Küzdeni kell a gyermekekért! A Gyámhivatal elég erőteljesen próbálja lebeszélni a különélő szülőt a végrehajtási eljárás lefolytatásáról, hiszen akkor kevesebb dolguk van vele, sajnos,de ez az igazság.
Ha csak felhívtak telefonon, az nem elég az írásos beadványodra írásban kell válaszolniuk, dönteniük, ha ez nem születik meg 30 napon belül, mármint az eljárás lefolytatása, úgy fordulj a másodfokon jogosult eljáró szervhez.
Azért is fontos minden egyes elmaradt kapcsolattartást bejelenteni, mert először csak figyelmeztetés van utána bírságolás, majd ezt követően 4-5 elmaradt kapcsolattartás, mely önhibából valósult meg, felróható okból, és a bírságolás ellenére sem vezet eredményre, na akkor jön képbe a rendőrség igénybevétele vádemelés céljából, ha eddig eljut a gondozó szülő ott már kemény szankciók, melyek legfőképpen nem anyagi természetűek, várhatóak.
Kitartást kívánok, nem szabad feladni, mindig csak a gyermekekre gondolj és arra, hogy előbb utóbb kénytelen lesz adni, mert ha nem...
Gyerektartás és láthatás
Sziasztok!
Én még új vagyok.És lenne egy problémám.Két gyerkőcöm van,egy 4éves és egy 18hós. A 4 éves apja most kért a gyh-tól rendszeres láthatást. Holott a gyerek 1 éves kora óta,nem látta,nem is érdeklődött utána. Tavaly találkoztam a szüleivel velem volt a gyerek is,és kérték,had vigyék el,mert látni szeretnék.Jöttek elvitték,ez működött is egy darabig,majd mikor mondtam,hogy szeretném ha akkor vinnék el amikr az apa is ott van,hogy ismerje meg a gyereket azt mondták ott lesz az apa is.De mikor mentem nem volt ott. Majd volt olyan is,hogy a reggel elvitték,még minden oké volt,majd mikor érte mentem tiszta láz volt a gyerek,és nem hívtak fel,hogy beteg,mondván nem is tudták,milyen gyógyszert szabad adni neki. Utána (ez már idén tavasszal volt) elmentem hozzájuk,hogy megbeszéljük a láthatást,és hogy csökkentsük le havi egyre,mert a gyerek kezelhetetlen lett,mert elvárta tőlünk is hogy elhalmozzuk mindíg ajándékkal édességgel,meg az apa legutóbb azt mondta otthon lesz,közbe meg elment bulizni. Ebbe bele is mentek,hogy oké havi egy. Közbe elvittem a gyereket a mamához nyaralni,szóltam is nekik időbe.Majd mikor hazajött még fel akartam hívni az apát,hogy itthon van a gyerek,jöhetnek érte. És azóta se kép se hang. Most hogy elkezdődött az ovi szept-be első pénteken jön az sms,hogy elvihetik-e,írtam neki,gyere el és beszéljünk,sms vissza: nem tudok,mert dolgozok. Majd felhívtam,hogy miért nem mehet,1.már nem is emlegi őket a gyerek a másik,mióta nem is látta? Erre jön a válasz,hogy akkor ennek következménye lesz. Fél éve a füle botját nem mozdította a gyerek ér,na nem mintha előtte is érdeklődött volna. Össz-vissz látta 5× a gyerekét.Most mire számithatok a gyámhivatalnál?
Köszönöm,ha segítetek.
Tisztelt fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni.2003.03.12-én váltunk el közös megegyezéssel,természetesen a gyermekeinket az asszonynak itélték.Válás után is együtt éltünk ,elég jól megvoltunk,együtt nyaralni stb.2009.02.14-én elköltöztek,minden előzetes nélkül.Albérletben laknak,ami a lényeg a dologban,hogy az ex nejem kiment Angliába dolgozni itt hagyta a 12 éves fiunkat és 18 éves lányunkat.Az exnejem a sógornőjével ment ki ő szintén itt hagyta a 17 éves fiát és 25 éves lányát,a 25 éves lány vigyáz rájuk,egy albérletben laknak.Tegnapi nap szerettem volna a fiamat elvinni hozzám de a 25 éves lány nem engedte,szegény fiam mindkét szeméből záporoztak a könnyek,szeretett volna velem jönni.Utoljára november 1-én voltak a gyermekeim nálunk.Nagyon szeretnek nálam lenni.Most vettem mindkét gyerekemnek,cipőt télikabátot.Mert sajnos amit vonnak tőlem 60-70 ezer ft-ot az albérletre költik és nem a gyerekeimre forditják.Amikor hozzám jönnek a fiam egyből panaszkodik,hogy éhes.Ezért tanácsot szeretnék kérni.Mit tegyek kihez forduljak? Tisztelettel ,várom válaszukat.
Lajcsi!
Azon nyomban gyámhivatal kérni a kapcsolattartás újraszabályozását, hiszen már két év eltelt és megváltoztak a körülmények. Ha jól olvasom akkor az ex feleség sógornőjének a lánya gondozza a gyermekeket??? Kinek fizeted a gyermektartást?? Hiszen a bírósági végzésben szereplő gondozó szülőnek kell fizetned, igazolható módon a saját érdekedben.
Ez elég furcsa amiket írtál, szinte hihetetlen.
Mennyi időre mentek ki?
MÁr kilenc hónapja kinn van az ex??? Ez nagyon komoly!
Megérne elgondolkodni egy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti peren is.
Tanácsot, segítséget szeretnék kérni!
Fiamnak és élettársának, Angliában született gyermekük. Ez évben hazajöttek, de kapcsolatuk megszakadt. A kisfiú jelenleg az édesanyjánál van, fiamnak láthatási joga van. Amit kérdezni szeretnék, az édesanya elviheti-e a gyereket Angliába a fiam beleegyezése nélkül. Ő a két év alatt Angliában nem dolgozott a fiam tartotta el a családot. Munkahelye és lakása sincs ott, csak a barátok igéretére támaszkodva tenné meg ezt a lépést. Sajnos annyira komolyan gondolja ezt, hogy nem törődik sem a gyerek, sem a fiam érzésevel,érdekeivel,így sem a családipótlékot sem a gyest. nem intézi maguknak,a nagymama nyugdíjából élnek és a gyermektartásból,sőt a védőoltásokat sem adatja be itt a gyereknek, mondván nem bízik itt az orvosokban. Mit lehet tenni ez ügyben, mert félünk, hogy elszakítja az apjától a gyereket. Lehet-e kérni, hogy az apánál helyezzék el a gyereket?
Tisztelt kisokos!
Köszönöm a választ, és elnézést, hogy csak most. :) A teljes anyagot lemásoltuk még azon melegében, és azzal együtt mentünk a Gy. H.-ba. Ahol szívesen fogadták az iratokat, mert nekik egy árva papírjuk sincs a per miatt. (Nem értem miért nem kértek hivatalból másolatot a bíróságról? Ezt meg is kérdeztem, és megköszönték az ötletet. Hmmm.)
Helyre raktuk a helyzetet és két hét múlva (kapcsolattartás újraszabályozása címen) behívják az anyát, hogy meg lehessen beszélni vele a részleteket.
Pont előző nap lesz a per elvileg utolsó tárgyalása. Hát, kíváncsi leszek, hogy mire jutnak.
Még egyszer köszönöm a segítséget!!!!
esőcsepp
Sziasztok.
Én azt szeretném még megkérdezni tőletek hogy mire számíthatok tartásdíjilag?
okok:
az a helyzet hogy lehet nem fogok semmit sem kapni jópár ideig mert ő meg cseszett fizetni a végrehajtót és most a fele fizuja oda megy mert levonják. így most 100 helyett kap 50-60-at kb. Jahh de mi van velem? az én nevemen levő adósságokkal? és a gyerekekkel?? Így fogok kapni valamit tőle? dec 11-én lesz az első tárgyalás. már 150 ezerrel tartozik mivel nem fizetett semmit sem. a beadott ideiglenes tartásdíj kérelemre nem reagált a bíróság. Vagy mivel neki ugye van bejelentetje 100 ezerrel de a levonás miatt most csak 50-60-at kap így az állam nekem megelőlegezi? vagy hogy lehet majd?
köszike előre is
A TARTÁSDÍJ MINDENEK ELŐTT LESZ LEVONVA, NE AGGÓDJ CSAK KÉRNI KELL.
garae,
„az édesanya elviheti-e a gyereket Angliába a fiam beleegyezése nélkül”
Nem. Ha tartósan külföldön kíván letelepedni, ahhoz kell az apa beleegyezése. Vita esetén a bíróság döntését kell kérni. Ha önkényesen elviszi, akkor azonnal kérni kell a gyermek hazahozatalát az IRM-ben.
„Mit lehet tenni ez ügyben, mert félünk, hogy elszakítja az apjától a gyereket. ”
A legbiztosabb az lenne, ha az apa nem működne együtt a gyermek útlevelének kiváltásában, vagy magánál tartaná. Az is sokat segítene, ha az apa indítana pert a költözés megelőzése érdekében. Ilyen esetekben a mediáció is elég hatékony, ráadásul sokkal gyorsabb, mint a peres út.
Kedves Kisokos!
Köszönöm a választ, sajnos a gyermek útlevele az anyánál van.
Milyen következményei lehetnek az anyára nézve egy ilyen lépésnek? Sajnos a gyermek szülei nem élnek egy városban, és eltelhet akár egy hét is míg az apa tudomására jut, hogy a gyermeket az anya elvitte külföldre.
Azzal, hogy az anya nem kéri a gyermek után járó juttatásokat, ami a gyermeket megilletné, nem követ-e el az anya a gyermek érdekét sértő tettet. Munkahelye nincs, csak a nagymamája nyugdíjából élnek és a tartásdíjból.
Tisztelettel: Garae
garae,
„Milyen következményei lehetnek az anyára nézve egy ilyen lépésnek?”
Elméletileg a gyermeket hazahozzák, per indul és jó eséllyel az apánál helyezik el a kicsit. A gyakorlatban sajnos nem ennyire egyszerű. Van, hogy nem találják őket külföldön (ha keresik egyáltalán), évek telnek el, aztán hosszú pereskedés után a bíróság úgy dönt, hogy ugyan nem volt szép, amit az anya csinált, de a gyermeknek már több kárt okozna, ha kiszakítanák a megszokott környezetből, ezért marad az anyánál, apuka láthatását meg újraszabályozzák. Sajnos kétesélyes a dolog. Ezért is lenne érdemes még a kitelepülés előtt a pert elindítani.
„eltelhet akár egy hét is míg az apa tudomására jut”
1 éve van onnantól, hogy a tudomására jut a kitelepülés, hogy a hazahozatalt kérje. Fontos lenne azonban kideríteni a külföldi címet, ahol elérhető. Ennek hiányában erősen romolhat a hazahozatali eljárás sikeressége.
„nem követ-e el az anya a gyermek érdekét sértő tettet”
morálisan nézve talán igen, de jogszabályt nem sért vele.
garae,
„Milyen következményei lehetnek az anyára nézve egy ilyen lépésnek?”
Elméletileg a gyermeket hazahozzák, per indul és jó eséllyel az apánál helyezik el a kicsit. A gyakorlatban sajnos nem ennyire egyszerű. Van, hogy nem találják őket külföldön (ha keresik egyáltalán), évek telnek el, aztán hosszú pereskedés után a bíróság úgy dönt, hogy ugyan nem volt szép, amit az anya csinált, de a gyermeknek már több kárt okozna, ha kiszakítanák a megszokott környezetből, ezért marad az anyánál, apuka láthatását meg újraszabályozzák. Sajnos kétesélyes a dolog. Ezért is lenne érdemes még a kitelepülés előtt a pert elindítani.
„eltelhet akár egy hét is míg az apa tudomására jut”
1 éve van onnantól, hogy a tudomására jut a kitelepülés, hogy a hazahozatalt kérje. Fontos lenne azonban kideríteni a külföldi címet, ahol elérhető. Ennek hiányában erősen romolhat a hazahozatali eljárás sikeressége.
„nem követ-e el az anya a gyermek érdekét sértő tettet”
morálisan nézve talán igen, de jogszabályt nem sért vele.
Sziasztok!
Van-e olyan hivatal, ami segít az apának abban, hogy a gyerekeket gondozó anya megossza vele - köteles legyen tájékoztatni - a legelemibb gyerekekkel kapcsolatos információkat?
A párom esetében még nincs döntés a gyermekelhelyezésről. Azt már tudom, hogy a kapcsolattartást ilyenkor csak a bíróság szabályozhatja.
Az anya tértis levélre sem válaszol pl olyan kérdésre: gyerekek hallásvizsgálata, influenza oltása, stb.
Köszi előre is:
Tündér
Tündér4,
Jogszabály senkit nem kötelez arra, hogy szóba álljon egy másik emberrel. Köszönni sem kell, ez sem jogellenes. Más kérdés, hogy morálisan mennyire elfogadható...
Ha vki nem válaszol, akkor kényszeríteni erre nem lehet. Legfeljebb viseli a következményeit.
Kedves Kisokos!
Akkor ez is zsákutca! Egyre inkább úgy látom, hogy ebben a szabályozatlan időszakban a gyerekeket gondozó szülő mindent megtehet a különélő szülővel. Pedig a Csjt.-ben olvastam, hogy a különélőnek joga van a gyerek fejlődését nyomon követni, pláne, ha még a szülői felügyeleti joga is él. Ilyenkor sztem még egészségügyi kérdésekben együtt is kellene dönteni (Aktuális: oltassunk vagy ne?)
Vagy tévedek?
Ezek szerint nem marad más, mint anyuka családgondozójának leírni a történteket, hátha jó irányba tereli. Gyámhivatalnak érdemes írni?
T.
Tündér4,
„egészségügyi kérdésekben együtt is kellene dönteni ”
Valóban így van, csak nincs közvetlen szankciója annak, ha ezzel ellentétesen cselekszik az a fél, aki "birtokon belül" van.
Azt javasolnám, hogy a per során ne lőjenek minden apróságra, mert elveszik a lényeg. Néhány, de ütős sztori kell, amely áthatol egy sokat látott bíró és/vagy igazságügyi gyermekpszichológus ingerküszöbén. Olyan, amelyre - ha napolják a pert - 3 hónap múlva is emlékszik. Ha a "beoltsuk, ne oltsuk" vitát erőltetik, akkor jó eséllyel mindketten ugyanolyan "rossz szülőnek" fognak tűnni a bíró szemében.
Ok, értem. Ezeket most nem is annyira a per miatt kérdeztem.
A "beoltsuk, ne oltsuk" inkább azért lenne fontos, mert 5 hónapos kisbabánk védelme érdekében tartanánk fontosnak, ha a nagyok is oltva lennének.
T.
Kedves Kisokos!
Sok kérdésem lenne, lesz még!
Ami most a legfontosabb. Az unokám 1 éves koráig Angliában kapta meg a védőoltásokat, de 1 oltás, amit 13 hónaposan kellett volna megkapnia lemaradt, megkaphatja-e Magyarországon, vagy ki kell emiatt vinni Angliába a gyermeket?
garae,
megkaphatja itthon is.
Sziasztok.
A legtöbb hozzászólás arról szól hogy milyen semmirevaló apukák vannak, ezért így nem találtam választ a saját kérdésemre.
Házasságunk megromlott már elég régen...
Ennek következményeként kb. egy fél éve elhagyott a feleségem és vitte magával a két kiskorú gyermekemet is.
Természetesen nem azért mert nagy szűksége lenne rájuk, hanem hogy minél több pénzt kicsikarjon tőlem, illetve hogy a segélyeket kitudja használni.
Most egy albérletbe lakik.
A lakásomat kipakolta teljesen üresre, követeli a gyerektartást 20%-20%-ot gyerekenként,illetve ezt le is akarja tiltatni a munkahelyemen.
A saját tulajdonú házamból, akkora részt kér ami őt nem illeti meg.
A gyerekeket elhozhatom bármikor, sőt! azt se bánná ha nálam lenének mindig......
Hétvégenként a gyerekek nem aludhatnak nála,
ilyenkor nálam vannak, vagy valamelyik nagyinál!
(akkor nála van a pasija)
Van egy lízinges autó is amiből még 1.000.000Ft hátralék van, azt természetesen nekem adja :D
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valamit tenni a helyzetem könnyítésére jogilag ?
80.000Ft fizetésem van,
ebből ha levonják a 40%-ot (32.000Ft)
az autóba 20.000Ft-ot kell fizetni havonta,
van rezsim is már minimális de az is 20.000Ft legalább....
Akkor még nem említettem azt, hogy a gyerekek nálam vannak a havi 30 napból 15 napot, ilyenkor nálam esznek és isznak. (bár lassan nem tudom miből)
Még azt nem is említve hogy a részét miből fizetem ki ? kölcsönből ? azt miből törlesztem ?
Legutoljára maradok én, mert hát valamiből nekem is léteznem kell.....kellene.
Még nem vagyunk elválva, ezért szeretném a segítségeteket kérni hogy ez így fog maradni vagy van lehetőség más megoldásra is ?
Tisztelettel : Rospe
Ha a lakás már a házasságkötés előtt is a te különvagyonod volt akkor a válástól függetlenül a továbbaikban is az marad, ergo az ex-nek nem jár abból egy fillér se.
Az autóhitel és a lakásrezsi a te gondod, bajod - és marad is. (Legfeljebb a milliós tartozás felére követeléssel állhatsz elő, lévén ezen "beruházás" még a házassági életközösség idejéről keletkezett - abból az ex lazán nem szállhat ki.)
A t.díjat fizetni kell attól függetlenül az év 12 hónapjára, hogy a gyermekek hóközben sokat vannak nálad - és ez számodra nincs ingyen.
Próbálj mielőbb másodállást, mellékfoglalkozást találni és abból a jövedelmedet kiegészíteni - igaz, a pluszpénzre "kiterjeszti" majd a 2x20%-os igényét...
(Ha legális igen, ha nem akkor már nehezebb lesz neki.)
Valóban legutoljára maradsz te, mert akár a saját károdra is de gondoskodni kell a gyermekekről - a másik szülő meg olyan amilyen...
"Mona"
laikus hozzászóló
Rospe!
És ha te nevelnéd a gyerekeket, ha már az idő nagy részében nálad vannak?
Akkor te lennél jogosult tartásdíjra, egyedülálló szülőt megillető segélyekre.
T.
Tündér4
Bizonyára nincs ok amiért a bíróság elvegye az anyától a gyermekeket, mert hát hétközben (= 5 nap) ő törődik velük és gondoskodik róluk - igaz úgy ahogy...
Ahhoz hogy egy gyermekelhelyezés megváltoztatható legyen nagyon nyomós oknak kell lenni az anyával kapcsolatban - hadd ne soroljam., le van ez írva lentebb hozzáértők által elégszer már.
Amikor egy gyermek betölti a 16. életévet már ő dönthet melyik szülőnél akar a továbbaikban élni - gyámhatósági engedéllyel, egy 18. éves meg simán átköltözhet.
Tehát eddig kell csak kibírni az időt valahogy... És
onnantól a t.díj fizetés "irányi" is megváltozik, és a cs.pótlék dolga is.
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves Mona!
Lehet, hogy én olvastam felületesen, de Rospe esetében még nincs gyermekelhelyezés, és az anya "nem bánná", ha mindig vele lennének a gyerekek. Így is 30 napból 15-öt az apánál töltenek.
T.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02