Nekünk nem volt gond a rendőrökkel, ahogy felhyívtok őket, hoghy többszöri felszólításra se adjkák vissza a lányom, akkor 5 percen belül kint voltak, az igaz h nehezen győztek meg a társaságot, hogy márpedig a végzés az végzés.
Gyerektartás és láthatás
„nem volt hajéandó a végzés ellnére visszaadni. Ez mit von majd maga után ”
Esélyes, de nem biztos, hogy korlátozzák a láthatását és nem engedik az elvitelt. Büntető per is indulhat.
„ha az apa rendszeresen késik heteket a gyerektartással, akkor én mit tudok tenni,”
Letiltást kérhet a fizetéséből. Ha ez nem megy, akkor az a kérdés, hogy fizet-e, csak pontatlanul, vagy egyáltalán nem fizet. Utóbbi esetben végrehajtást lehet kérni, előbbi esetben, mikor csak néhány napot, esetleg hetet késik, de fizet, akkor meg kell tanulni együttélni ezzel.
„mewgtagadhatom-e tőle a láthatást, addig mig nem fizet?”
Jogszerűen nem. A két dolog független egymástól.
Tisztelt Fórumozók!
Keves Mindenki! :)
Ismét itt vagyok fedélzeten és segítséget szeretnék kérni.
Éppen folyamatban levő gyermekelhelyezés megváltoztatása perben a kapcsolattartás hogyan módosítható?
Ugyanis a bíróságon a bírónő elutasította, hogy ez nem a per tárgya. A gyámhatóság is elutasította, hogy ez a bíróság feladata, vagy a per befejeztével forduljunk ismét hozzájuk.
A per több mint egy éve húzódik (és ha még 10 évig így húzódik...?) Azóta 300 km-rel arrébb költöztek (ez már csak jelentős változás nem?).
Nos kinek van igaza Önök szerint?
És még egy kérdés.
A fórumon is bíztattak, hogy vigyünk kamerát a kapcsolattartás megakadályozásának a bizonyítására (mivel éa. egyfolytában nem mond igazat, kénytelenek volunk ezt tenni). Most feljelentett minket a rendőrségen, hogy "zaklatjuk". Egyébként a felvétel elején közölte, hogy nyugodtan készítsünk róla felvételt, mert jól mutat a képen, mert többször szerepelt a tv-ben. ;)
köszönöm: esőcsepp
Idejekorán van a láthatás újra szabályozása mert a gyermekelhelyezés tárgyában még nem született bírósági döntés. Próbálj a kérdésben ideiglenes bírói intézkedést elérni.
Tehát vagy meg tudtok külön egyezni - addig is, vagy kettőtök közül valamelyikőtök esetenként 2x300 km-eket utazik (+ a gyermek) az egyes láthatásokra...
Elvileg nem neked kellene (!) lévén nem te mentél le majd' a térképről.
Ami a kamerát illeti, igazából nem is őt filmezitek (...) hanem a gyermeket, lévén oly ritkán a láthatás...
"Mona"
laikus hozzászóló
Született már olyan bírói döntés hogy a távolra költözött szülő is vegye ki a részét a "jóból", vagyis akként a rendelkezés, hogy valahol feleúton kell átadni a gyermeket és oda is kell visszavinni őt - akár tél van akár nyár. Így a másik szülő is kénytelen minden egyes láthatáskor kocsiba ülni és x km-eket nyomni a pedált + ennek költségvonzata!...
Pl. kérheted ekként a szabályozást.
(Közös a gyermek közös a gond.)
Üdvölöm!
Most 1 éves a kislányom.6 hónapos volt mikor elhagyott az apja.Papiron sose éltünk együtt,nem voltunk házasok.Nem vagyok tisztában a jogaimmal,és lehetőségeimmel,mit engedhetek,vagy tilthatok az apjának.Konkrétan a láthatásra vagyok kiváncsi.Milyen időközönként láthatja?Mire kötelez a törvény,köteles vagyok e oda adni a gyereket az én felügyeletem nélkül?Igazán kötödés nem alakult ki a gyerek és apja között mivel még kicsi,csak egy kedves idegen neki.Az apja kimerültség miatt (pszihésen) tápénzen volt,és papir van arról,hogy agressziv a családjával.Esetleg ez segitség lehet nekem? Nem akarom megtiltani a láthatást,de szeretném ha én döntenék a dolgokról,hogy hogyan legyen.Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:Lara11
Lara11,
A gyermekkel kapcsolatos ügyekben alapvetően nem jelent különbséget az, hogy házasok voltak-e, vagy sem. Az állandó viták elkerülése végett érdemes kérni a bíróság határozatát az elhelyezés, szülői felügyelet, kapcsolattartás és tdíj témakörében. Ha meg tudnak egyezni, akkor ez formaság, de később jól jöhet. Ha nem tudnak megegyezni, akkor előbb-utóbb úgyis bírósághoz kell fordulni.
„Milyen időközönként láthatja?Mire kötelez a törvény,köteles vagyok e oda adni a gyereket az én felügyeletem nélkül?”
Ezt nem szabályozza konkrétan a törvény. Olyan kapcsolattartást kell biztosítani, amely lehetővé teszi, hogy a különélő szülő rendszeres és bensőséges viszonyt tarthasson fenn a gyermekkel és a gyermek is a szülővel.
„Nem akarom megtiltani a láthatást,de szeretném ha én döntenék a dolgokról,hogy hogyan legyen”
Jelen pillanatban önnek éppen annyi joga van a gyermekhez, mint az apának. Elméletileg egyik fél sem dönthet a másik egyetértése nélkül, annak kárára. Ezért érdemes vagy megállapodni (akár saját maguk, akár közvetítőn keresztül), vagy a bíróságtól kérni a döntést.
japanbirs
Hát egy pici babát még nem szokás láthatásra "vinni" hanem éppen fordítva: az apa megy a gyermekét meglátogatni - miközben harmadik személy is tartózkodik a lakásban hogy vita/veszekedés ne alakulhasson ki. Szóval a jelenn láthatás nemigen van jól lerendezve ill. elrendelve.
Ha az ő hibájából marad el a láthatás azt nem vagy köteles pótolni. (Ha a baba esetleges betegsége stb. okán a láthatás elmaradása akkor egyrészt kell az orvosi igazolás másrészt minél előbb pótolnod kell.)
Jó ha telcsin kapcsolatban álltok egymással így senki sem megy esetleg hiába...
Szóval a láthatási idő, vagyis az az esetenkénti 1 óra nálad is megvalósulhat, nem okvetlenül a gyermek vitele...
Tisztázni kell a gyámhatósággal.
Az elvitel ill. odaadás majd úgy 2-3 éves kor között, általában ekként - normális esetben...
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Férjemtől 2008 márciusában kimondták a válást, közös megegyezés született a 2 gyermek elhelyezésről és gyerektartásról. Most 7 és 9 évesek. Ez úgy szólt, hogy egy hetet nála, egy hetet nálam vannak a gyerekek, közös felügyeletet gyakorolva, de nálam elhelyezve.
Ma jött az ügyvédjétől egy levél, hogy mondjak le a gyerektartásról és a szociális juttatásokról, mert fele időben nála vannak a gyerekek. (ehhez a volt férjem ragaszkodott anno, én meg nem akartam gátat emelni 2 fiú gyerekek és apjuk közt.) Ha nem mondok le önként, akkor perre viszik úja elhelyezést is kérve.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a bírói gyakorlat. (bizonyítani tudom, hogy gyakran a családtagja valamelyike vigyáz a gyerekekre, megy értük az iskolába, mert ő rendszeresen külföldön van, vagy ügyfelekkel tárgyal, mivel több nagy cég vezetője, tulajdonosa.(amiből persze a váláskor fillért sem kaptam, mert azt jól elrendezte)Megítélhetik e neki, hogy csak a fele tartást fizesse annak, amit eddig, ha a láthatás nem változik? Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Harmony!
Ha a gyerekek tényleg a fele időt töltik nála (vagy családtagjainál, ez mindegy), akkor igazából nincs miért tartásdíjat fizessenek egymásnak. Ettől persze még én is azt gondolom, hogy ha az ő anyagi körülményei sokkal jobbak, méltányos, hogy fizessen valamennyit Önnek, de valóban nem indokolt a szokványos 20-20%-os tartásdíj. Bíróság ezt biztosan nem ítélné meg, igaz, osztott elhelyezést sem csinál ítéletben, legfeljebb jóváhagy ilyen tartalmú egyezséget. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Köszönöm a gyors választ! Még egy kérdésem lenne. Én nagyon megszenvedem a gyerekek hiányát, amikor nem velem vannak. Ellenben amikor az apjuknál vannak, valójában nem is az apjukkal hanem tényleg valamelyik családtaggal vannak a gyerekek, többnyire a nagymamával, aki engedi őket egész nap tévézni, számítógépezni. Az a kérdésem, hogy a volt férjem gyermek elhelyezésének megváltoztatására fog beperelni, mert teljesen magának akarja őket. Mi az esély arra, hogy a bíró úgy dönt, illetve milyen indok kell ahhoz, hogy neki ítélje őket? És van e arra esélyem, hogy ő csak két hetente mondjuk csak 2-3 napot tölthessen a gyerekekkel?
Köszönöm a válaszát előre is!
Sziasztok!
Kérdésem a következő.
Apuka jelenleg munkanélküliként van regisztrálva. Munkanélküli járadéka után kapom a gyerektartást, aminek az összege nem éri el a bíróság által meghatározott minimum összeget. Tartozása is van felém amit havi 8 ezer forintjával törleszt. Még tartozik 130 e Ft-tal. Ha a havi 8 e ft-ot tárgyhó 15.-éig nem kapom meg, úgy perelhetek, és egy összegben fizettetik meg vele. Ezt biztosra tudom, mert így volt a végzésben.
De mi van a gyerektartással? Nem éri el a minimum 18 e Ft-ot. Ilyenkor mi van????
Ha a Ft/hó t.díj fizetés nem éri el a megállapított 18 eFt-ot akkor a különbözet végett végrehajtást kérhetsz - visszamenőlegesen legfeljebb 6 hóra. (Aztán majd ez is hozzárakódik a jelenlegi mindenösszes tartozáshoz.)
Ha az apának jelen idő szerint nincs munkája, ill. tartósan nincs már, akkor saját érdeke lenne bírósághoz fordulni és kérni a t.díj csökkentését. Azonban amíg nincs módosító bírói döntés addig változatlan összegben köteles fizetni - akár saját kárára is.
A különbözetet is kénytelen lesz előbb-utóbb megfizetni., nem kell hozzá más minthogy a végrehajtó ne hagyja elévülni a tartozást.
"Mona"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Remélem tudtok nekem segíteni, csak az érdekelne érdemes e egy bírósági döntést, pert elindítani láthatásra és fizetésre.
Kislányom 2 éves, 2009 februárja óta nem élünk együtt, nincs bejelntett munkahelye, eddig megállapodtunk hogy mennyit fizet és láthatta amikor akarta, nem mintha akarta volna, mert így is van hogy 3 hétig nem is látjuk.
A kérdésem az lenne, jobb lenne nekem a későbbiekben papír a kezemben a dolgokról hogy mit hogy mennyit stb.??
Van olyan hogy az apa viselkedése miatt (alkoholizálás...stb) megvonhatok mindenféle kapcsolatot és inkább a pénze sem kell?
Köteles vagyok az apa anyjának láthatást biztosítani, ha bizonyíthatóan elég necces a család??Van ott börtöntöltelék, meg alkoholista köteles vagyok oda átengedni a gyerekemet??
Köszönök mindenfajta hozzászólást és segítséget.
„Kislányom 2 éves, 2009 februárja óta nem élünk együtt, nincs bejelntett munkahelye, eddig megállapodtunk hogy mennyit fizet és láthatta amikor akarta, nem mintha akarta volna, mert így is van hogy 3 hétig nem is látjuk.
A kérdésem az lenne, jobb lenne nekem a későbbiekben papír a kezemben a dolgokról hogy mit hogy mennyit stb.??”
Szerintem igen.
„Van olyan hogy az apa viselkedése miatt (alkoholizálás…stb) megvonhatok mindenféle kapcsolatot és inkább a pénze sem kell?”
nincs. A kapcsolattartást csak bíróság szüntetheti meg (függesztheti fel).
„Köteles vagyok az apa anyjának láthatást biztosítani, ha bizonyíthatóan elég necces a család??Van ott börtöntöltelék, meg alkoholista köteles vagyok oda átengedni a gyerekemet??”
Ha ez van a határozatban, akkor igen.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Helló!
Kedves Wasp, ismét hozzád fordulok, de nem póker ügyben :P
Még nyáron -az irányításod alatt- megkezdtem a pert, a gyt. letiltásának ügyében, az ex fizetéséből (kénytelen voltam, mert sosem fizetett idejében, csak hó vége felé, és nem annyit, mint kellett volna a két lurkó után), az előtte elmaradás-különbséget már nem tiltattam le, mert annyira tetű nem vagyok, pedig az sem kevés. És a konfliktust is kerülni akartam. Le is zárult, meg is történt, igaz, hogy nekem kellett a munkaügyest felhívni, hogy emelje már meg a hátsóját. Nem küldte tovább a MÁK felé a bírósági végzést, és ők is azt hazudták, hogy jaj, hát ők csak most kapták meg a papírt...stb. Mindegy, azóta rendszeresen jött.
Ebben a hónapban, viszon kereken 3.000 forint érkezett a MÁK-tól(mint az ex bérének bérszámfejtője). Ennek a tízszerese jár a bírósági letiltás szerint a két gyermekemre, 15-15 %, de MINIMUM 24 ezer forint.-Így van írva.
Apukát felhívtam, hogy ez mi, ingerültség jött válaszként, valamint hogy őt ez nem érdekli, neki ehhez nincs köze, neki nem kell fizetnie.
Kérdésem az lenne Wasp, hogy mi a teendő, és kinek kell intézkednie, amikor végzés ellenére sem érkezik meg a minimum előírt összeg?
És apuka nem akarja kifizetni a különbözetet?
Köszönöm a választ, megyek bukfencezni.
:)
Hahó, valaki, ha Wasp épp pókerezik?
:)))
A munkahely mint készfizető kezes felel a bírósági határozat/végzés alapján letiltandó összegről, ha tévedés történt azt a legközelebbi bérszámfejtéskor korrigálniuk kell.
Náluk reklamálj és ne az exnél - ő most kivételesen vétlen a dologban.
"Mona"
laikus hozzászóló
tina87
A nagyszülőknek ugyanolyan joguk van kapcsolatot tartani a gyerekkel, mint a nem gondozó szülőnek.
Sőt, ennek esetleges akadályozása esetén bíróságra is mehetnek.
Ez a csjt.
Ha nem alkalmasak, azt neked kell bizonyítanod.
harmony
Szerintem a bíróság a javadra fog dönteni, ez a gyakorlat, általában az anyuka javára billen a mérleg. Természetesen lehetnek kivételek, de ahhoz azért pl egy alkoholista/drogos, stb anyuka is kell.
Az, hogy amikor apukával vannak, de mégis inkább a nagymami vigyáz rájuk, az irreleváns. Ahogy fent is írtam a nagyszülőnek ugyanannyi joga van a kapcsolattartásra.
És ha még egy magánvéleményt is megengedsz: egy hét itt egy meg ott megoldás egyáltalán nem használ a gyerekeknek. Sehol sincsenek otthon. Én ez ping-pong játéknak nevezem.
Kitartást!
Anyu33
Elsősorban a bíróságtól kérj végrehajtást. Másodsorban ha a levonásra kötelezett hibázott, akkor ő, mint kezes felel a levonni elmulasztott összegért.
Köszönöm a tanácsokat.
Most akkor a MÁK-ot, vagy a munkaügyisét hívjam fel?
Ahogy ObudaFan javasolta: kérj bírósági végrehajtást, arra kénytelen lesz "tüsténkedni" a munkahely bérszámfejtője.
A szükséges ürlap letölthető:
http://www.birosag.hu
"Mona"
laikus hozzászóló
A megjelenő honlapon bal oldalán az "állampolgároknak" menűsor "nyomtatványok" közt található amire szükséged van.
Tisztelt Fórumozók!
Bemásolnék ide egy levél részletet, melyet volt feleségem írt a bírónőnek, melyben így szeretné leszabályoztatni a láthatást. Kíváncsi lennék a véleményekre, melyeket nagyon megköszönnék.
"Szeretném úgy módósítani a láthatást... , hogy délután 5 órától lakóhelyemen, vagy munkahelyemen személyesen én, vagy az általam kijelőlt személy adhatja át őket az apának, de csak akkor ha egyébb indokolt körülmény nem akadályozza. Indokoltnak tartom az iskolai programokat, betegséget, és a gyerekek saját programjait. Bármely akadály esetén legalább 48 órával előbb írott formában jelzem az apának, melyet KÉNYTELEN LEGYEN ELFOGADNI... Véleményem szerint a problémák most is abból adódnak, hogy az apuka erőszakosan nem vesz tudomást a láthatás körüli változtatásaimról, melyhez egyébként jogom és lehetőségem van."
Jó napot kívánok!
Én gyermektartás ügyben szeretnék tanácsot kérni. 10 éve váltunk el, két lánnyal maradtam egyedül. A Bíróság 10 évvel ezelőtt 8-8 ezer,vagy 20-20% -ot állapított meg az apukának, amit nem fizet és már kétszer ítélte a Bíróság 1 év felfüggesztettre, illetve még kőrözték is. Amikor megkapta a bűntetést, akkor 1 évig a 8-8 ezret fizette, utánna kezdődött minden előlről. A gyermekeket nem látta már válás óta és nem is érdekli, hogy mi van velük.Most a nyáron újbol feljelentettem, mert nem fizet,de még a mai napig semmi nem történt.
Ha valaki tud tanácsot adni, hogy mit tegyek azt megköszönném,mert mostmár ez tűrhetetlen,hogy a Bíróság semmit nem tesz.
Köszi előre is
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02