_Wasp_,gyergyó
egyenlőre köszi a hozzászólásokat...
Gyerektartás és láthatás
Tisztelt Fórumozók!
Mi szükségeltetik az apasági vélelem megdöntéséhez.
Meg szeretném tudni, hogy én vagyok-e a gyermek apja!?
Üdv,
Fokker
ha az apai jogállás már más által be van töltve, nincs lehetőséged az apaságod bírói megállapítására.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves Mindenki!
Tanácsot szeretnék kérni, és várom bárki véleményét, akinek ilyen ügyben volt már tapasztalata. Esetem a következő:
A kislányom 6 éves, az anyával két éves korában váltunk külön. Azóta fizetem rendszeresen a gyerektartást, és 2 hetente el is hozhattam a gyereket láthatásra. Mivel nem voltunk házasok, nem lett a szakítás után "lepapírozva", mikor van a láthatás. Az utóbbi időben az anya nem adja ide a gyereket, 2 hónap alatt 2x láthattam. A gyámügyön azt mondták, amíg nincs a láthatásról bírósági ítélet, addig ezt megteheti az anya büntetlenül. Emiatt bíróságon kértem a láthatás szabályozását, ezt az anya is kérte, így ő a felperes most. Én Pest megyében lakom, az anya leköltözött a Balatonhoz a gyerekkel. A bíróságon kérte a tartásdíj emelését, én pedig azt, hogy mivel 200 km-re vitte a gyereket, ítélje meg a bíró, hogy osztozzunk az utazáson (pl. én hozom el a gyereket és ő viszi haza).Mivel a havi kétszeri láthatás nekem 30 000 Ft-ba kerül+ a gyerektartás, ez majdnem 50 000 Ft havonta. Jelenleg pedig munkanélküli vagyok. A bíró kérte, hogy egyezzünk meg ezügyben, de az anya semmiből nem enged, ő nem fogja utaztatni a gyereket az én kedvemért.
Mit tehetek? Lehetséges, hogy a bíró úgy dönt, hogy felezzük meg az utazást (egyezség hiányában)? Vagy mindenképp mindent nekem kell fizetni, ha látni szeretném a kislányomat? És ha nem tudom fizetni a teljes utazást, ne lássam és ennyi?
Még azt kérdezném, a kimaradt láthatásokat az anyának kötelessége lesz bepótolni annak ellenére, hogy papíron nem volt leírva a láthatás, vagy csak a mostani bírói döntés utáni láthatás-elmaradásokért kell felelnie és bepótolnia?
Kérem akinek van hasonló tapasztalata, írjon nekem!
Előre is nagyon köszönöm:
Cowboy
Kérj ideiglenes intézkedést a kapcsolattartás kérdésében. Egyébként lehetséges a költségek megfelezése.
- Kérd a költségmegosztást,
- lehetséges de korántsem biztos,
- vagy neked kell mindent,
- ha nem tudod kifizetni, akkor más nem fogja helyetted,
- csak a határozatot lehet majd végrehajtani, a megelőző dolgokat nem
_Wasp_
és felesleges megoldása
Cowboy
A munkanélküliség okán kérjed a t.díj leszállítását, mivelhogy a mindenkori havi jövedelem alapján határozzák meg a fizetési kötelezést. (A kérelmet terjeszd elő mielőtt, de a következő tárgyaláson mindenképp.)
Az anya máshová költözése a gyermekkel az ő prívát döntése volt, az ennek okán felmerülő láthatási többletköltségbe kellene hogy jelentősrészt beszálljon.
Az a hozod - viszi elgondolás nem rossz.
Mert ha már neked rámegy egy napod az oda-vissza utazásra, ő se maradjon ki "a" jóból... És az utazás nem csak benzinköltségből áll..., vélhetően a gyermek 18 éves koráig nagyrészt elhasználtódik, amortizálódik az autót - csak erre. (Tessék számolni!) A hölgy később biztosít-e neked egy másik autót??!
A közös gyermeknél közösen örülnek és közösen "sírnak" a kedves szülők.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Munkanélküliség = a körülmények időközbeni lényeges megváltozása.
Ha apuka normális gyerektartást fizetne és nem anyukának kéne egy fizetésből 2-3 ember után fizetni egyedül rezsit+egyedül állnia a gyerek(ek) naponta felmerülő anyagi gondjait+ elviselni apuka naponkénti zaklatásait ilyen-olyan ürüggyel, úgy, hogy a problémákból nem veszi ki a részét, de ő a mindig a ráérő, a mindig kipihent és a minden haszontalan vackot megvásároló hős, akkor anyuka nem érezné szükségét hogy jó messzire elköltözzön az ilyen játszmázó apukától és olyan munkát keressen, amiből meg is tudnak élni a megszokott színvonalon, olyan helyen, ahol olcsóbb a megélhetés is. Szakállas nők könnyen bedőlnek az ilyen fórumokon hisztiző apukáknak és a naponta helytálló anyukákat meg leszólják.
