Gyerektartás és láthatás

Cini1970 # 2009.05.25. 18:13

T ObudaFan!
Megérkezett a másod fok bírósági ítéletet.A bíróság minden amit állított exem tényként kezelt amit én bizonyítottam figyelmen kívül hagyott és még olyat is elfogadott neki mentő körülménynek amit ő sem állított. Tehetek bármit is?Nem feltétlen csak az ügyben hanem a bírónő ellen is?

_Wasp_ # 2009.05.25. 21:53

a bíróság szabadon mérlegelheti a bizonyítékokat. Emiatt nem lesz helye semmiféle további eljárásnak. Ez a per elment.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

reker # 2009.05.26. 05:17

Kedves Hozzászólók!

Érdekelne, hogy ha apukának megszabják a láthatást, és ő csak vasárnap és rá, de nekünk a vasárnap az olyan nap, hogy családi programok (gondolok itt az én oldalamra, testvérem hazajön, párom itt van stb)és nem szeretném ha aznap jönne látogatni a gyereket.
a másik fontos, hogy szüleim sem szeretnék (mivel velük élek),hogy a házukba bejöjjön egy olyan ember, aki meghurcolt minket a születés után és megalázott stb.
Lehet e kérni, hogy más helyen legyen a láthatás és ne vasárnap.

kisokos # 2009.05.26. 06:59

reker!

Lehet kérni... a bíróság majd dönt.
Ugyanakkor ha már határozat van, akkor leszel szíves nem arra az időpontra családi programot szervezni. Természetesen cserét meg lehet beszélni, ha ebbe ő is belemegy, egyébként meg az irányadó, amit a bíróság határoz.
Jellemzően a gyermek átadás-átvételének helye a gondozó szülő mindenkori lakhelye. Ha a szüleidnél laksz, akkor ez a praktikus. Persze megbeszélhettek egy közeli benzinkutat is, ahol az egész lezajlik, ha szerinted ez jobb a gyereknek. A lakásba egyébként nem kell bemenni, lehet várni a gyerekre az előszobában vagy a lépcsőházban is.

Talán nem ártana figyelembe venni azt, hogy a gyerek nem úgy érez az apja iránt, ahogy te és a szüleid, és talán az apja sem úgy a gyerek iránt, ahogy irántad. Az a baj, hogy ebben a nagy gyűlölködésben ő fog leginkább sérülni. Nem kell barátoknak lennetek, de szerintem annyival tartoztok a gyereknek, hogy az ő érdekében civilizáltan viselkedtek egymással, amikor találkozni kényszerültök. De te vagy az anyja, ha te másmilyen jövőt szánsz neki, akkor ebbe alig vki tud beleszólni.

kisokos # 2009.05.26. 07:09

Gabesz12,

A gyh. nem épp a leghatékonyabb intézmény, ki kell fogni. Van, ahol komolyan veszik az apákat, van, ahol nem. Megéri a próbát, mivel az elhelyezés megváltoztatására akkor van reális esélyetek, ha tudjátok bizonyítani, hogy az anya rendszeresen akadályozza a kapcsolattartást. A "büdös kurvázást" is bizonyítani kell, nem elég, ha a gyerek mondja. Gondolkozzatok el időben arról, hogy ki lenne megfelelő tanú. Esetleg beszéljetek is vele. Ne feledjétek, hogy nem elég kicsit "megverni" a perben az anyát, hanem nagyon kell ahhoz, hogy a bíróság az elhelyezést megváltoztassa.

A rágalmazással kapcsolatban szintén bizonyítanod kell a dolgokat. Tanúk kellenek, hangfelvétel vagy SMS, e-mail. Tudom, ez nem szép tanács... de ha ki tudnád probvokálni vhogy, hogy tanőúk jelenlétében neked ugorjon akárcsak szóban is, az nagyon sokat dobna az esélyeiden a rágalmazással kapcsolatban is, és az elhelyezés tekintetében is.

Arra azért készüljetek fel, hogy onnantól, hogy elindul a per, minden sokkal durvább lesz. Főleg a gyerekek számára. Képzeld el a nagylány konfliktusát, aki az anyjától kapja a vacsorát, ő veszi a ruhát és ő mondja meg, hova mehet ée és hova nem, de ellene vall a bíróságon. Ha pedig a bíróság nem veszi figyelembe, akkor kénytelen továbbra is az anyával élni és elviselni, hogy árulónak tartja és ennek megfelelően kezeli.

