Gyerektartás és láthatás

méhecske # 2009.08.12. 12:56

Igen, fekvőbeteg. Az előleg kérése után Neki mennyi ideje lesz arra, hogy azt visszafizesse az államnak? Milyen feltételei vannak?

mokuska1975 # 2009.08.12. 13:03

Sziasztok.
Még ilyen hellyen nem voltam,remélem jó hellyen járok.
Tudna-e valaki segíteni abban,hogy gy.tartás meddig jár?
Az első szakma megszerzésig vagy amig nappali tag. jár?
Az én esetemben egy 20 éves gyerek aki két év múlva rakja le az éretségit,ha utána tanul szakmát azután kell fizetni?
köszönöm

méhecske # 2009.08.12. 13:09

Kedves Mosza!

Köszönöm, így is sokat segített:)

Üdv,
Méhecske

Grád András # 2009.08.12. 13:30

Medves Mókuska!

A tartásdíj a nagykorúságot követően is jár az első önálló jövedelem megszerzésére képessé válásig, vagyis ebbe belefér az érettségi utáni 2 év. A bíróság nem fogja megszüntetni erre az időre, hascsak speciális körülmények pl. érdemtlelenség stb. nem állnak fenn. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

László66 # 2009.08.12. 15:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő ügyben szeretném a segítségét kérni. Van egy 19 éves leányom, sajnos kb. 8 éve már nem láttam (az édesanyja nem engedte, hiába volt bírósági végzésem). A gondom az, hogy kb. 1,5 éve a tartózkodási helyüket sem tudom. A gyermektartás kb. 3 hónapja visszajön a munkáltatóm címére, a címzett ismeretlen megjelölésssel. Úgy gondoltam, hogy a bírósághoz fordulok, a gyermektartás felülvizsgálata miatt, ugyanis azt sem tudom, hogy a gyermek jelenleg tanul-e még. A kérdésem az lenne, hogy addig mit tegyen a munkáltatóm, milyen intézkedéseket tegyek meg, hova történjen a gyermektartás fizetése, egyáltalán ki helyezheti letétbe a pénzt, esetleg én nyithatok-e valamelyik banknál erre egy külön számlát.

Várom válaszát!

Köszönettel László

ObudaFan # 2009.08.12. 15:21

Mondjuk éppen bírói letétbe helyezheted, de emellett indítsd meg a pert, és kérd a végrehajtás felfüggesztését.

_Wasp_ # 2009.08.12. 15:40

ebben az esetben kivételesen nem lenne jobb hagyni az egészet a fenébe?

ha nekik nem kell a tartásdíj, hát nem kell.

Ha mégis előállnak valami követeléssel, akkor úgyis csak 6 hónapra visszamenőleg kérhetik a tartást.

Ha meg pert indít a kérdező, akkor lehet, hogy eszükbe jut a dolog, és még 5-8 évig fizethet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

mokuska1975 # 2009.08.12. 16:03

Tisztelt Dr. Grád András ügyvéd úr!
Köszönöm válaszát,még két kérdés.
Meddig húszhatja a tanúlmányait,ha 28 évesen is tanúl akkor is fizetni kell a gy.tartást? Az nem számít,hogy nem tartja a kapcsolattartást.
Üdv:Mókuska1975

ObudaFan # 2009.08.12. 19:27

Ha 28 évesen is még tanul, akkor meg kell nézni, hogy miért. Ha azért, mert ellógta a köztes éveket, vagy addig éppen más egyetemet végzett, vagy dolgozott, akkor nem jár neki. Ha viszont nem végezhette addig a tanulmányait, mert pl. beteg volt, járni fog.

Én már próbáltam nagykorú gyereknél érdemtelenségre hivatkozni a kapcsolattartás hiánya miatt, de nem sok sikerrel, viszont nem tartom kizártnak, hogy más bírónál ez átmegy. Meg kell próbálni.

rudolfgallery # 2009.08.12. 19:52

Tisztelt Grád András Úr!

Köszönöm eddigi türelmét!
Sajnso az említett esetben bírósági határozat van arról,hogy a 2 és fél éves kislányomat kizáról minden második héten szombati napon reggel 10-este 19 óráig az anyja (volt feleségem), lakásán kell,hogy történjen.

Mit tudok ez ellen tenni ha nem vagyok sem kiváncsi az anyjára sem pedig a modortalan stílusára...?

Köszönettel: Rudolf

monalisa1 # 2009.08.12. 20:04

A bíróság valószínűleg úgy értette, hogy 10-re mész a kislányért és 7-re visszaviszed. (Abszurd lenne egy már ekkora gyermeket majd' egész napos szobafogságra kárhoztatni.)

Tehát szervezz a lányoddal közös házonkívüli programot - tetszőleges, vagyis ezen időintervallum közt "tiéd" a leányzó - érezzétek jól magatokat!

Ha az ex tiltakozna, nos citáld be a gyámhatóság elé és próbálják értelmeztetni vele a bírói itéletben foglaltakat.

Aztán amikor már 4-5 éves lesz a gyermek, kérd a bíróságot, hogy a nálad alvás is megvalósuljon - mint számtalan kapcsolattartásos apánál hasonlóan.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Mókusélet # 2009.08.13. 06:49

Bocs monalisa, nem vagyok jogász, de sajnos érintett.
Az sajnos , azt jelenti,hogy nem viheti el a gyereket az anya lakásából.Az én pároméknál is ez volt, anya persze ott volt és provokálta, ha nagy néha dolga volt, rájuk zárta az ajtót és kulcsot sem hagyott.Szégyen ez ma Magyarországon, de ez van.Anyák, akik ezt kérik abban bíznak, hogy így apa előbb-utóbb elmarad.
És nem akarom rudolfot elkeseríteni, nálunk már a gyerek elhozható a bírósági végzés szerint, de "nem érnek rá" nincsenek otthon láthatáskor.Utólag szoktunk sms-t kapni, mikor a párom a lakás elött csönget.Hiába van végzés,hogy következő héten pótolni kell, anyát nem érdekli és a gyámhatóság tehetetlen.Minden alkalommal levélben jeleztük és még egyetlen egyszer sem hívtak, írtak vissza.

Tico # 2009.08.13. 08:19

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

16 éves lányaim a héten anyjuknál lettek volna kapcsolattartáson. tegnapi nap folyamán lányaim sírva hívtak fel, hogy haza akarnak jönni, mert anyjuk kedd óta folyamatosan becsmérel engem. Gyermekeim érdekeit szem előtt tartva el is indultam értük, tőlünk 102 km.-re lévő kapcsolattartási helyre. Lányaim pedig az ottani vasút állomásra. Anyjuk azonban utánuk ment és utazó táskájukat elvette, betette a gépkocsiba és kényszerítette a lányokat is, hogy szálljanak be. Majd vissza vitte őket a kapcsolattartási helyre ahova bezárta őket. Délután amikor megérkeztem telefonomat hangrögzítésre állítottam, hogy beszélgetésünket rögzítsem. Kértem, hogy 16 éves lányainkat engedjék el. Folyamatosan becsméreltek lányaink előtt. Mind három gyermekem sírt. Feleségem szeretője egyfolytában provokált, majd amikor leköpött átugrottam a kerítésen és egyszer meg ütöttem ill. kétszer megrúgtam. Nem vettem észre, hogy telefonom leesett a fűre. Majd lányaim utazó táskáival ki másztam a kerítésen. Továbbra is csak becsméreltek.
Lányaim csak okkar jöhettek ki amikor a rendőrség be ment a kapcsolattartási helyre. A rendőrség nyilatkoztatta lányaimat hogy kivel szeretnének lenni majd haza indulhattam velük adataink felvétele után. Telefonomat úgy kaptam vissza, hogy több adatot és hangfájlokat töröltek belőle és ráadásul meg is karcolták több helyen. Törölték a rögzített (ordibálást részükről) beszélgetést is. Lányaim próbálták kihozni telefonom de a szerető élettársa ezt megakadályozta oly módon, hogy lányaim kezéből szorítás által kivette. Kislányom is aki 7 éves szintén kiakarta hozni a telefont de Őt is bántalmazta. Fájdalmas sírással jött ki az épületből.

Délután a Gyámügyi hivatal ügyfélfogadásán megtesszük panaszunkat!

Szeretnék tisztában lenni azzal, hogy amiért bántalmaztam a férfit (ki provokálta és elhangzott, hogy csak a látleletre ment) mire számolhatok!

Tico # 2009.08.13. 08:40

Ütés és rúgás nem volt annyira veszélyes mert minden esetben a srác jobb alkarját érte. Úgy gondolom, hogy 8 napon belüli sérülés keletkezett ha egyáltalán keletkezett. November óta provokálnak aljas hazugságaikkal és gondolom ezt is súlyossá bróbálják majd tenni.

Tico # 2009.08.13. 08:41

Ja igen. Ott volt a szerető annak élettársa és volt feleségem.

pantharei # 2009.08.13. 08:44

Tisztelt Ügyvéd Hölgy/Úr!

Gyerektartás ügyben az lenne a kérdésem, hogy az alábbi helyzetben jár-e törvény szerint tartásdíj:

1. A gyerek főiskolai hallagatói jogviszonnyal rendelkezik még.
  2. A 3 éves nappali főiskolai képzést befejezte, de fél év van még a diploma munka elkészítésére és államvizsgára.
  3. A gyerek heti 40 órás munkaviszonyt létesített, amiből olyan rendszeres jövedelme van, hogy képes magát eltartani.

Köszönettel:
pantharei

Attix # 2009.08.13. 08:47

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A feleségem beadta a válási papírokat. Azt szeretném kérdezni, kapcsolattartást is ítélhet a bíróság úgy, hogy a gyermekemet egy hétig nálam lehet, a másik héten az feleségemnél?

gambler # 2009.08.13. 08:50

Attix !
Ha jól tudom, ez az un.közös felügyelet, amit bíróság nem ítél meg, csak akkor, ha ebben ti ebben a feleségeddel megegyeztek. Bár, én nem vagyok szakértő, csak egy érintett ...

Grád András # 2009.08.13. 08:55

Kedves Attix!

Amiről Ön ír, az nem egyenlő a közös szülői felügyelettel, de kétségtelenül azzal szokták ezt a megoldást összekapcsolni. És ezt valóban csak egyezség keretében lehet megcsinálni, amit a bíróság a végzésével jóváhagy, de ilyen ítéletet bíróság nem hoz. Sokan idegenkednek tőle, pedig valójában nem rossz, akik kipróbálták, azoknál bevált, sok ilyet ismerek. Ennél csak a 2 hét itt, 2 hét ott a jobb, mert az egyúttal a hétvégi programokat is lehetővé teszi és megoldja a nyári kapcsolattartást is. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.08.13. 08:57

Kedves Pantharei!

1. A gyerek főiskolai hallagatói jogviszonnyal rendelkezik még.

Ha nincs neki másik felsőoktatásban szerzett diplomája, akkor jár.

2. A 3 éves nappali főiskolai képzést befejezte, de fél év van még a diploma munka elkészítésére és államvizsgára.

Lásd fent.

3. A gyerek heti 40 órás munkaviszonyt létesített, amiből olyan rendszeres jövedelme van, hogy képes magát eltartani.

A munkábaállás napjától nem jár. Üdv:

_Wasp_ # 2009.08.13. 09:13

én nem vagyok orvos, de viszonylag komoly küzdősport múltam van. az alkarra (puszta kézzel vagy lábbal) bevitt ütés vagy rúgás legrosszabb esetben várhatóan csak zúzódást (kék foltot), vagy horzsolást okoz. Ez a legrosszabb esetben is csak könnyű testi sértés.

A nagyon erőteljes találat okozhatna ugyan csonttörést, repedést, és ez valóban nyolc napon túl gyógyulna, de ezt egyrészt észrevenné Tico, másrészt nem hiszem, hogy egy átlagember tipikusan be tudná vinni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.13. 09:26

Urak!

Ezek tipikusan olyan dolgok, amik elméletben előfordulhatnak, csak éppen a valószínűségük a nullához tart. Ha minden iskolai,
kocsmai, edzőtermi stb. verekedésben vérrög alakulna ki egy ütás nyomán, és a delikvens belehalna, vagy akár csak minden ezredikben is, már rég kihalt volna az emberiség. :-) )Magam is küzdősportoltam évtizeden át, de még csak nem is hallottam soha ilyen esetről, viszont minden edzésen megállás nélkül csépeltük egymást. Úgyhogy talán sokmilliomodik esetben elvben előfordulhat, de a lényegében 0 valószínűséggel nem érdemes foglalkozni, mert ennyi erővel a marslakók támadását is várhatjuk. :-) Üdv:

Attix # 2009.08.13. 09:27

Vannak akkor problémák. És vannak a közös vagyon is.
Anyósom vett föl legalább két hitelt. Ez közös vagyonban számít?

_Wasp_ # 2009.08.13. 09:30

kisebb erekben (pl hajszálérben) nem alakulhat ki vérrög, mert nem tud továbbmenni.

Az alkaron kívül levő erek ilyenek.

;)

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.08.13. 09:31

Az anyósod által felvett hitelhez elvileg sem neked, sem a feleségednek semmi köze.