akinél a gyermek el van helyezve az a lakóhelye szerint illetékes bírósághoz fordulhat a tartásdíj megállapítása iránti keresettel.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
akinél a gyermek el van helyezve az a lakóhelye szerint illetékes bírósághoz fordulhat a tartásdíj megállapítása iránti keresettel.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Tisztelt Szakértők!
Sok segítséget kaptam már Önöktől de most elkeseredtem. Gyámügyön voltunk, ( kapcsolattartás ügyében )ahol ügyintéző elég rövidre zárta és persze természetesen anya volt a szent apa a senki…
Nagyon sok kérdésem lenne, próbálom őket röviden érthetően feltenni. Nagyon szívesen fogadnék minden választ segítséget, de igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon bízok Derill válaszaiban, mert Ő gyámügyes volt, úgy tudom..
derill sajnos már ritkán van
1. szabályos, de nem szerencsés
2. „Az óvó nő anyuka bevitte a 215 éves gyerekét” az nem semmi....
3. nincs kérdés. (Ragaszkodni kellett volna a jegyzőkönyvhöz - visszahallgatáshoz)
4. így van.
5. a határozatot bírósági úton lehet megtámadni
6. ha van rá hatásköre, megteheti
7. nem, csak ha nincs más, "default" időpont a határoztban, akkor nem végrehajtható
8. lehet új eljárást indítani, bár az elfogultságot általában nem érdemes feszegetni
9. felszólíthat. Az apa meg szólítsa fel az anyát, hogy biztosítson a lányának külön lakást, hogy majd könnyebben kezdje el az életét.
10. ezt szokták írni
11. nincs kérdés.
12. ez nagyon helyes, de fordulni továbbra is csak gyámhatósághoz, és bírósághoz kéne. A víz is kimossa a sziklát egy idő után, kitartónak kell lenni.
13. a gyámügyes hülyeséget beszélt. Előfordul.
14. nincs mit.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszönöm Wasp4
Elnézést. 15 éves gyerek
Wasp!
4 helyett ! Ismét elnézést
semmi gond, ha vicces, úgyis beszólogatunk, de ez sajnos csak elütés volt
"Wasp No.1"
_Wasp_
és felesleges megoldása
Kedves Via77!
El kell szomoratanom, Derillnek nagyon ritkán van ideje, hogy feljöjjön ide, még nálam is kevesebb! Ezt onnan tudom ilyen biztosan, hogy közös az irodánk, sokszor éjjel is dolgozik (én legrosszabb esetben is este hazamegyek.) :-) Úgyhogy be kell érje másokkal, de Wasp, Kisokos stb. is igen jó válaszokat szoktak írni. Magamat "szerényen" azért nem sorolnám ide, mert van, hogy 10 napig tényleg nincs egy percem feljönni ide. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Wasp
6.
honnan tudhatom én meg azt, hogy a gyámügyesnek mire van hatásköre és felül bírálhat-e egy bírói döntést?
Ha ehhez van joga és ez papíron kerül rögzítésre, akkor kérhetem-e a vasárnap délutánok helyett pl. a péntek délutánokat?
Jól gondolom ha nem születik bármiféle döntés ezzel kapcsolatban, akkor apát nem lehet elmarasztalni azért, ha "csak" azt teljesíti ami a bírói döntés volt? Pl. nem viszi haza a gyerekeket délre csak 18 órára, mert akkor így döntöttek.
Nem gondolom, hogy anya utasításaira ugrani kellene ha nincs róla bármiféle jogerős határozat.Szó elszáll írás megmarad, ezt sajnos tapasztaltuk most is..
7.
ezzel kapcsolatban kicsit értetlen vagyok..
" nem, csak ha nincs más, „default“ időpont a határoztban, akkor nem végrehajtható"
nem, ez azt jelenti nem úszott el a nyári láthatás vagy nem végrehajtható , azt jelenti hogy elúszott??
Így rögzítették pontosan a jegyzőkönyvben:
" A rendkívüli kapcsolattartás ideje húsvét, karácsony......valamint, az óvodai, iskolai szünetekben 4 hét, amelynek pontos idejét és megosztását a felek minden tárgyév május 31 napjáig rögzítik."
