Gyerektartás és láthatás

Tündér4 # 2009.08.10. 13:39

Az lenne a kérdésem, hogy anyuka élettársa lekeverhet-e néhány pofont a közös gyerekeknek, fegyelmezési céllal.
Ha nem, mit lehet ellene tenni?

Tündér

Grád András # 2009.08.10. 13:51

Kedves Tündér4!

A szülőt megilleti a házi fegyelmezési jogkör, bár egyre kevésbé ildomos élni is ezzel. (Mondjuk vannak kivételek, pl. amikor a gyerek ott áll az égő gyufával a függöny előtt, szerintem is célravezetőbb egy fenékreverés, mint egy hosszú előadás a tűzoltóság társadalmi rendeltetéséről, de ezek tényleg a kivételek.) :-) Az élettárs, minthogy nem szülő, eleve nem jogosult ezzel élni. Tenni pedig annyit lehet ellene, hogy bejelentik a gyámhatóságnál a dolgot, szélsőséges esetben pedig (pl. rendszeres vagy agyba-főbe verés)akár a védelembevételt is lehet kérni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tündér4 # 2009.08.10. 13:59

köszönöm a gyors választ!

és ilyen esetben - nem összeverés -, mit tesz a gyámhivatal? az anya terhére esik-e az esetleges gyermekelhelyezési perben?
a pofonnal az élettárs ebben az estbenkönnyű testi sértést követ el a gyerekekkel szemben? vagy ez így nem büntetőjogi kategória?

másik kérdésem az lenne: kérhető-e az anyától úgy a 2 hetenkénti láthatás, hogy a gyerekek nem alszanak az apánál, hanem mindennap elhozza és visszaviszi őket helyhiányra és újszülött kisbabára hivatkozva?
megtagadhatje-e ezt a kérést az anya?

köszönöm: Tündér

_Wasp_ # 2009.08.10. 14:20

elvileg megtagadhatja, csak nem értem, miért tenné? A kapcsolattartó szülő nyilván el tudnák helyezni a gyermekeket - tehát nem vele tol ki - pl földre lerakott laticelen, de a gyermekek érdekeiben inkább bevállalják a plusz utat.

Ha meg megtagadja, akkor a kapcsolattartó szülő bíróságon/gyámhatóságon kérheti a kapcsolattartás megváltoztatását valami nem ott alvósra, (pl heti egy nap) és ezt valószínűleg meg is ítélik neki.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.10. 14:21

Kedves Tündér!

Egy-két pfon maximum tettlegesbecsületsértés, a könnyű testi sértéshez nevével egybehangzóan könnyű testi sérülés is kell, pl, kék folt stb., valami, ami 8 napon belül gyógyul. Ahol nincs semmi sérülés, az a tettleges becsületsértés, ami szintén magánvádas.

A kapcsolattartásnál az anya csak örülni fog, ha az apa minden este visszaviszi a gyermeket, a bíróságtól meg lehet így kérni, bár eléggé szokatlan. Az anya elvben ellenezheti ezt a módot, de ha az apa okát adja, akkor a bíróság ekként fogja megítélni. Főleg az a gond, hogy ha az apa utóbb mégiscsak el szeretné vinni egész hétvégére (a csecsemő csak megnő egyszer), akkor megint mehetnek a bíróságra, ha nem tudnak megegyezni peren kívül.Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.08.10. 14:22

ui: Az élettársi pofonok az anya terhére esnek, mégpedig elég nagy súllyal.

gambler # 2009.08.10. 16:59

Tisztelt Szakértők !

Leírnátok nekem nagyvonalakban, hogy a gyermekek közös felügyelete, mit is jelent a gyakorlatban ?

Köszönöm előre is !

monalisa1 # 2009.08.10. 20:07

gambler,

Jobb lenne ha nem nagy vonalakban (...) hanem konkrétan megismernéd a szülői közös felügyeletet.

Csjt. 70. - 74. §-ok, és azok x számú egyenkénti bekezdése foglalkozik a kérdéssel, melyet megtalálsz az itt balra lévő "Szolgáltatások" menűsor törvénytárban.

Jó tanulmányozást!