Cini1970 # 2009.05.26. 07:17

T _Wasp_
Ez eddig rendben lenne,de itt nem a szabad mérlegelésről
van szó. Amit szóban állít azt elfogadják amit én papírokkal bizonyítok azon átlépünk.

reker # 2009.05.26. 07:30

Kisokos!

Itt még gyerek elvitelről szó sincs, mivel még csak másfél éves a gyerek. Kizárt, hogy elvigye. És azért vagyok gyűlölettel apuka iránt, mert három évig voltunk együtt és dns-re ment, mondván, hogy nem biztos abban, hogy övé a gyerek. Meghurcolt minket elég rendesen.

És a gyerek az én páromat szólítja apának. Apuka viszont szándékosan akarja zavarni a gyereket, hogy hogyan fog majd szocializálódni az óvodában stb.

Ja és csak azért jön, mert fizetnie kell. Míg nem fizetett, nem érdekelte semmi. Nem mintha most érdekelné, mert telefonon hívogat állandóan mikor levonják tőle a gyerektartást, de a gyerekről nem érdeklődik sose.

kisokos # 2009.05.26. 08:04

reker,

azért vagyok gyűlölettel apuka iránt
Nekem bármilyen indok jó. Én csak annyit állítok, hogy a szülők közötti gyűlölködés nem teszi boldoggá a gyermeket. Akkor sem, ha van rá nyomós ok.

És a gyerek az én páromat szólítja apának. Apuka viszont szándékosan akarja zavarni a gyereket...
Erről talán már volt köztünk szó. Elég sajátos ebben a látásmódod. Ha olyan fontos volt számodra, hogy ki a gyermek biológiai apja és meghurcolásnak érezted a DNS vizsgálatot, akkor most miért olyan fontos, hogy a gyermek ne őt szólítsa apának? Másik oldalról, ha már tutira ő az apa, akkor miért ne szólítsa így a gyermeke? Mégis mit mondjon neki, hogy ki ő?

_Wasp_ # 2009.05.26. 14:15

Té cini1970:

igen.

pontosan ezt jelenti a bizonyítékok szabad mérlegelése. Nincs a bizonyítékoknak kötött sorrendje (azért a gyakorlatban van, de most a te kérdésedre reagálnék), tehát az okirati és a tanúvallomás jellegű bizonyítékok között a bíróság szabadon választ, melyiknek mennyi hitelt ad.

Feltehetően neked adtak kevesebbet, és emiatt pervesztes lettél.

De az is lehet, hogy a bizonyítékaid irreleváns dologról szóltak, és még az is lehet, hogy olyan tárgyban terjesztetted elő azokat, ahol ellened megdönthetetlen vélelem szólt, vagy kikéstél a bizonyítási határidőből, vagy egyéb okból kellett a bizonyítékaidat a bíróságnak figyelmen kívül hagynia. Ez az ítéleted indoklásában várhatóan le lesz írva.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.05.26. 14:17

kisokos:
Reker ügye kapcsán, ha különélő szülő lennék, akinek nem engedik látni a gyermekét, csak a lóvé kell neki, és eközben tudomásom van arról, hogy a gyermeknek mást kell apának szólítani, akkor bennem is feltámadna a sanda gyanú, hogy az apasági vizsgálat nem minden alap nélkül való.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Cini1970 # 2009.05.26. 20:05

T_Wasp

Köszönöm a választ,A bíróság valóban indokolt de mindent az alapján amit az ex állított de gyakorlatban semmilyen papírt ill. íratott nem hozott.Ellenben én akármit papírral bizonyítottam nem foglalkoztak vele. Arra gondoltam megkeresem az első fokon eljáró bírónőt és tőle kérek tanácsot,erre van lehetőség?_

monalisa1 # 2009.05.26. 20:23

Cini1970

Gyermektartással és/vagy láthatással kapcsolatban hozott másodfokú (= jogerős) itélet ellen nincs tovább hová lépni. Vagyis bármennyire is nem tetsző az itélet azt el kell tudni fogadni.

Az élet megy tovább...

"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.05.26. 21:10

t_cini

a bíróknak a dolga nem a tanácsok adása, hanem az ítéletek meghozatala.

