Gyerektartás és láthatás

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.09.30. 07:54

Köszönöm.
Ezek szerint dönthet úgy is,hogy pl.havonta 1 nap a kapcsolattartás? Nem ellenkezik ez a Csjt-vel?
(nem úgy működik, mint a juttatásoknál - felfelé módosíthatnak, de lefele nem?)

kisokos # 2009.09.30. 07:45

kari6,

gyámügy kamaszkorú gyerek esetében dönthet-e a láthatással kapcsolatban csak a gyerek kijelentése alapján?
A gyh dönthet... hogy mi alapján, az nagyrészt rajtuk múlik.

kötelezi a gyereket a kéthetenkénti láthatáshoz?
Nem a két héthez, hanem a bíróság, majd a gyh határozatában megállapított kapcsolattartáshoz. Ha ez 2 hét, akkor ahhoz, ha ez más, akkor ahhoz. Kötelessége menni és ezért a gondozó szülő felel (elméletben).

Jogszerű-e, hogy egyszerre hívnak be mindenkit
jogszabály nem tiltja, vagyis jogszerű. Más kérdés, hogy éppen a leírt ok miatt szakmai-pszichológiai szempontból nem ajánlott.

kari6,

gyámügy kamaszkorú gyerek esetében dönthet-e a láthatással kapcsolatban csak a gyerek kijelentése alapján?

Nem a két héthez, hanem a bíróság, majd a gyh határozatában megállapított kapcsolattartáshoz. Ha ez 2 hét, akkor ahhoz, ha ez más, akkor ahhoz. Kötelessége menni és ezért a gondozó szülő felel (elméletben).

jogszabály nem tiltja, vagyis jogszerű. Más kérdés, hogy éppen a leírt ok miatt szakmai-pszichológiai szempontból nem ajánlott.

kari6,

kisokos # 2009.09.30. 07:37

anyuka05,

mind a soronkívüliség, mind az ideiglenes intézkedés alapvetően a bírón múlik. Sajnos sok esetben egyik sem jelent kézzel foghatóan gyorsabb ügymenetet a "normál" móddal szemben. Ennek ellenére érdemes megpróbálni, mert így legalább esélyt ad önmagának.

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.09.30. 07:22

Üdvözlet.Érdeklődnék, hogy a gyámügy kamaszkorú gyerek esetében dönthet-e a láthatással kapcsolatban csak a gyerek kijelentése alapján?(csak ünnepnapokon jönne-erős szülői befolyásolás miatt)vagy a tv.felülirja ezt és kötelezi a gyereket a kéthetenkénti láthatáshoz?
Jogszerű-e, hogy egyszerre hívnak be mindenkit (gyerek, szülők)meghallgatásra? Egyértelmű, hogy nem fog a gyerek az ellen a szülő ellen beszélni, ahol lakik,őt éri attrocitás hétköznaponként,ha nem úgy tesz.
Válaszukat köszönöm.

anyuka05 # 2009.09.30. 06:28

kedves kisokos.

köszönöm a válaszát.. Még annyi lenne hogy ez mennyi idő a gyorsított per?
üdv anyuka05

nandy # 2009.09.29. 17:24

Másfelől meg ne várj innen senkitől mély együttérzést, hisz csak a te verziódat hallottuk, a másik félét nem. Tőled pedig érthető okból nem várunk objektív, tárgyilagos esetleírást.

/Nem egyszer volt már példa is arra, hogy a másik fél is beszállt a vitába... igen érdekes dolgok derültek ki../

nandy # 2009.09.29. 17:21

Nézd, a gyűlölet és a szeretet szinte egy tőről fakad. Az a közös bennük, hogy mindkettőt mély érzelem táplálja.

Az meg sem fordult a fejedben, hogy a gyermek a piás szülőjét is szeretheti ugyanúgy, mint a nem piázót...

monalisa1 # 2009.09.29. 16:33

Távol álljon tőlem hogy lenéznélek - nem ismerlek, meg különben is -, csupán az, hogy nagyrészt mindenki a saját életének kovácsa v. elrontója...

monalisa1 # 2009.09.29. 16:25

Hááát tulajdonképpen te írsz mindenfélét arról az "elragadó" emberről...

Minek mentél hozzá, piált az előzőekben is, az anyja dettó.

És akkor a gyermekvállalás!...

Próbálj elszakadni a környezetétől, próbálj mielőbb új életet kezdeni - kívánom sikerüljön mielőbb!

Fruzsi86 # 2009.09.29. 16:07

Azt hiszi mindenki hogy utálom és azért féltem tőle a gyereket. De nem utálom.De köszi.hogy ennyire lenézően kapom a válaszokat.

monalisa1 # 2009.09.29. 13:43

Ha azt a palit még mindig szereted (...) akkor a továbbaikban egy pisz-szavad se legyen - megérdemled...

Fruzsi86 # 2009.09.29. 04:04

HA ezt nem lehet felfogni hogy én még most is szeretem a férjem, de akkor sem megbizható,akkor nem kell vissza irni.mert nem ti voltatok mellette amikor ittasan vezetett nem egyszer,és meg volt a gyerek. Nem ti néztétek amikor az anyjánál feküdt tők részegen,én meg 8 honapos terhes voltam.Nem ti veszitettétek el ,majdnem a gyereket,mert a férjemet az anyukája boldogsága érdekelte. És szerintem, nem ti voltatok, akiknek mesélte hogy elvitte a gyereket és ő autót szerelt és az alkoholista nagymamára bizta a másfél éves kislányt. Akinek nem volt olyan nap hogy ne ivott volna.És annyira elitta az agyát hogy azt se tudja mit beszél néha. Még az elvono sem sikerült neki. A gyereknek erre van szüksége.Hát akkor gratula. Holnaptól én is iszok,meg részegen fetrengek,meg Meg én is akkor megyek a gyerek közelébe ha lesz kedvem,mert az ilyen szülö a szülö.

Fruzsi86 # 2009.09.29. 03:52

Irtam hogy nem utálom a férjem. Én mai napig szeretem és bármit megtettem volna érte. De láttam hogy nem törödött soha a gyerekkel. Eldobott minket az anyáért. Ő az aki gyülöl,és a szemembe mondja hogy én vagyok rossz anya,mert nekem fáj a válás. Jó apa, ki nem törödik vele, hogy ha anyukámék nem segitenének, nem tudnám etettni a lányom? Mert egy éve nem kapok semmit tőle?Én csak az utálatát nem értem. Én voltam az aki mindig szoltam neki hogy jöjjön már a gyerekhez, aztán nem jött. Akkor miről beszélünk? Mindig probáltam rá venni hogy ne a dolga legyen fontos, hanem a gyerek.

nandy # 2009.09.28. 20:46

repce:

Itt jegyezném meg, hogy - legalábbi az adótörvények szerint - az számít a magánszemély jövedelmének, amit meg is kapott.
Józan paraszti ésszel sem lehet jövedelemnek tekinteni a meg nem szerzett összeget.

Szóval ne hagyd magad az önkormányzatnál...

monalisa1 # 2009.09.28. 20:44

Egy férfi agya másképp jár, ezt már sokan leírták ezen fórumon is.

Ha mindkét oldalról vannak nagyszülők, bizonyára segítenek az unoka (fel)nevelésében.

hanah009 # 2009.09.28. 20:20

Köszi Lisa..Amugy már túl vagyok a nagy beszélésekkel,belefáradtam..semmire nem megyek vele,hazug önimádó,nem beszélve az elözö házaságából is van 2 gyereke,ahol a volt feleség is feljelentette..sajnos az én kislányom nem sok jót kap az apjától,söt semmit..most kezdte az elsőt és aza drága ember még csak azt sem kérdezte meg,hogy betudom e egyáltalán iskolázni a gyrekét..Szóval egyszerüen nem birom azt hogy férfiak tiszta lelkiismerettel nyugodt szivvel birjanak lefeküdni miközben a másik oldalon a csalodotság és a düh forrjon...valahogy elintézem:)

monalisa1 # 2009.09.28. 20:03

Ha a feltett kérdésre ill. a hozzá hasonló sokra valaki tudna érdemi választ adni, akkor sok-sok anyuka mindennapos megélhetési gondja könnyebbülne - valamelyest.

Amúgy már a 4 órai munkavégzés "keresményére" is eszközölhető a letiltás - küld el a bírósági itélet/végzés fénymásolatát a munkáltatónak ajánlott-tértis levélben. (Ha csak részpénzt kapsz a semminél az is csak több, a különbözet meg neki növekszik hónapról hónapra + kamat.)

De legelőszőr is próbálj beszélni a fejével.

"Lisa"
laikus hozzászóló

hanah009 # 2009.09.28. 19:40

Szép estét..Én kiváncsi lennék arra,hogy hogyan tudnám behajtani a volt férjemtöl a majdnem 10havi gyerektartást,ha sem bejelentett lakcime nincs,se semmilye,és ép,hogycsak most kezdett el dolgozni egy helyen persze 4 órás bejelentéssel...?

pazs # 2009.09.28. 15:55

Általában egy gyerekelhelyezési perben kb. 14 év fölött igen erős súllyal esik latba a véleménye. 16 éves kortól pedig a gyámhatóság engedélyével bárhol élhet.

csaba1 # 2009.09.28. 15:45

tiszteletem.azt szeretném kérdezni,hogy a gyermek hány éves korától választhat a szülők közül,hogy kivel szeretne élni?köszönöm szépen

_Wasp_ # 2009.09.28. 15:36

A hat havi gyerektartásra való igény végrehajtásért cserébe, amikor az apuka nevén nincs semmi, egyenesen vicc. A gyereket tovább fogom nevelni, mint 6 hónap.

félreérted. A hat hónap akkor él, ha közben fütyülsz a dologra. Ha megfelelő formában intézkedsz, akkor soha nem évül el az ügy, tehát a tartozás mindaddig halmozódik, amíg végrehajtható nem lesz. Egyszer csak örököl, elmegy dolgozni, stb.

A tartás elmulasztásának egyébként nem csak polgári jogi (értsd: végrehajtási) következménye lehet, hanem, ha feljelentést teszel, akkor büntetőjogi is. A kurtavas árnyéka sok rossz adósban feltámasztja a szülői lelkiismeretet...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

repce # 2009.09.28. 15:23

papíron van tartásdíja, vagyis nem tud semmi olyan támogatást igényelni, amihez az egy főre jutó jövedelem kell..pl. ingyen kaja, tankönyv, rendszeres gyerekvédelmi támogatás, beiskolázási segély…magyarul a nem fizető apuka/anyuka duplán kib@szik velük

Ez az. Pont ez. Ő nem fizet, mi a gyerekkel meg szívunk. Sehol semmi kedvezmény.

A hat havi gyerektartásra való igény végrehajtásért cserébe, amikor az apuka nevén nincs semmi, egyenesen vicc. A gyereket tovább fogom nevelni, mint 6 hónap.

Még egy kérdés: ha az iskolát elkezdi egy gyerek, akkor milyen esetben változhat a tanulmányira fordított összeg? (étkezés, tankönyv, ilyesmi)

Mert az egyenesen közröhej, hogy eresszem rá a végrehajtót az apára, és akkor a T. hivatal majd hisz nekem, kapok kedvezményt, egyébként meg nem.

Feljelentés? Abból mi haszna a gyereknek?

Ezért akarok lemondani a gyerektartásról, de sürgősen.

repce

honeybear45 # 2009.09.28. 12:40

Fruzsi86!
"Anyák szivják meg a legjobban aki ki teszik a lelküket a gyerekeikért. "
Ez nem igaz, mert egyedül a gyermek és főleg azok a gyermekek, akiknek a szülei nem tudnak megegyezni abban, hogy válásuk után a gyermek még mindkettejük gyermeke marad és rajta nem lehet így osztozkodni.
Sok ilyen anyát látni akik biztos nagyon szeretik a gyermeküket, de az egykori szerelmük gyűlölete felülemelkedik a gyermekük iránti önzetlen szereteten.
Vannak anyák akik új életet kezdenek egy másik férfi oldalán és úgy gondolják hogy így már a régi apuka felesleges, mert férfi van és ezzel meg van oldva az apa szerepe. A fantasztikus boldog család imitációja során a gyermekek pedig szép lassan tönkremennek, aztán lehet egymásra mutogatni. Szerintem minden elvált szülőnek alaposan utána kellene néznie annak, hogy mivel járnak tetteik a gyermekeikre nézve, bizony sokan nagyon megdöbbennének. Nem az apák pártján állok, hanem csak a gyermekeket nézem.