Köszönöm a gyors választ.
Az első hozzászólásomban még említettem, hogy a jelenleg már Édesapám tulajdonát képező ingatlanrészt is szeretné a testvérére íratni. Ez csak adásvételi vagy ajándékozási szerződéssel lehetséges?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy abban az esetben, ha Édesapám felesége halna meg hamarabb, és az utolsó közösen lakott lakás a felesége különvagyona, akkor még haszonélvezetre sem jogosult Édesapám? Ez azt jelenti, hogy neki el kell hagynia a lakást, az otthonát?
öröklés,ingatlan
Lakástulajdon adásvétele esetén 2010.01.01-től értéktől függetlenül 4% az illeték. Ajándékozás testvér a testvérnek 18 M Ft-ig 8% az illeték. (Akár az egyik akár a másik variáns, ügyvédre szükség van.)
Azonban legjobb ha még a nagyi életében közjegyző előtt lemond az örökségről, illetve a majdani hagyatéki eljárás során visszautasítja az örökséget.
A házastárs halálával nem szünik meg a lakáshasználat joga, még abban az esetben sem ha a lakás esetleg a másik különvagyona volt. Ha netán kiraknák, a jegyzőhöz kell fordulni birtokvédelemért.
De ismétlem: nem tudni hogy az a bizonyos házassági szerződés a lakáshasználatról pro és kontra mit is tartalmaz - a hölgy esetleges időelötti elhalálozása esetén.
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm a gyors választ!
Szívesen. Remélme jót írtam...
„Apukátok különvagyona a halálát követően az özvegy haszonélvezeti joga nélkül lesz a tiétek. ”
Tévedés. Az is haszonélvezettel terhelten.
„Ha a hölgy hal meg előbb, a mostahatestvéretek „viszi“ az anyai tulajdonban lévő lakást.”
Ebből a szempontból teljesen mindegy, ki hal meg előbb.
„Ha az új feleség hal meg hamarabb, mi illeti meg Édesapánkat tulajdonjogilag, illetve mire lesz haszonélvezete? Mit örököl majd az új feleség előző házasságából született gyereke?”
Örökölni mindent a feleség gyermeke örököl, függetlenül attól, ki hal meg előbb. Annyi a különbség, hogy amennyiben a hölgy, akkor mindenre haszonélvezeti joga lesz a túlélő házastársnak. A kérdés inkább az, mi az, ami nem lesz a hagyaték része, mert ez lesz édesapádé: a saját különvagyona, és a közös vagyon fele.
„Az első hozzászólásomban még említettem, hogy a jelenleg már Édesapám tulajdonát képező ingatlanrészt is szeretné a testvérére íratni. Ez csak adásvételi vagy ajándékozási szerződéssel lehetséges?”
Bármelyikkel lehetséges, csak eltérőek a jogkövetkezmények, például a te kötelesrészed szempontjábóé.
„A másik kérdésem pedig az lenne, hogy abban az esetben, ha Édesapám felesége halna meg hamarabb, és az utolsó közösen lakott lakás a felesége különvagyona, akkor még haszonélvezetre sem jogosult Édesapám? Ez azt jelenti, hogy neki el kell hagynia a lakást, az otthonát?”
Haszonélevezetet örököl, és nem kell elhagynia.
„Lakástulajdon adásvétele esetén 2010.01.01-től értéktől függetlenül 4% az illeték. ”
4M-ig 2%, az afölötti értékre lesz 4%.
Köszönöm a választ kérdéseimre!
Tisztelt fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni egy nagyon bonyolult helyzetben. A történet dióhélyban ( így is hosszú):
- Édesapám és édesanyám kb 15 éve elváltak, de a ház tulajdon hányada megmaradt 50-50% (megegyezés hiányában)
- édesapám lakta a közös tulajdont, ennek érdekében ügyvéd előtt aláírt egy megállapodást melynek lényege, hogy nem végrendelkezhet a házról, illetve fizet biztosítást rá és karbantartja, amennyiben ezt nem teljesíti édesanyám a saját 50%ára használtai díjat vet ki rá visszamenőleg 5 évre (kb 10 éve született ez a megállapodás)
- édesapám időközben megnősült és a szóbanforgó ingatlanban éltek (kb 5 éve )
- most édesapám váratlanul meghalt és a temetést én fizettem mert az özvegynek nincs pénze
- gyakorlatilag a házzal kapcsolatos megállapodást megszegték, nem fizettek biztosítást csak pár hónapig , illetve az állagmegóvást sem teljesítették
Kérdésem :
Mire számíthatok most ezután??
Mik a jogaim és mik a kötelezettségeim?
(egyetlen gyermeke vagyok édesapámnak)
kiegészítve az előző esetet:
Ebben az esetben törvényes örökösnek minősül-e a feleség is vagy csak a gyermek?
Édesapád 1/2-ed házrészét te örökölted, miközben a második feleséget özvegyi haszonélvezet illeti meg - tehát nem lehet kirakni, sőt...
Állagmegóvási és biztosítás-fizetési kötelezettsége apukádnak volt, mindezek hiányát az özvegynek felróni nem lehet.
Az özvegytől csak akkor szabadulhatsz ha a fenti jogát anyagiakkal megváltod - bár nem kötelezhető egy ilyen egyezségre.
Te és az anyukád, vagyis a két tulajdonos saját költségen elvégezheti az épület rendbetételét, miközben a haszonélvező köteles tűrni a munkálatokat.
A házat a mamáddal eladhatjátok ha találtok rá vevőt, bár a haszonélvezőt "megörökli" az uj tulajdonos.
"Mona"
laikus hozzászóló
köszönöm a választ
és mi van akkor ha édesanyám használati díjat kér a 1/2 házrészére?
vagy ha albérlőket visz a házba?
Ha esetleg a haszonélvezeti jogot váltanám meg az hány % lenne?
Túlhasználat címén kérhető díj az özvegytől, mert csak az 1/2-ed házra van haszonélvezeti joga, ezzel szemben vélhetően egymaga az egész házat... (A fizetésre felszólító levelet ügyvéd írja meg, ő tudja mit és hogyan.)
A haszonélvezeti jog megváltása egy számítás szerint: életkor és a vagyoni érték alapján. (Többször is leírták már itt a jogászok ennek menetét., vagy a balra található "Adattár" keresőben nézel utána, vagy a címszót beírni a Google keresőbe.)
De ismét írom: nem köteles lemondani ezen jogáról. (Félő hogy az összegre rá kell majd ajánlani - ha egyáltalán lenne hová mennie.)
köszönöm monalisa
tehát gyakorlatilag kötelezettségeim vannak de jogaim nem
mert hogy: mivel én vagyok az örökös kötelességem a temetés költségeit állni, de jogom nincs egy olyan ingatlan felett dönteni amit tulajdonképpen az apám és az anyám hoztak létre, mert jött egy nő aki egy téglát nem tett ebbe az ingatlanba csak beleült és most ő osztja a lapokat ( ha ugy gondolja "kegyesen " kilép az életemből, de ha nem akar akkor joga van hozzá)
másik probléma: ha ő lakja az ingatlant és nem fizeti a közüzemi számlákat akkor én mint tulajdonos fogom ezt örökölni az ő halála után? hát ez nagyon jó törvény és ha még lenne az örökösödési illeték, hát az lenne a hab a tortán!!!!
ja! és még fizessek is neki hogy elhagyja a házamat!!
A haszonélvező élvezi az ingatlan hasznát -pl. nem fizet a saját lakhatásáért albérleti díjat- és viseli annak költségeit, vagyis a közüzemi díj neki kell állnia hiszen a víz-, villany- gáz stb. szolgáltotatások ő veszi igénybe.
Ha nem fizet és összegyül a tartozás akkor az szolgáltatók szankciózhatnak a tulajdonossal szemben - aztán lehet pereskedni a nemfizetővel...
Nem vagy köteles megváltani a haszonélvezetet, ergo eléldegél ő ott akár holta napjáig is...
Az anyukád jogosult beköltözni a fél házba hiszen az az ő tulajdona régről, egyben az özvegy haszonélvezete arra nem terjed ki - vagy akár bérbe is adhatja.
Nem kellett vona az apukádnak ujra nősülnie (...) ez még nem jelentette volna azt, hogy egyedül kellett volna élnie.
"Mona"
laikus hozzászóló
Az ő tartozásait az ő örökösei fogják örökölni a hagyaték mértékének erejéig.
A házastárs vagy a bejegyzett élettárs haszonélvezetének korlátozását a leszármazók kérhetik.
A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs vagy a bejegyzett élettárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.
köszönöm a segítséget
sajnos úgy tűik nem tudok mit tenni.
Ezzel csak az a baj hogy ottmarad az örökölt lakásomban egy erősen italozó hölgy gyakorlatilag jövedelem nélkül. Azt gondolom édesapám után járó özvegyinyugdíja (ami nagyon csekély) és némi rokkantnyugdíj áll majd rendelkezésére ez is csak 1 évig. Bele se merek gondolni hogy mire én hozzájutok majd a törvényes jussomhoz tudok-e még kezdeni vele valamit.Vagy költhetek rá százezreket hogy esetleg el tudjam majd adni. És mindez egy olyan nő miatt akinek gyakorlatilag anyagi köze nincs is a házhoz.
Arról nem beszélve hogy édesanyám saját vagyona is erre a sorsra vár.(a ház 1/2 része) amin pedig nincs is haszonélvezete az özvegynek. De ha nem akar fizetni használati díjat , akkor ez alól is ki tud bújni törvényesen.
Ez számomra hihetetlen.
Monalisa!
Az utolsó válaszodban kicsit ércelődő hangsúlyt érzek. Én csak megköszöntem a felvilágosítást és hogy tisztán látok a segítségeddel és összegeztem a puszta tényeket, nem pedig téged vagy a válaszaidat szándékoztam minősíteni. Ha esetleg félreértés történt ezt azért szeretném tisztázni.
Tudom hogy édesapám nősülés nélkül is élhette volna az életét, ezt akkor közöltem is vele. Elmondtam neki hogy ez rám nézve jogi hátrányokkal jár ( persze ezt akkor nem tudta még hogy még mennyire) de az ő döntésén én nem változtathattam.
Nem állt szándékomban ércelődni - megvan neked a problémád, bajod bőven.
Az általad felvetett pár százezer forinttal kapcsolatban: lebegtesd meg a pénzt a hölgy előtt - hátha önként és "dalolva" távozik, mert egy kispénzű -és alkoholizáló- ember csak a mát látja, a jövőt nem. Ez meg legyen az ő baja.
Nem lepukkadt lakás maradna vissza valamint nem a kifizetetlen számlahegyek...
Monalisa!
Hát sajnos a MAGAM baja tetőződnik látszik, gyakorlatilag a dolgok jelenlegi állása szerint nem hogy örökölni fogok hanem egy olyan adóságba keveredek ebből kifolyólag ami már a saját családom kárára is válik.
Most jött el az a pont hogy már nem írhatom le a tények ilyen nyilvánosan mert azonosítani tudnának.És mivel hogy nem áll jól a szénám az adott válaszok alapján nem csak magamat világosítanám fel, hanem őket is.
Monalisa ha itt vagy és olvasod ezeket a sorokat küldj egy mailt nekem mivel én nem látom a neved melett ezt a lehetőséget, és szeretném neked leírni mi is vár rám, de csak privátba. Persze ügyvédhez is megyek , de jó lenne ha a kétségeimet meg tudnád cáfolni.
Egész éjjel itt leszek az tuti mivel már napok óta csak a meglepetések érnek és gyakorlatilag már idegileg zokni vagyok és nem tudom felfogni hogy a jog hogyan engedhet meg ilyen dolgokat
Kérem, adjanak tanácsot abban, hogy Édesanyám pár napja meghalt, a családunkban a bankszámla névreszóló volta csak formalitás volt, de leginkább ő kezelt minden pénzügyet. Így a nevén lévő bankszámlán maradt összegek a hagyaték része? Az eljárásig – a bank nem tudja a tényt még – hozzányúlhatunk-e, ezzel követünk el bármilyen szabálysértést? Hogyan szerez tudomást a tényről a bank, ha mi nem jelentjük felé? A számlán lévő összeg – jól értem a neten olvasottakat – nem illeték köteles?
Köszönöm
Nyilván azt kell vélelmezni, hogy az övé volt, de ellenbizonyítás lehetséges vita esetén. Nem illetékköteles. Az örökösök felvehetik.
ilona71
Anyukátok a banknak nem adott "elhalálozás esetére" meghatalmazást? (Egy ürlap kitöltése melyen bárki felhatalmazható, vinni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a kezdeményezett felé a bank teljesít.)
A másik lehetőség: ha volt bankkártya és általatok is ismert a kód, az automatánál az "egyéb műveletek"-nél a felvehetó napi maximált összeg akár 1.ooo.ooo Ft-ig módosítható, vagyis ha van pénz a számlán 1-2 nap alatt simán kiüríthető - a bank nem tudja meg hogy ki cselekedte.
"Mona"
laikus hozzászóló
Ilona71
be-ne dőlj ennek a marhaságnak, hiszen amire biztat az nem egyéb mint csalás
még arról sincs fogalma, hogy a bankautomata mindenkiről felvételt készít..
laura1
Azért vagyok anonim mert mint laikus hozzászóló senkit nem akarok kellemetlen helyzetbe hozni., amit itt a fórumon írok az vagy jó - vagy a jogászok joggal megfeddnek érte., ezen túl nem kívánok menni.
Írtam és javasoltam: fordulj ügyvédhez, bizonyára ad tanácsot, segítséget.
Zárójelben: ha még nem volt hagyatéki tárgyalás, ha nagyon "adósságos" az örökség, nos ama tárgyaláson akár visszautasíthatod az örökséget - igaz ebben az esetben az anyukád örökli a te részedet is az adóssággal együtt...
Az örökös csak a hagyaték erejéig felel az örökség terheiért.
"Mona"
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02