Sziasztok!
Ismét én vagyok. Ahogy közeleg a tárgyalás napja, egyre furcsább lesz a helyzetünk. Szeptemberben a kisfiam apja "megtáltosodott" és a havi 1 látogatás helyett már kétszer is volt. (Szept. elején kaptuk meg a tárgyalás időpontját). Ezen kívül kétszer csinált olyat, hogy egyeztettünk időpontot, majd nem jött.
Teszi mindezt úgy, hogy valahányszor megkérdezi, mikor jöhet, én mindig leírom, hogy bármikor, csak szóljon előre.
Az utolsó láthatáskor, amikor valamivel több, mint 1 óráig bírt a fiával lenni úgy búcsúzott, hogy be fog jelenteni a gyámhatóságon, hogy nem engedem látni a gyereket. Ezt annyira képtelenségnek tartottam, hogy hirtelen nem is tudtam mit válaszolni. Aztán itthon elkezdtem gondolkozni: mi van, ha a bíróságon azt mondja majd, hogy ő jött volna, de én nem engedtem?
Természetesen megvan az összes e-mail, és néhány sms is, amikben leírom, hogy bármikor jöhet, de visszaolvasva tudom, hogy ez nem ér semmit.
Mit mondjak a bíróságon? Azon kívül, hogy elmondom, hányszor jött és akkor is milyen rövidke időkre.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Gyerektartás és láthatás
Ennyit. Neki kellene bizonyítania, hogy nem engeded.
sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!!!!
20 éves anya vagyok,a kisfiam most 2 hónapos.(Magántanulóként folytatom a tanulmányaimat,és közben nevelem a picit)Az apával szétmentünk,és ő szeretné elvenni tőlem!(Jó egzisztenciájú családból származom,és egyedül látom el a gyermeket.)Folytonos fenyegetésben érzem magam!Engedem,h a gyermeket minden nap látogassa,naponta többször is(délután séta,este fürdetés,néha még délelőtt is..),ez kezd egyre terhesebb lenni számomra,hisz folyton ki-be mászkál az életembe.Semmit nem tudok csinálni.Mi az,amit biztosítanom kell számára a láthatásnál?Sajnos állandóan azt hangoztatja,h neki vannak jogai.Nem voltunk házasok,csak apaság nyilatkozat van.Folytonos téma,h a gyermeket vigyük át hozzájuk a szüleihez,ez a konfliktusok fő forrása.Mondtam,h szeretettel vároma szüleit,de ők alig jönnek,csak az a fontos mi menjünk,h a gyerek "oda szokjon"!Én nem szívesen hurcibálom,hisz még elég kicsi,ráadásul nem szívesen megyek.Fogalmam sincs mihez van joga,ő úgy tesz,mintha az apai jogok korlátlanok lennének.Már beadtam a gyermekelhelyezési kérvényt.Addig is viszont szeretném,ha leírnátok nekem mit követelhet az apuci.előre is köszönöm
sziasztok! szeretném ha adnátok infot. az apa küéföldön dolgozik,rendes bejelentett munkahelyen, viszont ha beteg nem kap táppénzt,most pl nagyon beteg volt, 2 hétig nem tudott dolgozni, igy csak késni tud a gyermektartással, de haza jönni a biroságra sem tud vagy gyámügyre, vagy: szoval irországbol mit és hogyan tud intézni ? merthogy az anya elfogatási parancsal fenyegeti, amikor megkéri hogy részletben küldhesse el. TEHÁT AZ APA TENNI AKAR. DE MIT ? PÉNZT SZÜLNI MEGSEM TUD, CSAK TÖRLESZTVE KÜLDENI AZT AZ 500 EUT .
Küldje el , ahogy tudja. Ha késik vele egy hónapot, addig úgysem indul el a végrehajtás. Ha meg hosszabb időre áll fenn ez az állapot, úgyis célszerű a tartás csökkentését kérni.
ObudaFan KÖSZÖNÖM !
Obudafan, köszönöm a választ! Végre valami jó hír is.
Encsi,
egy pici babának nyugalomra van szüksége - nem kevésbé az édesanyának. Így az apukából egy ideig még bőven elég a szombat délután 3 órai időtartam., ilyenkor elviheti levegőztetni, és ebbe bele kell hogy férjen az anyósék unokázása is.