"Lisa"
laikus hozzászóló

meshi # 2009.08.10. 20:39

kedves mosza!

igen, ez tényleg lemaradt: néhány nap a késés, amikor jelzem, másnap, harmadnap általában elindítja az utalást. Egyébként egy nagy banknál dolgozik, ahol szerintem nem késnek. A letiltás "cikinek" számít, vagy jelent fekete pontot/hátrányt a munkáltatónál? Mi a tapasztalat, sok esetben kell ehhez az eszközhöz folyamodni? Nem szeretnék vele kitolni, de néha nekem is kellemetlen a késés. a szolgáltatók/bankok a késedelmi kamatot simán felszámolják, én nem élhetek vele.

Szünidő: hát, hozzá kell szoknom, az biztos, ez lesz az első olyan két hét, amikor egyfolytában távol leszek a kisfiamtól. Gond már volt a kapcsolattartással, ill. apuka egy tavalyi sérelmemre elkövetett cselekedete miatt a büntetőeljárás lefolytatása után jogerősen megrovásban részesült most júliusban (magánlaksértés). Ez egyébként mit takar pontosan? Ha erkölcsi bizonyítványt kérne, szerepelne ez rajta? Meddig marad ezzel 'sáros'?

Személyi igazolvány: az ítélet szó szerint így szól: „a gyermek az anya nevelésébe és gondozásába kerül..." ... "bár közös szülői felügyeletben nem állapodnak meg a felek, ...a külföldi utazását illetően hosszabb időtartamú vagy végleges külföldi utazás esetén közös a szülői döntés”. A külföldre utazás apuka munkája és életvitele miatt is előfordulhat (pár napos vagy egy hosszabb kiküldetés), nem csak nyaralás céljából, eddig személyit/útlevelet tudtommal nem igényelt a gyermeknek, de nem tudom megtehetné-e egyedül. Az biztos, ha csak módja van/lenne rá, megtenné... csak hogy engem bosszantson/idegesítsen.

OFF
van a fórumon olyan funkció, amivel jelezni tudom, melyik hozzászólásra válaszolok/hivatkozok?
ON

monalisa1 # 2009.08.10. 20:48

Balra az "adattár" menűsorban van a kereső - ott lehet kutakodni egy előző topic iránt és/vagy azon belül x időpontú hozzászólásra, egyébiránt sajnos nincs mód bármely hívatkozásra.

Szóval ha megtaláltad a számodra okés tartalmi részt - olyan mint tű a szénakazalban -, akkor belinkelheted a fórumszámát.

"Lisa"
laikus hozzászóló

follett # 2009.08.11. 03:26

Tisztelt Tanár Úr!
Ez az élettárs „lekever egy-két pofont a nevelt gyereknek” dologhoz elég érdekesen áll hozzá a gyámhivatal. Én telefonon kérdeztem meg a gyámhivatalt, hogy a 7 éves lányom karján kék foltok vannak, amit a gyermek elmondása alapján az élettárs(NŐ) okozott neki azzal, hogy megráncigálta, majd ellökte és a lányom nekiesett az asztalnak. Elvittem a kórházba a lánykámat, hogy látleletet vetessek. Az orvos nagyon kedves volt, és tisztelettudóan azt mondta, hogy sajnos nem bizonyítható egyértelműen, hogy erős kézszorításból adódtak a foltok.Hozzá teszem ez azért lehetett, mert mire én visszakaptam a gyermeket, a lányom elmondása alapján az eset és a visszahozatal között 3 nap telt el. A gyámügy hozzáállása annyi volt, idézem:”elnézést, hogy ezt mondom, de tudja Ön kedves hölgyem milyen súlyos bántalmazások vannak itt nálunk. Azért mert nem fogadott szót a kislány és megráncigálták, ez biztos csak szerencsétlen véletlen volt”. Lefordítom: hagyjon minket békén az ilyen apró-cseprő hülyeségekkel. Az ügyvédem azt tanácsolta, követeljem a gyámügyön,hogy hallgassák ki a gyermeket és vegyenek fel jegyzőkönyvet. A gyámügy közölte velem, hogy menjek a rendőrségre. Azt sajnos nem tudom, hogy a rendőrség meghallgat e egy 7 éves gyermeket ilyen esetben, vagy egyértelműen elutasítja az ügyet azzal a kifogással, hogy nem bizonyítható a látlelet alapján az én állításom. Sajnos nem mentem a rendőrségre, már nagyon bánom, mert tovább folytatódik a gyermekem sanyargatása, bántalmazása csak nem fizikálisan, hanem szóban és nem tudok semmit sem tenni ellene.

