Gyerektartás és láthatás

_Wasp_ # 2009.10.08. 13:18

van a tartásnak több korlátja.

Pl max 50% az összjövedelemből, és ezt szét kell osztani az összes gyermekre, 18 év felett nem kell saját tartás rovására, az indokolatlan, és a gyermeket nevelő szülő által eldöntött kiadásokat nemigen lehet a különélő szülőre terhelni, stb.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

escargot # 2009.10.08. 13:15

most komolyan lehet többet is kérni? furi és a különélő szülő vajon miből fog megélni, meg eltartani az új családját? :-0

gondolom, gyakorlatban a bármennyit nem ítéli meg a bíróság azért...

_Wasp_ # 2009.10.08. 13:14

Én 50ezer forintot szeretnék kérni. Ez reális?
honnan tudhatnánk? A bíróság majd mérlegeli az összes - általunk nem ismert - körülményt, és dönt.

Ekkora tartásdíj kb akkor lehet reális, ha a kötelezettnek a jövedelme eléri a havi 250 ezer forintot nettóban, és a gyermek igényei is ezt indokolják.

Megsaccolni úgy tudod, hogy a gyermek igényei mit indokolnak, hogy átgondolod, ráköltöd-e - mindent egybevéve - a tartásdíj kétszeresét (de ez tényleg csak egy rossz saccolás lenne).

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.10.08. 13:10

nem jól tudod, bármennyit kérhet :)

Amúgy még a mértékre sincs kógens rendelkezés ("általában 15-25%" ez eléggé gumiszabály.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

escargot # 2009.10.08. 13:07

Amúgy mennyi az ex jövedelme? annak a 20 %-át kérheted, ha jól tudom....

escargot # 2009.10.08. 13:06

A gyerek havi kiadása a tavalyi évben 60–70ezer/hó.” :-o
szép, mi havi 100-ból élünk ketten... 2 felnőtt...

Bodzaa # 2009.10.08. 13:05

Én 50ezer forintot szeretnék kérni. Ez reális?

_Wasp_ # 2009.10.08. 12:50

a különélő szülő elsősorban pénzben, a gyermekkel elő szülő elsősorban természetben nyújtja a tartást, a törvénynek és a joggyakorlatnak egyáltalán nem célja hogy kizárólag egyikükre hárítsa a tartás költségeit, hanem megosztja közöttük.

Az évi 800e forint körüli igény a gyermekkel kapcsolatban viszonylag magasnak számít - de persze ehhez ismerni kellene a kötelezett jövedelmi viszonyait is.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Bodzaa # 2009.10.08. 12:39

Félre értés van! A gyerek havi kiadása a tavalyi évben 60-70ezer/hó. Erre kaptam én 20ezret. De most ezt nem fogom tudni fedezni a KÖZÖS gyermeknek. Ő is kivehetné a részét ebből, pláne ha neki jól megy.

Inkább hozzáértők jogi válaszát várnám! Tanácsot szeretnék, nem eszmecserét folytatni.

Köszönöm!

escargot # 2009.10.08. 12:09

Hát szerintem semmire, mert ha fizeti a 20 ezret, inkább örülnöd kéne, az hogy babát vársz újra, az nem az exed gondja...

Bodzaa # 2009.10.08. 12:05

Szeretnék segítséget kérni!
Gytdíj emelést szeretnék kérni a bíróságtól. 2,5 éve telt el az végzés óta. 20ezer forintban egyeztünk meg. Most az új páromtól babát várok, nem fogok dolgozni.
Nem tudom mire hivatkozzak elsősorban

1. Nem fogok dolgozni, csak természetben tudom ellátni a gyermeket.
  2. 20ezer mindig is kevés volt, főleg úgy hogy az apa soha semmit nem vett a gyereknek.
  3. a gyereknek a házasságunk alatt is sok mindent vettünk, sportra járattuk, magánórákra... ezt eddig önerőből fizettem, de most erre nem fog jutni
  4. apa láthatólag jól él: új kocsi, új motor, lakásfelújítás

Mi legyen az elsődleges szempont?
Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.10.07. 19:36

Nem biztos, hogy a másik ügyvéd "gyenge" volt, mert bár mint írod nemigen szokott volt tájékoztatni, de lehet hogy a tárgyaláson nagyon is keményen harcolt volna az érdekeidért. Na mindegy, vagyis fő a bizalom a megbizó és a megbízott közt.

nonstop # 2009.10.07. 18:48

monalisa1,kisokos,atomanti,nagyon szépen köszönöm a válaszokat,sokat segítettetek.
atomanti van már ügyvédem,most mentem át egy újhoz,mert a régi gyengének bizonyult,soha nem kaptam meg a megfelelő tájékoztatást.Akkor mindenképpen erőlködjek a gyámosoknál láthatás ügyben.Most az ő lakhelyükön lévő gyámosokkal fogok(unk) beszélni,mert ami itt van helyben az lepasszolt minket.Mindenesetre köszönöm a segítségeteket.

atomanti # 2009.10.07. 13:09

Üdv Mindenkinek!

A családjogi törvényt (1952. évi IV. tv.)
és a
149/1997. (IX.10.)-es kormányrendeletet
szeretném MINDENKINEK a figyelmébe ajánlani.
Megéri végigbogarászni mindkettőt!
Én megtaláltam a kérdéseimre a választ.

Nonstop:

Addig amig nincs kimondva, hogy a nejedé a kizárólagos felügyeleti jog addig mindketten, közösen gyakoroljátok a gyerkőc felett a felügyeleti jogot!!
Ha a nejed nem hajlik a megegyezésre kérheted a gyámügyet ideiglenes rendelkezésre.
(korm.rend. 18.§ 1.pont)
"A gyámhivatal az (1) bekezdésben meghatározott okok fennállása esetén kötelezi a gyermeket gondozó személyt, hogy a gyermeket a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülőnek adja ki." (korm.rend. 19.§ 2.pont)

És sürgősen keress ügyvédet!!!

kisokos # 2009.10.07. 09:46

nonstop,

azt gondolom, hogy a gyermeket azért nem engedik neked 3 órára sem elvinni, mert attól tartanak, hogy "ellopod", nem viszed vissza. Sajnos aki ebben hisz, azt kevés garancia tudja meggyőzni, hogy a másiknak nincs ilyen szándéka.

amit tehetsz, hogy minél előbb megegyezel a volt feleségeddel a gyermekkel kapcsolatos összes kérdésben, majd közös megegyezéssel beadjátok a válást. Így nagyon gyorsan (néhány hónap alatt) bírói pecsét kerülhet az egyezségre, amely onnantól végrehajtatható. Ergo, onnantól az exnek nem kell attól félnie, hogy "ellopod" a gyermeked, mert rád küldheti a rendőrséget.

Mindenképpen ragaszkodj ahhoz, hogy elvihesd a gyermeket, ne pedig az ex, vagy a szülei lakásán, meglehetősen ellenséges környezetben kelljen azzal próbálkoznod, hogy bennsőséges kapcsolatot építs ki a gyermekkel.

atomanti # 2009.10.07. 07:09

_Wasp_:
Köszönöm a választ.
A legnagyobb gondunk az, hogy a válási papirokban a "földrajzi koordináta" az átadáshoz, nincs megadva, még úgy sem, hogy pl. anya lakhelye/tartózkodási helye.
Kimaradt. :(

És innentől nem tudom mi a helyzet.
Szerintem én jóhiszeműen járok el, hogy ha onnan szeretnénk elvinni és oda is szeretnénk visszavinni a gyerkőcöt, ahol életvitel szerűen laknak/tartózkodnak, azon a településen ahol a gyerkőc oviba is jár. Ha ex nem közli, hogy papiron hol lakik, nekünk azt honnan kellene tudnunk?

Csak azért vagyunk bizonytalanok, mert a csjt.-t nem tudjuk 100%-ban értelmezni:
"A gyermek állandó lakásának - ha jogerős itélet vagy gyámhatósági határozat másként nem rendelkezik - a szülők állandó lakását kell tekinteni, akkor is, ha a gyermek ideiglenesen máshol tartózkodik."

A szülők állandó lakása = állandó lakcim vagy ahol ténylegesen lakik?
Vagy lehet, hogy a kormányrendeletek között kellene kutakodni?

Köszi előre is.

monalisa1 # 2009.10.07. 06:42

Ha visszaolvasod ezt a topocot, jogászok több helyen is leírták, hogy már megszünt az az elv, hogy csakis az anya otthonában és passzív jelenlétében a 3 éven aluli gyermek láthatása - korlátozás., az anyának tessék a gyermeket útra felpakolni és átadni, az apa pedig rendbe (= időbe) vigye őt vissza.

Ha rá lehet bízni az apára a gyermeket akkor a továbbaikra nézve semmi probléma, valamint ott a telefonkapcsolat szükség esetén.

monalisa1 # 2009.10.07. 06:34

Jogod van a kisfiaddal hetente- kéthetente pár órát kettesben lenni, valamint a feleséged nem szabhatja meg, hogy hol történjék a láthatás/kapcsolattartás, valamint kiknek a jelenlétében.

Ha az ex-ék "primitívek" hát az ők értelmi szintjén próbáld őket a fentiekről meggyőzni, valamint rendben fizesd a tartásdíjat havonta - már amiben megállapodtok.

Különben pedig egy egy éves gyerkőc még nemigen érti a világ dolgait, összefüggéseit, tehát az esetleges "ellene nevelés" szóba sem jöhet.

Valószínüleg sok problémád lesz még azzal a nővel, mert ha el is váltok a gyermek évtizedekig összeköt még...

Javaslom olvasd vissza ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszoiokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Külön írom: ha már nem szoptatják akkor a szűk 3 óránál többet is lehet nálad a kisfiu - a nagymama majd bizonyára besegít.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nonstop # 2009.10.06. 20:25

Sziasztok!

Új vagyok.Ezért elnézést az amatőr kérdésekért.
Tehát válok,feleségem adta be,de még nagyon friss a dolog,még nincs nyoma a bíróságon.Viszont már kb 1,5 hónapja elköltöztek tőlem,vitte az 1 éves kisfiamat is.Most az anyósoméknál élnek,tőlünk 130 km-el.Viszont én legalább 2 hetente látni akarom a kisfiamat,de a feleségem,csak úgy engedi,hogy ő is jelen van és csak az anyósoméknál.Nem járul hozzá,hogy 3 órára elvihessem a kisfiamat a szomszéd városba.Mindig amikor mentünk a szüleimmel akkor előtte levet írtam,hogy ekkor és ekkor megyünk és csak 3 órára szeretném elvinni s gyereket.De nem hajlandó mert szerintem fél,hogy elviszem az én otthonomba a gyereket ahol gyakorlatilag ,,felnőtt" de én nem akarom,mert nem akarok ebből botrányt,mert ők nagyon primitív emberek.A gyámügy­nél azt mondták,hogy amíg nincs bírósági végzés a válásról,és a gyerekről,addig nem csinálhatnak semmit.De akkor én kb 2 hónapig nem vihetem el a gyerekem 3 órára mert nincs végzés?Mindig rendőrökkel mennyek oda és erőszakkal vigyem a gyereket 3 órára.Ez nem az én módszerem.Mi a teendő?Mintha a gyámosok nem akarnának csinálni semmit úgy vettem észre.Én csak 3 órát akarok 2-esben a fiammal+a szüleim.A feleségem jelenléte nélkül,rá már nem vagyok kíváncsi.Nem vagyok köteles őt eltűrnöm.Engem csak a fiam érdekel.Van-e erre esetleg jogszabály?Ki avatkozhat ebbe bele?Mit csináljak?Köszönöm a válaszokat.

_Wasp_ # 2009.10.06. 16:08

Hol köteles a gyermeket láthatásra átadni?
a kapcsolattartást szabályozó határozatban megjelölt helyen.

Hogy kibabráljon velünk bizonyos időközönként kitalálja (pl. vasárnap a 18 órai visszavitel elött, délután 2-kor (!)), hogy ne Y helyre vigyük hanem X-re a gyereket.
Hivhatjuk nyugodtan a rendőrséget/gy­ámügyet?

felesleges. Elég az, ha közlitek vele (vagy ha szoktatni akarjátok, akkor a visszavitel előtt fél órával felhívjátok), hogy mégis csak a határozatban szereplő helyre tudjátok kizárólag hazavinni a gyerkőcöt.

_Wasp_

és felesleges megoldása

atomanti # 2009.10.06. 15:53

Kedves Mindenki!
Új vagyok a fórumon, de már eddig is sok hasznos információhoz jutottam.
Viszont a mostani kérdésemre nem találtam választ.
Férjem 2éve elvált, az ex folyamatosan ferditi a valóságot és minden páros hétvégére a láthatás idejére kitalál valamit, amivel neheziti az életünket.
A gyereket nem tiltja egyértelműen, de folyamatos a bors törés az orrunk alá.
Megjegyzem ő akarta a válást, talált mást.
Lényeg a lényeg, hogy notorikus hazudozóval állunk szemben, aki a csjt-t is úgy értelmezné ahogy neki tetszik.

Kérdésem: Hol köteles a gyermeket láthatásra átadni? Nem tudjuk hol van/vannak bejelentve. Annyit tudunk, hogy X településen van a ház, ami a nevén van, viszont Y településen laknak a pasijával és a gyerek is ott jár óvodába.
Hogy kibabráljon velünk bizonyos időközönként kitalálja (pl. vasárnap a 18 órai visszavitel elött, délután 2-kor (!)), hogy ne Y helyre vigyük hanem X-re a gyereket.
Hivhatjuk nyugodtan a rendőrséget/gyámügyet?
Félreértés ne essék, nem a +70km autókázsról van szó, bár havi szinten az sem 2Ft, hanem az ugráltatásunkról.
A gyereket nekem nem is akarná odaadni, ha az apja nem lenne jelen...bár szerencsére a csjt. ez elég világosan szabályozza! :)
A választ előre is köszönöm!

A válófélben lévő apáknak üzenem:
Hajrá fiúk! Kitartás! Harcoljatok az igazatokért! :)

ObudaFan # 2009.09.30. 08:36

Ezt nem a Csjt., hanem egy kormányrendelet tartalmazza.

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.09.30. 08:25

Ez alapján gondoltam:
"gyámügyi szabályok alapján határozza meg a bíróság a láthatást, ami azt a bizonyos kétheti hétvégét+ szünetek+...stb. jelenti. " (másik honlapról küldték, ügyvéd írta)

kisokos # 2009.09.30. 08:07

kari6,

nincs a Csjt.-ben konkrétum arról, hogy mennyi legyen a kapcsolattartás időtartama és gyakorisága.

ObudaFan # 2009.09.30. 08:00

Helyzettől függ. Van, amikor nem reális a kéthetenkénti kapcsolattartás.