Gyerektartás és láthatás

Éva09 # 2009.08.11. 10:55

Köszönöm a válaszát dr. Grád András!

Igazából az őstermelői nem az ex férjemé, hanem az anyukája őstermelői ig-ra ad el.
A másik dolog, amiről még nem esett szó, hogy én mindeközben megismerkedtem a jelenlegi párommal és együtt élünk.
Ezek a dolgok mennyire változtatnak a dolgokon? Tehát így is érdemes-e pert indítanom?

Várom válaszát. Üdv: Éva

elkeseredett # 2009.08.11. 11:06

Apuka gyerekei 19-23 évesek nappali egyetemisták, de a "gyerektartásért" mindenre képesek. Én időközben férjhez mentem és azt akarják elérni, hogy Apuka továbbra is fizesse a régit nekik! és nekem (kisfiamnak, 8 éves) ne emelék a gyt-t, hanem tartsa el a jelenlegi férjem inkább a kisgyereket. Lehet ezt kierőltetni egy kvázi idegentől? Hivatkoznak mindenféle egészségkárosodásra stb.stb-re. Mit gondol erről egy jogász, mert szerintem ha az Apa és Anya él, és jövedelme van, egyéb gyt-ra jogosult már nincs akkor miért kellene másnak eltartania a gyereket? Én egyébként nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezem, tehát igazából természetben tudom csak eltartani a gyereket (korábban szerzett házamban, viszonylag korrektül, csak a havi fizu kevés), ezért kellene Apukának most már, hogy a korábbi gyerekek nagyok többet fizetni mint eddig. Tényleg én vagyok a hülye?
elkeseredett...

_Wasp_ # 2009.08.11. 11:10

Grád András sem tud pereket távgyógyítani, bármilyen nagy tudású is. Bizonyítási, vagy megéri-nem éri kérdésekre sajnos a körülmények és iratok ismerete nélkül még ő sem tud pontos választ adni.

Itt pedig nagyjából az lesz a kérdés, hogy mit és mi módon tud majd állításaiból bebizonyítani.

Erre bizony ügyvédet érdemes megbízni, de az mindenesetre nem jó jel, hogy a hivatkozott őstermelői tevékenységet nem is a perelt fél folytatja.

(az ön élettársa csak nagyon kevéssé számít)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.11. 11:13

elkeseredett:

egy kukkot se értek ebből, ne haragudjon.

Ki fizet kinek és miért? Ön miért fizet más gyereke után? Miért kéne többet fizetni az egyetemistáknak? Kik az eltartottak? Milyen szülőktől? Hol vannak elhelyezve?

_Wasp_

és felesleges megoldása

rudolfgallery # 2009.08.11. 22:35

Külön köszönöm dr. Grád András úrnak adott tiszta és egyértelmű válaszadását továbbá,_Wasp_ felhasználó közreműködésést és véleményét!

Még egy kérdésem volna:

Mivel gyermekünk 2 és fél éves ezért, attól függetlenül még el lehet vinnem magammal a láthatások idelye alatt? Ez idő alatt az édesanyám gondjaira is bízhatom?

Kösznöm válaszadásukat!

Rudolf

juzolka # 2009.08.12. 06:12

Tisztelt Grád András,

Köszönöm a segítséget a válaszát. Ezentúl rögzitek mindenféle beszélgetést.

