Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.04.26. 14:39

Egész biztos, hogy elolvasásra került. Ennek ellenére sűrgősen próbálj új bizonyítékot beszerezni mely a bíróságot a vélt/remélt igazadról jobban meggyőzi. Muszáj lépned mert félő, hogy végleg buta lesz az ügyből...

Mindezt a konkrétumok ismerete nélkül általánosságban írtam le.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Cini1970 # 2009.04.26. 16:31

Nagyon szépen köszönöm! Sajnos olyan dolgokat vélt igaznak a bíróság aminek a cáfolata ott volt az első fokra beadott iratokban.És amikor mással(munkahely) megdőlt akkor is neki hittek.Pénzéhesnek tűntem?Elfogadtam ,hogy Angliai munkavállalása idejére 20 000 ft-t amúgy 15 000 ft-t fizessen.Túlzásba estem?

sagit # 2009.04.26. 16:48

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni hogy gyt emelést hogyan kell kérni?
Azaz apuka 16 éve hol fizet (már ha fizet) 7500Ft-ot.Amit 10 éve ítélt meg a bíróság.
Ez szerintem nagyon kevés. Bár bejelentett munkahelyén csak napi 2 órával, havi 26000 Ft-al van bejelentve.
És erre hivatkozva nem igen akar fizetni...
Mik a lehetőségeim arra hogy megemeljék az összeget? És arra hogy ez behajtható legyen?

gambler # 2009.04.26. 17:03

Köszönöm az újabb választ Obudafan !
Jól értem, hogy a hatóság saját hatáskörében dönthet erről ? Mégis, mi alapján ? Hogyan működik ez a gyakorlatban ?

Grád András # 2009.04.26. 17:43

Kedves Sagit!

Ha nincs normális (8 órás) munkahelye, elég nehéz lesz bizonyítani, mennyi a tényleges jövedelme, de nem lehetetlen. Mindenesetre ha a valóságban több a bevétele, pert kell indítani gyt. felemelése iránt. A perben aztán jönnek a trükkök, pl. meg lehet kérdezni tőle, mennyi a kiadása, mire boldogan sorolja, hogy kiderüljön, nincs pénze a gyt-ra. Viszont jóval többet fog felsorolni összesen a bevallott jövedelménél, vagyis van még neki. Stb., stb. Egy normális, jó bíró ezeket a trükköket mind ismeri, valaha én is ott szereztem gyakorlatot benne! :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sagit # 2009.04.26. 17:48

Köszönöm gyors válaszát Tisztelt dr. Grád András Úr.

Cini1970 # 2009.04.26. 18:54

Nagyon szépen köszönöm! Sajnos olyan dolgokat vélt igaznak a bíróság aminek a cáfolata ott volt az első fokra beadott iratokban.És amikor mással(munkahely) megdőlt akkor is neki hittek.Pénzéhesnek tűntem?Elfogadtam ,hogy Angliai munkavállalása idejére 20 000 ft-t amúgy 15 000 ft-t fizessen.Túlzás­ba estem?

monalisa1 # 2009.04.26. 19:42

Bizonyára neki volt jobb- meggyőzőbb dumája...
(Vagy kifoghattál egy olyan cstj.-es ügyeket tárgyaló bírót akinek már nagyon elege van - úgy nagy általánosságban - az okkal- ok nélkül követelező anyukákból.)

Ha még tart a per, az egész eddigi iratcsomót gyorsan meg kellene mutatni egy ügyvédnek, hátha talál bene valamit ami eddig esetleg elkerülte a bíróság figyelmét.

monalisa1 # 2009.04.26. 19:43

Helyesen: csjt.

szeged # 2009.04.26. 19:49

Tisztelt Fórumozók!
Rendszeres havi jövedelmemből vonják a 20 százalék gyerektartást, melyet a bíróság jogerősen megítélt évekkel ezelőtt, és egyszerűen nem hiszi el a volt feleségem, hogy nincs más jövedelmem! Azt szeretném Önöktől megkérdezni, hogy amennyiben beperel az állítólagos másodállás miatt (nincs sem legális sem illegális másodállásom), akkor én hogyan követelhetem rajta az ügyvédi díjamat, a benzinköltséget (100 km-t kell utaznom a bíróságra) és egyéb költségeimet. Hiszen mindenképp meg kell jelenjek a tárgyaláson, stb. Hogyan lehet ennek határt szabni? Vagy bármit mondhat bármikor, eljárás indul?

gambler # 2009.04.26. 19:56

Baromira nem értek hozzá, ezért is érdekelne, hogy mi a nemzetközi gyakorlat ? Máshol is ennyire sansztalan váláskor a férj/apa, mint nálunk, vagy ez egy helyi specialitás ?

Grád András # 2009.04.26. 20:00

Kedves Szeged!

Amennyiben csakugyan nincs más jövedelme, mint amiből már most is vonják a tartásdíjat, akkor a volt felesége pervesztes lesz, Önnek pedig megítélik a teljes perköltséget. Ezt azonban nem elég állítani, pl. az utazási költségről számla (benzin v. vasúti jegy) kell, az ügyvédi munkadíjat pedig a tényleges megállapodásuk alapján tudja igényelni, mert a bírósági gyakorlat amúgy nem szokott túl sokat megítélni. Perelni amúgy bárkinek joga van, aztán ha elveszti, akkor fizet, pláne hogy ma már ezek a perek nem tárgyi illetékmentesek! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.04.26. 20:03

Kedves Gambler!

Nemrégen csináltunk egy team keretében egy gyermekelhelyezés-kutatást, amiből az jött ki, hogy ha közös megegyezéssel válik valaki, apaként 10% a valószínűsége, hogy hozzá kerül a gyerek, ha viszont ellenzéses (hivatalos nevén: tényállásos) bontóperre kerül sor, 40% esélye van, vagyis a megküzdő magatartás megnégyszerezi az esélyeket. Persze nem mindegy, mennyi idős a gyerek, és hogy kinél nevelkedik az életközösség megszakadásakor. Az ezzel kapcsolatos tanulmányaink egyébként olvashatók a Családi Jog című lapban. Szóval egyáltalán nem igaz, hogy reménytelen az apák helyzete, ha az anyáké tényleg másfélszer jobb is! Üdv:

gambler # 2009.04.26. 20:10

Tisztelt Grád Úr !

Megmondom őszintén most megdöbbentett ! 40 % esély ? Sohasem hittem volna ... Ehhez képest, az ügyvédem szerint 0 % az esélyem egy gyermekelhelyezéses per során. Persze tudom, hogy egy ilyen döntést több szempont alapján mérlegel - remélhetőleg - a bíróság.

ObudaFan # 2009.04.26. 20:29

40 % egy átlagos apa statisztikai esélye. Hogy a te jogi képviselőd miért és mennyire alaposan mondta neked személy szerint a 0%-ot, azt nem tudhatjuk.

gambler # 2009.04.26. 20:42

Értem én, hogy ez csak egy statisztikai szám. Az ügyvédem pedig azt mondta, hogy közös megegyezés híján nincs az a bíróság ma Magyrországon, amelyik legalább az egyik gyereket (nem akartam mohó lenni)nekem ítélné. Egyrészt a feleségem kiváló pozíciója miatt (jövedelem,lakás, testi és szellemi álapot, stb.), másrészt, hogy testvéreket alapból nem igazán választanak szét.

monalisa1 # 2009.04.26. 21:11

gambler

Ha az elején leírtad volna (...) hogy két gyermek van, a gyermekelhelyezés dolgában kapott válaszok egész biztosan mások lettek volna.

Mi a fenének kell egy fontos, lényeges dolgot úgymond "titkolni"?

Mert ami számodra okés az a segítő szándékú jogásznak nem magától értetődő.

Tehát ha egynél több gyermek van, akkor az elhelyezés dolgában az apa esélyei nemigazán jók...

Neked meg többen is próbálták azt a 40%-ot bizonyítani - bezzeg ha tudták volna a valót!..

"Lisa"
laikus hozzászóló

gambler # 2009.04.26. 21:25

Eszem ágában sem volt titkolni! Fogalmam sem volt, hogy ez ekkora jelentőséggel bír ...

Cini1970 # 2009.04.27. 05:31

Nem könnyű apaként gyereket szerezni.Nekem se sikerült addig amíg a gyerek hozzám nem költözött 10 évesen.Anyuka el Angliába dolgozni.De amikor kiderült,hogy gyermektartást kell fizetni küzdött a gyerekért szerencsére hiába.Megítélt a bíróság ezt azt amit a másod fok túlzónak talált.De a lényeg a gyerek maradt! Nem feladni,én 9-éven át fizettem neki de a gyerek is rájött,ő csak a pénz miatt kell neki.

Cini1970 # 2009.04.27. 05:35

monalisa 1
Hát a bírónőnek nagyon tele volt a hócipője ezért végleg lezárta az ügyet.

Mókusélet # 2009.04.27. 06:39

Tisztelt Fórumozók!
Nem teljesen idevágó, de nem találtam olyan topikot, ahová feltehetném, így megkérdezem itt.Megy a pároméknál a válás+a gyermekelhelyezés-többször leírtam ebben vita nincs, csak a láthatásban.
DE most odáig fajultak a dolgok, hogy anyuka rendszeresen követi a páromat, ha ő nem ér rá, akkor a barátnője.Múlt héten egyszer észrevettük,hogy megint.. akkor kőröztünk egy körforgalomban, hogy biztosak legyünk, majd félre álltunk,hogy megbeszéljük,persze elhúzott.
Egyik este mikor hazamentünk anyuka állt a házumk elött, cirkuszolt, hogy márpedig bejön, ha nem engedjük akkor felveri a szomszédokat, bemegy a munkahelyemre/a pároméba is és kirúgat stb. egyszerűen nem tudjuk mit csináljunk!
Eddig már volt bántalmazás (azt állította,hogy a párom megverte, persze nem igaz) majd visszavonta és azt mondta, hogy bosszúból csinálta.Most meg ez a cirkusz.Párom elment a szüleihez,hogy beszéljen velük,de szerintük MÉG nem annyira rossz a helyzet, hogy orvoshoz kéne mennie-évek óta pszichológusok kezelik, mert nem bírja a stresszt, nem bírja,ha nem az ő akarata érvényesül stb.
Hová forduljunk segítségért? Olyanokat mond,hogy hogy fog a párom a lelkiismeretével elszámolni, ha "véletlenül" történik a gyerekkel valami?
Az a baj, hogy bizonyítani semmit nem tudunk, mert ált. nincs tanú.Köszönöm.

ana001 # 2009.04.27. 08:42

Nem tudom melyik topikba is írhatnék ahol választ kapok.
Nálunk az a helyzet,hogy anyukával él a 13 éves kislány.sajnos a tanulmányi eredménye nagyon leromlott ,higiéniája nem megfelelő.Az anyja iskolai véleményezés alapján sem kellő időt foglalkozik vele.
Családsegítőben nem tesznek semmit,mert annyira nincs rossz szociális körülmények között a gyerek,nincs ilyen alapon veszélyeztetve.Ami időt itt tölt nem elegendő ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére.A minden napi kapcsolat tartáshoz pedig messze élnek tőlünk.

van esélye ennyi indoklás alapján az édesapának egy esetleges gyermekelhelyezési perben?Sajnos regisztrált munkanélküli,de a családunk össz .jövedelme van annyi mint amiben most él a kislány.
Vagy milyen hatósághoz forduljunk ami segíteni is tud?
Köszönettel
Kriszti

hoppáréka # 2009.04.27. 08:49

ana 001:
Ameddig édesanyáról nem tudjátok bizonyítani,hogy drogos,alkoholista,ameddig a gyermek az alapellátásokat meg kapja semmit nem tudtok tenni.(a gyermeknek óriási érzelmi,lelki meghurcoltatás)
Ha valóban segíteni szeretnétek a gyermeknek támogatjátok őt érzelmileg,erkölcsileg,és megpróbáltok róla megfelelően gondoskodni,ha nem is ti nevelitek.(ő egy 13 éves kamasz)
Aztán ha 14 éves lesz megkérdezheti tőle a bíróság,hogy kinél szeretne élni,és a gyermek dönthet!

ObudaFan # 2009.04.27. 08:51

Ameddig édesanyáról nem tudjátok bizonyítani,hogy drogos,alkoho­lista,ameddig a gyermek az alapellátásokat
meg kapja semmit nem tudtok tenni.

Persze, csak ez a bizonyítás nem lehetetlen, a perben kirendelt igazságügyi pszichológus szakértő ezt vizsgálja.

Aztán ha 14 éves lesz megkérdezheti tőle a bíróság,hogy kinél szeretne élni,és a gyermek dönthet!

Kivéve, ha a bíróság úgy látja, hogy a döntése nem a saját érdekeit szolgálja.

gambler # 2009.04.27. 09:11

Van abban valami tapasztalat, hogy kb. mi az az összeg, amit a bíróság már aránytalannak tart gyerektartás címén ? Gondolok arra, hogy ha a gyt-ra kötelezett szülő jövedelme jóval magasabb az átlagosnál, akkor is megitéli a bíróság a szokásos %-ot ?