Kedves Cowboy, most olvasom a te sírámaidat, úgyhogy
folytatom az előbbit: ráadásul minimális gyerektartást fizetsz, és hogy hogy nem, a benzinköltségre, ami 30.000 forint - szemben a te 20.000 forintos gyerektartásoddal - arra van pénzed? Honnan van pénzed egyáltalán autóra, az autó fenntartására, ha minimálbéren vagy/voltál, és annak alapján vonták ezt a gyerektartást? Van neked fogalmad arról, mibe kerül napi szinten egy gyerek? Ruhája, kajája, ovódája, szórakoztatása? Ne követelőzz, vagy adj te is többet. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha a drága Pest megyéből vagy Budapestről valaki vidékre költözik egy kisvárosba, ahol jobban meg tud élni és munkát viszont ugyanúgy talál. Én is itt élek, nem véletlenül nem költözöm el innen.
Kedves Szakértők!
Válásunk után megítélték a nagyszülői láthatást is. A volt férjem a szülei házában él. Az őszi szünetben a gyerekek hétfőtől-péntekig az apánál voltak, de napközben míg ő dolgozott a nagyszülőkkel voltak otthon. Szerda éjjel a kisebbik gyerek rosszul lett, csütörtökön reggel bevitték a kórházba. Kiderült, hogy vírusos bélfertőzése van, 1 éjszakát a kórházban töltött, infúzió stb.
A kérdésem: kérhetem-e a fentiek alapján a nagyszülői láthatás megvonását a gyámhatóságon?
Akárhol ehetett akármit, és ez bárkivel előfordulhat. Ezen túlmenően egész biztos, hogy nem a nagymama kajájától lett rosszul, mert akkor vélelmezhetően a tesója is hasonlóan...
Nyár van, mindent alaposan meg kell mosni, valamint a gyakori rendszeres kézmosás sok gyomor/bél problémától megvédheti az embert.
Az "érveddel" megmosolyognának a gyámhatóságon.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Kedves Judit67!
Honnan tudod, hogy anyuka miért költözött el?
És hogy Cowboy autóval jár-e vagy tömegközlekedéssel?
Mert ez nem derül ki az írásából..
Egyébként nagy átlagban igazad van, de szerintem itt még sok mindent nem tudunk.
Köszönöm a tanácsokat, élni fogok a költségfelezés javaslatával a bíróságon.
Judit67:
nem ismered a helyzetet, ne ítélkezz,nem ezért írtam ide.
konkrétan a költségfelezéssel és az elmaradt láthatás bepótlása miatt.az apák is hibáznak, igen sokszor,de az anyák is,vagy szerinted az normális,hogy a gyerek anyja 2 hónap alatt 1x adta ide a lányomat és ő zokogva szorítja a nyakamat visszaadáskor hogy mikor láthat újra?fogalmad sincs miről beszélsz...
fizetem 6 éve rendesen azt a pénzt, amit az anya akkor ő állapított meg, nem én, a kocsi pedig a páromé és a benzint is együtt oldjuk meg. nem magamat sajnáltatom, hanem a lányomat sajnálom, hogy rajta keresztül áll bosszút az anyja amiatt, hogy anno nem vettem feleségül.........
a töbieknek szívből köszönöm a tanácsokat.
szép napot:Cowboy
hmmm
kérdezz rá a lányodnál, nem akarna-e inkább veled élni. Ha igen, akkor esetleg el lehetne indulni ebbe az irányba is.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Kedves Cowboy!
Judit67 egyik hozzászólásában pszichológusnak adta ki magát, szakmailag nem helytálló, "érdekes" kifejezésekkel....óvattal a visszabeszélésekkel :)
ui: visszanézve és lekérdezve anno hozzászólásait,ő is csak egy kérdező-hozzászóló.........ne szívd mellre.
Üdv mindenkinek!
A volt férjem kilépett a kft-jéből, és az édesanyja nevére íratta, csak azért, hogy a gyerektartás lecsökkentése iránti pert, ami közöttünk folyik az ő kezdeményezésére, megnyerje! Valamint felhalmozott 1 M Ft köztartozást is.
Állandóan az édesanyjára hivatkozik, hogy ő támogatja, ő fizeti a kocsija hitelét, stb, az lenne a kérdésem, hogy ha felvetném a bíróságon, hogy akkor az édesanyja fizesse a tartásdíjat is, ha ennyire segítőkész, mennyire lenne helytálló? Úgy tudom, van erre valami paragrafus, csak nem tudom, hogy milyen esetekre vonatkozik.
Köszönöm szépen előre is a választ!
„lenne a kérdésem, hogy ha felvetném a bíróságon, hogy akkor az édesanyja fizesse a tartásdíjat is, ha ennyire segítőkész, mennyire lenne helytálló?”
Elméletileg a kiskorú tartására a felmenő rokonaik is kötelezhetők... ugyanakkor erre elsősorban a szülők kötelesek. Vagyis amíg az apa (és az anya is!) él, és vmi jövedelme van (akármilyen kevés is), addig a bíróság várhatóan nem fog egyéb rokont tartásra kötelezni.
Ugyanakkor a volt férjnek elég jó indokot kell találnia arra, hogy a jövedelemcsökkenés miért volt indokolt, önhibáján kívüli és valós. A bíróság sem hülye... ha azt látja, hogy a változások egyetlen célja tdíj minimalizálása volt, akkor egész egyszerűen nem fog változtatni a korábbi ítéleten.
Köszönöm kisokos a tanácsodat. Remélem, hogy a bírónő átlát a szitán és látja, hogy az egész arra megy ki, hogy a gyerektartásdíjat minél kevesebből megússza.
Nagyon szomorú vagyok és elkeseredett, hogy ettől sem riadt vissza a "szent cél" érdekében.
Egyébként egy hónapja még egyezségi ajánlatot tett az ügyvédjével, amelyben kp-t+a gyerekek edzéseinek fizetését ajánlotta. Az egész többre jött ki, mint a jelenleg fizetett gyerektartás. Azért nem fogadtam el, mert megbízhatatlan a határidőket illetően és nem lehet vele kommunikálni. Helyesebben mi együtt nem tudunk.
De olvastam lentebb is, hogy a bíróság is pénzben szokta megítélni a gyerektartás összegét.
A célja az, hogy ellenem tegyen, azt sem veszi figyelembe, hogy ezzel a gyerekek ellen is tesz....
Póniló,
szerintem rosszul tetted, hogy nem fogadtad el az ajánlatát. Nem csoda, ha ezek után ő meg úgy véli, hogy veled teljesen kilátástalan egyezkedni, csak és kizárólag ügyeskedéssel tud számára is elfogadható végeredményhez jutni. Egyébként azon a félelmeden, hogy megbízhatalan és nem lehet vele kommunikálni nem segít az, hogy nem fogadod el a többet, mivel mindkét esetben kb. ugyanazok az eszközök maradnak a kikényszerítésre.
„A célja az, hogy ellenem tegyen, azt sem veszi figyelembe, hogy ezzel a gyerekek ellen is tesz…”
Szinte lefogadom, hogy ő is pontosan ezzel magyarázza a te viselkedésedet.
Azért nem fogadtam el az ajánlatát, mert az ügyvéddel történő megállapodásom után ő személyes találkát kért, amiben már megváltoztatta az ajánlatát. Az ügyvédjének ezt nem mondta el, ő abban a hitben volt, hogy a remek ajánlatukat én nem fogadtam el. Ráadásul rendszeresen nem fizet a megállapodott határidőre, akkor hogy bízhatnék meg benne, hogy kifizeti a gyerek edzését akkorra, amekkorra kell?
Első fokon a bíróság helyt adott az ideiglenes intézkedés iránti kérelmének, amiben 10 ezer Forinttal lecsökkentették a gyerektartás összegét, azonban másodfokon nekem adtak igazat és határozatot hoztak arról, hogy az eredeti összeget fizesse. Természetesen ezt is figyelmen kívül hagyja és nem fizeti az eredeti összeget, sem visszamenőleg az elmaradását.
Mellesleg anno egy évtizede a rendőrségtől is önbíráskodás miatt rúgták ki!
Azt is ő találta ki, hogy nem akar annyit fizetni, amennyit eddig fizetett, ő rohant a bíróságra pereskedni, nem pedig én.
A háttérben az irántam való gyűlölete áll, amiért elhagytam!
Egyébként a nagyobbik gyerek időközben abbahagyta az edzést, amit fizetett volna az exem, költségesebb hobbit talált magának, motorozni fog. A motort egyébként az apja veszi neki szüli-névnap és ballagás címen.
Na ezen egy újabb konfliktus kerekedne, ha már nem fizethetné az edzést.
Ez egy technikai kérdés.
Másik oldalról, ha már nem jár edzésre, akkor ez nem szükséglet. Vagyis nincs ilyen kiadás, illetve ha te fizetnéd, akkor neked sem kellene erre pénzt kiadni.
Na jó, feladom az érvelést. Az ok, hogy egy fél éve húzódó per bonyolult és nincs időm mindent megmagyarázni. Mit, miért, hogyan.
Köszönöm a segítségedet.
Egyébként meg gondolhatod, hogy ha egy 15 éves gyerek nem edzésre jár, akkor van helyette más "szükséglete". A kiadásokat minden esetben én fizetem, nálunk nincs olyan, hogy a gyerek szalad apukához, ha pénz kell.
Ha már szóba jött ... A bíróság, mi alapján ítéli meg a t.díj minimális összegét. A százalékos rész tiszta, de mi alapján határozza meg a minimumot ? Mit vesz alapnak ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02