Üdv: Juzolka

elkeseredett # 2009.08.12. 09:47

Üdv mindenkinek, főleg akit megérintett a témám.
Bocs, hogy nem volt mindenki számára világos...
Tehát: volt élettársi kapcsolatomból van egy 8 éves kisfiam (nálam elhelyezve). Volt élettárs (Apuka) rendelkezik két nagykorú (19, 23) éves "gyerekekkel" akik bár egyetemre járnak (volt feleségnél elhelyezve), teniszeznek, sportolnak, buliznak, de a Bíróságon majd meg akarnak halni... Álláspontjuk szerint Ők munkát nem tudnak vállalni (v. diákhitelt felvenni stb.) mert.... (millió kifogás pl. hogy ekcémásak, allergiásak, halláskárosultak). Viszont remek ötletük, amit le akarnak az én és a Bíróság torkán is nyomni, hogy kisfiamnak ne fizessen Apuka 20 v 25%os gyt-t (mert akkor nekik kevesebb jutna mint eddig), hanem a kisfiut tartsa el a jelenlegi férjem, vagy az én korábbi házasságomból született gyermekeim akik azonos korúak velük (20, 23 éveske és egyetemisták, de kénytelen a nagyfiam dolgozni is mellette, mert nem tudjuk őket eltartani!). Folyamatosan leskelődnek, fényképeznek, milyen ruhában járunk, áll-e autó az udvarunkon, és miért nem adom el a házamat (amit a nagy gyerekeim apjával építettem és 30 éve lakunk benne). Ők a szegény "panellakók" akik a napi "megélhetésért kűzdenek" én pedig a burzsuj aki "házban" lakik és mág állatot (pár tyúk) is tart és a kertben gyümölcs terem (nem fű és tuja!) Ezek "bevételeit" is saccolgatják és fényképezgetik az utcáról!!!!!
Hát lassan bedilizünk...
Ezért kérdeztem a véleményeteket, ki mit gondol, hogyan látja? Tényleg az a társadalmi elvárás, hogy mindent eladni, elbulizni..., felélni és az asztalt verni???? (és erre muszály a gyerekeimet is (kicsi, nagyot egyaránt) megtanítani?
Üdv: elkeseredett

_Wasp_ # 2009.08.12. 10:14

így már érthető (mosza, jó neked, hogy elsőre is értetted, én elvesztem a sok apa, férj, élettárs között)

a nagykorú gyermekek követelése teljesen alaptalan, hiszen az önök jövedelme az apa tartási kötelezettségét csak nagyon kismértékben érinti, a kiskorú gyermek tartása megelőzi a nagykorú gyermek részére nyújtandó rokontartást, stb.

Az apa helyében viszontkeresetet indítanék a nagykorú gyermekek irányába a tartás megszűntetése, csökkentése iránt.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 10:16

így már érthető (mosza, jó neked, hogy elsőre is értetted, én elvesztem a sok apa, férj, élettárs között)

a nagykorú gyermekek követelése teljesen alaptalan, hiszen az önök jövedelme az apa tartási kötelezettségét csak nagyon kismértékben érinti, a kiskorú gyermek tartása megelőzi a nagykorú gyermek részére nyújtandó rokontartást, stb.

Az apa helyében viszontkeresetet indítanék a nagykorú gyermekek irányába a tartás megszűntetése, csökkentése iránt.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 11:07

a kiskorúak tartása és az eltartó saját tartása is megelőzi az ő tartásukat, szóval elvi lehetősége a tartás megszüntetésének fennáll, bár valóban nem szoktak így dönteni. Kérni mindazonáltal nem kerül semmibe. A csökkentésre pedig feltétlenül van esély...

_Wasp_

és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.12. 11:17

Kedves Rudolfgallery!

Amennyiben nincs ezzel ellentétes bírósági határozat, a kapcsolattartás idejére magával viheti a gyermeket. Azt, hogy ezen idő alatt kire bízza, a másik fél pontosan úgy nem határozhatja meg, amint fodítva Ön sem, amikor nála van. Az édesanyja ellen meg elvben sem lehetne kifogása a másik félnek. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

zozo73 # 2009.08.12. 11:37

Üdv MIndenkinek!

