Gyerektartás és láthatás

corenga # 2009.05.20. 12:04

Köszönöm kisokos, nagyon hasznos tájékoztatásokat kaptam tőled. Csak még azt kérdezném, hogy honnan tudom megtudni, hogy mennyi a minimum összeg, amit fizetnem kell, mert nem tudom, hogy amit mostanában fizetek, több vagy kevesebb annál.

kisokos # 2009.05.20. 12:22

A jogerős határozatból, amit a válást követően kaptál. Ha nincs ilyen, vagy nincs megállapítva min. összeg, akkor szerencséd van. Ha fix összeg lett megállapítva, akkor az.

zozo73 # 2009.05.20. 12:59

Kisokos!

A páromnak van egy 12 éves lánya. Gyakorlatilag 8 éve nem látta. Miután leszerelt katonaságból és a gyereket elvihette volna magával. A katonaság alatt illetve után sajnos nem tudta fizetni a tdíjat, az anyuka kérte az államtól, megkapta, megpróbálták behajtani, de eredménytelenül (7 évvel ezelőtt).Az anyukával született egy megállapodásuk, hogy nem akarom hogy tartsd a gyerekkel a kapcsolatot, cserébe nem kérem a gyerektartást!
2008ban interneten megkerestük a gyereket, beszélgettünk vele, de természetesen nem akar az apával találkozni. Ezután az anyuka meg is tette a feljelentést a rendőrségen.
Most ott tartunk, hogy BÜNTETŐ eljárásban lesz 2 hét múlva a tárgyalás!
Persze a páromnak nincs munkája, nincs semmije, én tartom el, minimálbérből. (költségmentességet kaptunk, tehát nem éri el a 28500FT-ot az 1 főre jutó kereset)
MIlyen esélyünk van, hogy nem kell kifizetnünk többszázezer forint tdíjat? Az anyuka 2002 óta mindidáig nem jelezte hivatalos szervek felé sem, hogy követelné!
Mire számíthatunk?
MSN beszélgetésről érdemes naplófájlt vinni?

Köszönöm a választ!

kisokos # 2009.05.20. 13:26

zozo73,

a tdíjat a keresetlevél beadását megelőző max. 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni. Nem tudom, ez esetetekben mekkora összeg, de 7-8 év elmaradt tdíját semmiképpen sem tudja majd rajtatok behajtani. Te nem vagy köteles fizetni, sem a jövedelmed, sem a vagyonod nem végrehajtható azért, mert a párod nem fizet. Ha neki sincs semmije, akkor vele sem tudnak sokat kezdeni, a végrehajtás eredménytelen lesz.

A szóbeli megállapodás sajnos csak addig érvényes, amíg mindkét fél betartja. A bíróságot nem köti és nem teszi semmissé a korábbi jogerős határozatot. Ha bizonyítható, akkor azért érdemes felhozni a tárgyaláson, de nem várjatok tőle túl sokat. Egyébként persze minden feljegyzés, akár MSN beszélgetés is hasznos segítség lehet, de gondoljátok át, hogy miről szól a per, mivel vádolnak, és ezzel szemben ti mivel védekeztek és mit szeretnétek bizonyítani. Mindenképpen fogadjatok ügyvédet.

Mi a vád egyébként a büntetőperben?

zozo73 # 2009.05.20. 13:49

Kisokos!

Tartás elmulasztásának vétsége miatt emeltek vádat!
Annakidején amikor elváltak és még tartották egy darabig a kapcsolatot, akkor többször kapott az anyuka pénzt de kézből kézbe!
Szobafestő a szakmája és megállapítottak neki egy 100 000Ft nettó keresetet. Nem volt jövedelme, én tudom hogy mennyi volt a pénztárcánkban.
Ezt ugyan elmondhatjuk, de nem tudjuk másként bizonyítani!
Feljelentés után 1 év próbaidőt kapott, hogy visszamenőleg 1998-ig fizesse meg a hátralékát az anyuka részére. Ebben az összegben az is benne volt, amit a mama már megkapott az államtól. Erre mi panasszal éltünk, így azonnal vádat emeltek.
Bizonyítani azt szeretnénk (sajnos ezt nem tudjuk) hogy anno kapott pénzt a mama, illetve azt, hogy szóban megállapodtak, és miután felvettük a gyerekkel a kapcsolatot felrúgtuk az egyezséget, a mama megtette a feljelentést! Más bizonyítékot nem tudunk.Alkalmi munkája is ritkán volt a páromnak. Például egy számítógépet akartunk a gyereknek adni, azt a választ kaptunk, hogy nem kell, pénzt küldjünk, de ne elmaradt tdíjként.

Már fogadtunk ügyvédet, csak véleményt gyűjtünk.

Hogy látod számíthatunk, milyen esélyünk van.

Köszi

póniló # 2009.05.20. 14:25

Üdv mindenkinek!
Van egy kérdésem, hátha tud valaki pontos választ adni rá.
Volt férjemmel polgári perem van folyamatban, ő a felperes, gyerektartás lecsökkentése miatt indított eljárást.
Ma benn jártam a bíróságon megtekinteni az íratokat és mivel környezettanulmányt rendeltek el pár hónapja, ahhoz csatolva megpillantottam a volt férjem jövedelemigazolását. Mivel ő kft tulajdonos, egyben ügyvezető, a saját jövedelemigazolása aláírójaként ő szerepel. Ezt furának találom, bírósági hivatalos eljáráshoz nem az APEH-től kellett volna kikérnie egyet? Ez persze senkinek sem tűnt fel, mert abból más nem tudja elolvasni, hogy az a volt férjem neve és gondolom nem foglalkoztak vele.
Igaz, a bíróság kért be az APEH-től korábbi szja-bevallást is, abból úgyis kiderül mennyi a jövedelme.
De mégis, az lenne a kérdésem, hogy ő jogszerűen adta-e le a saját jövedelemigazolását úgy, hogy ő írta alá.
Ha nem lenne jogszerű, talán észrevételként megjegyezhetném. Nem? (természetesen mást is szeretnék, nem ez lenne az egyetlen közölnivalóm a bírósággal)
Köszönöm a választ!

Grád András # 2009.05.20. 19:04

Kedves Póniló!

Az, hogy a férje saját cége nevében állít ki igazolást saját magának, megértem, hogy furcsa Önnek, de ez egy teljesen szokványos eljárás, semmi különleges nincs benne. Az APEH-et csak kivételesen és indokolt esetben keresi meg a bíróság. Ez önmagában nem az. Az SZJA bevallás más ügy, azt ha saját maga nem csatolja önként, az APEH-től szokták beszerezni. Úgyhogy emiatt nem érdemes összevesznie a bírósággal. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

póniló # 2009.05.21. 06:59

Köszönöm szépen Grád úr. Pont azért kérdeztem meg, hogy ne írkáljak hülyeségeket a bíróságnak, mert abból nehéz kimászni és ciki is. :)

Tisztelettel: "póniló"

cuncilla # 2009.05.22. 08:08

SOS!
2 éve váltunk el. azért hagytam ott a férjemet mert alkoholista lett, a pénzünket a játékgépbe szórta, nem dolgozott és meg is vert.
2 kiskorú gyermekünk velem van.
Az exem nem hajlandó gyermektartást fizetni pedig csak 20.000 Ft ot ítélt meg a bíróság mert nincs munkahelye.De a láthatásokért veri a mellét és játsza a szuperaput,pedig a gyereek 2 napig a tévét bámulják (látták az összes 18 karikás filmet is) és negyrészt betegen jönnek haza, a gyógyszereket én fizetem és én maradok otthon velük. Semmiben sem tudunk együttműködni és ez nagyon nehéz. Főleg hogy a gyerekek szeretik az apjukat és a nagyszülőket is. Mégis mindíg én vagyok a rossz és gonosz aki veszekszik és nem engedi hogy hetekig ott legyenek.
Én a felsőfokú képzettségem ellenére sem találtam rendes munkát mert nincs aki segítsen a gyerekek mellett, ezért jelenleg prostituáltként dolgozom és abból élünk.
A volt férjem ezt megtudta, már eszébe sem jut fizetni (80.E-el lóg) sőt zsarolgat hogy a gyámügyhöz megy és elveszi tőlem a gyerekeket.
Van ennek alapja? Tényleg elvehetik a gyerekeimet csak azért mert megpróbálom őket eltartani?

sagit # 2009.05.22. 08:31

Cuncilla: Azt hiszem ez az egyetlen foglalkozás talán ami miatt tényleg elvehetik a gyermekeket tőled...

ObudaFan # 2009.05.22. 08:43

Te viszont feljelentheted őt tartás elmulasztásáért a rendőrségen. Szép csata lesz, nem tudom, ki jár majd jól ezzel.

laguna16 # 2009.05.22. 16:32

Segítség!
A párom kb. 1, 5 éve vált el akkor a feleségével(aki elhagyta,mert behapsizott és nagyobb összegű kölcsönt vett fel tudta nélkül,( provident) megegyeztek a gyerektartás összegében(20.000Ft).A nő az anyjához költözött a gyerekkel. Mondtuk neki bármi kell a gyermeknek szóljon és intézzük z volt a válasza a mi pénzünk nem kell.Ettől függetlenül óvodai dolgok, gyógyszer,orvos fizettük a gyerektartás mellett. Most pedig elköltözik és a bírósághoz akar fordulni változtatás miatt.
Az a problémám, hogy mi is tele vagyunk hitellel lakás,autó stb. és ráadásul hamarosan megszületik közös gyermekünk.
mit tehetünk azért, hogy a bíróság ne változtassa meg a megállapodásukat.
Természetesen ezekután is megkapna mindent csak amit szeretne a jövedelem 205-a az nagyon sok lenne nekünk főleg most.
Válaszát előre is köszönöm!!!!!Nóri

monalisa1 # 2009.05.22. 17:54

A közös gyermeketek megszületése után a férjed haladéktalanul forduljon a bírósághoz és kérje a t.díj mérséklését - a továbbaikban már két gyermekről kell gondoskodnia. (Ameddig a bíróság másként nem dönt a jelenlegi öszeget kell fizetni, esetleges különbözeti elmaradást az anya kérésére behajthatnak.)

Az hogy az ex elköltözik (...) abba a férjednek beleszólása van, mert a gyermekkel az eddigi kapcsolattartás megváltozna, és lehet hogy ezzel több okból nem ért egyet. (Ebben az esetben az anya nem költözik sehová...)

Ha mégis létrejön a költözés, az egyes láthatások utazási többletköltsége az anyát fogja terhelni - jó ha ezzel előre tisztában lesz...

"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.05.22. 18:49

"a láthatással kapcsolatos többletköltség az anyát fogja terhelni"
talán inkább úgy pontos, hogy: "elképzelhető, hogy..."

van ilyen, és van olyan határozat.

A bíróság egyébként azt fogja mondani, hogy hitelt felvenni nem kell, bérletet, autót tartani nem kell, de gyerektartást kell fizetni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.05.22. 18:54

"a láthatással kapcsolatos többletköltség az anyát fogja terhelni"
talán inkább úgy pontos, hogy: "elképzelhető, hogy..."

van ilyen, és van olyan határozat.

A bíróság egyébként azt fogja mondani, hogy hitelt felvenni nem kell, bérletet, autót tartani nem kell, de gyerektartást kell fizetni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.05.22. 19:01

Kedves _Wasp_

Köszönöm a láthatáskor felmerülő többletköltéggel kapcsolatos pontosítást.

