Gyerektartás és láthatás

Hondas # 2009.09.26. 17:51

Persze anyaként aggódom a gyermekeimért...de nem rakom búra alá :)
De a gond hogy a szívrekeszszögletbenis váladéklerakódás van..és tüdőgyógyász főorvos aki kezelte mondta ha nincs felszedve akor szívelégtelenség lehet belőle..sajnos az apuka nemlátta amikor a pici elfullad és kapkod a levegő után. Már megjártuk a kórházat hosszú hetekre miatta. Azt mondták ez genetika és hajlam.
Én csak azt szeretném ha rendes kezelést kapna,csak az apuka sajnos nem megbízható, már sokszor bebizonyította..és még a gyógyszeres kezelésben sem segít,pedig a fiáról van szó.
Hiába is értetném meg vele a problémát.
Amúgy a kisfiúba nem fogom a betegséget belenevelni,de szegényem macerának tartja a napi 5 inhalálást,és a hörgőtágítós kezeléseket...főleg ha nem az az ember tenné vele aki vele van 24 órában.
Sajnos szmorú történetek ezek, hog yaz apák sajnos a családot már nem tartják fontosnak, inkább menekülni próbálnak a problémák elől...

köszönöm a válaszait.

escargot # 2009.09.26. 20:31

Ugyan ez nem jogi probléma, de ...

Kedves Hondas vidd el az apukát a gyerek orvosához, amikor legközelebb mentek, és könyörgöm üljetek már le kettesben és beszéljétek át, mit tehettek együtt a gyerekért...ebből a pár mondatból, amit írtál, süt, hogy csalódtál apukában, mert otthagyott a gyerekkel és bemagyarázod magadnak, hogy apuka ártani akar a gyereknek, meg felelőtlen...a kulcs a KOMMUNIKÁCIÓ...amúgy nyilván valaha szerettétek egymást (sőt, ha 18 hónapos a gyerek, akkor nem is volt az olyan rég), próbáljatok meg ennek fényében a gyerek érdekeit nézve egy normális kapcsolatot kialakítani, és a gyerek érdekében az apuka láthatását nem korlátozni.

Fruzsi86 # 2009.09.27. 05:14

Szép Jó napot kivánok vagy sziasztok,Már egyszer irtam ide,hogy nem szivessen engedem el a másfél éves kislányomat az alkoholista anyosomhoz,mert neki viszi a "férjem".De azt tanácsolták,hogy engedjem,hogy az apa elvigye. 2 hete még csak 3 órára vitte,most már egésznapra akarja. Ma viszi mert megengedtem. De azt szeretném megkérdezni hogy mennyi idő ez az egész nap? Nekünk még csak a békitő volt,akkor mondtak egy olyat hogy 9-től.5-ig.Szóval 5-kor már itthon kell lenni a picinek?Mi van ha késik?Nem a pontoságáról hires,és 2 hete se hozta haza arra az időre amire igérte. Ebbe a hónapba probáltam gyerektartást ki csikarni tőle. több mint egy éve nem kapok semmit,néha vett pelenkát.Pár honapja már azt sem. Egy picit rossz érzés,hogy könyörögnöm kellett a pénzért,mert meg kellett engem müteni,és amit ebbe a honapba kaptam elment arra,meg hogy vettem ruhát a picinek. :S De hiába. Csak a kifogások voltak. "Hol adja oda, nem ér rá. Most az ő dolga fontosabb."De amikor vinni kell a gyereket joga van hozzá,akkor ő az apja, de ha fizetni kell,nem? Hogy van ez?Komoly ilyen apára van szüksége a gyereknek, hogy hagyná éhen halni a gyereket? Ha anyukámék nem segitenének,nem tudom hol lennénk.Többet tettek ők érte ,mint a férjem vagy a családja.Köszönöm válaszukat.

Hondas # 2009.09.27. 05:41

Kedves fruzsi 86!
Nálunk a láthatást úgy szabták meg hogy a kislányomnál 3 éves korig csak az anyai környezetben láthatta az apa most 4 éves,de csak most kezdtük az ottalvást nála..Eddig úgy volt hogy minden 2. hét szombat vasárnap 4-4 óra..aztán amikor elmúlt 3 éves szombat 10-6 és vasárnap 10-6...és 4 évesen alszikott..
A fiam most 18 hónapos tüdőbeteg és őt meg odaakarnák adni, úgy hogy szintén olyan problémák állnak fenn nálunk is mint nálatok amit írtál csak őneki muszály fizteni mert még folyika per..és gondolom nem akar maga alá tenni..DE semmit nem ad sem a gyógyszerbe sem semmibe...a fiam felnőttkorára növi el ezt a betegséget ha elnövi és sajnso senki a égatta földön a gyerek érdekeivel nem foglalkozik.
A pénzt meg visszamenőleg fél évre betudod hajtani tőle,vagy a per kezdési időpontját kérheted,és odáig visszamenőleg....csak egy jó ügyvéd kell!

Hondas # 2009.09.27. 05:45

kedves escargot!

tudod én minden tőlem telhetőt megtettem,,DE az apa meg sem halgat amióta megvannaka gépek rájuksem nézett és azt mondta ez nem az ő dolga..de a bíróságon pont az ellenkezőjét mondja hogy fényesítse magát...én sajnso ismerem hogy miylen ember..és ezzel már sajnos nem tudok mit kezdeni..de ami igaz az igaz,, mindekni a szép oldalát mutatja a kapcsolatok elején...aztán jön a hadd el hadd.......
Szóval ő elzárkózik és jó rondákat mondd rám amikor próbáltam a kisánynak is a gyógyszereit beadatni vele....majdnem rámcsapta az ajtót hogy ha lesz gyógyszer beadja ha nem akor meg nem nem érdekli. Itt hola felelősség????a gyerek csak a szüleiben bízhat és rájuk számathat!
CSak enyi akartam hozzáfűzni hog yérthetőbb legyek.....

sinai # 2009.09.27. 14:44

Üdv minden fórumozónak!
Kérdésem lenne gyermektartással kapcsolatban.

1. Hány éves koráig jár a gyermeknek a tartásdíj amennyiben nappali tagozaton tanul, van-e felső korhatár?
Köszönettel, sínai

Fruzsi86 # 2009.09.27. 16:10

Sziasztok. A drága férjem nem hozta időbe ahogy megjosoltam haza a gyereket. Olyan probléma miatt hogy beszart a kocsia. De tudott volna elkérni másik autót,mert amikor szoltam neki akkoris másik autóval hozta. Söt ugy vitte el hogy autót szerelt, és rábizta az alkoholista anyosomra. Komoly ez a legjobb a gyereknek? Hát akkor már ennyi erővel én is lehetnék alkoholista

Fruzsi86 # 2009.09.27. 18:02

A drága alkoholista anyosom most is a fia mögött osztotta az észt hogy a fia csak akkor köteles fizetni,gyerektartást,ha elváltunk.Nem lehet egy ilyen nőtől elvenni a gyereket? Ő miatta nem vagyunk már együtt. Amikor terhes voltam, bele könyökölve dobott ki a házból.Majdnem el ment a gyerek miattuk. Ilyenre van szüksége a gyerekemnek? Komoly? Hát nem hiszem.

monalisa1 # 2009.09.27. 18:06

Fruzsina86

Egy másfél éves gyermeket még nem szoktak "elvitelre" odaadni, ahhoz ő még kicsi. Azonban az anya otthonában a láthatás heti/kéthetenti egy-egy alkalommal és
esetenként 3-4 óra időtartam. (Az anya passzív jelenléte, vagyis mosogat és/vagy vasal miközben az apa kettesben játszadozik a kicsivel.) Valamint annak ellenére hogy válófélben vagytok még lehet közös séta a játszótérre stb. - a gyermek érdekében.

A láthatás/kapcsolattartás ahogy ti azt leszabályozzátok, és azt le is írjátok - kölcsönösen alá is írva. És azt jóváhagyatni a bírósággal. Onnantól ha valaki nem tartja be panaszt lehet tenni a gyámügynél - többszöri ismétlődés esetén elkezdik majd bírságolni...

A te gondod, hogy mindig kellő mennyiségű pelenka legyen a gyermek mellett.

Külön írom: javaslom szánj rá néhány estét és olvasd vissza ezen topicot és a címben közel hasonlóakat, mert a másik esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. (A másfél éves kisgyermek "anyóshoz" elvitele sem történt volna meg ha némi előismeretekkel rendelkezel.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.09.27. 18:09

sinai

Nincs két egyforma eset, így "felső" korhatár sincs a tanulmányok végzésénél ill. a felnőttartás mint tartásdíj kérdésében. Talán ha konkrétumot írsz...

"Lisa"
laikus hozzászóló

sinai # 2009.09.27. 18:38

Elváltam a két közös gyermek az anyjánál maradt, fizetem rendesen a gyerektartást.
Az egyik gyermek már nagykorú, érettségi, 5. évfolyamon technikusi végzettség, felvették a főiskolára…
Innentől érdekes a dolog, 1 évet járt a főiskolán, majd visszament tavaly ősszel nappalin 14.évfolyamra a szakközépbe.
Idén kértem az exem, küldje meg az iskolalátogatásikat és meglepődve látom, a gyerek ujból ugyanabba a szakközépbe van nappalira beiratkozva.Közben a szakközép honlapján is megnéztem, két egymást követő évben is 14-es volt....
Fordulhatok a bírósághoz tartás megszüntetése iránti kérelemmel vagy nem?

Várom a tanácsokat.

sinai

monalisa1 # 2009.09.27. 18:50

Elég egy topicba leírni ugyanazt...

optic # 2009.09.27. 19:05

Tisztelt Cím!

Az alábbi ügyben kérném segítségét:

Férjemtől 14 évvel ezelőtt elváltam. Azóta újra férjhez mentem. A férjem egyetlen fillér gyerektartást sem fizetett a kezdetek óta. Régebben amikor ezt szóvá tettem, tettlegességgel megfenyegetett. Kérdésem: az elmúlt 15 évre visszamenőlegesen lehet -e rajta érvényesíteni az elmaradt gyerektartást, illetve korlátozható -e azért a láthatási joga, mert soha semmit nem fizetett.
Köszönettel

Hondas # 2009.09.27. 19:11

Monalisa!

Az én fiam is csak másfél éves és mégis megítélte a íbróság elvitelre a picit úgy hogy krónikus fulladásos tüdőbetegsége van....ezért most megy tovább a per mert nem hagyom hogy a fiam betegsége felett elnézzenek...De én nem értem ezt a magyar jogrendszert.....vki azt mondja 3 éves kor alatt nem lehet elvinni csak anyai környezetben láthatja vki meg azt hogy niscn korhatár....na ilyenkor legyünk okosak!

Katakomba # 2009.09.27. 19:22

Az egy régesrégi "szabály" volt, hogy három éves korig csak a gondozó szülő lakásán volt "láthatás", de úgy látom, ez rendesen belerögzült a fejekbe.
Nagyon hosszú ideje nincs már ilyen a Családjogi törvényben. Különben is, miért ne tudna bánni egy apuka is a kicsi gyerekkel? Ott lehet már a szülésnél, gyesre mehet vele az apa is, pelenkázhatja, fürdetheti, etetheti stb., de csak addig, amíg együtt él az anyával? Utána miért nem? Utána már nem apa?

Hölgyeim, képzeljük már bele magunkat egy fordított helyzetbe!

Hondas # 2009.09.27. 19:29

TErmészetesen van olyan apuka is aki jobban megérdemli a gyereket mint sok anya... ismerek is ilyent...DE és itt az a DE hogy sajnos nem mindeknki ilyen...sokan igencsak felelőtlenül tudnak visselkedni akiire még egy aranyhalat sem lehetne rábízni nemhogy egy gyereket!

monalisa1 # 2009.09.27. 19:36

Kedves Katakomba!

Ide a fórumra beírók nagy többsége arról panaszkodik, hogy az apuka (= az ők közös gyermekük apja) a gyermeknevelés terén nem áll a helyzet magaslatán - finoman szólva.

Fordított helyzetbe meg nincs miért képzelnie magát az anyának, mert legtöbb esetben a volt pasija magasról... - a gyerekkel együtt.

Fruzsi86 # 2009.09.27. 19:49

Én jót akartam a gyereknek meg az apjának. Azért hagytam hogy elvigye. Meg a biró azt mondta neki hogy elviheti. :S Mindig készen állok a pelenkával,nem itt van a baj, hanem hogy milyen apa az, aki akkor apának gondolja magát, amikor vinni kell a gyereket az anyjának. De akkor nem apa, amikor gyerektartást kell fizetni.

monalisa1 # 2009.09.27. 20:00

A külön élő apukák nincsenek szokva egy kisgyerekhez - tisztelet a kivételnek. A t.díj dolgát meg eleve kár ide sorolni, az teljesen más tészta...