Panasznapon ugyan lehet a bíróságon is tájékoztatást kapni a további lehetőségekről, de szerintem most rossz irányba akarsz menni.

Három lehetőséged van:

1. Megtámadod az ítéletet, mert az valami nagyon súlyos hibában szenved. (ehhez feltétlenül szükséged lesz ügyvédi segítségre, hiszen csak rendkívüli jogorvosratról lehet szó)
  2. Később (ha a változó körülmények ezt indokolják), felperesként, új eljárást indítasz, (itt is kéne ügyvéd!)
  3. Belenyugszol a dologba.

Van egy plusz lehetőség is, amit nem javasolnék: a saját igazságod tudatában kereszteshadjáratot indítasz, és a végén neadjisten belegárgyulsz.(Keress rá Tamás123 nevére a fórumban) Ehhez nem kell ügyvéd, anélkül is sokba fog kerülni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

mammina # 2009.05.27. 09:16

Sziasztok!

Érdeklödnék gyt visszamenöleg menyit kell fizetni ha a màsik fél nem tartja magàt a meg àllapodàshoz? és az tesz amit akar?

Mi van akkor ha nem tudunk meg egyezni a gyerek làthatàsàban illetöen és kint élek Svàjcban?

Meg teheti a gyerek apja hogy nem tàrgyal velem és "àtruhàzza "jogait döntését feleségére?

A gyeremek 13 éves és a kapcsolattartàst szabàlyozzàk ,megegyezzéseket àllandoan felrugjàk, mit tehetek ha külföldön élek és nem egyezzünk meg ahogy a birosàgi végzésben van? el van avulva ...ezt mondtàk a gyh.mit tehetek hogy tovàbra is tudjam tartani a kapcsolatott gyermekkemel?
Ami biztos a naygszülöi jogokat ellintéztük.
Ki vagyok szolgàltatva agyerek apjànak és feleségének?

Grád András # 2009.05.27. 10:18

Kedves Mammina!

Minenekelőtt tisztáznunk kell, hogy a gyermektartásdíjnak semmi köze a kapcsolattartáshoz. Ha utóbbit már megítélték, fizetni kell, ellenkező esetben 5 éven belül bármikor végrehajtható. Ez az elévülési idő is megszakítható, amitől meghosszabbodik, de ezt nem ragoznám. A kapcsolattartást meg gondolom a bíróság szabályozta, csal éppen kint él, és ezzel nyilván nem könnyen tud élni. Valószínűleg a kapcsolattartás újraszabályozását kellene kérnie, amit az egyezségtől 2 éven belül a bíróságnál tehet meg, utána a gyámhatóságnál. Amúgy meg ha szimplán csak a megítélt kapcsolattartási jogát korlátozzák, akkor a gyámhatósághoz kell fordulnia, ők szankcionálják a gondozó szülőt pénzbírság formájában. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Cini1970 # 2009.05.27. 19:11

Mindenkinek köszönöm!!

Tamás123 # 2009.05.28. 12:11

Egy kis honi valóság egyes bíróink és egyebek "munkájáról"! (A tisztelt jelző nem jött a számra semmiképp)

http://a_4_fal_kozott.mindenkilapja.hu/

Eddy67 # 2009.05.28. 17:57

Sziasztok!

Érdeklődnék, h kiskorú gyermekemmel (17 éves), válásom után letelepedhetek-e külföldön, amennyiben az anya ehhez nem járul hozzá? A bíróságon mennyire veszik figyelembe egy majdnem felnőtt, 17 éves gyerek akaratát?

Köszönettel: Eddy

ObudaFan # 2009.05.28. 18:20

Ha a másik fél nem járul hozzá, akkor a bíróságtól kell ezt kérd, és a bíróság figyelembe fogja venni ezt is.