Szeretném megkérdezni, hogy 11 éve elváltam, van egy 12 éves lányom.
3-4 éves koráig még csak-csak láthattam, de egy idő után egyre jobban megszakadt a kapcsolat. Tudom, hogy nagyon sok idő eltelt, de mindidáig sem sikerült csak egyszer 20 percre találkoznom a gyerekkel az anyuka felügyelete alatt. A gyerek nem is akar többet látni, utál, stb., minemellett többszázezres telefonigénye van, a születésnapjára, karácsonyra, kül. alkalmakra szánt pénzt küldjem, de ne tartásdíj címen. Egyéb más esetekben csak úgy beszélgetni nem is kara velem. Ez számomra tovább nem tűr halasztást. Meggyőződésem, hogy az anyuka érdeme mindez. Amíg nem volt internet a gyereknek, addig soha sem adta a telefonhoz az anya, hogy legalább telefonon tudjak vele beszélni. Miután lett internetjük, egy darabig tudtam vele msn-en beszélgetni, ahol egyszer elhangzott, hogy azért nem akarok veled beszélni mert anya nagyon haragszik rád. Édesanyámnak egy találkozás alkalmával azt mondta, hogy nem szereti ha a mamánál van az unoka, mert nem szeretné, hogy találkozzon velem a gyerekem.
Hosszú lenne leírni az összes kurdcot amit ezzel kapcsolatban megéltem, de ízelítőként egy pár eset. A válóperi végzés alapján minden szobaton van láthatási jogom. Egyik nyáron azt a választ kaptam, hogy azért nem tudok a gyerekkel találkozni, mert Bpesten van, maj kiderült egy msn beszélgetésből, hogy a gyerek nem is volt Pesten. Még én voltam a h...lye, hogy nehogy én jobban tudjam, hogy ő hol volt. Az utóbbi 5 alkalomból 4 alkalommal a gyerek nem volt otthon, nyaralt illetve különböző kifogások. Legutóbb több sms váltás után megbeszéltük, hogy reggel 9. Elindultam Budapestről NYíregyházára, majd kiderült, hogy mégsincs otthon a gyerek, nem is akar velem találkozni és egyébként ő sem fog ráérni, elutazik. Ettől függetlenül 9-re a ház előttvoltam, a kedves mamának otthon állt az autója, kapucsengőre, lakáscsengőre nem nyitott ajtót, a telefonja ki volt kapcsolva, majd fél óra múlva újra visszamentem és már nem volt otthon. Egyhét múlva írtam, hogy szeretnék bevásárolni a gyereknek az iskolakezdésre, semmi válasz nem jött rá, de mindemellett mindig az arcomhoz vágja, hogy egyesek dolgoznak, hogy mindent megtudjanak adni a gyereküknek.

Hová menjek először Rendőrség, vagy gyámhivatal? Szeretném kivizsgáltatni az anya felelőségét, pszichológiai vizsgálatot, hogy mennyire köszönhető ez neki?

Ez az ügy kb. mennyi időt vehet igénybe, mit kaphat az anyuka? Milyen típusú bízonyíték elegendő ahhoz, hogy bebízonyítsuk, legtöbbször a mama akadályozta meg a kapcsolat létrejöttét?

Köszönöm a választ!

_Wasp_ # 2009.08.12. 11:46

a felelős keresést elsősorban magadon kéne kezdeni, bár a leírtak alapján nyilván az anya is megtette amit csak tudott.

Javaslom a kapcsolattartás mielőbbi rendezését. Van róla határozat? Ha igen, akkor be kell tartani MINDEN alkalmat. Ha nem a te hibádból marad el (márpedig abból ne maradjon el) akkor pótlás. Minden egyes alkalalommal. Ha a pótlás sem sikerült, akkor gyámhatóságon jelezni. Minden egyes alkalommal.

_Wasp_

és felesleges megoldása

méhecske # 2009.08.12. 11:46

Kedves Fórumozók!

Egy egyszerű kérdésem van... Táppénzből köteles-e gyermektartást fizetni az addig erre kötelezett?
Köszönöm

zozo73 # 2009.08.12. 12:06

_Wasp_ arra gondolsz, hogy előbb kellett volna lépni, nem kellet volna ennyit várni? Igen lehet, de még így is reménytelennek látok minden próbálkozást! Igen vajon mennyivel leszek job apuka a gyerek szemében, ha végig járjuk ezt a tórtúrát és még esetleb meg is büntetik a mamát?