Fruzsi86 # 2009.09.27. 20:41

Szóval még az apukát sajnáljam, aki születése óta lepaszolta nekem? Mert fájt neki ha másfél óránál többet kellett lennie vele?Soha nem csinált semmit érte. Én nevelem egyedül, születése ota,mert apukára semmibe sem lehetett számitani. Ha haza hozza a gyerek engem keres, és ha elmegyek pisilni, ordit,hogy nem lát. De álitolag el volt. Akkor vajon miért sir a gyerek, ha elvolt? Az apuka a szemembe mondja hogy álitolag rossz anya vagyok. Mert hogy engem megvisel a válás,és bánt ahogy viselkedik. Ellenem uszitják a gyerek apját. Anyosom sajnálja az unokájától a pénzt. Ő milyen nagyi? Akkor meg sem érdemli az sem hogy lássa. Ha a férjem nekem adja a gyerektartást neki nem marad semmi. Mert a fia pénzeli,mert nem akar menni dolgozni.HÁt hihetetlen hogy ilyen emberekre van szüksége a gyereknek. Meg a férjem ittasan vezet.HA én tenném ezeket,én lennék a legnagyobb szemét,és ugy elvennék tőlem a gyereket hogy többet nem kéne látnom.

Fruzsi86 # 2009.09.28. 04:48

Ja, és azt még hozzá se tettem,hogy jó kis apa, aki 32 éves fejjel inkább eldobja a feleségét és a gyerekét, és az anyukáját válassza.Minta apa. Tényleg. Jó kis példa a gyereknek.Azt írják az anyuka mellett áll a törvény, hát én ugy veszem észre inkább az apukák mellett.

Hondas # 2009.09.28. 05:16

Fruzsi86

Én megértem a problémát,nálunk is ez volt a helyzte..anyci mindenek előtt...de az én exem már 38 éves..enghem két gyerekket hagyott itt 3 x fogadtam vissza..én kuyából ne lesz szalonna...a gyerek miatt tettem..aztán amikor apici megszületette 7 hetes volt amikor lelépett egy 42 éves nővel....és most őt idehozza a ház elé illegetni...nem szégyenlik magukat..de mivel nekem a gyógyszerekre havi szinten elmegy vagy 20 ezer... abban sem segít....és azt mondja nemis beteg a fia...pedig igen komolyan dologról van szónála.nemhiába kapta meg a tartós beteg papírt oszt főorv. prof aláírásával.!!!!
DE sajmos a gyerekeket senki nem nézi ebben a jogrenddszerben, csak hogy tartsák a kapcsolatot,és ha gyerekltartást akarsz vagy töbet szeretnél..bizonyítás bizonyítás és bizonyítás..azt meg vagy visszadobják vagy nem.....ez már csk a bírón múlik!

Fruzsi86 # 2009.09.28. 05:31

Hát azt valóban nem nézzik hogy mi a jó a gyereknek. Mi lennénk a legrosszabb anyák ha ilyeneket csinálnák, mint a legtöbb apa. Jó a gyereknek ha ilyen környezetbe nől fel? Hát sajnálom hogy te is megkaptad ezt a dolgot. Anyák szivják meg a legjobban aki ki teszik a lelküket a gyerekeikért. Édesanyámék segtenek, önzetlenül. Igazán szeretik a gyereket. A másik nagymama meg sajnálja a pénzt? Hát ez elég gáz, nem?Nem hiszem tényleg hogy a gyerek ilyen jól érzete magát ott, ha ugy logott rajtam ,mint a kismajom és sirt ha leraktam. Ez nem árt a gyereknek? Mit mondana erre a pszichologus?

nandy # 2009.09.28. 07:53

Lehet, hogy jobb is lenne, ha látná pszichológus azt a gyereket.
Te soha nem gondoltál még arra, hogy a gyermek pontosan megérzi (még ha nem is mondod neki), hogy mennyire gyűlölöd az apját?
Tudod, hogy ez mennyire összezavarja egy ilyen kicsi ember lelkét?

repce # 2009.09.28. 09:00

Sziasztok!

Az utolsó utáni pillanatban teszem fel kérdéseimet.

Ilyen-olyan okok miatt le szeretetnék mondani a gyerektartásról, amit a bíróság ugyan már megítélt nekem.

Van erre lehetőség? Azaz nem áll fenn részemről kiskorú veszélyeztetése, ha ezt teszem? Mi a pontos teendő? Hiszen gyermekem nem tehet semmiről!

És ha lemondhatok, utána már nem számít bele a jövedelmembe, az egyébként idáig sem megkapott összeg? Ezt azért kérdezem, mert nem mindegy, hogy mennyit kell fizetnem pl. az étkeztetésért vagy a taníttatásért!

Milyen összefüggés van a gyerektartás és a láthatás között?

A gyermek elhelyezését ez érinti valamennyire?

Összegezve: le akarok mondasni a gyerektartásról, mert ez látszik a legcélszerűbbnek.

Aki tud nekem segíteni, kérem, tegye meg!

köszönöm: repce