A pár hónapos babának otthon van a nyugalma, nem pedig az idegen környezet, az állandó hurcolás. És neked sem jó a mások állandó jövés menése (...) amely a tanulmányaidban is zavar.
Nem laktok együtt, ennek bizonyára megvan az oka.
Állj a sarkadra: ne hagyd hogy ők diktáljanak, mert abból jó nem jön ki.
A t.díjat elkezdheti fizetni, és ezt semmiféle feltételhez nem kötheti.
A t.díj megállapítását kérd a bíróságtól: a mindenkori jövedelme 15-25 százaléka, de legalább egy minimum összeg meghatározása. A t.díjat majd kérd a fizetéséből levonatni, így biztosan meg is fogod kapni.
Egyúttal javaslom olvassad vissza ezt a topicot, és néhányat itt még hasonló témákörben.
Sziasztok!
Apuci megtáltosodott, furcsa módon nyáron havonta egyszer jött, szeptembertől, amikor kiderült, hogy bírósághoz fordultam, már 2 hetente, most pedig 1 hét múlva jelentkezett, hogy megint szeretne jönni. Természetesen jöhet (noha pont ma van 6 hónapja, hogy nem fizetett egyetlen fillért sem), de NAGYON érdekelne a következő:
A bíróság hozhat olyan ítéletet is (a fenti sűrűségű látogatások ismeretében), hogy minden hétvégén jöhet az apa? Ezt azért nem tartanám fair-nek, mert ha visszamegyek dolgozni, nekem is csak a hétvégék lesznek, hogy kikapcsolódjunk a kisfiammal (16 hónapos). Ha minden hétvégén jöhet az apa, az azt jelentené, hogy pl. soha nem utazhatunk el egy hétvégére???
Mi a bírói gyakorlat?
Előre is köszönöm a válaszokat?
Sziasztok! Gyermektartással kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy a
"...napjától kezdődően a bérköltség, illetőleg a rendszeres személyi juttatás címén juttatott összes járandósága 15%-át, de legalább 18.100.-Ft alapösszeget"
ez nem azt jelenti a bírói gyakorlatban, hogy pl. ha keres a gytartásra kötelezett mondjuk nettó 200e ft-ot, akkor annak a 15%-át kell fizetnie, de ha mondjuk aztmondja h nincs munkája akkor is legkevesebb 18.100.-Ft-ot kell fizetnie? Számomra ez a mondat ezt jelenti, mégis vmi bődületesen kis összeget írtak be az ítéletben hátraléknak, most mit csináljak, h a sztem tényleges hátralékot kifizesse az alperes?
köszönöm előre is a válaszokat
monalisa1
kössi a tanácsot...visszaolvastam egy darabig.Sok dolgot tudok belőle hasznosítani a saját problámámnál.Apucink hirtelen megváltozott...most ígér fűt-fát,ki szeretne békülni velem.Csak az a baj,hogy szerintem ez csak duma,és megint jönnének a gondok.De nem baj 30.-ig(targyalás napja) legalább nem bunkózik.Az a baj,h túl szép,h igaz legyen...hisz senki nem válltozik meg varázsütésre.SAJNOS!
Kicsi a valószínűsége hogy megváltozna...
Vélem a közelgő tárgyalás miatt sündörög most, hogy majd elmondhassa: mennyire rendszeresen és törtődősen az "övéiért"...
Ne tilds, de szabj határt a jöveteleinek gyakoriságban és időtartamban.
Közben a t.díj fizetési kötelezettségéről ne feledkezzen el...
Az anyósék esetenként jöhetnek (...), de hozzájuk vinni/adni a gyereket idejekorán van még.
ObudaFan leírta: 2-3 éves koráig egy gyereknek otthon van a helye, a nyugalma.
nagyon is korán, az én lányom 4 és fél éves, és Õrájuk kell nagyon vigyázni, mert 3 után már nagyon jár a kis agyuk , de kimondani megfogalmazni még nem ugy tudják, igy csak totozunk: mit gondolhat?!
Ugyhogy Encsi, vigyázz a babád kicsi lelkére:)ez mindennél fontosabb !
sorry, ez nem jogi volt :)
Sziasztok!
Még egyszer, röviden:
Hozhat olyan döntést a bíróság, hogy az apának minden hétvégén jár a láthatás? (1,5 éves a gyerek)
Köszönöm!
Helén24,
ha érdemben senki nem tud válaszolni, javaslom hívd fel dr. Regász Mária ügyvédnőt (06-30/381-8350) és kérdezt őt. (Egyrészt több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik láthatási/gyámügyi dolgokban, valamint itt a fórumon sok hasznos tanácsot, segítséget leírt már előzőekben.)
Köszönöm monalisa!
Egy másik topicban ma is volt hozzászólása az ottani problémához, egyébként "derill" a nich neve...
Hello Mindenkinek!
Remélem jó helyen járok, és tudtok nekem segíteni, vagy tanácsot adni, és megértitek, illetve átérzitek a problémámat. Rettetnően el vagyok keseredve:(
A történetem a következő dióhéjba: a férjem pár honap házasság után az 5 hónapos terhességgem mellett lelépett. Hogy pontosan miért azt nem tudom... valószínű megijedt attól hogy egy gyerek felelősség, és pont jókor jött egy fiatal lány a képbe.
Itt hagyott több milliós lakáshitellel, táppénzen voltam akkor. A gyerek költségeibe nem segített be, utolag volt csak hajlandó fizetni. A lakásból járó adóvisszatérítésből semmit nem láttam mert a barátnőjével elszorta. Ezt csak azért írtam le hogy milyen jó fej.
A váláson már tul vagyunk, a klasszikus modon, 3 évtől elviheti egy napra, 6 éves kortól egész hétvégére.
A gondom a következő: nem igazán érdekli a gyerek, már a válás előtt kitalálta hogy két hetente fog jönni, mert ugyis ezt fogja a bíróság is határozni. Előfordul hogy kihagyja a láthatást mert dolga van és küldi maga helyett a szüleit... A gyerekre a válás előtt nem fizetett egy fillérrel se többet mint amibe megegyeztünk, akkor se volt hajlandó segíteni amikor korházba kellett volna vinni a gyereket és pénz kellett volna.
Gyanitom hogy csak a szülei miatt jön, mert nem meri megtenni hogy szembeszáll velük.
Abban szeretnék segítséget kérni:
- hogy most miután már levonással kapom a pénzt és így valószínű többet kapok min. 5-15 ezer forinttal, mint eddig, hogy kérhetem-e visszamenőleg a különbözetet?
- Szerintetek megtiltsam a volt anyosoméknak hogy jöjjenek? (abszolut nem álltak ki mellettem, az unokájuk mellet, tölük is csak támadást kapok, hogy nekik mikhez vannak jogaik. És a férjemnek rengeteg hülye huzása volt: pl megbeszéltük hogy előre hozzuk a láthatás potlását, és akkor 3 hétig nem jön, de a szüleinek nem szolt, és jöttek... meg voltak más dolgok is a férjemmel... bőven megsértette a személyisgi jogaimat, kinyomozta az uj számomat, ami nem is az én nevemen volt, közzé tett uh képeket, amikt az én eg. állapotomat képezik, így simán megsértette azzal is a jogaimat, rágalmazott hogy fejlentettem a munkáltatójánál. mert hogy ezt állította a munkáltatója amikor fegyelmi indult ellen, de én persze az egészről nem tudtam semmit) És azért gondoltam arra hogy megtiltom, mert így a volt férjem nem lesz ösztönözve hogy jöjjön.. Vagy ti hogy látjátok?
Annyira tehtetlennek érzem magam, és már elegem van abból hogy mindenki azt mondja majd megoldódik meg oda kell adnom a gyereket.
A legföbb problémám, hogy én nem szeretném majd odaadni nekik fél pillanatra sem... tök idegenek egymásnak, ennyi erővel a szomszédnak is odaadhatnám...
Miért nem tesz különbséget a jog hogy valaki élt együtt a gyerekével vagy nem?
Lehetséges hogy sikerül a gyereknek és az apjának normális kapcsolatot kialakítani ha az apa eleve így áll a dolgokhoz?
Ja közös progikat nem is tudunk csinálni, mert én az uj barátnőre nem vagyok kiváncsi, volt hozzá szerencsém és nagyon egy gerintelen valaki. Ráadásul néha zaklat levelekkel meg állítja hogy joga lenne jönni neki is láthatni. Szoval nem vagyok rá kiváncsi, azt se akarom hogy a fiam megismerje.. És a volt páromnak fontosabb a lány, mint a fia, ezért ha nem hozhatja akkor inkább nem jön.. Remek apa nem?
Nem nyugszom bele hogy ilyen embernek adjam oda a gyerekemet, és minden érdekel most amivel el tudom érni hogy ez ne is következzen be.
Bocsi még valamit elfelejtettem.. a láthatás 4 órát egyszer nem töltötték ki... nem is jönnek időben valamikor 9 után és 2 óránál többet nincsenek itt. Amikor abban egyeztünk hogy 1 órát jöhet a gyerekhez azt se használta ki.
Már a terhességem is elég nehéz volt, ennek eredményeként a babám koraszülött lett. Amióta megvan azóta is tiszta ideg vagyok mindig hogy mivel zaklatnak fel, és ez a fiamra is kihat.. És nem akarom tönkre tenni, és ezért se akarom odadni, mert hogy anyosék így elnevelték a fiukat.. félek hogy az enyémre is rossz hatással lesznek, pl ugy akarják magukhoz édesgetni hogy mindent megengednek neki. Nem látják be hogy a gyerek érdekeit kéne nézni.. önző modon a sajátjukat nézik, és ebbe is kikészülök, a látogatos hétvégéken gyomoridegem van.. stb.
Az elején a fiam is elutasító volt velük sírt, az apjával csak az elmult pár alkalommal játszott, eddig olyan lekezelően tudott ránézni, a férjem is a mobilját cseszegette amig itt volt.. Most hogy egy éves a fiam és már lehet vele mit kezdeni most már el van vele, de az hogy két hetetne 2 órát elgügy vele attól még nem ismeri, nem ettől apa. Nem volt itt amikor beteg volt, az első lépésénél.. stb.
Amikor beteg volt és felhívtam akkor is tök közöbös volt a dolog iránt.
Én imádom a fiamat, és mivel szociális területen dolgozom így tudom meg azt hiszem az anyai ösztöneim is ezt diktálják hogy én nem akarom az apja ellen nevelni, de azon se dolgozok hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. A gyerek ugyis érzi a dolgokat, és ugyse tudom becsapni... De tényleg tönkre se akarom tenni lelkileg.. Szerencsére egy közvetlen életvidám kispasi, senki se gondolja róla hogy milyen nehéz családi problémák között él. És ennek nagyon örülök
Heléna 42!
nem hozhat olyan döntést a bíroság hogy minden héten mehet...De ez a ti megegyéseteken is mulik. De ugy van a gyakorlat hogy minden 2 hét, és 3 éves kortól elviheti minden 2 héten egész napra..esetleg fokozatossággal... 6 éves kortól egész hétvégére
6 éves kor után a nyári szünetet is meg kell osztani, az két hét, és ha nem egyeztek meg minden év május 31-ig akkor julius 1-14 között ővé a gyerek. Ja és az karácsony, és husvét másnapja még ami neki jár....
Ez a bevált bírói gyakoralt, ezt az ügyvédem is mondtam és a bírónő is.
Gyermkektartás 6 hónapra vissza követelhető a kereset benyújtásától. Mivel jogerős ítélet után vagytok ezek szerint, így nyilván meg lett állapítva hátralék, így abban nyilván ez is szerepel.
Természetesen, amíg a szülői felügyeleti jogot a bíróság meg nem szünteti, addig az apának joga van a gyermekével kapcsolatot tartani.
Köszi a választ!
Nálunk ugy van a gyerektartás megállapítva hogy a fizetésének a 25%-a de minimum 30 ezer. Nos egy éve 30 ezret fizet, és most kapom az első levonást pár napon belül. De azt sejteni lehet, és a férjem is írta hogy kb. 40-50 fogok kapni... Ezért gondoltam rá, hogy kérem a különbözetet visszamenőleg... Õ igazolni tudja hogy minden hónapba fizetett 30-at mert átvételit írtunk. A bíróságon ugy nyilatkoztunk hogy nincs elmaradása,mert hogy a min. 30ezret fizette is. Akkor is lehet különbözetet kérni? Hisz én nem tudtam eddig pontosan hogy mennyi a 25%... és azért nem pár forintról van szo!
A szülői felügyeleti joggal kapcsolatban... egyedül gyakorlom, nincs közös felügyelet.Ez akkor azt jelenti hogy csak szünetel neki ez a joga? Mikor szünik meg a szülői felügyeleti jog?
Sziasztok!
A volt férjem évekig nem látogatta, a Kicsit! Nem is fizetett. Most, megjelent, felborította a gyerek életét. Augusztusban megcsináltuk a láthatási papírt a gyámhivatalnál. Egyszer élt vele. A második alkalommal láthatási időn kívül jött, cirkuszolt, ok nélkül. Behivatott a gyámügyre, hogy ő is biztosítani tudja a láthatás körülményeit, otthon nála. Nem mentem bele, abba sem, hogy bárhol máshol történjen a aláthatás, mert mi nem tettünk semmi rosszat, és ő aláírta, hogy itt látogatja a gyereket. Tehát közel két hónapja egyszer élt a láthatásával. A gyerek mindig fel van készítve, de nem jön. Vagy lemondja, vagy nem is jelez. Nem a ygereket akarja, ez egyértelmü, mindenki látja, hogy nem őszinte, csak a jogaira veri magát. Pozitív hozzáállásomat bizonyítja, hogy belementem a láthatásba, gondolván, hogy talán megváltozott. Megkérdeztem miből él, azt mondta, semmi közöm hozzá. Nincs egy nyugodt szombatunk sem. Hogy an lehet ennek végetvetni??? Már ezt nem lehet bírni! Köszönöm a válaszokat! A gyerek is kikészül teljesen.
Gabi28!
Huu.. annyira átérzem a helyzetedet, és én is ezzel szenvedek hogy hogyan lehetne végetvetni ennek hogy ne is legyen joga látni a gyereket.
Mi még az elején járunk a dolgoknak, egy éves a fiam, de nekem is csinált már olyat az exem hogy nem jött mert fontosabb dolga volt, de a szülei jöttek helyette. Söt olyat is megcsinált hogy megbeszéltük hogy előre hozza a láthatást és 3 hétig nyugi van, de elfelejtett szolni a szüleinek.. és jöttek. Nagyon mérges voltam mert nem akarjon rendelkezni az én időmmel. Én annyira korlátoztam a kapcsoltunkat hogy írjunk egymásnak ha nem jön létre a láthatás. Én is ki vagyok készülve, tudom hogy nem érdekli a gyerek, a szülei miatt jön, mert nem mer velük szembe szállni, ők meg benyalják hogy érdekli a fia.. tudod homokba dugják a fejüket.A látogatos szombatokon tiszta ideges vagyok már előtte pár nappal. Sosem használták eddig ki a 4 órát, simán megtehetném hogy várok fél orát és akkor sokat mondtam és csinálom a dolgomat, megyek ahova akarok, azt potolni se kell, neked is ezt javaslom, hogy ezzel nem tud semmit se kezdeni, nem lesz belőle semmi bajod. És írjad hogy mikor jelentkezik, mikor mennyi időt tölt a gyerekkel.. még jól jöhet.
Én nem tudom miért ilyen szar a magyar jog, kikészítik a gyerekeket, mert ők szívják meg... Rettentő dühös vagyok, és nem akarom hogy eljöjjön az az idő hogy oda kelljen adni a gyerekemet nekik. A párom már a gyerek születése előtt elment, tehát semmit nem tud a fiáról, az hogy néha pár orára látja az semmi, főleg mert akkor se foglalkozik a gyerekkel, csak néha...
Nem hiszem el amugy hogy nincs valami megoldás ezekre a problémákra, minden szar ember meg tudja uszni büntetlenünk, mi meg szenvedük, és tönkre teszik az életünket.Felháborító!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02