Gyerektartás és láthatás

véső (törölt felhasználó) # 2009.05.05. 11:15

KISOKOS

Laikus hozzászóló lelkének az esik jól ha feszültséget kelthet emberek között.Egy igazi szülő nem ad ilyen tanácsokat.

hbz1 # 2009.05.05. 11:18

Tisztelt Grád András,

Köszönöm válaszát, kicsit megkönnyebbültem. Remélem az anyai is úgy fog állni a dolgokhoz hogy, nem lesz nagy ügy belőle és siekresen megegyezhetünk.

Köszönettel:

HBZ1

monalisa1 # 2009.05.05. 11:20

A kérdező beírása szerint a kislány jelen idő szerint még csak 5 1/2 hónapos, tehát egy ilyen pici még nemigazán a körülötte megforgolódok iránt. Természetesen lehet közös sétákat szervezni stb. A későbbiekben meg majd úgyis alakul.

véső (törölt felhasználó) # 2009.05.05. 11:40

"A későbbiekben meg majd úgyis alakul" remélhetőleg és nem az alanti tanácsok alapján.,hanem igazi szülői megfontolásokból adódóan.

gaboy # 2009.05.06. 09:59

Tisztelt Ügyvédnő !

Abban kérném a segítségét, hogy munkanélküli lettem április közepétől és jelenleg nem áll módomban fizetni a gyerektartást mert semmilyen jövedelmem nincsen. Ilyenkor mi a teendő?

A volt feleségemnek mindig kézbe fizettem a tartásdíjat és nem voltak problémák, de sajnos egy hónappal el vagyok maradva és szeretné, hogy kifizessem, de nem tudom a fenti probléma miatt. Régebben írt nekem egy papírt saját kézírásával hogy minden hónapban fizetem neki a tartásdíjat. Ha esetleg feljelentene hogy nem fizetek, ezzel a papírral tudom bizonyítani azt hogy fizettem rendesen?

Köszönettel:
Gábor

sagit # 2009.05.06. 13:19

Kedves Gaboy!

Mit itélt meg a bíróság minimál összegként?
Azt mindenképp a saját rovásodra is fizetned kell!
A munkanélküli segélyből is!

sagit
(erősen laikus)

véső (törölt felhasználó) # 2009.05.06. 15:58

A helyzet akkor igazán nyomorult, ha a valaki azért hazudik Önmagának, hogy másokat félrevezessen.

Sompom # 2009.05.10. 09:45

Tisztelt Ügyvédnő !

A következő kérdésem lenne: Kislányom most 6 éves, az apja még terhességem ideje alatt elhagyott.
A jogi dolgokat kislányom 1 éves korára sikerült tisztáznunk, a bíróságon. Ebben megállapították a gyermektertás mértékét, a visszamenőleges tartozás mértékét valamint a jövőbeni fizetési kötelezettséhgeket.Ezzel egyidőben a láthatás szabályozásása is megtörtént, bár az apa kislányom 5 és fél éves koráig egyáltalán nem látogatta a gyereket, és soha egy fillér gyerektartást, és semmilyen egyéb összeget nekünk nem adott mondván, hogy neki nincsen pénze.Ezt én akkor különösebben nem is bolygattam mert úgy voltam vele, hogy ha ennyire nem akarja a gyereket akkor én nem kényszerítem rá.
Fél évvel ezelött felvette velünk a kapcsolatot, és
velem is ki akart volna békülni. Ebbe én nem mentem bele, de felajánlottam, hogy ettől ő és a szülei látogathatják a gyereket, sőt el is vihetik. Ez így is volt mindaddig míg felvetettem, hogy viszont akkor a gyerektartást is fizessék. Annál is inkább mert tudomásomra jutott, hogy a szocpol miatt 2 gyereket is vállaltak a jelenlegi kapcsolatában úgy hogy még erről az egyről sem gondoskodik semmilyen szinten.
kB 10 Alkalommal vitték el a kislányt, a láthatást én semmilyen szinten nem akadályoztam. csak azt kértem, hogy a dolgok amik a kislánnyal kapcsolatosak ne a hátam mögött történjenek.Viszont mióta kiderült, hogy elvárom, hogy a gyerektartást fizesse azóta inkáb nem viszi el a gyereket, sőt teljesen el is tünt az életünkbő.
Én ügyvédhez fordultam és fizetési felszólításban visszamenölegesen kértük a gyerektartást a még érvényben lévő bírósági határozatra hivatkozva, mert azt gondolom, hogy ennek a gyereknek is jár legalább a gyerektartás, nemcsak a majdan születendő kettőnek.
A kérdésem, az lenne, hogy ha nem reagál erre akkor hogyan lehet kötelezni, a gyermektartás kifizetésére?
Köszönettel várom válaszát.