12.
Kedves Waps! Ön szerint van értelme ismét gyámügyhöz, bírósághoz fordulni? Amikor itt is olvashatjuk rengetek elkeseredett apa, hogy küzd? Eredmény? Ők a nagy senkik, ők a hibásak mindenért, ők az okai mindennek..
13. Mi fordul elő?
via
6. a törvényekből, amit elvileg mindenki ismer. Egyébként erre gondoltam: 2 éven belül, vagy túl hozott bírói döntés
„Jól gondolom ha nem születik bármiféle döntés ezzel kapcsolatban, akkor apát nem lehet elmarasztalni azért, ha „csak“ azt teljesíti ami a bírói döntés volt? Pl. nem viszi haza a gyerekeket délre csak 18 órára, mert akkor így döntöttek.”
így van, azt kell végrehajtani, ami az utolsó határozatban van.
„nem, ez azt jelenti nem úszott el a nyári láthatás vagy nem végrehajtható , azt jelenti hogy elúszott??”
ez azt jelenti, ha nincs megállapodás alapértelmezett időpontról, akkor a későbbi megállapodás csak nagyon speciális esetekben végrehajtható, tehát inkább az önkéntes teljesítésben kéne bízni, és szépen megkérni az anyát, hogy ne toljon már ki a saját gyerekével.
„12.
Kedves Waps! Ön szerint van értelme ismét gyámügyhöz, bírósághoz fordulni? Amikor itt is olvashatjuk rengetek elkeseredett apa, hogy küzd? Eredmény? Ők a nagy senkik, ők a hibásak mindenért, ők az okai mindennek..”
wasp.
igen van. Az apák pont azért lesznek bűnbakok, mert nem harcolnak a jogaikért, és a gyermekeik jogaiért elég erőszakosan - rossz érdekérvényesítők, szemben a hölgyekkel, akik ebben remekelnek.
„13. Mi fordul elő?”
amit írtam. hogy a gyámügyes nem a jogszabályokról, hanem valamiféle által vélelmezett jogszokásról tájékoztatja az ügyfeleket.
_Wasp_
és felesleges megoldása
6.
" törvényekből, amit elvileg mindenki ismer. "
Elvileg mindenki de gyakorlatilag ezek szerint nem...
Kérdés: mely törvényekből?
pl. áfa-tvben ,Szvt-ben, Gt-ben , Eb törvényben..Eho tv-ben, alkotmányban....stb.tvben nem találkoztam még azzal, hogy meddig és mire terjed ki egy gyámügyintéző jog illetve hatásköre. Esetleg benne lehet az 1997.évi XXXI.törvényben csak elkerülte a figyelmemet??Sajnos ennyire hiányosak az ismereteim :(
alaposabban el kéne olvasni az áfa törvényt. biztos ott van az, hol máshol lenne?
_Wasp_
és felesleges megoldása
Igen áfa törvény zárórendelkezésében ott lapul...
Kedves Wasp ez már kezd komolytalan lenni de mindenképp köszönöm a segítséget.
De ha Ön a mindenki által ismert törvények valamelyikében olvasta, hogy meddig terjed a gyámügy feladat illetve jogköre, örülnék ha megosztaná velem.
Na de ez nem vicc. Most néztem ki is írta alá a jegyzőkönyvet. a gyámhivatal vezetője....na igen..itt nincs értelme felebezni vagy bármit is csinálni. vagy bíróság vagy esetleg megyei szinten gyámügyet meg keresni ha van erre lehetőség.
És mondja még valaki azt hogy a hölgy nem volt elfogult. Dehogynem...egy óvónővel szemben ne lett volna az akinek a főnöke az óvoda vezető is ott volt?
