megállapodni. A két dolog azonban nem összekapcsolható: a kapcsolattartás nem a tdíj fizetésének fejében jár.

Jelenleg nem vagy köteles semmire, és sajnos ő sem. Ha megvan a bírósági határozat, onnantól vagytok kötelesek az abban foglaltak betartására.

Nem szeretném odaadni egyedül neki,hiszen a kislány nem is ismeri és minden idegennél sír,ugye nem viheti el egyedül?
egyik oldalról megértem az aggodalmad, a másik oldalról viszont az is tény, hogy ha nem viheti el akár kis időre is, akkor mindig is idegen lesz számára az apja, és persze vica versa. Ezt akarod?
Ha szeretnéd, hogy az apában kialakuljanak az apai érzések (és így kevésbé legyen hajlamos kibújni a tdíj fizetése alól), akkor érdemes kompromisszumot kötni. Nem véletlenül használják ma már a kapcsolattartás szót a láthatás helyett. Ha nálad, a te állandó jelenlétedben és felügyeleted mellett "láthatja" a gyermeket, akkor alig van esély rá, hogy bensőséges kapcsolat alakuljon ki apa és lánya között. Talán nem akkora gond, ha 2 órára elviszi a babát sétálni stb., aztán az életkor előrehaladtával ez növekedhet. Sok 2-3 éves gyerek már jól viszonyul ahhoz, ha 1 éjszakát a gondozó szülőtől külön tölt.

kisokos # 2009.05.05. 11:02

A gyermeket ne engedd hogy egyedül elvigye, mert előfordulhat hogy nem viszi vissza., mível jelen idő szerint közös a felügyelet így akár magánál is tarthatja – sírás ide vagy oda. Tehát a láthatás az otthonodban, heti ill. kétheti egy-egy fél délután, és ezen időre jó ha nem egymagad vagy a lakásban – a fölösleges viták elkerülése végett.

Ez kb. arra jó, hogy anyukára ráhozza a frászt és tartósan kiiktassa a gyermek életéből az apját. Lesz egy újabb gyerek, aki majd azzal a tudattal nő fel, hogy "én nem vagyok szerethető, mert még a tulajdon apám sem érdeklődik irántam". Ha ez a cél, hajrá!

Ha ellenben az lenne a cél, hogy az apa érdeklődjön a lánya iránt, akkor érdemes lenne figyelembe venni az ő igényeit is. Az apa kapcsolatot akar, nem láthatást, főleg nem az ex lakásában és állandó felügyelete mellett. Érdemes lenne magunkat néha a másik fél helyzetébe képzelni... vajon fordított esetben mi mit szeretnénk?