Gyerektartás és láthatás

theodora # 2009.05.19. 09:05

Tiszelt Obudafan!

A első végzésben arra hivatkoznak, hogy az anya jogtalanul elzárta a gyermeket az apától, így megsértve azok jogait, valamint a vizsgálat folyamán tanúsított magaviselete veszélyeztette a gyermek értelmi érzelmi stb... fejlődését. Továbbá, az anya ekkor még mindig ki akart menni ezt a bíróság nem hagyta jóvá, elismerték hogy az apa rendszeresen engedte a kapcsolattartást az anyának MINDEN nap! ezt az anya is elismerte még akkor, a döntést a beutaló szerv felhívására hozták, ugyebár ez sújosabb a kérvényezettnél.
A másik végzésben a bíróság végig feltételes módban beszél, (élhet, lakhat) az anya beadványára hivatkoznak, ezt tartják indoklásnak. Pusztán arra hivatkoznak, hogy a gyermek visszamehet a volt közös lakásba, igaz esze ágában sincs, de szerintük ez igy jó. Nincs veszélyeztetve erről 2 gyámhivatali végzésem van, ezáltal nincs alapja az ideiglenes elh. megváltoztatásának. Az apa tényállásáról nem esik szó, valamint semmi bizonyítékra való hivatkozás. Egyszerűen tárgyalás vagy felülvizsgálat nélkül elfogadták az anya álláspontját indoklásnak, Hiába vannak tanúk hogy mindig találkozhatott a gyermekkel, hiába minden bizonyíték. Nem veszik figyelembe. Az anya egyébként zokszó nélkül kiviszi külföldre a gyereket, mivel át akarja vinni az ügyet spanyolba( ehez joga van), teljesen nyilvánvaló mit akar, egyébként a gyereknek is mondja, ő ezért éjszakákat nem alszik. Ki fogja figyelembe venni még hogy mit akar a gyerek? És én mit tegyek?

theodora # 2009.05.19. 09:17

Még valami, a bíróság nem jelölte meg hivatalosan az anya tartózkodási helyét, szó szerint: az időközben visszaköltözött édesanya az aki megfelelő nyugodt körülményt nyújrhat a gyermeknek... de hogy hova és meddig, hiszen az anya kijelentette, hogy megélhetése kizárólag spanyolban van, nekem rokkantsági nyugdíjam van több mint 300 eFt.- napi 24 órát tudok a gyermekkel foglalkozni. Egyébként a legutóbbi beadványában az anya saját magát hazuttolja meg 1 oldalon belül, homlok egyenest mást mond, mint azelőtt és ez sem számít.

trigi # 2009.05.19. 09:21

tisztelt Grád András úr
köszönöm válaszát.
persze megértem amit írt,nem is állt szándékomban ilyesmi,csak a lehetőségek után érdeklődnék,mert jogtalannak tartom,azt amit az apa művelt,és művelni fog.
hazudik mindenhol,és mindenkinek.
engem csak az érdekelt volna,hogy van e valami lehetőség,vagy hagyom ennyiben a dolgot,ő meg jót röhög a markában.....

Grád András # 2009.05.19. 09:44

Kedves Trigi!

Lehetőség persze van, de azt már végig kell csinálni, itt a Fórumon nem tud élni vele. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.19. 09:49

Kedves Theodora!

Az ön által leírtak alapján nem az az érzésem, hogy "bunda" van a dologban, hanem az, hogy Önnek nem volt jogi képviselője. Rengetegszer látok olyan ügyeket, amelyeknél az ügyfél rám csodlálkozik: Dehát amit a másik mond, az nem volt igaz, miközben én az igazat mondtam, hogy lehet, hogy a bíróság ellenem döntött? Igen egyszerűen. A bíróság nem tudhatja, hogy mi történt a valóságban, azt nekünk kell bizonyítanunk. Ez sokféleképpen lehetséges, itt nem részletezném, de egy módon lehetelen: Úgy, hogy még párszor előadjuk ugyanazt a - máskülönben valós - perbeli állításunkat, amit a saját kijelentésünkön kívül az égvilágon semmi vagy majdnam semmi nem támaszt alá. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