Eddy67 # 2009.05.28. 20:27

Köszönöm a választ ÓbudaFan!

sziszi72 # 2009.05.29. 07:31

Kedves Mindenki !
Egy kis segítséget szeretnék kérni, gyermektartásdijjal kapcsolatban. Jővő hónapban lesz a válóperünk, mindenben megállapodtunk, ehhez képest már most nem tartja be a megállapodásokat, pedig még ki sem mondták a válást.
A gyermekláthatással kapcsolatosan én lennék a legboldogabb, ha minnél többet lenne a gyermekeivel, és ezt nem azért mert bepasiztam v. bepasizok, hanem azért mert szerintem fontos a két fiú gyermeknek, hogy ne érezze úgy hogy nincs édesapja. De nem akar, perszer nem lehet kikényszerinteni, de mindig arra hivatkozik, hogy ezt fektettük le az ügyvédnél.
A gyermektartásdijjal kapcsolatban megállapodtunk, hogy nem kérem az összes jövedelmét (cégnél dolgozik, + egyéb jövedelmeit a BT-re utaltatja), úgy gondoltam korrekt leszek neki is élnie kell, csak a céges jövedelme 40 %-át kértem. Ehhez képest ő a cégtől származó prémium, jutalom, 13.havi fizu mindent amit csak tud a BT-re utaltatja.
Hát nem is tudom, hogy ilyenkor mi a teendő semmissé lehet-e tenni a már lefektetett közös megállapodást, v. a bíróság felszólíthatja bármire is. V. bekérhet-e a bíróság jövedelem igazolásokat, v. menjek perre a gyerektartás ügyében. Azt sem tudom, hogy ilyen esetben mennyi a minimális egy főre eső jövedelem, ami kéne hogy hármunknak legyen, most a fizetésemből a családi pótlékból és a gyerektartásból élek harmad magammal, és fizetek egy havi 40.000 -es lakástörlesztést is.
Előre is köszönöm a segítséget

kisokos # 2009.05.29. 08:39

Sziszi72,

A bíróság által nem szentesített közös megállapodás még nem bír kötelező érvénnyel, vagyis felrúgható közvetlen jogi következmény nélkül. Persze közvetett hatások lesznek (pl. tényállásos bontóper lesz, amely lényegesen hosszabb és megterhelőbb mind anyagilag, mind időigényét tekintve), de ezek alapvetően nem jogi természetűek.

A jelen helyzetben számodra az lenne a legjobb megoldás, ha fix összegben tudnátok megállapítani a tdíjat. Így nem lenne értelme trükközni. Nincs semmilyen iránymutatás arra vonatkozóan, hogy ez mekkora legyen, hogy mi a "gyermek szükséglete". Ez alapvetően rajtatok múlik.

Ha a bíróság dönt, akkor várhatóan 20-20%-ot ítél majd meg min. összeg meghatározása mellett. A %-ot minden jövedelemből (prémiumból is) vonni fogják. Kérj egyúttal végrehajtást, hogy a tdíjat közvetlenül tiltsák le a fizetéséből.

A kapcsolattartás nem kényszeríthető ki. Akármiben is állapodtok meg, ha nem jön, akkor nem tudsz mit tenni, legfeljebb kérheted a gyakorlatnak megfelelően a kapcsolattartás újraszabályozását.

sziszi72 # 2009.05.29. 09:25

Kedves Kisokos
Nagyon köszönöm a segítséget és a gyors választ.
Üdv
Sziszi

tükörkép* # 2009.05.29. 14:05

Sziasztok!
Nem biztos, hogy ide tartozik a kérdésem, de hátha...A volt férjem motort vásárolt a fiamnak, a fiam nevére. És most érkeznek a csekkek..kötelező biztosítás, eredetiségvizsgálat, átiratás költségei, stb. Köteles vagyok én ezeket a terheket a gyerektartásból fizetni? A motor megvásárlásakor az apa az engedélyemet, beleegyezésemet nem kérte, az adásvételi szerződést a fiammal iratta alá, és a gyerek nevén van a biztosítás is. A motorra a gyerekemnek nincs is érvényes jogsija!!! Köteles vagyok olyan terheket viselni, amit nem vállaltam? És köteles vagyok olyasmiért felelősséget vállalni - jogosítvány nélküli motorozás -,amit ugyancsak nem engedélyeztem volna?
(A gyerek kiskorú és nálam van elhelyezve.)
Köszönöm előre is, ha válaszoltok!

Gabesz12 # 2009.05.29. 15:07

Sziasztok,
nagyon köszönöm a válaszokat. Gyámhatóságot megkereste a párom, a többit majd meglátjuk. Kiprovokálni bármit is nem szeretnék, vonzó javaslat, de meg kellene maradni valami emberi szinten legalább nekünk. Jó hétvégét mindenkinek!