Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.06.28. 13:25

Mivel nem közös megegyezéses lesz a válás hanem un. tényfeltárásos, eltarthat 4-6 tárgyalásig is, vagyis rossz esetben másfél - két évig is, akár.

A 17 éves nagylány már ahhoz a szülőhöz megy ill. marad ahogy neki jó, ebben már ő dönt. Amennyiben a fiú esetleg már betöltötte a 14. életévét a bíróság őt meg fogja erről kérdezni, fiatalabb gyermek esetében igazságügyi gyermekpszichológust rendelnek ki a kérdéshez.

Az un. tényfeltárásos válás az a "sárdobálós" vagyis mindkettő mond(hat) a másikról mindent...

Ameddig a bíróság előtt nem egyértelmű, hogy te a két gyermekkel hol fogsz lakni a továbbiakban, kétséges lehet a gyermekek nálad történő elhelyezése. Ezen kívül kell hogy fix munkahelyed legyen, vagyis biztos megélhetés mindhármótok részére - a cs.pótlékon és a t.díjon kívül.

Annyit még, hogy a bíróság nemigen szokta a gyermekeket elválasztani egymástól, tehát vagy nálad vagy őnála - ezt jó tudni.

Végezetül: meddig az elhelyezésben, a láthatás/kapcsolattartás részleteiben valamint a t.díjban nincs megállapodás, addig a bíróság a válást nem mondja ki. (Az esetleges vagyoni dolgokon lehet külön és/vagy utóbb is vitázna - már amennyiben.)

Javaslom ezt a topicok és a címben hasonlókat visszaolvasni, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.06.28. 13:28

Javaslom még olvasni. http://www.valasikezikonyv.hu

Grád András # 2009.06.28. 13:57

Kedves Smile75!

Lisa érdemben teljesen helyes válaszát kiegészíteném azzal, hogy a pertartam elsősorban azon múlik, hogy hol laknak. Bp.-en és általában Pest megyében 4-6 havonta tart tárgyalást a bíróság, annyira le vannak terhelve, vidéken 1-2 havonta. 6 tárgyalás aligha lesz, ha tényleg egyértelmű a helyzet, a házasság nem börtön, ha valaki ki akar lépni, a bíróság eleve felbontja. Becslésem szerint 3-4 tárgyalásnál nem szabad, hogy több legyen, de persze egy különlegesen rosszhiszemű ellenfél és egy erélytelen bíró együtt "összehozhat" akár ennél többet is. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

smile75 # 2009.06.28. 13:58

Lisa,köszi!!

Szerinted melyik verzió "jobb"? Ha anyámmal lakok(és a gyerekekkel),vagy ha rászánnám magam albérletre?
A nagylány kijelentette,hogy nem hajlandó bíróság elé állni,ilyenkor mi a helyzet?
Ezek szerint addig szívat,ameddig akar...17 éve tiporja a lelkem,úgy lehet,a java most jön!

smile75 # 2009.06.28. 14:03

Kedves András!!

Köszönöm a tanácsát!!
Nógrád megyében lakom,és az ügyvédnő,sőt egy ismerős bíró is azt jósolta,hogy 3 tárgyalás után vége kellene,hogy legyen elvileg.Ön szerint hogy lehetne rávenni a másik felet a megegyezésre?Mért van az,ha kenyértörésssre kerül a sor,ott tart be az egyik a másiknak,ahol tud?Még mindíg naív vagyok.

Grád András # 2009.06.28. 14:09

Kedves Smile75!