Kedves via
(ha már magázódunk)
ön kezdte a viccelődést, legalábbis remélem, hogy nem szándékosan beszélt ilyen zöldségeket.
mindenesetre választ kapott korábban is: a sérelmes gyámhatósági határozatot bíróság előtt támadhatja meg. (még egyszer nem írnám le, ha szabad)
ha akarja jelentsen elfogultságot, engem tényleg nem izgat. (szerintem hiba lenne)
ön szerint hol lehet a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit megtalálni? na pont ott. nem az áfa törvényben, és nem az Alkotmányban, bár hasznos és szép olvasmány mindkettő.
ha ez segít: itt a száma: 2004. évi CXL. törvény
egyébként a Gt helyett is inkább a Csjt lapozgatását ajánlom (1952. évi IV. tv)
de mondom: azt csinál amit akar. (nem Tamás123-nak hívják véletlenül? ő volt önhöz hasonló jogkereső fórumozó. Ha nem ön az, akkor olvassa végig a történetét, tanulságos lesz.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Tisztelt Fórumozók!
Olyan esetre kérnék véleményt, tanácsot, hogy EVÁS egyéni vállalkozó esetében véleményük szerint mi lesz a gyerektartás megállapítása során a gyerektartás összegének alapja? (Az EVA alap 10%-a? - ugyanis ez a járulékalap is). Előre is köszönöm a segítséget.
Horog
Tisztelt Grád András!
Köszönöm. Olvasom az Ön és Regász Mária honlapját, írásait, és korábbi válaszaikat. Mind nagy segítség.
Kedves Wasp!
Gondoltam ez nem egy tinilányok fóruma, és csupán tiszteletből a magázódás.
Nem vagyok Tamás123 , nem is vagyok egy nőgyűlölő férfi, hanem csak egy anya vagyok, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyerekeit közösen neveli az apjukkal. Nem az én gyermekeimről van szó...
" a törvényekből amiket elvileg mindenki ismer "
Ezt gondoltam kissé poénosnak, mert ha így lenne akkor nem lenne ez a fórum sem, mert mindenki mindent tudna.
Elfogultságot sem fogok jelenteni ,mert meg sem tehetem.
Jogkeresés csak azért van, mert mindenhol törvényekre paragrafusokra hivatkoznak.
És mint jogász nem lévén valamerre próbálok kutakodni érdeklődni. Lehet hogy rossz irányban?
Üdvözlettel
Tanácsot kérnék...
Most volt a gyerekek láthatása miatt a tárgyalás ,és a kisebbik gyermekemre aki 15 hónapos,és nemrég kiderült hogy krónikus hörgőrendszeri gyulladása van,és krónikus léguti gyulladás és gégegyulladás,sokszor elfullad,ami folyamatos rendszeres kezelést igényel nála,bölcsödébe nem vihetem,a kontroll vizsgálta után megkapjuk a tartós beteg papírt is, de emellett a betegség mellett egy ilyen pici gyerekre megítélt a bírónő egy egész napot nélkülem az apukával,aki nem is tudja a gyereket ellátni.
Tanácsot szeretnék kérni hogy hogyan lehetséges ez?
Fellebbezés folyamatban van...
„megítélt a bírónő egy egész napot nélkülem az apukával,aki nem is tudja a gyereket ellátni.
Tanácsot szeretnék kérni hogy hogyan lehetséges ez?”
A megoldás: az apuka széleskörű tájékoztatása a betegségről, a rendszeresen és alkalmanként szedett gyógyszerek adagolásáról . EGY napig biztosan el tudja látni az apa...... ha nem tudná, nem ítélték volna meg a láthatást neki ily módon..
a baj ezzel csak az ,hogy az apuka azt mondta nemkezeli mert nincs baja, csak a bíróságon mondta hogy persze persze...sajnos én éltem vele és a kislányomis gyomoridegben szenvedett addig amig együtt éltünk...ezt nem érti meg az aki nem élte át a mindennapi rosszindulatosságot és morgást.
Most hogy a fiam sokszor volt kórházban a betegségéből kifolyólag és szakemberek erősítették meg hogy mi lehet a következmény..erre is azt mondta hogy nincs ennek a gyereknek semmi baja...az apuka meg az ösze rokonságot odaviszi minden egyes alkalommal amikor alányom is ott van..akislány sír hogy nem akar elmenni mert lebutázzák,állandóan betegen hozza haza, a gyógyszerbe meg semmit sem segít..nem győzőm anyagilag ezt sajnos,őt meg csak az érdekli hogy a gyerekeken keresztül bosszút álljon rajtam.
ÉS ezért nem értem az ítéletet.
Azért az némi túlzás, hogy egy nap után betegen hozhatja haza.........
Higgadj le, hidd el, nem történik az alatt az egy nap alatt semmi halálos a gyermekkel. Ha az összes rokon összecsődül, az sem kárára, hanem hasznára válik. Tudom, nehéz.......de a gyermek érdeke, hogy az apjával, annak rokonságával is kapcsolatot tartson.... Ha eddig "gyomoridege" volt a kettőtök viselkedésétől, az nem azt jelenti, hogy külön-külön, nem tudnátok őt/őket, a kettőtök veszekedéseitől mentesen, egy-egy másik (nyugodt) párkapcsolatban ellátni.
Minden kialakul majd.
a láthatások után beteg a gyerek többségében és pont azért mert amit én kérek azt nem tartja be...és sajnos nem ad a gyógyszerekbe sem..
a kislányt igazságügyi pszichológus szakértőhöz kellett vinni,mert 2 hónapig nem akart elmenni az apjával,hányt bepisilt, és visza kellett hoznia az apjának vagy el sem ment akármit tehettünk...most megint kezdődik előről és azt mondja a kislányom hogy mindig lebutázza őt az apja...
ehhez hallani kellene az egész storyt hogy valaki megértse a dolgot. a fiával meg nemis foglalkozott eddig mert azt mondta nem is kellett neki a gyerek.
Amikor együtt éltünk sem volt soha velünk csak ment amerre látott és mindig magamra hagyott a két picivel
Az apát nem tudod megváltoztatni, de ha az "odacsődülő" rokonságában van olyan személy akivel felelőséggel tudsz beszélni a kislány egészségi problémáiról - valamint hogy ügyeljen a dolgokra, akkor az az egy nap láthatás valahogy csak eltelik.
Az anyagi nehézségekről is ezen értőbb rokonon keresztül próbálj hatni az apára, vagyis hogy a gyógyszerek stb. árához tőle telhetően járuljon hozzá, elvégre a gyermek bár beteg de közös.
És hát a közös szülői felelősség...
Üdvözlök Mindenkit!
A következőkben kérnék segítséget: Gyermekem 12 éves és édesanyjával él Debrecenben. Én, az apa Kaposváron. Az út oda-vissza 900km amit anyagilag és időben is nagyon nehezen tudok kivitelezni egy nap alatt a láthatás miatt. Szerettem volna , ha pár alkalommal Bp-re tettük volna át a találkozót (természetesen ilyenkor az ő útiköltségüket fizettem volna) de így nem akarják a találkozót. Kérdésem elhozhatom magamhoz lányomat (és ha igen hány napra) vagy ehhez kell valami hivatalos bírósági ítélet.
Előszőr is a legfontosabb kérdés, melyikőtök költözött az ország másik szegletébe? Ez azért lényeges, mert a láthatás/kapcsolattartás eseti költsége nagyrészt őt kell hogy terhelje.
Tudok olyan 12 éves kislányról ahol az apa 400 km-re ment odébb új életet kezdeni a válás után. A nagy távolság miatt a láthatások gyakorlatilag az iskolai szünidőre regurálódtak le - ez van. Azonban a sz.gépre egy webkamera pár ezer forintért, és így mégis állandó kapcsolat van a gyermek és az édesapja közt. E-mailt is lehet írni, az is ingyen van...
A láthatást kettőtöknek kell leszabályozni a volt feleségeddel, mindenre és mindenkire tekintettel. (Ha esetleg nem megy akkor kell kérni a bíróság segítségét, melynek alapján a gyámhatóság ellenőrizheti annak betartását.)
Még egy-két év és "a" nagylány már egyedül is utazhat, vagyis nem kell hozni-vinni - költségkimélő.
"Lisa"
laikus hozzászóló
SAjnos én már mindent megpróbáltam de falra hányt borsó az egész..megígéri egész addig amíg ki nem lép az ajtón.
Ha tudnám hogy valaki felelősségtelejsen gondolkozna közülük,nem is lenne probléma..de mindig az van hogy azt kapom a fejemhez vágva hogy ott vannak apádék majd megveszik..
Dehát nem a nagyszülők feladata lenne hanem az apáé.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02