Igen van róla határozat!

Ági79 # 2009.08.12. 12:17

Sziasztok Mindenki, akik itt vagytok!

A párom/élettársam/7 hónapos gyermekem apja azt mondta tegnap reggel, hogy két hetet ad, hogy elköltözzek... persze a gyerekkel együtt /szerencsére/.
Van hova mennem, de szeretném tudni, hogy kirakhat e a házából minket, ill. hogy milyen jogai vannak a gyerekláthatásban, bevallom, nem szereteném, hogy túl sokat lássam őt, felzaklatna nagyon mikor meglátogatná, de azt sem, hogy elvigye a kisbabát... pláne az új barátnőjéhez /bár ez biztos nem befolyásol semmit.../

Ha valaki tud, válaszoljon!
Nagyon köszönöm.

Ági79

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:26

mennyivel leszek job apuka a gyerek szemében, ha végig járjuk ezt a tórtúrát és még esetleb meg is büntetik a mamát

mennyivel lehetsz rosszabb, végigjárjátok? Semmivel! Te a gyermeked szemében már egy utolsó senki vagy, aki legfeljebb fejőstehénnek jó. Ezt kell megváltoztatnod, és mint látod, a várakozás a változást soha nem segíti.

Kezd el elhozni, és mondd el minden alkalommal, hogy te nem azt szeretnéd, hogy bárkit megbüntessenek, csak azt, hogy láthasd a gyermeked, akit szeretsz.

Előbb utóbb lesz foganatja. De ha nem - akkor is nyugodtabban nézhetsz a tükörbe, hiszen legalább megpróbáltad.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:26

mennyivel leszek job apuka a gyerek szemében, ha végig járjuk ezt a tórtúrát és még esetleb meg is büntetik a mamát

mennyivel lehetsz rosszabb, végigjárjátok? Semmivel! Te a gyermeked szemében már egy utolsó senki vagy, aki legfeljebb fejőstehénnek jó. Ezt kell megváltoztatnod, és mint látod, a várakozás a változást soha nem segíti.

Kezd el elhozni, és mondd el minden alkalommal, hogy te nem azt szeretnéd, hogy bárkit megbüntessenek, csak azt, hogy láthasd a gyermeked, akit szeretsz.

Előbb utóbb lesz foganatja. De ha nem - akkor is nyugodtabban nézhetsz a tükörbe, hiszen legalább megpróbáltad.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:27

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:29

dejó

mennyire utálom már ezt a fórummotort... egyszer úgy tűnik, nem megy el az üzenet, utána meg elmegy ötször...

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:29

mennyivel lehetsz rosszabb, végigjárjátok? Semmivel!
helyett természetesen:

mennyivel lehetsz rosszabb, ha végigjárjátok? Semmivel!

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:33

Ági79:

Van hova mennem, de szeretném tudni, hogy kirakhat e a házából minket
sajnos igen

hogy milyen jogai vannak a gyerekláthatásban, bevallom, nem szereteném, hogy túl sokat lássam őt, felzaklatna nagyon mikor meglátogatná, de azt sem, hogy elvigye a kisbabát
amennyiben az jogilag az ő gyermeke, a gyermek elhelyezéséig ugyanolyan jogai vannak a gyermekhez mint neked, ha pedig elhelyezik hozzád, akkor kapcsolattartást meg fognak állapítani a részére (ebből a szempontból teljesen közömbös, hogy te mit akarsz), viszont tartásdíjat is kell hogy fizessen.

_Wasp_

és felesleges megoldása

méhecske # 2009.08.12. 12:39

Köszi Mosza!

Ez akkor is fennáll, ha több hónapja van táppénzen és önhibáján kívül került ilyen helyzetbe?

méhecske # 2009.08.12. 12:42

Önhibáján kívül = baleset miatt

méhecske # 2009.08.12. 12:51

Ja! A saját háztartásábn is van kiskorú!