Annak idején bíróként vagy ezer házasságot felbontottam, ennek alapján tanúsíthatom, hogy a házasság megromlásával nem az érzelmek intenzitása változik meg elsősorban, hanem az iránya. Vagyis minél jobban szerették egymást valaha, annál jobban fogják gyűlölni. A nagylánynak meg ha a bíróság megidézi, kötelező a megjelenés, egyébként meg nem ettől függ a pertartam. Az albérlet veszélye a lakáshasználati jog ellenérték elvesztése, bár utóbb a közös vagyon megosztásánál ez kiegyenlítődik. Ezeket inkább az ügyvédjétől kellene megkérdeznie, mert így elég macerás elmagyarázni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bertus # 2009.06.29. 04:48

A következő kérdéssel fordulok hozzátok.

A férjem a közös gyermekünk után kap beiskolázási segélyt, de abból vonnak tőle tartásdíjat.Én úgy tudom, hogy a segély nem gyerektartás köteles.Javítson ki valaki ha tévedek.

monalisa1 # 2009.06.29. 13:34

Tudomásom szerint a t.díjból nem lehet levonni semmit, az a gyermeket illető járandóság. A beiskolázási segélyt a család kaphatja különböző szempontok alapján. Javaslom tessék reklamálni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.06.29. 14:01

Kedves Bertus!

A beiskolázási segély nem számít bele a gyermektartásdíj alapba, abból jogszerűen nem vonható tartásdíj, szólni kell a munkaügyön!

bertus # 2009.06.29. 14:13

Tisztelt Grád András!

Megtudná nekem mondani, hogy vonatkozik-e erre valami jogszabály?

Ugyanis az én munkáltatóm évek óta vonta a tartásdíjat.

Mi a teendő ilyen esetben? A vállalat készfizető kezességet vállalal.

monalisa1 # 2009.06.29. 14:38

bertus,

Fordítsunk a dolgok menetrendjén: te kérd a munkaügyet ők mutassák azt a jogszabályt ami alapján ezt-azt levonásba helyeznek a t.díjból.

Hidd el így jobban- könnyebben előjön az esetleges tévedésük.

Amúgy pedig a t.díj levonását vagy a bíróság rendelte el vagy a volt párod kérte ekként - benne van a válóper itéletében/végzésében...

bertus # 2009.06.29. 15:01

monalisa

Az a jogszabály, amiben azok a tételek vannak felsorolva, hogy mi nem képezi a tartásdíj alapját, abban nincs benne a beiskolázási segély.Gondolom amikor a törvényt fogalmazták meg, még nem kellett ilyen jogcímen segélyt adni.

Egyébként mi mi minden évben megreklamáltuk, de a tartásdíjat a cég vonja le és utalja, így a reklamálással nem törődtek.Gondolom nekik így könnyebb volt.

Lehetőség van arra, hogy ha valóban jogtalanul vonták le és utalták el, megkapjam? Tudom, hogy tartásdíjat nem lehet visszakérni, de a cég a tartásdíj fizetésnél (is) készfizető kezességet vállal.

monalisa1 # 2009.06.29. 15:06

Javaslom míg jogász erre érdemben válaszol majd itt neked. Én csak annyit: ha bebizonyosodik, hogy az éveken keresztűli levonás nem volt jogszerű, akkor azt a munkáltató köteles visszafizetni., a 6 hónapos visszafizetési időkorlátozás nem erre vonatkozik.

Grád András # 2009.06.29. 15:22

Kedves Bertus!

Ehhez még jogszabály sem kell, ugyanis a bírósági letiltó végzés szövegében elve az van benne, hogy a munkabérből valamint a bérjellegű juttatásokból (pl. prémium, nyereségrészesedés, helyettesítési díj stb.) kell levonni a tartásdíjat. A beiskolázási segély egyik kategóriába sem tartozik. Üdv:

bertus # 2009.06.30. 05:43

Tisztelt Grád Úr!

Ebben az esetben mit tanácsol, hogy fogjunk hozzá?Mi minden évben elmondtuk azt, amit most Ön leírt, ám a cég nem vett róla tudomást.5 évre visszamenőleg hogyan "hajtsuk" be a cégen a pénzt?
Ha fizetési meghagyást nyújtanánk be ellenük, lehetséges hogy kirúgnának.

Tudom, hogy nekünk kell ilyen helyzetben dönteni, de mi lenne Ön szerint a helyes megoldás?

Üdv:
B.

DobciBari # 2009.06.30. 16:01

Tisztelt Grád Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kötelezhető-e a munkanélküli (feketén dolgozó) apa, akinek nincs vagyontárgya a már korábban megítélt gyerektartás fizetésére, illetve ezt igényelhetem-e én, mint nagykorú, nappali tagozatos egyetemi hallgató? Vagy csak az édesanyám, aki sajnos évek óta nem kapja a megítélt 2500 Ft-ot (1995-ben ítélték meg ezt az összeget)? Másik kérdésem, hogy ha igényelhetem, akkor ezt az Önkormányzatnál, vagy a bíróságon tehetem meg? Harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy ilyen esetben kérvényezhető-e az elmaradt díjak utólagos folyósítása is?

Válaszát előre is köszönöm: DobciBari

_Wasp_ # 2009.06.30. 16:12

6 hónapra visszamenőlegesen kérhető, de hogy végrehajtható-e, az elmondottak alapján kérdéses.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gambler # 2009.06.30. 16:54

Mikortól jár a gyerektartás ? A válás kimondásától, vagy az életközösség megszűnésétől ?

kalamalyka # 2009.06.30. 16:58

utóbbi

kalamalyka # 2009.06.30. 16:59

.....feltéve ha igényt nyújtanak be rá, vagy megeygezés alapán.

gambler # 2009.06.30. 17:35

Köszi !

méhecske # 2009.06.30. 18:39

Kedves DobciBari!

Igaz, nem engem kérdeztél, de!
"Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kötelezhető-e a munkanélküli (feketén dolgozó) apa, akinek nincs vagyontárgya a már korábban megítélt gyerektartás fizetésére, illetve ezt igényelhetem-e én, mint nagykorú, nappali tagozatos egyetemi hallgató? Vagy csak az édesanyám, aki sajnos évek óta nem kapja a megítélt 2500 Ft-ot (1995-ben ítélték meg ezt az összeget)? Másik kérdésem, hogy ha igényelhetem, akkor ezt az Önkormányzatnál, vagy a bíróságon tehetem meg? Harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy ilyen esetben kérvényezhető-e az elmaradt díjak utólagos folyósítása is?"
A gyermektartási díjra kötelezett a saját tartása kárára is köteles fizetni az összeget, fél évre visszamenőleg kérhető utólag. Az eset büntető kategóriába tartozik. Azokban az esetekben, amikor a kötelezett nem tudja fizetni, vagy az állam, vagy az Önkormányzat átvállalja helyette, a későbbiekben majd ők behajtják rajta.

zimcsi # 2009.06.30. 20:51

Jó estét!
Kérdésem:
A Bíróság megkérdezhet-e német munkaügyi központot,hogy onnan kap-e az illető valamilyen juttatást?

Az előzmény az,hogy a volt férj,nagy valószínűséggel kap valamilyen segélyt németből,de ezt nem tudom bizonyítani.
De azt igen,hogy az itthoni munkanélküli segélyéből,ami 33000 Ft,abból nem tudja fizetni a lakáshitelt,ami 66000 Ft,és a kocsiját fenntartani,amit naponta használ,és a lakás rezsijét.Mégis fizeti.
Ez alapján és az én kérésemre bekérhet igazolást a német munkaügyi központból?

Köszönöm a választ!

zimcsi # 2009.07.01. 08:29

Jaj bocsánat!
Azt nem írtam,hogy a volt férj gyerektartás csökkentés kért,azért lesz a bírósági tárgyalás.

Grád András # 2009.07.01. 08:43

Kedves Zimcsi!

Megteheti, csak az ezzel járó macera miatt számítson rá, hogy a bíró nem lesz túl lelkes. Üdv: