Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.09.29. 16:25

Hááát tulajdonképpen te írsz mindenfélét arról az "elragadó" emberről...

Minek mentél hozzá, piált az előzőekben is, az anyja dettó.

És akkor a gyermekvállalás!...

Próbálj elszakadni a környezetétől, próbálj mielőbb új életet kezdeni - kívánom sikerüljön mielőbb!

monalisa1 # 2009.09.29. 16:33

Távol álljon tőlem hogy lenéznélek - nem ismerlek, meg különben is -, csupán az, hogy nagyrészt mindenki a saját életének kovácsa v. elrontója...

nandy # 2009.09.29. 17:21

Nézd, a gyűlölet és a szeretet szinte egy tőről fakad. Az a közös bennük, hogy mindkettőt mély érzelem táplálja.

Az meg sem fordult a fejedben, hogy a gyermek a piás szülőjét is szeretheti ugyanúgy, mint a nem piázót...

nandy # 2009.09.29. 17:24

Másfelől meg ne várj innen senkitől mély együttérzést, hisz csak a te verziódat hallottuk, a másik félét nem. Tőled pedig érthető okból nem várunk objektív, tárgyilagos esetleírást.

/Nem egyszer volt már példa is arra, hogy a másik fél is beszállt a vitába... igen érdekes dolgok derültek ki../

anyuka05 # 2009.09.30. 06:28

kedves kisokos.

köszönöm a válaszát.. Még annyi lenne hogy ez mennyi idő a gyorsított per?
üdv anyuka05

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.09.30. 07:22

Üdvözlet.Érdeklődnék, hogy a gyámügy kamaszkorú gyerek esetében dönthet-e a láthatással kapcsolatban csak a gyerek kijelentése alapján?(csak ünnepnapokon jönne-erős szülői befolyásolás miatt)vagy a tv.felülirja ezt és kötelezi a gyereket a kéthetenkénti láthatáshoz?
Jogszerű-e, hogy egyszerre hívnak be mindenkit (gyerek, szülők)meghallgatásra? Egyértelmű, hogy nem fog a gyerek az ellen a szülő ellen beszélni, ahol lakik,őt éri attrocitás hétköznaponként,ha nem úgy tesz.
Válaszukat köszönöm.

kisokos # 2009.09.30. 07:37

anyuka05,

mind a soronkívüliség, mind az ideiglenes intézkedés alapvetően a bírón múlik. Sajnos sok esetben egyik sem jelent kézzel foghatóan gyorsabb ügymenetet a "normál" móddal szemben. Ennek ellenére érdemes megpróbálni, mert így legalább esélyt ad önmagának.

kisokos # 2009.09.30. 07:45

kari6,

gyámügy kamaszkorú gyerek esetében dönthet-e a láthatással kapcsolatban csak a gyerek kijelentése alapján?
A gyh dönthet... hogy mi alapján, az nagyrészt rajtuk múlik.

kötelezi a gyereket a kéthetenkénti láthatáshoz?
Nem a két héthez, hanem a bíróság, majd a gyh határozatában megállapított kapcsolattartáshoz. Ha ez 2 hét, akkor ahhoz, ha ez más, akkor ahhoz. Kötelessége menni és ezért a gondozó szülő felel (elméletben).

Jogszerű-e, hogy egyszerre hívnak be mindenkit
jogszabály nem tiltja, vagyis jogszerű. Más kérdés, hogy éppen a leírt ok miatt szakmai-pszichológiai szempontból nem ajánlott.

kari6,

gyámügy kamaszkorú gyerek esetében dönthet-e a láthatással kapcsolatban csak a gyerek kijelentése alapján?

Nem a két héthez, hanem a bíróság, majd a gyh határozatában megállapított kapcsolattartáshoz. Ha ez 2 hét, akkor ahhoz, ha ez más, akkor ahhoz. Kötelessége menni és ezért a gondozó szülő felel (elméletben).

jogszabály nem tiltja, vagyis jogszerű. Más kérdés, hogy éppen a leírt ok miatt szakmai-pszichológiai szempontból nem ajánlott.

kari6,

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.09.30. 07:54

Köszönöm.
Ezek szerint dönthet úgy is,hogy pl.havonta 1 nap a kapcsolattartás? Nem ellenkezik ez a Csjt-vel?
(nem úgy működik, mint a juttatásoknál - felfelé módosíthatnak, de lefele nem?)

ObudaFan # 2009.09.30. 08:00

Helyzettől függ. Van, amikor nem reális a kéthetenkénti kapcsolattartás.

kisokos # 2009.09.30. 08:07

kari6,

nincs a Csjt.-ben konkrétum arról, hogy mennyi legyen a kapcsolattartás időtartama és gyakorisága.

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.09.30. 08:25

Ez alapján gondoltam:
"gyámügyi szabályok alapján határozza meg a bíróság a láthatást, ami azt a bizonyos kétheti hétvégét+ szünetek+...stb. jelenti. " (másik honlapról küldték, ügyvéd írta)

ObudaFan # 2009.09.30. 08:36

Ezt nem a Csjt., hanem egy kormányrendelet tartalmazza.

atomanti # 2009.10.06. 15:53

Kedves Mindenki!
Új vagyok a fórumon, de már eddig is sok hasznos információhoz jutottam.
Viszont a mostani kérdésemre nem találtam választ.
Férjem 2éve elvált, az ex folyamatosan ferditi a valóságot és minden páros hétvégére a láthatás idejére kitalál valamit, amivel neheziti az életünket.
A gyereket nem tiltja egyértelműen, de folyamatos a bors törés az orrunk alá.
Megjegyzem ő akarta a válást, talált mást.
Lényeg a lényeg, hogy notorikus hazudozóval állunk szemben, aki a csjt-t is úgy értelmezné ahogy neki tetszik.

Kérdésem: Hol köteles a gyermeket láthatásra átadni? Nem tudjuk hol van/vannak bejelentve. Annyit tudunk, hogy X településen van a ház, ami a nevén van, viszont Y településen laknak a pasijával és a gyerek is ott jár óvodába.
Hogy kibabráljon velünk bizonyos időközönként kitalálja (pl. vasárnap a 18 órai visszavitel elött, délután 2-kor (!)), hogy ne Y helyre vigyük hanem X-re a gyereket.
Hivhatjuk nyugodtan a rendőrséget/gyámügyet?
Félreértés ne essék, nem a +70km autókázsról van szó, bár havi szinten az sem 2Ft, hanem az ugráltatásunkról.
A gyereket nekem nem is akarná odaadni, ha az apja nem lenne jelen...bár szerencsére a csjt. ez elég világosan szabályozza! :)
A választ előre is köszönöm!

A válófélben lévő apáknak üzenem:
Hajrá fiúk! Kitartás! Harcoljatok az igazatokért! :)

_Wasp_ # 2009.10.06. 16:08

Hol köteles a gyermeket láthatásra átadni?
a kapcsolattartást szabályozó határozatban megjelölt helyen.

Hogy kibabráljon velünk bizonyos időközönként kitalálja (pl. vasárnap a 18 órai visszavitel elött, délután 2-kor (!)), hogy ne Y helyre vigyük hanem X-re a gyereket.
Hivhatjuk nyugodtan a rendőrséget/gy­ámügyet?

felesleges. Elég az, ha közlitek vele (vagy ha szoktatni akarjátok, akkor a visszavitel előtt fél órával felhívjátok), hogy mégis csak a határozatban szereplő helyre tudjátok kizárólag hazavinni a gyerkőcöt.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

nonstop # 2009.10.06. 20:25

Sziasztok!

Új vagyok.Ezért elnézést az amatőr kérdésekért.
Tehát válok,feleségem adta be,de még nagyon friss a dolog,még nincs nyoma a bíróságon.Viszont már kb 1,5 hónapja elköltöztek tőlem,vitte az 1 éves kisfiamat is.Most az anyósoméknál élnek,tőlünk 130 km-el.Viszont én legalább 2 hetente látni akarom a kisfiamat,de a feleségem,csak úgy engedi,hogy ő is jelen van és csak az anyósoméknál.Nem járul hozzá,hogy 3 órára elvihessem a kisfiamat a szomszéd városba.Mindig amikor mentünk a szüleimmel akkor előtte levet írtam,hogy ekkor és ekkor megyünk és csak 3 órára szeretném elvinni s gyereket.De nem hajlandó mert szerintem fél,hogy elviszem az én otthonomba a gyereket ahol gyakorlatilag ,,felnőtt" de én nem akarom,mert nem akarok ebből botrányt,mert ők nagyon primitív emberek.A gyámügy­nél azt mondták,hogy amíg nincs bírósági végzés a válásról,és a gyerekről,addig nem csinálhatnak semmit.De akkor én kb 2 hónapig nem vihetem el a gyerekem 3 órára mert nincs végzés?Mindig rendőrökkel mennyek oda és erőszakkal vigyem a gyereket 3 órára.Ez nem az én módszerem.Mi a teendő?Mintha a gyámosok nem akarnának csinálni semmit úgy vettem észre.Én csak 3 órát akarok 2-esben a fiammal+a szüleim.A feleségem jelenléte nélkül,rá már nem vagyok kíváncsi.Nem vagyok köteles őt eltűrnöm.Engem csak a fiam érdekel.Van-e erre esetleg jogszabály?Ki avatkozhat ebbe bele?Mit csináljak?Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2009.10.07. 06:34

Jogod van a kisfiaddal hetente- kéthetente pár órát kettesben lenni, valamint a feleséged nem szabhatja meg, hogy hol történjék a láthatás/kapcsolattartás, valamint kiknek a jelenlétében.

Ha az ex-ék "primitívek" hát az ők értelmi szintjén próbáld őket a fentiekről meggyőzni, valamint rendben fizesd a tartásdíjat havonta - már amiben megállapodtok.

Különben pedig egy egy éves gyerkőc még nemigen érti a világ dolgait, összefüggéseit, tehát az esetleges "ellene nevelés" szóba sem jöhet.

Valószínüleg sok problémád lesz még azzal a nővel, mert ha el is váltok a gyermek évtizedekig összeköt még...

Javaslom olvasd vissza ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszoiokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Külön írom: ha már nem szoptatják akkor a szűk 3 óránál többet is lehet nálad a kisfiu - a nagymama majd bizonyára besegít.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.07. 06:42

Ha visszaolvasod ezt a topocot, jogászok több helyen is leírták, hogy már megszünt az az elv, hogy csakis az anya otthonában és passzív jelenlétében a 3 éven aluli gyermek láthatása - korlátozás., az anyának tessék a gyermeket útra felpakolni és átadni, az apa pedig rendbe (= időbe) vigye őt vissza.

Ha rá lehet bízni az apára a gyermeket akkor a továbbaikra nézve semmi probléma, valamint ott a telefonkapcsolat szükség esetén.

atomanti # 2009.10.07. 07:09

_Wasp_:
Köszönöm a választ.
A legnagyobb gondunk az, hogy a válási papirokban a "földrajzi koordináta" az átadáshoz, nincs megadva, még úgy sem, hogy pl. anya lakhelye/tartózkodási helye.
Kimaradt. :(

És innentől nem tudom mi a helyzet.
Szerintem én jóhiszeműen járok el, hogy ha onnan szeretnénk elvinni és oda is szeretnénk visszavinni a gyerkőcöt, ahol életvitel szerűen laknak/tartózkodnak, azon a településen ahol a gyerkőc oviba is jár. Ha ex nem közli, hogy papiron hol lakik, nekünk azt honnan kellene tudnunk?

Csak azért vagyunk bizonytalanok, mert a csjt.-t nem tudjuk 100%-ban értelmezni:
"A gyermek állandó lakásának - ha jogerős itélet vagy gyámhatósági határozat másként nem rendelkezik - a szülők állandó lakását kell tekinteni, akkor is, ha a gyermek ideiglenesen máshol tartózkodik."

A szülők állandó lakása = állandó lakcim vagy ahol ténylegesen lakik?
Vagy lehet, hogy a kormányrendeletek között kellene kutakodni?

Köszi előre is.

kisokos # 2009.10.07. 09:46

nonstop,

azt gondolom, hogy a gyermeket azért nem engedik neked 3 órára sem elvinni, mert attól tartanak, hogy "ellopod", nem viszed vissza. Sajnos aki ebben hisz, azt kevés garancia tudja meggyőzni, hogy a másiknak nincs ilyen szándéka.

amit tehetsz, hogy minél előbb megegyezel a volt feleségeddel a gyermekkel kapcsolatos összes kérdésben, majd közös megegyezéssel beadjátok a válást. Így nagyon gyorsan (néhány hónap alatt) bírói pecsét kerülhet az egyezségre, amely onnantól végrehajtatható. Ergo, onnantól az exnek nem kell attól félnie, hogy "ellopod" a gyermeked, mert rád küldheti a rendőrséget.

Mindenképpen ragaszkodj ahhoz, hogy elvihesd a gyermeket, ne pedig az ex, vagy a szülei lakásán, meglehetősen ellenséges környezetben kelljen azzal próbálkoznod, hogy bennsőséges kapcsolatot építs ki a gyermekkel.

atomanti # 2009.10.07. 13:09

Üdv Mindenkinek!

A családjogi törvényt (1952. évi IV. tv.)
és a
149/1997. (IX.10.)-es kormányrendeletet
szeretném MINDENKINEK a figyelmébe ajánlani.
Megéri végigbogarászni mindkettőt!
Én megtaláltam a kérdéseimre a választ.

Nonstop:

Addig amig nincs kimondva, hogy a nejedé a kizárólagos felügyeleti jog addig mindketten, közösen gyakoroljátok a gyerkőc felett a felügyeleti jogot!!
Ha a nejed nem hajlik a megegyezésre kérheted a gyámügyet ideiglenes rendelkezésre.
(korm.rend. 18.§ 1.pont)
"A gyámhivatal az (1) bekezdésben meghatározott okok fennállása esetén kötelezi a gyermeket gondozó személyt, hogy a gyermeket a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülőnek adja ki." (korm.rend. 19.§ 2.pont)

És sürgősen keress ügyvédet!!!

nonstop # 2009.10.07. 18:48

monalisa1,kisokos,atomanti,nagyon szépen köszönöm a válaszokat,sokat segítettetek.
atomanti van már ügyvédem,most mentem át egy újhoz,mert a régi gyengének bizonyult,soha nem kaptam meg a megfelelő tájékoztatást.Akkor mindenképpen erőlködjek a gyámosoknál láthatás ügyben.Most az ő lakhelyükön lévő gyámosokkal fogok(unk) beszélni,mert ami itt van helyben az lepasszolt minket.Mindenesetre köszönöm a segítségeteket.

monalisa1 # 2009.10.07. 19:36

Nem biztos, hogy a másik ügyvéd "gyenge" volt, mert bár mint írod nemigen szokott volt tájékoztatni, de lehet hogy a tárgyaláson nagyon is keményen harcolt volna az érdekeidért. Na mindegy, vagyis fő a bizalom a megbizó és a megbízott közt.