ObudaFan # 2009.05.10. 09:50

A bíróságon végrehajtást kérhetsz, a rendőrségen pedig feljelenést tehetsz tartás elmulasztásáért. De ezt az ügyvéded tudni fogja.

Tamás123 # 2009.05.11. 06:26

Kedves Olvasó, Apa!

Folyamatosan töltöm fel az alábbi weboldalt, okulásképpen elolvashatod, hogy mekkora "esélyegyenlőség" van egy gyermekelhelyezési perben anyának, apának. Sok érdekes dolog lesz még ezen a weboldalon, a nevekkel jelzett menüpontoknál. A weboldal hangvétele nagyon finom ahhoz képest, amit a hatóságok, bíróság művel. Ha érdekel a történet, látogass vissza a weboldalra, folyamatosan töltöm fel az elmúlt három év eseményeivel. Köszönöm, hogy megtiszteltél a figyelmeddel. Csaba

http://a_4_fal_kozott.mindenkilapja.hu/

Sompom # 2009.05.12. 11:26

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.05.12. 11:33

Nincs mit.

evelin202 # 2009.05.12. 16:27

Egy prostituáltól tényleg elveszik a gyermekét?nem olyanrol beszélek aki az utcán áll,hanem jól szituált,és nem neveli erkölcstelenül a gyermeket stb.Úgy tudom már ez után is lehet adózni.
Vagy ez "nehéz ügy"?
köszönöm a válaszokat.

_Wasp_ # 2009.05.12. 16:39

nem veszik el. akkor sem ha minden nap a sarkon áll tökrészegen.

Csak akkor veszik el, ha az a gyermeknek érdekében áll, tehát pl az apa elhelyezés megváltoztatása iránt pert indít, és a nála nevelkedés a gyermek erkölcsi, szellemi és testi fejlődését jobban szolgálná, illetve ha a gyermek nevelésére való objektív alkalmatlanságát tetteivel bizonyítja.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

More # 2009.05.12. 16:50

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni, hol kezdjem és mit...
A dolog úgy kezdődött, hogy a barátnőm terhes lett na és én nem álltam mellette(anyagilag sem, sehogy)...
Megszületett a gyermek és egyre többet találkoztunk egyre jobban megszerettük egymást a gyerkőccel.
Innentől kezdődtek el a bajok, amikor az anyuka látta, hogy engem jobban szeret mint őt és hogy én is nagyon szeretem. Pokol lett az élet, igazából nem is éltünk együtt volt egy két próbálkozás de nem jött össze az együttlét. Természetesen "miattam" :)Most ott tartunk, hogy két hónapja nem is láthattam a gyermekem és tudom, ha nem teszem meg a kezdő lépést akkor sosem fogom látni...
Segítséget szeretnék kérni, hogy egyáltalán van-e jogom a láthatásra (a történet elején leírtak miatt), ha esetleg van akkor hol és hol kezdjem ?

Köszönettel: More

_Wasp_ # 2009.05.12. 16:54

természetesen van jogod a láthatásra, ha eddig nem kérted, akkor nosza, a határozat nagyban leegyszerűsítené a dolgodat a jövőben: tudnád mikor vihetnéd, és meddig, tudnád, hogy pontosan mennyivel kell a gyermekedet támogatni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

More # 2009.05.12. 17:23

Köszönöm a válaszod !

Igen, ez leegyszerűsítené a dolgokat. Minden pénzem rájuk ment amit nem sajnáltam, csak ez lett belőle... Nagy tartozás és más semmi...

trigi # 2009.05.18. 19:26

üdvözlök mindenkit.
egy kérdésem lenne:gyerektartás 1 hónapja meg lett ítélve,jogerősen,de az apa minimálbért mondott be a bíróságon.
papírokkal nem igazolta,de elfogadták neki.
a mai napon a tudomásomra jutott,hogy ugyan minimálbéren van bejelentve,de kézbe még kap ezen felül kb:70 ezer forintot,amíről papír nincs.
ebben az esetben én nem tudok semmit sem tenni?
marad a minimálbér 20%-a?
vagy esetleg ezt le lehet ellenőrizni valahogy hivatalosan?
válaszokat köszönöm
trigi

Grád András # 2009.05.18. 19:32

Kedves Trigi!

Az, hogy Ön a bíróságon mit mond, az vajmi keveset számít, ugyanis mindig az bizonyít, aki állít. Vagyis kellene valami bizonyítékot keresni erre a további 70.000 forintra. Én például azt a trükköt szoktam alkalmazni, hogy ha valaki minibálbért jelent be, hogy felsoroltatom vele a kiadásait. persze boldogan dől belőle, mi mindenre kell költenie, hiszen azt hiszi, ezzel jót tesz magának, lám, nincs miből tartásdíjat fizessen. Csakhogy ha a minimálbér háromszorosát felsorolja, mint havi kiadást, nehéz lesz megmagyaráznia, hogy azt ebből a harmadból miként fizeti. De persze még sok trükk van, csak ez a legegyszerűbb. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.18. 19:37

Kedves More!

Pár dolgot azért nem ártana tisztázni. Például hogy tett-e teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot a gyámhatóságnál, mivel ez előfeltétele a hivatalos apaságának. Ha ez megvan, akkor lehet a kapcsolattartáson gondolkodni, ez ügyben megint a gyámhatósághoz kellene fordulnia, mert miként ezt Wasp teljesen okszerűen jelezte, másképp nem nagyon fog a jelek szerint működni a dolog. És a helyében a gyermektartásdíjról sem feledkeznék meg, ami a gyermeket megilleti. Ez jogilag ugyan nem függ össze a kapcsolattartáshoz való joggal, de a jóízlés és a gyermek érdeke mégiscsak megkívánná. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

trigi # 2009.05.19. 05:14

köszönöm Grád András
igen ez megtörtént,mármint felsorolta,és határértéket súrolta a kiadásai,de hivatalból,bíróság,apeh,magán nyomozó,stb....nem tud ennek utánanézni?
köszönöm
trigi

Grád András # 2009.05.19. 07:25

Kedves Trigi!

Ne vegye zokon, de a konkrét ügyének "utánanézni" már csak megbízási szerződés alapján tudok. A látszatát is kerülni szeretném bármi ilyesmire történő felhívásának, de kérem, értse meg, én nem vagyok egy nyomozó hatóság, aki meghatalmazás nélkül is foglalkozhat ilyesmivel. Úgyhogy ha ezt szeretné, akkor meg kell keresnie. Üdv:

theodora # 2009.05.19. 08:22

Tisztelt Fórumozók!

Kérem segítségeteket, a Magyar állampolgárú gyermekemet egy Spanyol állampolgárú anya akarja elvenni tőlem, tavaly útlevél nékül elvitte Spanyolba, 1 hónapig nem tudtam róluk, égen földön kerestem őket, a januári tárgyaláson a láthatásomat biztosították, én nem engedtem vissza a gyermekem, 7 hónapos kora óta szinte csak én foglalkozom vele. A gyerek üvöltött hogy ne engedjem vissza. Később volt egy pszichológiai vizsgálat, itt majdnem megfolytotta az anya a gyermeket úgy szorította, el akarta vinni megint. Ezek után a bíróság nekem adta ideiglenes HATÁLLYAL amihez nem kell kérelem. Mivel az anya visszaköltözött a házunkba én az anyáméknál élek a gyermekkel, gyámügyi beleegyezéssel, egyébként napi rendszerességgel tartózkodtunk itt mindig. A végzést megfellebbezte és egy 15 oldalas tömény hazugságot adott be. Minden 2. nap láthatta volna a gyereket én majd minden nap engedtem, persze letagadta és 2x is feljelentett hogy veszélyeztetem a gyereket, lezárták, hogy nem igaz. A városi gyámhivatal minden kérdezés nélkül küldött egy határozatot, hogy pótoljam azt ami elmaradt... ez nem szabályos menet. Végül is a hazugságra alapozva a másodfokú bíróság arra hivatkozva hogy ő tud biztosítani megfelelő hátteret odaadták neki, de nincs munkahelye, a házat kipakolta, a gyerek cuccait is elvitte, életvitel szerűen nem lakik a házban, közölte, hogy a gyereket nem látom többé, a minap eljött hozzánk és az idős anyámat megverte, a gyereket pedig el akarta vinni, pedig még nem kell odaadnom. A bíróság még a véleményt sem olvasta el, egyértelműen közli a gyerek, hogy fél az anyjától és velem akar maradni a mamánál. A végzésben semmi jogszabályra semmi bizonyítékra nem hivatkozik, emellett a megfelelő határidőt sem várta meg hogy reagáljak a fellebbezésre. A gyerek maradni akar és komoly bizonyítékokat adtam be hogy ő el fog menni innen a gyerekkel, de még nem reagáltak és mindjárt itt a határidő vége, MIT TEGYEK? Ez a végzés is csak ideiglenes. Az egésznek szerintem bunda szaga van.

ObudaFan # 2009.05.19. 08:38

Szerintem meg ahhoz, hogy bárki segíthessen, le kellene írnod minimum a két végzés indokolásának a lényegét, mert az eddigiekből legfeljebb a te véleményed látszik.
Ezzel együtt a gyermeket jelen állás szerint nem viheti ki az országból. HA megtenné, akkor a visszahozatala iránt eljárást indíthatsz a Hágai Egyezmény alapján.

eurocsalad # 2009.05.19. 08:42

Tud valaki frissebb vagy pontosabb adatokat ?
Köszönöm
Eurocsalád Munkacsoport

A Gyes/Gyed csökken, de a Gyad marad.
GYAD = Gyermek Apa Depriváció

Szolgáltatási adatok:

• 9-ből 8 egyszülős háztartásban élő magyar gyermek jelenlévő apa nélkül nevelkedik
  • összesen kb. 650000 apa-gyermek típusú szülői kapcsolat bírói döntés következtében szünetel
  • jelenleg évente kb. 21000 magyar gyermek apjával való napi szintű kapcsolatát a magyar jog 80-90%-ban felszámolja
  • ezáltal évente kb. 15000 férfi gyermekvállaló veszíti el szülői jogait (a kapcsolattartás nem szülői jog)
  • a válások 71%-át nők, 29%-át férfiak kezdeményezik, és az elavult gyermekelhelyezés miatt a gyermeknek nincs joga megőrizni mindkét szülőjét
  • mindig akad valaki, aki a GYAD-ért kiáll, tenni kész és/vagy abból él

Mindez miért ?

Mert túl könnyű.
Mert nincs alapintézményi közös felügyelet.
Két szülő több, mint egy otthon.
A gyermekvállalás évtizedekre szóló életmód döntés.
Mindenki gazdálkodjon a saját szülői jogaival!

P.S. már Belgium is váltott (2006)!