Gyerektartás és láthatás

_Wasp_ # 2009.10.12. 12:04

kiköltöztél....

Van erre egy mondás, hogy miképp gondolkoznak különböző nemzetek képviselői: a németek matematikus racionalitással, az olaszok érzelmi szempontokat előtérbe helyezve, a magyarok meg utólag.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisszifur # 2009.10.12. 11:50

Tündér4! Köszönöm a segítséget!

Lenne még kérdésem, ha tudtok segítsetek.
A váláskor a közös ingatlanunkból én kiköltöztem és albérletben élek. Az asszony a gyerekkel maradtak a KÖZÖS ingatlanban!
Jogosult vagyok lakáshasználati díjra? Természetesen nem vagyok hajlandó neki adni a házat. A fele az enyém és eladáskor a felére igényt is tartok! De eladásig követelhetek tőle lakáshasználati díjat? Amit esetleg a gyt-ba beleszámoltathatok?
Köszi

Tündér4 # 2009.10.11. 12:31

kisszifur:

4/1987. (VI. 14.) IM rendelet

a családjogi törvény végrehajtásáról, valamint a családjogi törvény módosításáról szóló 1986. évi IV. törvénnyel kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről

9. § A tartásdíj mértéke megváltoztatásának – ha a tartás megállapításának alapjául szolgáló körülmények egyébként nem változtak – nincs helye azon az alapon, hogy a jogszabály a tartásdíj kiszámításának alapját vagy mértékét a korábbiaktól eltérően határozta meg.

10. § (1) A tartásdíj megállapításához be kell szerezni mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira vonatkozó adatokat.
(2) A tartásdíj alapja elsősorban a tartásra köteles személy részére

1. a bérköltség (alapbér, bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés stb.), illetőleg a rendszeres személyi juttatás (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelező pótlék, 13. havi illetmény stb.) címén juttatott összes járandóság, valamint
  2. a személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem (végkielégítés, betegszabadság idejére járó díjazás, túlóra, ügyeleti díj, távolléti díj stb.).

(3) Ha a (2) bekezdés szerint nem állapítható meg tartásdíj, illetve a (2) bekezdés alapján megállapítható összeg – a gyermeket gondozó szülő jövedelmi viszonyait is figyelembe véve – a gyermek szükségletét nem fedezi, a tartásdíj megállapításánál a más, munkaviszonyból, további munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból, illetőleg a nem munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmet (pl. megbízási díj, táppénz, nyugdíj, munkanélküli járadék, újítási díj, tőkejövedelem) is alapul kell venni.
(4) A tartásdíj alapjának megállapításánál a bíróságnak általában a keresetlevél beadását megelőző egy évi összes, a (2)–(3) bekezdés szerinti jövedelemre figyelemmel kell lennie.

Tündér

kisszifur # 2009.10.10. 15:19

Monalisa1, Sly2009!

Köszönöm a segítségeteket.
A tárgyalás után (október végén) bejelentkezem és elmondom mi történt!
Köszönöm még egyszer.
Minden jót!

monalisa1 # 2009.10.10. 15:10

A tanulmányait folytathatná a dolgozók esti iskolájában - már amennyiben ezt a választott szakmai képzés lehetővé teszi. Vagyis délelőtt dolgozik (...) délután iskolába jár, este és hétvégén szorgalommal tanul...

Ebben az esetben nem lennél köteles t.díjat fizetni.

Érdeklődj az iskola igazgatójánál, aztán a gyermek meggyőzése az esetleges megoldásról.

kisszifur # 2009.10.10. 14:35

Nem, másik gyerek nincsen, csak ez az egy.
Nem félévi bukás volt, hanem háromszor évismétlő :(
Szakközépiskolába jár, tehát lesz szakmája, csak kérdés, hogy mikor? Azt hallottam hogy 18 éves kora után nem köteles az iskola ott tartani a gyereket és akár 20 (?) igazolatlan után kicsapják a suliból. Ja és még egy évvégi bukás után..
Hűha, úgy érzem rezeg a léc az összeg felemelését illetően.

Sly2009 # 2009.10.10. 14:16

Kisszifurnak:

Igen, kell fizetni, az érdemtelenné válás az más történet, erre most nem térnék ki. A kapcsolattartás is bizonyára szabályozva van, élni kellene vele, ha nem, tehetsz emiatt bejelentést a gyámhatóságnak (magánvélemény: semmit nem ér). Persze, ha pénz kell a gyereknek megtalál: Azon elgondolkodtál, hogy nem kötelező ám adni?????
A bíróság mindig a gyt döntésénél figyelembe veszi azt, hogy Te mennyit akarsz fizetni és mennyit kér az asszony. A kettő között fog dönteni. Érdemes utánajárnod, hogy ténylegesen mennyibe kerül a gyerek (menza, tankönyv, bérlet, esetleg különóra...miegymás) erre már te is fel tudsz készülni, és a kapott összeget kell kettővel osztani. Na itt, aztán asszonyka még a házadót (nem nevetni, saját tapasztalat volt) is bele fogja számolni a gyerek tényleges kiadásában. Gondold át, hogy neked mennyi a bevételed egy hónapban, mennyi a kiadásod. Nem emlékszem van másik kiskorú gyereked?
Ha határozottan és következetesen képviseled magad a tárgyaláson, menni fog.
A 18. életév ott érdekes, ahol van a fizetésre kötelezettnek másik gyereke is, aki viszont kiskorú.

monalisa1 # 2009.10.10. 14:15

kisszufur

A t.díj dolgában majd a bíróság dönt, mérlegelés alapján.

Ami az esetleges érdemtelenség dolgát illeti, ha bukdácsolva is de ameddig középszintű nappali tagozatos képzésben tanul addig sajnos fizetni kell. (Igaz azt nem írtad, hogy a többszöri bukta az évvégi "eredmény" volt és velejárón az esetleges évismétlés, vagy "csak" félévi elégtelen érdemjegy - aztán csak kijavította...)

Ha olyan középiskolában tanul ahol az érettségi mellé szakképzetség nem jár, akkor az első alapszintű szakképzettségig tovább kell majd fizetni a t.díjat - nappali tagozatos tanulmányok setén -, attól függetlenül, hogy a 18. életévet időközben betölti.

Minden megkezdett félévkor a beiratkozásról az iskolai igazolást köteles neked bemutatni, nemleges esetben vélelmezheted hogy abbahagyta (...) és így a t.díjra nem jogosult már.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.10. 14:03

stanko

A menyasszonytánc fele-fele ezen nincs mit vitakozni. A házasság ideje alatt közösen vásárolt ingóságok értékben úgyszintén felezendők, de nem az újkori árat kell számítani hanem a mai használt/avult értéket.

A ház ami a neveden van és a 2fele arányban - ezt pontosítani kellene...

Ha nem a férjed a gyermek apja akkor hogyan is gondolja, hogy elviszi?...

A bíróság valószínüleg elkészítteti az apasági tesztet mert csak az hivatalos amit ők készíttetnek.

A t.díj kötelezés is csak ennek eredménye alapján, majd.

Javaslom fogadj ügyvédet mert "kusza" a helyzet most körülötted.

Ha nincs pénzed, a keresetindításkor próbálj költségmentességet és/vagy illetékfeljegyzést kérni a bírságtól - az ügyvéd elmagyarázza majd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisszifur # 2009.10.10. 14:03

Köszönöm a válaszotokat!

Beadta a keresetet és ebben jelölte meg, hogy mostmár nem elég neki a 25 és innentől kezdve 40ezret szeretne. Nemsokára tárgyalás...
Ja! A tárgyalás napjára a gyerek betölti a 18. életévét. Ez jelenthet valamit? Nappalin tanul, de elég gyengus. Bukott is egy párszor. Ja és engem akkor talál meg ha pénz kell!
Olvastam bizonyos "érdemtelenné válásról".
Köteles vagyok akkor is fizetni, ha betölti a 18-at, gyenge tanuló (konkrétan 3-szor bukott) és nem tartja velem a kapcsolatot?

Sly2009 # 2009.10.10. 13:40

Stanko, mi konkrétan a kérdésed?

Az előző írásom persze javaslat!:)

Sly2009 # 2009.10.10. 13:38

Az életszerűséget vedd alapul (bár, néha ez is kevés): Annyit fizess most, amennyit a bíróság anno megítélt. Ha felemelést kér a nő, majd beballag a bíróságra és keresetet indít. Vagy ez már megtörtént? Vagy a 40 ezret eddig csak neked jelezte?
A bíróság azt nézi, hogy egy hónapba mennyi az össz. bevételi forrás és azt teljesen mindegy, hogy legálisan vagy nem legálisan jön a kasszába, a lényeg, hogy mennyiből élsz havonta. Ez az asszonyra is igaz. Valamiből kellett vennie a kocsit, nemde???
Neked kell azt a bíróság előtt nyilatkozni(ha már asszony tud róla), hogy a másodállásodból származó jövedelem olyan, mint a fehér holló, hol van, hol nincs.

monalisa1 # 2009.10.10. 12:59

Az alábbiakat kisszifur-nak írtam:

monalisa1 # 2009.10.10. 12:57

Mostantól csak a 20e Ft-ot fizesd, nem baj ha "kiabálás" lesz miatta - van az anyukának miből pótolnia...

Elvileg a másodállásból bejövő pénz is csak jövedelem, mégha havi összegszerű megállapítása nem is könnyű - főleg a bevétel rendszertelensége miatt.

Amúgy a t.díj meghatározásánál elsősorban a kötelezett anyagi helyzetét nézik, így az ex új autóját stb. csak félhangon említsd - nemigen veszik figyelembe.

Ha módod van akkor az 5e Ft-on - és az esetleg azon felüli összegen - időnként vegyél a gyermeknek egy-egy jobb minőségű ruhát, cipőt stb. - hadd lássák külön is gondoskodsz róla.

"Lisa"
laikus hozzászóló

stanko # 2009.10.10. 12:56

Szaiasztok!
Új vagyok a fórumon,a tanácsotokat,segítségetek szeretném kérni!Férjemmel most válunk és van egy gyermekünk.A férjem követelése a válás miatt a lakodalmi tánc minden bevétele,és még plusz 1 millió csak úgy.Joga van az egész pénzhez,plusz még millióhoz csak úgy a semmiért?A házassági szerződést megcsináltuk,mert egy ház van a nevemen és 2 fele arányban.Ő meg semmivel nem jött a házasságba,ezért hogy pénzt huzzon ki mindent követel,pénzt,bútort,házat.A bírósági idézés előtt meg megcsináltatta velem az apasági vizsgálatot,aminek az eredménye hogy nem az övé a gyermek,pedig ezt sejtette.Ez majdnem 100ezerbe került,és most meg azt vette a fejébe,hogy a bíróságon megint kérni fogja a vizsgálatot,hogy fizessek mégegyszer.Ami drágább mint az első 200-300ezer,ezért csináltattam meg az olcsóbbikat.Másik kérdésem,hogy ezt megteheti,mégegyszer kérhetik a vizsgálatot,és fogja engedni-kérni is a bíróság?A másik meg,hogy kijelentette,hogy agyereket viszi el tölünk,holott birósági végzés semmi nincs,de ő majd jön a rendőrséggel és gyámüggyel.De most őszintén egy pici babát hogy adjak neki oda egész napos elvitelre,hogy életében 2x ha volt náluk(mert a férjem most az anyjáéknál él) és 5xlátta a szüleit,nemis beszélve arról, hogy már vagy 3 hónapja a férjem sem jött.A gyerek 1,5éves.

kisszifur # 2009.10.10. 10:05

Konkrétan 40ezret akar.
Az asszonynak új állása van ahol többet keres (zsebbe) de a bejelentett fizuja kevesebb, mint az első gyerektartás összegének megállapításkor volt.
(megjegyzem egy új autót is vett, vajon miből?)
A bíró a múltkor nem ítélte rendszeres jövedelemnek a másodállású vállalkozást, így nem vette figyelembe a gyt megállapításánál...most megteheti?

Sly2009 # 2009.10.10. 09:56

A bíróságot nem érdekli, hogy te önként több gyt-ét fizetsz, bár megjegyzem bíró fejével gondolkodván: mégis van miből?
Szóval a bíróság a jövedelmi helyzetet veszi alapul, amennyi egy hónapba bejön, ezért néz 1 évet visszamenőleg, mert abból lehet átlagot számolni kb.
Ha ténylegesen nő a gyerek tényleges szükséglete és ezt bizonyítani is kell, akkor lehet szó emelésről.
A kérdés: a gyt-t kapó személy a 20 ezer forinthoz képest akar emeltetni, vagy a plusz 5 ezer forinttal önként emelthez, azaz a 25 ezer forinthoz?

kisszifur # 2009.10.10. 09:32

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon.
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy a gyerektartás összegének megállapításánál figyelembe veszi-e a bíróság, hogy a gyerektartás fizetésére kötelezett bejelentett munkaviszony mellett másodállású vállalkozó? Tehát a másodállású vállalkozásból szerzett jövedelmet tekinthetik e folyamatos bevételnek (ugye ez nem biztos, hogy állandó bevétel) és ez emelheti-e a gyt. összegét?

100 forintot keresek, 25 ezer gyt fizetek (5 ezerrel így is többet (merő jóindulatból), mint amennyit a bíróság ítélt volna). Most az asszony többet akar.
Munka mellett másodállású vállalkozó vagyok. Hol van meló, hol nincs.

Ítélhetnek magasabb gyerektartást vajon?

Sly2009 # 2009.10.09. 20:45

Bodzaa!

Jogi végzettségű emberként és egy olyan élettársként, akinek a Párja gyt-t fizet- mondom el a véleményemet: Gyerektartás leszállítását kértük mi, mert nagyon sok gyt-t fizetett a Párom. A per Budapesten volt, az elsőfokút megnyertük, leszállította a bíróság a gyt-t, aztán mégis fellebbeztünk, mert még azt is sokalltuk. Másodfokon is megnyertük a pert.
Megjegyzem: az elsőfokú bíróság az indokolásában azt írta(nem idézem pontosan), hogy a felperes apa anyagi lehetőségei lehetővé teszik azt, hogy ő nagyobb gyt-t vállaljon magára, ergo fizessen csak, hisz jobb feltételei vannak, mint az alperes anyának, akinek megszületett egy másik pasitól egy másik gyereke, aki után nem fizetnek gyt-t!
Döbbenet!
Mindezzel csak azt akarom sugallni, hogy a Te dolgod az, hogy gyereket szülsz-e vagy sem, de ne a volt párodtól várd azt, hogy majd azt a másik gyereket is ő tartsa el, burkolva mindezt úgy, hogy a közös gyereketeknek hirtelenjében megemelkedtek a tényleges szükségletei! Az, hogy a volt párod milyen körülmények között él, az ő dolga, neked ahhoz nincs közöd. Hogy miért nem ad plusz pénzt, meg miegymás, arra gondolom jó oka van. Mindazonáltal meg elgondolkodtató az is, hogyha eddig is sokkal többe került a közös gyereketek (szerinted) akkor miért is elégedtél meg a havi 20 ezerrel?

Szerintem gondold át mégegyszer, hogy normális dolgot kérnél-e!

monalisa1 # 2009.10.09. 18:46

Lehet hogy apuka nem éhezik (...) de mostanság az emberek nagyrésze "összehúzza" magát - de hányadszor már -, vagyis kénytelen lemondani nyári tábor(ok)ról, magánórákról stb. Illetőleg vagy az egyik vagy a másik - csak. És így mindjárt nem annyi a költségvetés...

Ha kérsz is t.díj emelést legyél visszafogott és mértéktartó, mert előfordulhat, hogy a bíróság semmit sem emel majd!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bodzaa # 2009.10.09. 18:30

Sajnos nem tudtam gép közelébe lenni, de köszönöm a hozzászólásokat.
A gyerek egy évi kiadását összeadtam és lebontottam hónapokra. Igen, így jött ki ez az összeg. Ebben nagy része van a nyári táboroknak, a magánóráknak stb. Ezt az ex nagyon jól tudja, mikor együttéltünk akkor is fenntálltak ezek a dolgok. Amíg én ennek a nagyobbik részét tudtam állni, addig álltam. Most nem fogom tudni. Az humánus volt, hogy én álltam évekig a nagyobb részét?
Mielött bárki félre értené, apuka nem éhezik. :-)

atomanti # 2009.10.09. 09:34

Bodzaa

A gyerektartás nem azt jelenti, hogy az ex fizet mindent a gyerekkel kapcsolatban, hanem azt, hogy jó esetben felezitek.
Namármost, ha havi 60-70eFt a gyerekre költött összeg akkor ex fizethetne 30-40eFt-ot.
De most őszintén, mi kerül havonta 60-70e-be??
Ha azt mondtad volna, hogy 40-50eFt, még ok.

Egyébként meg el vagy tévedve, apuka kérhetné a tartásdij csökkentését, ha másik gyereke születik, mert a jog szerint, nemcsak a havi nettó jövedelmet nézik, hanem az eltartandó gyermekek számát is!

Az, hogy válás után hány gyereked születik "senkit nem érdekel".

Elnézést, de én fazsolt-al értek egyet:
"Gyereket nevelsz, avagy a gyerekből akarsz megélni?"
Mert ez tényleg nem mindegy.

fazsolt # 2009.10.08. 20:54

Bodzaa!!

Ez komoly?
No akkor pár gondolat. Az, hogy neked gyereked lesz, ahhoz az exednek, ha minden igaz nincs köze. Magyarán nem számít rendkívüli körülménynek, azaz erre hivatkozva (az én tudomásom szerint) nem kérhetsz emelést.
A másik. Igen a felügyeletet ellátó elsősorban természetben, míg a kötelezett anyagilag nyújtja a tartst.

De kérdem én. Ha a gyerek tényleg 60-70e forintba kerül havonta, akkor humánus döntés, hogy a volt párodtól kérsz 50e-t? Akkor te anyagilag 10-20e forintot teszel hozzá? Aminek egy részét meg fedezi a családi pótlék (azaz az állam)
Akkor te mit is csinálsz?
Gyereket nevelsz, avagy a gyerekből akarsz megélni?

És ott van escargot, akik jóformán ennyiből élnek ketten.De nem egy családot ismerek, akinek a napi betevő nem adatik meg, te meg az exedet le akarod húzni ekkora összeggel?????

Természetesen, ha az ex keres mondjuk havi 1-2 millát, akkor okés fizessen, de különben nem hiszem el, hogy egy gyerekre (merthogy nem derült ki hány gyerek) nem elég a 20e ft hozzájárulás.

atomanti # 2009.10.08. 13:56

gyerektartás:

4/1987. (VI. 14.) IM rendelet

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(10

escargot # 2009.10.08. 13:41

azért ez megnyugtató....bár a max 50% azért elég magas, ha csak 1 gyerekről van szó...mert ha 2-3-4-re kell költeni akkor megértem...