corenga # 2009.05.19. 10:08

Helyzetem a következő: a válásom során megállapított gyermektartást fizettem a legutóbbi időkig, amikor munkanélkülivé váltam. A fizetendő összeget most fizikailag képtelen vagyok fizetni, amíg ismét el nem helyezkedek. Ezzel kapcsolatban már hónapokkal ezelőtt beadtam egy kérést a bíróságnak a tartásdíj csökkentésére addig, amíg ez a helyzet fennáll, de ezt a bíróság egyelőre nem vette figyelembe. Természetesen beadhatok további kérelmeket is, de közben az idő telik, és engem egyre jobban aggaszt, hogy mi fog történni, ha ez még egy ideig így megy tovább. Ha a segélyem teljes összegét letitltatják, az sem fedezi a havi befizetésemet, de úgy megélni sem tudok. Tud valaki segíteni információval vagy tanáccsal, hogy mégis mire számítsak? Mi a legrosszabb, ami megtörténhet egy ilyen helyzetben?

theodora # 2009.05.19. 10:16

Tisztelt Grád Andás!

Én úgy érzem egyáltalán nem értett meg. S ajnos az ügyet egészében nem tudom leírni mert borzalmasan kacifántos. Nagyszerű ügyvédem van, gyermekelhelyezésre specalizálódott, eddig a tárgyalásokon a bíróság többször felhívta az anya figyelmét hogy modorálja magát, egy hazugságát sem hitték el, az egyenesben voltunk és tessék. Nekem senki ne mondja hogy törvényes az, hogy az aktát el sem olvassa a másodfokú bíróság, kizárólag az anya véleményére alapoznak aminek semmi bizonyítéka nincs a valóságtartalmáról. Ellenben én mindent dokumentációkal, egyértelmű bizonyítékokkal igazolok, még a saját tanúja is ellene vallott a tárgyaláson. Nem tartom törvényszerűnek, hogy minden konkrétum nélkül állítanak ki egy sorsdöntő végzést. A fellebbezés elleni kérvényemet pedig még csak vissza sem utasították, semmit nem reagáltak, mintha nem is lenne. Én bebizonyítottam, hogy ő hazudik és én nem, ráadásul saját maga is és a fiam elmondása is, melyet az igazságügyi minisztériumban egy pszichológus rögzített, ezt támasztja alá. A vizsgálat során elmondja az anya hogy nem engedte 40 napig hogy beszéljek velük. A gyerek pedig, hogy még azt sem engedte, hogy rólam beszéljen. Az összes tényt, bizonyítékot rendszeresen minden beadványunkban előadtuk és előtérbe helyeztük a gyermek akaratát. Ő azonban folyton azon lovagol, hogy ő mit akar... Tudtommal kizárólag a gyermek akaratát és érdekét veszik figyelembe. Hát nem.

Grád András # 2009.05.19. 10:25

Kedves Theodóra!

Jogi képtelenségeket ír, hogy egyetlen példát mondjak, nincs olyan, hogy "fellebbezés elleni kérvény". Vagy Ön fellebbezett, és akkor minek élne ellene kérvénnyel, vagy az ellenfél, akkor meg ellenkérelem van, de arra a bíróságnak nem kell bármilyen módon külön reagálnia rá, Ön meg ezt hiányolja. Szóval valami nem kerek a történetében, de nem szeretnék ezen túl belefolyni. Viszontlátásra és sok sikert! Üdv:

theodora # 2009.05.19. 10:47

T. Grád András

Nem vagyok ügyvéd és nem vagyok megfelelő lelki állapotban, igen ellenkérelmet szerettem volna írni, de nem hiszem hogy ezen kell fennakadni, tanácsot kértem mivel a per még folyik és tudom, hogy mindent be tudok bizonyítani. Annyit szerettem volna megtudni, hogy hogyan tudnám azt elkerülni, hogy a gyermekem ne zavarodjon meg teljesen, nem mer az anyjával kettesben maradni, hiába unszolom, de mit érek vele, ha az anyja mondja neki, hogy vissza fognak menni. A hazugokat mindig segítik, de most egy magyar kisfiúról van szó, aki itt akar maradni, ha el akarna menni engedném. Nem kértem senkit hogy follyon bele. Gondoltam ez egy jogi fórum és van aki segítsen... de inkább hagyjuk. Semmit nem számít, hogy ez egy hús-vér gyermek és nem egy egyszerű paragrafus egy nyamvadt törvénykönyvben. A bíróság nem tudja mi történik valójában, de még lehetőséget sem kaptam, hogy bizonyítsak. Sok eset van, hogy nem veszik figyelembe az emberséges megoldásokat. Itt nem rólam vagy az anyáról van szó, hanem egy növendékről akinek önálló véleménye és akarata van. Annyit kérdeztem hogy mit tehetnék a gyermek érdekében és nem azt, hogy milyen nem jogi kifejezéseket használok, engem nem ez érdekel. Minden jót.

Grád András # 2009.05.19. 11:09

Kedves Theodora!

Valóban egyre nehezebb érteni, hogy mit szeretne. Ez egy jogi fórum jogi problémák megoldására. Saját elmondása szerint kiváló ügyvédje van, készséggel elhiszem, ő nyilván rég elmagarázta, jogilag mit tehetnek a gyermek érdekében. Viszont továbbra sem értem, hogy mit szeretne. Azt, hogy pszichológiailag mia teendő? Azt, hogy leírjuk, hogy egy hús-vér gyermekkel úgy kell bánni, mint egy hús-vér gyermekkel? Így van! De ide az emberek alapvetően nem együttérzésért jönnek, arra inkább a barátok és a barátnők valók. Nekem történetesen a pszichológia a másoddiplomám, és a jogtanácsok közben ha szükséges, ezt a vonatlat is megpendítem, mivel a problémát a maga teljességében kezelem, és ebbe a pszichológiai vonal is beletartozik, de mégsem lelki segélyszolgálatot folytatok. Ha ilyesmire vágyik, szerintem rossz helyen jár, az egy másik honlap. Üdv:

theodora # 2009.05.19. 11:23

Tisztelt Grád András!

Nem lelki segélyszolgálatra lenne szükségem az én lelki állapotommal megküzdök, az pedig hogy az én ügyvédem mit mond és mit nem az maradjon az én dolgom. Már leírtam a kérdésem, mit tanácsolna nekem, mit tegyek most, megtehetem-e, hogy a gyereket visszatartom, mivel be tudom nizonyítani, hogy mit tervez az anya, hangfelvétel stb... Továbbá, hogy a minap megtámadta az anyámat, hogy a gyermeket elvegye. Esetleg ha visszaköltözöm a házunkba mit tegyek, hogy megóvjam magunkat a folytonos atrocitásoktól, erre azért kerítenék sort, hogy újra együtt lakjunk és így nincs "külön élő szülő". Szeretném tudni milyen egyéb jogi kiskapuk vannak a helyzetem megoldására.

ObudaFan # 2009.05.19. 11:40

Ideiglenes intézkedéshez nem bizonyítani, hanem valószínűsíteni kell. Azért ezzel együtt azt hiszem, hogy ennél egy picit bővebb lehetett a másodfokú végzés indokolása. Viszont mi innen gyakorlatilag semmit sem ismerünk az ügyből, viszont van egy jogi képviselőd, aki velünk szemben ismeri az egész ügyet. Ebből adódóan egyrészről biztosan jóval pontatlanabb választ tudnánk csak adni, másrészt nem is lenne túl etikus, ha innen valaki így túl határozott véleményt formálna.

ObudaFan # 2009.05.19. 11:44

corenga

Nyilván előszür ingófoglalás, aztán esetleg ingatlanfoglalás is lehetséges.

theodora # 2009.05.19. 11:56

Tisztelt Obudafan!

Csak egy szimpla véleményt, tanácsot kértem tőletek. Sajnos tényleg csak ennyi volt a másodfokú bíróság indoklása, ezért nem tudom mit tehetnék. Szerettem volna széles körben érdeklődni, más véleményt is meghallgatni, nem csak egyet. Több lehetőség, nagyobb esély. Remélem megértitek, hogy csak aggódom és a fiamnak akarom a legjobbat, ezért fordultam erre a portálra. Nem szándékoztam etikátlanságra bírni senkit, így nehéz is lenne, azért köszönöm, akkor megoldom ahogy tudom. Kutatok még egy kicsit.

kisokos # 2009.05.19. 12:03

corenga,

a legrosszabb, ami történhet, hogy a bíróság nem csökkenti a tdíj fizetési kötelezettségedet és végrehajtanak. Valószínűbb inkább, hogy halmozódik a tartozásod és ha lesz munkád, akkor majd többet fizetsz. Egész a fizetésed 50%-ig. Addig is fizesd a megállapított százalékot, vagy a min. összeget, illetve a kettő közül a kisebbet. Ez ugyan nem teljesen jogszerű, de legalább mutatja a jószándékot. Ha van egy kis józanság a volt párodban, akkor ennek hatására inkább vár a pénzére, és nem megy azonnal a végrehajtóhoz.

gyergyo # 2009.05.19. 15:27

Tisztelt Fórum!

Segítséget, javaslatot szeretnék kérni: a gyermekem 18.életévét tölti be, még tanul középiskolában. Ő azonban bukdácsol az iskolában. Szeretném a gyermektartásdíjat megszüntetni, ill. csökkenteni. Sajnos az én anyagi helyzetem is megváltozott. Hogyan tehetem ezt meg, milyen esélyem van, hogy ez sikerülhet?

Grád András # 2009.05.19. 15:42

Kedves Gyergyo!

A bukdácsolás a gyermek 18. életévének betöltéséig tökéletesen irreleváns, Ha továbbtanul 18 éves kora után, és ott is bukdácsol majd, erre tekintettel már kérni lehet a tartásdíj megszüntetését, de amíg nem ismétel évet, a vizsgákon való bukdácsolás még nem számít. Ha azonban évet ismételne, akkor majd már sikerülhet.

Az anyagi helyzet megváltozása ettől független kérdés, ott meg akkor van csak erre lehetőség, ha a romlás részint tartós, részint számottevő, és ezeket Önnek kell majd bizonyítania. Üdv:

gyergyo # 2009.05.19. 15:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszát!

Azt nem írtam meg Önnek, hogy a bukdácsolás az bukással is járt, évet kellett ismételnie.
Tovább tanulni nem fog ilyen gyászos tanulmányi eredménnyel.

Grád András # 2009.05.19. 16:16

Akkor meg egy gonddal kevesebb, az érettségi után nem kell majd már fizetni, de addig még igen! Üdv:

1apa # 2009.05.19. 18:32

Kedves ObudaFan, gcica, kisokos!
2009.04.15-i kérdésemre: A tanácsot megfogadtam, júni 17-én lesz a tárgyalás. Kisebbik fiam marad 5-öd éven, ha felveszik. Milyen bizonyítékot kell nekem vinnem?-Ha mégis fizetnem kell valamelyik fiam után, kérhetem-e a rokontartást?-Jobban járok-e ezzel?-Számít-e az élettársi kapcsolatomban a 16 éves gyermek nevelése?-Hogyan ítélkezik a bíróság, ha ekkor még tartani fognak az érettségi vizsgák?-Mivel készüljek fel a tárgyalásra?
Köszönettel 1apa

corenga # 2009.05.19. 19:18

Köszönöm a választ kisokos és ObudaFan!

Még lenne kérdésem
  • lehet hogy nagyon tájékozatlan vagyok, de mit jelent a gyakorlatban az, ha foglalás van? Ezt az exem kéri, nyilván, de kitől, és hogyan? És ha kéri annak ellenére, hogy amennyit egyáltalán tudok, most is fizetek, akkor szó nélkül végrehajtják?
kisokos # 2009.05.20. 06:53

corenga,

Ha még a min. díjat sem fizeted, akkor a bíróságon kérheti a végrehajtás elrendelését. a végrehajtó majd fog küldeni egy fizetési meghagyást, ha nem fizetsz, vagy nem élsz elfogadható kifogással, akkor következik a végrehajtási szakasz. Ebben a végrehajtó döntése szerint vihet bármit, amit akar és elárvereztethet. Jellemzően előbb ingóságot (autó, számlán lévő pénzt, ékszereket), majd ingatlant. Ha kell rendőri segítséggel is bejuthat a lakásodba. Sajnos a tv. azt mondja, hogy a kiskorú gyermeket akár saját szükséges tartásod rovására is el kell látni minden szükségessel, így az, hogy te emiatt nem tudod az albérletet, lakáshitelt fizetni, vagy nem eszel, az - erősen fogalmazva - a kutyát nem érdekli. Elsődleges kötelességed a gyermek felé van, nem pedig a főbérlő v. a bank felé.

Tudom, ez elég elrettentően hangzik, de szerencsére ez nem jellemző. Ugyanis a jogosult nem jár hosszú távon jól azzal, ha téged a híd alá küld, mivel így a jövőben még kevésbé leszel képes fizetni bármit is. Ha már nincs vagyon sem, akkor nincs mit végrehajtani. Éppen ezért legtöbben józanul inkább várnak, megelégszenek kisebb összeggel annak reményében, hogy ha újra lesz munkád, akkor majd pótolod a kieső összeget. Mindenképpen állapodjatok meg ebben. Szerintem jó alap erre, hogy eddig rendesen fizetted a tdíjat. Közben természetesen kérheted a tdíj mérséklését a bíróságon.

kisokos # 2009.05.20. 07:20

1apa,

Nem várj túl sokat az első tárgyalástól, alapvetően arról fog szólni, hogy te ismerteted a keresetedet (mit, milyen alapon kérsz), majd erre a másik fél hasonló módon reagál. Könnyen lehet, hogy ezután már napolják is a tárgyalást. Ha mégse, akkor következik a bizonyítási szakasz, vagyis mindkét fél előterjeszti a bizonyítási indítványát, illetve kéri a bíróságot, hogy az ehhez szükséges dokumentumokat hivatalból kérje meg, a szükséges tanúkat idézze be, illetve nyilatkoztassa a másik felet. Ha érdemtelenségre hivatkozol, akkor azt neked kell bizonyítani. Csak a nagykorúság után "elkövetett" érdemtelenség (pl. bukás) számít, a kiskorban elkövetett nem. A nevelt lányod eltartása alapvetően nem a te dolgod, így erre nem hivatkozhatsz a tdíj csökkentése során. Várhatóan legalább 2, de inkább 3 tárgyalásra is sor kerülhet, mire elsőfokon döntés születik.

anitascher # 2009.05.20. 09:36

Sziasztok!

Nekem a jövő hónap elején lesz a gyermekelhelyezéssel és tartásdíjjal kapcsolatos perem első-és valószínűleg az utolsó- tárgyalása.Élettársi kapcsolatból született a kislányom,az apával megegyeztünk,elvileg sima ügy az egész.Mire számítsak?

Grád András # 2009.05.20. 09:40

Kedves Anitascher!

Ha az apa nem ellenzi a gyermek Önnél történő elhelyezését és vállaja fizetni az Ön által kért tartásdíjat, akkor semmi gond, sima sétagalopp lesz, egy tárgyalás az egész! De ha bármelyiket is vitatja, akkor hosszú per. Üdv: