Gyerektartás és láthatás

1apa # 2009.06.15. 18:20

Sziasztok!
Ha a gyerek leérettségizik, de mint tudjuk még szakmája nincs, elmegy munkanélkülire a nyáron. Szeptemberben pedig folytatja a sulit 4-5-öd éven. Ebben az esetben hogyan alakulhat a tartásdíj fizetés?

Niki20!
én ezen a fórumon még ilyen indulatos, és sértő hozzászólást még nem olvastam...főleg tárgyilagos, neked segíteni próbáló emberekkel szemben...

monalisa1 # 2009.06.15. 19:15

Amennyiben nappali képzésű oktatási intézetben folytatja tanulmányait akkor továbbra is jár a t.díj. Az iskolalátogatási igazolást szeptemberben köteles bemutatni az apának, ellenkező esetben megszünhet a t.díj.

Amennyiben az ősztől ösztöndíjat stb. kap a szakmásított tanulmányok mellé - és ez már jövedelemnek számít -, az apa kérheti a bíróságtól, hogy a továbbiakban már ne gyermektartásdíjat kelljen fizetnie hanem un. felnőttartás címén egy csökkentett összegű t.díjat.

Tehát az iskolának arra vonatkozóan is nyílatkoznia kell majd szeptemberben, hogy jár-e ösztöndíj és ha igen Ft/hó mennyi az összeg.

Az itt balra található "Adattár" keresőben több topic is részletesen foglalkozik a felnőttartásról ill. a 18. életévét betöltött továbbtanulásáról.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.06.15. 19:31

Niki20

Ameddig egy nőben az első "babarúgástól" a pocakban azonosul a "gyermekem" érzés, és ez a terhesség további hónapjaiban méginkább kifejlődik, és a szülést követően csodálatosan kiteljesedik az anyai érzés, ezzel szemben a legtöbb férfinak idő kell beleélni és elfogadni azt, hogy apa lett belőle.

A mindennapos vitatkozások helyett (...) segítsd hozzá ennek kifejlődéséhez, mely nem egyik napról a másikra magától értetődő valami.

A pár hetes pici babával a késő délutáni órákban már el lehet indulni sétálni, tehát hármasban - és hadd tolja a kocsit a büszke apa!

Esténként meg mintegy "házi olvasmányként" javaslom ülj le az egyik-másik topicnak és olvassad a másik párkapcsolati problémáit és az azokra írt segítő válaszokat - mások esetéből sokat lehet tanulni, hasznosítani.

A t.díj dolga és annak összeg, aztán a láthatás/kapcsolattartás létező legrészletesebb leszabályozása és annak papírra vetése és mindkettőtök által alá is írva, sokat segíthet a jelenben és a kásőbbeikben még.

"Lisa"
laikus hozzászóló

reker # 2009.06.25. 05:56

Niki 20!

Én teljesen megértelek. Engem a terhesség megállapításakor raktak ki. Vagyis jöttem el, mert apuka közölte, hogy neki nem kell a gyerek.
Ezek a dühök bennem is mind megvoltak. Nem ismerte el a gyereket sajátjának ennek ellenére karácsonykor hozta a sok ajándékot a gyereknek, hogy ne mondjuk azt, hogy még akkor sem jött el. a gyerek akkor volt 2 hónapos. Műtötték a gyereket 5 hónaposan stb, felénk sem nézett.
Kérem szépen, hát az évben 2 nap karácsony. Mi van a többi napokkal???
a gyerek ne csak akkor kelljen mikor ajándékozni lehet meg stb. Akkor is kelljen, mikor segítségre szorul és a műtő előtt igenis jól esett volna, ha nem az anyám ül mellettem, hanem a gyerek apja. Onnantól kezdve nem foglalkoztam az apával.
Neked is azt javaslom amit én tettem. Mindent bírósági úton intézz el, abból nem lesz vita harc. Amit a bíróság ítél. Így nem lesz mutogatás egymásra.
Bár nálunk apuka akkor is cirkuszol. Még a bíróságon is hülyét csinált magából és meg jót röhögtem rajta magamban. Mikor kijöttünk akkor meg rá is röhögtem, hogy jó hülye voltál. Na annál nem volt jobb érzés, mikor a bírónő azt mondta, hogy a tárgyról beszéljen mert kiküldöm. :)

reker # 2009.06.25. 05:59

sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a bíróság mikor tart "nyáriszüneti" zárást? Mert nekünk még a láthatás szabályozása bíróságon van.
Apukától indoklást kértek a gyermekláthatás kapcsán, nekem erre reagálnom kellett. Ilyenkor a bíróság peren kívül próbál megegyeztetni minket és hoz így ítéletet, vagy mindenképpen tárgyalás lesz belőle?
Mondhatom apuka vasárnapi láthatást kért, de én meg ragaszkodnék a hétköznaphoz.
Nagyszülői láthatást apuka kérhet vele együtt (mármint úgy szeretné, hogy a szülei vele együtt jöhessenek a gyerekhez, akik mellesleg eddig még sosem látták és nem érdeklődtek felőle), vagy a nagyszülőknek külön kell??

Köszi a válaszokat előre is.

reker # 2009.06.25. 06:03

Ja még egy nagyon fontos.
apuka előző munkahelyéről kaptam egy levelet, hogy tartozok nekik 20 ezer forinttal, mert az első gyerektartást a MÁK is és a munkáltató is elutalta részemre. Ez valóban így van. De semmiféle hivatalos papír nem áll rendelkezésemre, amely bizonyítja, hogy én valóban tartozom azzal az összeggel. Egy egyszerű gépelt levélre nem fogok fizetni 20 ezret 8 munkanapon belül.
MEgtehetem, hogy írok a munkáltatónak és kérem az akkori bércédulát, hogy valóban jogos-e a követelésük,vagy ilyenkor mit csináljak?

Mikla # 2009.06.25. 07:16

Sziasztok!

Azt ugye jól tudom, hogy tartásdíjat, akkor is kell fizetnem, ha nyáron egy hónapig nálam vannak a gyerekek (a nagyobb velem él, a két kicsi az anyjával)? De mi van a családi pótlékkal? Nálam is van elhelyezve gyerek és a volt élettársamnál is, amikor nála vannak mindhárman akkor a velem élő után is oda kell adnom a csp-t?

Kösz! M.

kalamalyka # 2009.06.25. 07:22

Az eredeti felálláson, mi szerint ki kinek fizet és mit kap nem változtat a nyári kapcsolattartás semmit.

Mikla # 2009.06.25. 07:26

Köszönöm kalamalyka!

Akkor nem kell odaadnom a csp-t, hiába követeli.

M.

kalamalyka # 2009.06.25. 07:45

ÉN nem vagyok jogász, csak egy laikus, bár a gyermekvédelem területén dolgozom. Én úgy tudom nem kell, mint ahogy a gyermektartás fizetése sem változik azzal, hogy a gyermek nyári kapcsolattartását tölti a különélő szülőnél.

Amennyiben rosszul tudnám, akkor ki fognak javítani, segíteni.

_Wasp_ # 2009.06.25. 09:41

valóban nem számít, még ha ténylegesen a másik szülő gondoskodik is a gyermekről egész évben, fizetni az ítélkezési gyakorlat alapján annak a részére kell, akinek "papírja" van róla, tehát akinek a részére a bíróság a tartásdíjat megítélte.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mikla # 2009.06.25. 09:48

Köszi Wasp!
De én igazából nem is tartásdíjra gondoltam, hanem a családi pótlékra, azt oda kell-e adnom azon gyermek után, aki nálam van elhelyezve, de egy hónapot az anyjával lesz láthatáson nyáron(az anyjuknál elhelyezett 2 picivel együtt)? Kalamalyka szerint nem, és az általa leírt indoklás logikusnak tűnik, hiszen a tartásdíj is az általa leírtak alapján nem változik.

M.

_Wasp_ # 2009.06.25. 09:50

nem kell odaadni

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mikla # 2009.06.25. 09:55

Köszi Wasp, köszi Kalamalyka!
M.

póniló # 2009.06.27. 08:19

Kedves Kalamalyka!

Konkrétan Neked címezném a kérdésem, mert olvastam most, hogy gyermekvédelem területén dolgozol.
A volt férjemmel per van közöttünk, ő kezdeményezte gyerektartásdíj lecsökkentése iránt.
A gyerekeket nagyon elhanyagolja, alig találkoznak másfél havonta. A gyerekek egyébként 15 és 11 évesek. Nagyobbik fiú, kisebbik lány. 4 éve váltunk el. A gyerekek régebben többször kezdeményeztek találkozót, programot, de aztán feladták az egyoldalú lelkesedés miatt. Mostanra ők is beletörődtek, hogy ennek így kell lennie. :(
A nagyfiamnak beígért az apja már fél éve egy költségesebb ajándékot. Szerintem már rég visszavonta volna, de mivel fültanúja volt az édesanyja, aki a gyerek nagyanyja, már ő is számonkéri a beígért ajándékot a fián.
Két hete elvitte a gyerekeket egy fél órára és a gyerekeknek ezalatt az idő alatt azt kellett hallgatniuk, hogy én egy pénzéhes féreg vagyok és mindenfajta szemét (szó szerint), mert nem hagyom magam a perben és a gyerek nem kapja meg az ajándékot, nehogy az ő anyagi jólétét én fel tudjam használni a bíróságon. A gyerekek zokogva törtek be az ajtón, mikor hazajöttek, ami különösen azért volt felkavaró, mert a 15 éves nagyfiam még fizikai fájdalom hatására sem hajlandó sírni, mert az olyan "ciki". De most kitört belőle a kedves apuka hatására. Ja, már egy fél éven belül másodszor van ilyen találkozás.
Nem tudom, mit kezdjek a helyzettel, gyámügyre nem akarok menni, nem tudom a bíróságon, ahol a gyerektartás csökkenésről fogunk tárgyalni, van-e helye ilyen történetnek?

Előre is köszönöm a válaszod!

póniló # 2009.06.27. 11:06

Bocsánat, most hogy visszaolvastam, pontosítanom kell. Nem az a felháborító, hogy nem kapja meg a drága ajándékot, kifelejtettem, hogy a következő perig, ami két hét múlva lesz, addig nem kapja meg. Ezt mondta a gyereknek.
Az a felháborító, hogy eleinte csak a találkozás ritkult, majd a gyerektartás összege is soknak tűnik. Mostanra pedig lelkileg bántalmazza őket.
Ennek a beszélgetésnek tanúja volt a volt férjem barátnője is, (végig egy szót sem szólt) aki elvileg pedagógus....

kicsiszilvi # 2009.06.27. 11:57

Nálunk ugyanez, sőt még élesebb helyzetek vannak, és sajnos senki nem tud tenni semmit, vagy nem akar. Se a családgondozónk, se a gyámhivatalos - meg van a véleményük édesapa viselkedéséről, de azt mondják képtelenek rá hatni. És sajnos, amíg a gyerek nincs életveszélyben, esetleg amíg nem történik tragédia, nem tehetnek semmit. A lelki terrornál nem folyik vér, úgymond láthatatlan...
A családgondozós pszichológus, akihez járnia kell a gyerekemnek, hogy túl élje az ilyen dolgokat, fel van háborodva, hogy a lelki csonkítással senki nem törődik. (Persze elég fiatal, még őt nem szippantotta be a rendszer...)
Szerintem, póniló, a bírót nem fogja érdekelni apuka gyerekekkel való viselkedése, főleg mert nem ez a téma,mossa kezeit... Ilyen a rendszer!
A lényeg, hogy te szeresd a gyerekeidet, és biztosíts róla őket!

kicsiszilvi # 2009.06.27. 11:58

Ja, a barátnőtől pedig ne várd, hogy majd megvéd akár téged, akár a gyerekeket, neki most nem az a szerepe!
Ő "társ" jóban és rosszban:(

Tanya75 # 2009.06.27. 18:47

Sziasztok!
A kisfiam 17 hónapos. Az egyik nagyszülőpár tavaly májusban a keresztelőjén látta utoljára. Szóba kitagadtak, és kijelentették hozzánk nem jönnek.( férjem családjával lakunk) Olyannyira nem voltak kíváncsiak rá, hogy egyik véletlen találkozáskor egy idegen hívta fel a figyelmüket, hogy ott az unokájuk, mire ők vállrándítva távoztak. Egy másik alkalommal egy bevásárló központparkolóban alig 10 méterre tőlünk parkoltak, és észrevéve bennünket visszaszálltak autójukba és elmentek. Majd vásárlás után ismét összefutottunk egy másik boltnál, ahol ismét nem méltattak figyelemre bennünket.
Most felébredt bennük a „nagyszülői ösztön“ s ultimátumot kaptunk, ha nem látják unokájukat bírósághoz fordulnak nagyszülői láthatási jogért.
Ezek után nem szeretnénk, hogy lássák a picit. Szeretném tudni, hogy megkaphatják-e és tkp. mit is rejt magában a nagyszülői láthatás?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

Grád András # 2009.06.27. 20:27

Kedves Tanya75!

Elvben létezik nagyszülői kapcsolattartás, de nem azonos a szülőket megillető kapcsolattartással. Jóval ritkábban ítélik meg és max. kéthetenként pár órára. Ha a perben előadják mindezt, amit itt leírtak, és egységesek a párjával, aligha lesz ebből nagyszülői kapcsolattartás. Pláne, ha netán még le is írták valahol, hogy látni sem akarják az unokájukat, ezt be kellene másolatban csatolni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tanya75 # 2009.06.28. 05:11

Köszönjük szépen dr. Grád Andrásnak a felvilágosítást! Lenne még egy kérdésem: Ha perre kerül sor, ki fizeti a perköltséget?

ObudaFan # 2009.06.28. 09:55

Mivel a gyámhatóságnak van rá hatásköre, nem per lesz, hanem egy közig eljárás, ami költségmentes.

Tanya75 # 2009.06.28. 10:51

Köszönjük szépen a segitséget!

kalamalyka # 2009.06.28. 12:02

Kedves póniló!

Egy gyermektartás csökkentése iránt indított perben sajnos nincs jelentősége a leírtaknak. Ott fehéren-feketén számokból, szükségletből, és nem cselekedetekből, érzelmekből kiindulva fogják megállapítani a gyt mértékét.
Sajnálatos ahogyan az apa viselkedik, és a helyett, hogy ellened tudná fordítani ezekkel a kijelentésekkel a gyerekeket, magára haragítja őket. Mindenek előtt szerintem a gyermekeid lelki békéjének megőrzése érdekében azt kellene velük megértesd, hogy az apjuk azért viselkedik velük így, mert még nem dolgozta fel a válást, annak következményeit, és haragja nem rájuk, hanem rád irányul.
Ha ezt megértik,akkor apjuk viselkedését is meg fogják tudni maguknak magyarázni. Majd lezajlik ez a per és elülnek a viharok.
Neked legyen több eszed, és figyelj arra, hogy úgy tudsz hiteles maradni a gyermekek előtt ha nem fordítod szembe az apjukkal őket, nem ítéled el előttük. A gyermektartás mértékének megállapítása a legkevésbé sem tartozik rájuk, ronda dolog őket ebbe bevonni vagy ezzel zsarolni.
Te tudsz otthon az ő békéjükért a legtöbbet tenni. Vélhetően okosabban kezeled ezt a problémát mint az apjuk. :)

smile75 # 2009.06.28. 12:53

Kedves fórumozók!!

Miből lehet következtetni arra,megítélni,hogy kb.meddig tart a válóper?
A férjem,ha nem megyünk hozzá vissza azzal "nyugtatott" ,hogy nem akar válni,ő a családját akarja,nem megy bele semmilyen megegyezésbe.Harcolni fog a nagylányomért,aki 17 éves,a kisfiam biztosan nem ragaszkodik hozzá,borzasztóan erős köztünk a kötelék,és ő könnyebben is viseli.Meg is mondta:"nála nincs eseélyem".- a lányánál egy pici-
Közös ingóságunk alig van,(lakás berendezési tárgyak ,de azok nem érdekelnek)ahol éltünk azt örökölte,van még egy lakása az is az övé,papír van róla,egyedül megtakarítás van,ami a nevén van.Mostanra átment fölényesbe",mondja,nem adja olcsón ám a bőrét.Az ügyvédek a,kiket kérdeztem azt mondták,annyira sima ügy,mégis most már félek,meddig húzhatja el a pert?