verde # 2009.08.11. 06:23

Kedves mosza!
Segítségét szeretném kérni.
Mit lehet tenni abban az esetben, ha apa által is elismerten a nyári kapcsolattartás alatt 6 és 8 éves gyerekek az apa barátnőjénél vannak egész napra bezárva a barátnő 12-14 éves gyerekeivel?
A nagyobbik gyermek többször hívott fel, hogy éhes, hogy veszekednek a másik két gyerekkel, hogy egyedül vannak egész nap.
A családgondozónk kérdésére is megerősítette apa, hogy nem tudnak velük otthon lenni, este 7-8 óráig dolgozik.

Van értelme az ilyen kapcsolattartásnak, vigyázhat-e két tizenéves kk gyerek két másik kisgyerekre egész nap?
Normális-e, hogy a gyerekek délután fél 3kor azzal hívnak fel, hogy éhesek, mert még nem ettek, és egész nap egyedül vannak otthon?
Kérhetem-e a gyh-t, hogy apát szólítsák fel a gyermekek rendes elhelyezésére, gondozására?

kisokos # 2009.08.11. 07:03

verde,

6 és 8 éves gyerekek az apa barátnőjénél vannak egész napra bezárva a barátnő 12–14 éves gyerekeivel
Igen, lehet tenni ellene. Ez jó eséllyel elégtelen felügyelet, így kiskorú veszélyeztetésének minősülhet.

Kérhetem-e a gyh-t, hogy apát szólítsák fel a gyermekek rendes elhelyezésére, gondozására?
A lehető legsürgősebben.

Van értelme az ilyen kapcsolattartásnak
Ez nem jogi kérdés. Nyilván az apa is szívesebben maradna otthon a gyerekekkel, de vélhetőleg nem teheti meg a munkája miatt. Ez elfogadható, ugyanakkor kötelessége lenne felnőtt felügyeletről gondoskodni. Ez lehet akár a szomszédasszony is, aki napjában egyszer "ránéz" a gyerkőkre és ebédet ad nekik.

verde # 2009.08.11. 07:37

A gyámhivatallal most beszélt a családgondozónk, jelentette az ügyet, a gyámhivatalos annyival elintézte állítólag, hogy a családgondozó beszélgessen el apával, hogy gondoskodjon a gyerekek felügyeletéről.
Hát ezt már párszor megtette a nyáron, de soha nem volt semmi változás. Én azt látom, hogy úgy vannak vele a hivatalban, amíg nincs baj, addig nincs baj, nem kell tenni semmit.
Apa elismeri és vállalja, hogy nem tud otthon lenni, dolgoznia kell, de hát a nagyobb? gyerekek is a lakásban vannak. Mikor megkérdezték tőlük, hogy a gyerek miért telefonál délután az anyjára, azzal, hogy éhes, annyi volt a válasz: a gáztűzhelyen hagytunk kaját.
Mindez párosul azzal, hogy a gyerekek állandóan összevitáznak a szülői felügyelet nélkül, a nagyobbak bántják a kisebbeket és ki tudja még mi van ott. Megértem, hiszen egy 12-14 éves gyereknek nem kötelessége az anyja pasijának a gyerekeit ellátni, inkább számítógépezik.
Biztosan túlélik, más gyerek is éhezik, de anyaként megélni, hogy a gyerekei felhívják sírva azzal, hogy éhesek, és nem tehet értük semmit, elég dühítő helyzet!

_Wasp_ # 2009.08.11. 09:20

a felnőtt felügyelet kötelezettsége hol jelenik meg a törvényekben? Igen - praktikus, de korántsem előírás.

Egy 14 éves gyermek simán tud szülői kontroll nélkül is gondoskodni napközben arról, hogy ne történjen baj. Egy 6 éves gyermek pedig egyedül is ki tudna venni kaját a hűtőből. Ahol kaja van, ott gyermek éhen nem hal.

Nem azt mondom, hogy ez a legjobb nyaralás a gyermeknek, de nem is a legrosszabb, és moszával szemben nagyon erősen kétlem, hogy erre hivatkozással megvalósulhatna kiskorú veszélyeztetése. Sőt, még a kapcsolattartás újraszabályozása is erősen kétséges, hiszen csak annyit kell mondania az apának, hogy "igen, idén sajnos kevés szabadságom volt, de jövőre már jóval több lesz."

Másfelől - de lege ferenda - ha ez megvalósítana valamely üldözendő cselekményt, akkor nagyon sok egyedülálló anyától vennék el a gyermekét, hiszen, hacsak nem tanár - általában nehezen tudná megszervezni a személyes és folyamatos nyári felügyeletet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.08.11. 09:45

Igen, vagyis ha van kaja és van sz.gép, egy "vakációzó" gyerek ki sem akar mozdulni a lakásból. (A lakáson kívüli szabadidős programok általában pénzbe kerülnek...)

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:03

üdv,

persze, én is tiszteletben tartom a kollégák véleményét, de nem akadályoz meg abban, hogy vitatkozzak velük, ha úgy látom, hogy nincs mindenben igazuk :)

a büntető törvénykönyv határozza meg, hogy mi a "kiskorú veszélyeztetése". Ezt a definíciót bővíteni nem lehet.

2. Itt egy olyan kötelességről van szó, amit az apának kell teljesítenie
nos ha így állítod be a dolgot, akkor látszólag igazad van, csakhogy nem ez volt a kérdés. A gyermekről való gondoskodás általában a szülők feladata, azonban ezt több módon is delegálhatják másra.

Egyedül álló szülők: Igazad van, de azokban a kérdésekben nem áll fenn kapcsolattartás.
Egyrészt egyedülálló szülő a jogi nyelvi "gondozó szülő" köznyelvi megfelelője, tehát szó van kapcsolattartásról.

Másrészt a kiskorú esetleges veszélyeztetésének megvalósulása szempontjából mindegy is a dolog, hiszen ha úgy lenne ahogy állítanád (a gyermek másra - bízása megvalósítana btk tényállást), akkor tele lennének így a börtönök elvált anyákkal...

_Wasp_

és felesleges megoldása

kisokos # 2009.08.11. 10:11

mosza,

Apuka igazából ilyen helyzetet nem teremthet, hogy a szomszéd nézzen rá a gyermekekre, mert az nem felügyelet.

Ez egy kiragadott példa volt annak illusztrálására, hogy az elvárt "felnőtt felügyelet" sem old meg mindent, vagyis annak eldöntése, hogy ez kiskorú veszélyeztetése-e, nem ilyen egyszerű. Az biztos, hogy apuka nem köteles a kapcsolattartás minden percét a gyermekkel tölteni, ahogy anyuka sem az ő idejét. A saját idejükben mindketten rábízhatják másik személyre a gyermeket, legyen az bébiszitter, nagyszülő, szomszéd, barát, élettárs, egyéb rokon stb. Hogy az adott személynek milyen elvárható gondossággal kell ellátnia a feladatát, arra jellemzően nincs szabály. Nyilván a gondos szülő nem kér meg olyanvalakit, akiben nem bízik meg, de az is lehet, hogy akiben megbízik, az is hibázik.

Hogy ez ilyen formában kapcsolattartás-e? Erre nincs jogszabály, vagyis mindenki azt tesz a saját idejében, amit akar. Jogi szempontból azzal, hogy elviszi, megvalósul a kapcsolatartás. Természetesen, ha a különélő szülő tartósan nincs jelen a kapcsolattartás során, akkor ez nem nevezhető tartalmas kapcsolatnak. De ez innentől nem jogi kérdés, hanem érzelmi-morális.

nixxy # 2009.08.11. 10:11

Üdv.
Gyermekem betöltötte a 21 évet szakmát tanult és érettségit szerzett nappali tagozaton.Eddig a megállapított gyermektartásdíjat fizettem.Ezekután szeretne egy újabb szakmát szerezni nappali oktatásban.Sajnos tartósan munkanélküli lettem, anyagi helyzetem megváltozott.Ezért az a kérdésem, hogy köteles vagyok e a gyermek tartás díjat tovább fizetni?

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:14

ugyan kedves lenne tőled, ha erődhöz képest támogatnád a gyermeked, de az első szakma után ez nem kötelességed, így tartást meg lehet erre hivatkozással szüntetni. (a szakma alatt azonos szintű oktatást értesz gondolom, és nem főiskolát pl.)

Viszont csak bíróság szüntetheti meg a kötelezettségedet, így keresetben kérned kell.

_Wasp_

és felesleges megoldása

verde # 2009.08.11. 10:16

Én nem a kapcsolattartást szeretném szűkíteni, egyszerűen csak azt szeretném, ha apa az alapvető törődést megadná a gyerekeknek ez alatt a kétszer két hét alatt. ezért is örülök, hogy külföldre mentek nyaralni, onnan biztos nem megy el apa dolgozni és együtt töltik azt az egy hetet.
Egyébként ennek az egésznek a megoldása az lenne, ha apa és anya kommunikálna egymással és közösen hidalnák át az ilyen hova tegyük a gyereket nyáron problémákat, de jelen esetben ez egyenlőre elképzelhetetlen, viszont vannak normális elvált szülők, akiknél működik, és a gyereknek is könnyebb.

follett # 2009.08.11. 10:22

Nekem kb 1,5éve fejeződött be a bírósági perem az apával. Én is tényként hoztam fel azt, hogy az apa rendszeresen az élettársra hagyja napokra az akkor még 3 éves lányomat amíg ő külföldön van. Azt hittem, hogy a bíróság majd nekem ad igazat és kötelezik az apát, hogy ezt nem teheti meg és ilyen helyzetben ne vigye el a gyereket. Az engedélyem nélkül az élettárs bejárt az oviba(amikor az apai kapcsolattartás ideje volt) és ő hozta el a gyermekemet onnan és reggel ő vitte be. Kérdem én, hogy minek ilyen széles körű kapcsolattartás, ha nem használja ki az apa? Hát meglett a válasz a bíróság részéről. Mivel kitiltottam az élettársat az oviból a bíróság engedélyt adott, hogy elhozza rendszeresen az élettárs onnan, sőt első fokon még arra is engedélyt adott, hogy a kapcsolattartás befejeztével az élettárs hozza vissza nekem a lányomat. Azt hittem nem jól hallok! Hozzá teszem, nagyon rossz a kapcsolatom az apa élettársával. Másod fokon annyit sikerült elérnem, hogy vissza hozzám nem hozhatja, de elviheti oviból, és iskolából is az élettárs a lányomat. Kapcsolattartás újraszabályozása miatt indítottam el a pert.

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:24

szia,

most végeztél? (hol?) vagy a krisztusi kor miatt lettél friss "jogács"? :)

(úgy egész érdekes lehetett jogi egyetemen tanulni, hogy előbb volt a családjogi gyakorlat, és csak utána jött az elmélet...)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:27

follett 2009.08.11. 12:22

Mivel kitiltottam az élettársat az oviból a bíróság engedélyt adott, hogy elhozza rendszeresen az élettárs onnan, sőt első fokon még arra is engedélyt adott, hogy a kapcsolattartás befejeztével az élettárs hozza vissza nekem a lányomat. Azt hittem nem jól hallok

hát kb erről beszéltem, a bírói gyakorlat a családjogban nem támogatja a másik félnél levő időről semmilyen rendelkezést, és főleg nem tekintik a gyermeket valamely szülő tulajdonának

_Wasp_

és felesleges megoldása

follett # 2009.08.11. 10:51

Hát igen, kedves Wasp, tudom, igazad van, megtapasztaltam. Sajnos itt jön be az a gondolat, hogy minek ragaszkodik az az illető a széleskörű kapcsolattartáshoz, aki nem ér rá a gyermekével foglalkozni és akár ebbe még az is beletartozik, hogy elhozni az oviból, suliból. Más apa összetenné a két kezét, ha a kapcsolattartás idején kívül elmehetne a gyermekéért a suliba v. oviba. Csak azt nem értem, hogy ilyen esetben miért nem lehet rákényszeríteni(ez nem jó kifejezés ide) az apát arra, hogy a gyerekével legyen mondjuk úgy, hogy megkapja a 2 hetente hétvégét péntek délutántól vasárnap estig, és esetleg egy hétköznapot 5-7órig. Akkor nem lennének ilyen problémák. Én csak azt szeretném, ha lenne a lányomnak apja és ne két anyja legyen(főleg ha az egyik egy gonosz boszorka)és ne az élettárs vigye külföldre nyaralni a lányom az apa helyett úgy, hogy ezt az időpontot az apa kértem tőlem levélben, mert ekkor ér rá.