Ami az ilyen-olyan kölcsöntartozások dolgát illeti, átlagember a gazdasági válságot nem láthatta előre - ez jött mint derült égből a villámcsapás.

corenga # 2009.05.23. 16:48

Köszönöm a válaszokat - ha most már jól értem, akkor a helyzetem a következő:

1. a megállapított tartásdíjam havi fix összeg, a havi munkanélküli segélyem többszöröse
  2. ha ezt nem tudom fizetni, akkor a volt párom kérheti a végrehajtást anélkül, hogy engem meghallgatnának, vagy figyelembe vennék a helyzetemet
  3. ha kéri a végrehajtást, akkor jár is neki, ha nem kapta meg a megítélt fix összeget, és annak ellenére is jár, hogy fizetek neki most is, és többet, mint a jövedelmem 50%-át
  4. ügyvédre egyáltalán nincs pénzem ebben a helyzetben

Van ebből egyáltalán kiút? Mert a bíróság eddig nem vette figyelembe a kérésemet a tdíj csökkentésére, és nem tudom, hogy fogja-e, vagy mit tudok tenni azért, hogy figyelembe vegyék, és közben így élni olyan, min egy időzített bombán ülni, és várni, hogy mi lesz.

zimcsi # 2009.05.23. 21:15

Üdvözletem Mindenkinek!

Fel fogom jelenteni a gyámügyön az exem,mert olyan dolgokat csinál,amit én nem tartok jónak egy kiskorúnak.
Ameddig nem születik döntés a gyámügy részéről,addig köteles vagyok a lányomat elengedni hozzá?
Vagy hogy szokott ez lefolyni?
Ő 13 éves.
Köszönöm a segítségeket!

monalisa1 # 2009.05.23. 21:57

Ha olyan "dolgokat" csínál ami egy gyermekkorúval szembeni elkövetésként büncselekményként tételezhető fel, a rendőrségen kell bejelentést tenni.

És innentől kezdve az ügy kivizsgálásáig szerintem jogodban áll a felelőségteljes szülői döntés: nem engeded el láthatásra.

De vigyázz, amit állitasz az megalapozott legyen, mert különben téged marasztalnak el...

Tehát fontos és lényeges a kislány szavahihetősége.

Természetesen a gyámhatóságot is tájékoztatnod kell.

zimcsi # 2009.05.24. 07:06

Köszönöm Mona a válaszát!

ObudaFan # 2009.05.24. 09:03

Amíg nincs döntés, nem teheted meg, hogy nem biztosítod a kapcsolattartást.

reker # 2009.05.25. 10:28

Sziasztok!

Gyermekelhelyezési per folytán most hivatalosan is nálam van elhelyezve. Eddig is nálam volt, a kislány már 19 hónapos.
a kérdésem a kapcsolattartásra vonatkozna. Apuka kért a bíróságon kapcsolattartás szabályozását. Viszont több tanúm is van arra, hogy ő csak azért akar jönni, hogy bekavarjon a gyerek életébe és hogy minket idegesítsen azzal, hogy jön. Szóval egyértelműen nem a gyerek érdekli. Ilyen esetben mit lehet mondani a bíróságon? hogy lehet tiltani a láthatást?

kisokos # 2009.05.25. 11:50

reker,

Viszont több tanúm is van arra, hogy ő csak azért akar jönni, hogy bekavarjon a gyerek életébe és hogy minket idegesítsen azzal, hogy jön.

Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor ne erre építsd az érvelésedet. Ez könnyen a visszájára sülhet el. Egyébként sem fogja érdekelni a bíróságot, hogy neked mit vágott a fejedhez az ex dühében. Ezzel szemben ha ott rendesen, nyugodtan viselkedik, akkor te hülyét csinálsz magadból.
Inkább érvelj a gyermek kis korával, a másik fél iránti kötődés alacsony voltával stb. így elérheted azt, hogy a bíróság nem engedi az éjszakai elvitelt, esetleg a te lakásodban kell biztosítani a láthatást. Ez jó módszer arra, hogy az ex inkább ne jöjjön.

Persze a gyermeknek ezzel nagyon rosszat teszel. Idővel nagyon sok problémája lesz abból, hogy nem lesz rendszeres és bennsőséges kapcsolata az egyik szülőjével. Az egyik fele, amelyet az exedtől örökölt folyamatosan "éhezni" fog és akármit is csinálsz, soha nem fogod tudni pótolni. Lehet, h neked könnyebbség, ha az ex eltűnik az életedből, de egyáltalán nem biztos, hogy a gyereknek is ez lenne a legjobb.

Gabesz12 # 2009.05.25. 16:03

Sziasztok,
röviden tanácsot kérnék. Párom egy 14 éves kislány és egy 8 éves fiú apja. Volt neje minden eszközzel megpróbálta eddig is akadályozni a láthatásokat, pont akkorra elutaznak, épp dolog van, stb., ennek ellenére mindennapos balhék árán azért a gyerekekkel jó a kapcsolat, azon az áron, hogy mindig az exnej kívánsága szerint ugráltunk, borítottunk programot, nem részletezném, sokan ismeritek. Az elmúlt időszakban egyre rosszabb a helyzet, megtiltotta a gyerekeknek, hogy hozzánk eljöjjenek, hogy velem együtt menjünk bárhová, mondván büdös kurva vagyok, hozzánk nem jöhetnek. Igaz, évek óta elhord mindennek a gyerekeknek, de hát ők sem hülyék, jóban vagyunk, eddig tehát hazudtak, hogy elkerüljék a balhét, mi meg rájöttünk és ezt nem engedtük, de akkor meg a gyerekekkel üvöltözik, faggatja őket éjszaka, hogy mi volt. Párom az ő lakásukba ugyancsak nem mehet be, igaz nem is akar.
A gyerekek titokban hívogatják az apjukat, a héten a lánya zokogva telefonált, hogy az anyja őt is büdös kurvának nevezte, mert az apjával egyáltalán hogy képzeli hogy szóba áll, miért akarja egyáltalán látni. A gyerek teljesen kiborult, hogy ilyet szülő nem mond. S mit mondjak, nem is ismerek ilyen anyát én sem. A lány 5 kilót fogyott az idegtől két hónap alatt, és mást sem csinál,mint a balhét próbálja elkerülni, ergo titokban találkoznak az apjával.
A nő mostanában nekem is irkál smseket mindenféle gyalázkodásokkal, és eddig a párom érdekében visszafogtam magam, ez nem az én harcom, de most elég volt. Két kérdésem van. 1. Szerintünk megbuggyant a nő, minimum kezelésre szorul. Hogyan lehet erre hivatkozással akár ideiglenesen megváltoztatni a felügyletet? 2. Elegem van a pocskondiázásból. Fel lehet ezzel jelenteni rágalmazásért? Vagy csak magamból csinálok bohócot? Köszönöm ha van tanácsotok!

monalisa1 # 2009.05.25. 16:30

A párod a hibás (...) mert ahányszor akadályozta/ellehetetlenítette az ex a láthatást, minden egyes esetben gyámhatósági jegyzőkönyvet kellett volna felvenni. Már rég úgy agyon bírságolták volna, hogy a bugyógója is ráment volna...

Valóban dilis az a nő, és ebben változás sajnos nem várható...

A párod forduljon ügyvédhez és indítson gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti pert. (A 14 évest már megkérdezi a bíróság melyik szülőnél szeretne a továbbaikban lenne, a 8 évest majd igazságügyi gyermekpszichológus vizsgálja - és az ő véleménye szerint dönt ezen kérdésben a bíróság. Általában nem szokták a testvéreket különválasztani - nem egészséges.)

Az ex nem írhatja elő, hogy aktuálisan az apánál lévő gyermekek kivel mással is vannak még - abszurd.

Igen, rágalmazásért feljelenthető a nő, de kell minden sms és lehetőleg magnón is rögzített telefonbeszélgetés mint bizonyíték.

Sem az egyik sem a másik nem lesz könnyű meccs, mindeközben legfőbb a gyermekek sérülhetnek - sajnálatosan.

"Lisa"
laikus hozzászóló