öröklés,ingatlan

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.06. 06:42

Az épület azé, akié a föld - hacsak másképp nem állapodott meg a földtulajdonos és az építő. Ha viszont a földtulajdonosé lett az épület, akkor az építőnek ki kell adnia a gazdagodás értékét. De ez a nagymamád tartozása, és akkor is az marad, ha az ingatlant neked ajándékozza.
Ha öröklöd, az más, akkor a nagymama tartozásáért a hagyaték erejéig felelsz.

Megjegyzem: ha fennmaradási engedélyt kérsz, és megpróbálod az apád által magáénak gondolt épületet a sajátodként bejegyeztetni, abból szép per, csinos családi balhé kerekedhet.

Zeller # 2008.09.06. 07:27

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor Úr

Köszönöm szépen a választ/segítséget.A félreértés elkerülése végett,ha jól értem akkor a földdel együtt a ház is az örökésé.(Jelen esetben az enyém lenne)A ház értékét viszont meg kell téríteni az építő (apám) felé.Viszont ha a földtulajdonos (mamám)nekem ajándékozza a földet és vele együtt ami rajta áll akkor nekem nincs kötelezettségem apám felé.Ezt az "ajándékozást" valamilyen módon meg lehet támadni?(mármint apám részéről?)Nem tenném ki az utcára soha de nem árt ha van egy "ütőkártya" a kezemben mert voltak/vannak érdekes dolgok itthon de ez más tészta.Öröklés esetén hogyan számolják ki az építő felé megtérítendő összeget?Öröklés vagy ajándékozás után kell-e fizetni valamiért?

Köszönettel: Zeller

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.06. 07:36

Mindkét esetben vagyonszerzési illetéket kell fizetni.
Azt nem említettem, hogy a törvényes örökös köteles részre igényt tarthat, akár ajándékozás, akár végrendelkezés útján kapod meg az ingatlant.

akkor nekem nincs kötelezettségem apám felé.
Tulajdonképpen nincs. Mindamellett én adott esetben megfontolnám az apád helyében, hogy megpróbáljam bizonyítani a szerződés fedezetelvonó jellegét, aminek sikerességére közeli hozzátartozók közötti ingyenes juttatás esetén nem nulla az esély. De nem én vagyok az apád helyében.

Sz.Gabor # 2008.09.07. 19:27

Tisztelt Fórumozók,
gondolkodtam a 4 hozzászólással ezelőtt feltett kérdésemen, ill. a kapott válaszon az öröklési szerződéssel kapcsolatban, és még egy keresztkérdésem lenne:
98 éves ember köt velem öröklési szerződést, kb. 30M Ft értékű ingatlanra, közjegyző előtt. Tegyük fel, hogy egy esetleges szerződés-megtámadás esetén a tartást is fogom tudni bizonyítani, mert havonta aláíratok vele egy papírt, hogy én fizettem pl. a gázszámlát (illetve a szerződésben foglalt dolgot/összeget teljesítettem.) Tehát így formailag nem támadható a szerződés (hiszen közjegyző előtt történt), és az is esélytelen, hogy a nem teljesítést támadják.
Nade! Hivatkozhat-e esetleg egy ügyes ügyvéd arra, hogy bár ugyan "szerencseszerződésről" van szó, mégis aránytalan a dolog, vagy esetleg burkolt ajándékozás, hiszen ha mondjuk még max. 15 évig élne az öreg (113 éves koráig, tovább biztosan kizárt), akkor is 15x12=180 hónapra elosztva a 30 milliós "örökséget", havi 166 ezer Ft lenne (kamatokat elhanyagolva) az arányos ellenérték, amiről nyilván nincsen szó, tehát eleve tudható volt az aránytalanság? Alapozható erre megtámadás? Ha igen, vajon milyen eséllyel?
Előre is köszönöm a választ!

Zeller # 2008.09.08. 06:08

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr

Köszönöm a választ.Említette hogy "a törvényes örökös köteles részre igényt tarthat",ez százalékban körülbelül mennyi lenne? Kérdésem hogy ha öröklöm a földet és a rajta álló épületeket (a fater által épített engedély nélküli és a mamám háza)akkor a fater házát "meg kell" vennem tőle?(Mi határozza meg hogy mennyiért és milyen módón kell kifizetnem)Mi van ha nekem nem kell az a ház csak a földterület amin áll?Köszönöm a választ előre is.(Biztosan lesz még kérdésem,elég szövevényes ez a jogrendszer :))

Tisztelettel :Zeller

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.08. 06:46

Nem körülbelül, hanem pontosan a fele annak, amit egyébként örökölne. A számítás alapja a hagyaték nettó értéke.

A többi kérdésed már némi átgondolatlanságra, ötleszerűségre vall. Hiszen ha nem kell az a ház, akkor ne hagyja rád nagyapád. Sőt, az se kell, hogy maga igényt tartson a tulajdonjogra. Senki nem mondta, hogy kötelező.

god30 # 2008.09.08. 09:41

Üdv.
Tavaly januárban édesanyám meghalt. Papírok nélküli élettársi kapcsolatban élt. Az Ő és a nővére nevén volt egy kertesház. A halála után értesítettek, hogy megörököltem a ház 50%-át. A másik 50% a nővéréjé. Megtörtént az 50%-nak a nevemre írása, befizettem az adót. A kertesházban jelenleg is az anyám élettársa lakik. Azt mondja, hogy a ház 100%-ban az övé, mert már több, mint 10 éve ott lakik.
Kérdésem: ha nem jelentette be az élettársi viszonyt van bármilyen köze az ingatlanhoz. Tudom-e értékesíteni (az anyám nővére nem tart igényt a elővásárlási jogra).
Köszönöm a segítséget.

pannonwebshop.hu

ObudaFan # 2008.09.08. 17:03

Hacsaknem volt végrendelet, akkor neki nemhogy tulajdonjog nem jár, de haszonélvezet sem. Természetesen tudod értékesíteni az ingatlant, de ha nem te csinálod végig a lakás kiürítése iránti pert, akkor nyilván áron alul.

Sz.Gabor # 2008.09.08. 18:34

Tisztelt Fórumozók,
gondolkodtam a 4 hozzászólással ezelőtt feltett kérdésemen, ill. a kapott válaszon az öröklési szerződéssel kapcsolatban, és még egy keresztkérdésem lenne:
98 éves ember köt velem öröklési szerződést, kb. 30M Ft értékű ingatlanra, közjegyző előtt. Tegyük fel, hogy egy esetleges szerződés-megtámadás esetén a tartást is fogom tudni bizonyítani, mert havonta aláíratok vele egy papírt, hogy én fizettem pl. a gázszámlát (illetve a szerződésben foglalt dolgot/összeget teljesítettem.) Tehát így formailag nem támadható a szerződés (hiszen közjegyző előtt történt), és az is esélytelen, hogy a nem teljesítést támadják.
Nade! Hivatkozhat-e esetleg egy ügyes ügyvéd arra, hogy bár ugyan „szerencseszer­ződésről“ van szó, mégis aránytalan a dolog, vagy esetleg burkolt ajándékozás, hiszen ha mondjuk még max. 15 évig élne az öreg (113 éves koráig, tovább biztosan kizárt), akkor is 15×12=180 hónapra elosztva a 30 milliós „örökséget“, havi 166 ezer Ft lenne (kamatokat elhanyagolva) az arányos ellenérték, amiről nyilván nincsen szó, tehát eleve tudható volt az aránytalanság? Alapozható erre megtámadás? Ha igen, vajon milyen eséllyel?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.09.08. 18:46

A bírói gyakorlat azért nem teljesen egységes, ugye. Szerintem hivatkozhat, de ezt már tudod, mert olvastad. :)

dobermann # 2008.09.08. 18:52

16 éve élek élettársi kapcsolatban.ennyi év után a kedvesem, arra az elhatározásra jutott, hogy feleségül vesz. Van egy fiam.A halálom esetén az öröklésre milyen törvény van.Mit örököl a férjem és mit örökölhet a fiam? A jövendőbeli férjem azt szeretné, ha a fiam nem örökelne semmit.Van-e erre esélye?

ObudaFan # 2008.09.08. 18:56

Ha nem lesz végrendelet, akkor a gyermek örököl mindent, a férj holtig tartó haszonélvezetével. Ha lesz, akkor a végrendeleti örökös, de a gyermek kötelesrészi igényt érvényesíthet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.08. 18:59

Van-e erre esélye?
Van,

• ha a fiad előbb hal el, mint te magad;
  • ha kitagadod;
  • ha végrendeletben kizárod;
  • ha még életedben egy veled kötött szerződésben lemond az örökségről;
  • ha a hagyaték megnyílta után visszautasítja azt;
  • ha öröklési szerződést kötsz valaki mással;

nincs is hagyaték.

De mint látszik, ezek a lehetőségek függetlenek a házasságkötéstől.

dobermann # 2008.09.08. 19:30

Köszönöm a válaszokat,tehát ha én is azt szeretném, hogy a férjem örökölje az ingatlant és a fiam ne követelhessen semmit, mindenképpen végrendeletet irjak? De valójában nem szeretném teljesen kitiltani őt, csak azt szeretném hogy férjem is örököljön, de ne legyen kirakva abból az ingatlanból ahol élünk.
És ha valóban arra kerül a sor szabadon rendelkezzen az ingatlannal.

ObudaFan # 2008.09.08. 20:45

A végrendelettel nem is fosztod meg őt teljesen mindentől, mert a kötelesrész még jár neki.

god30 # 2008.09.09. 06:27

Nem, nem volt végrendelet. Be van jelentve a címre, hogy a számlák a nevére jöjjenek. Én megörököltem az ingatlant és rögtön a nevemre is írták. Voltam a rendőrségen. Ők azt mondták, hogy nem tudják "kirakni",mert be van jelentve. Mit tudok tenni ebben az esetben? Köszönöm a gyors válaszokat.

pannonwebshop.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.09. 07:47

Az igaz, hogy nem tudják kirakni - de nem azért, mert be van jelentve. Hanem azért, mert birtokban van.

ObudaFan egyértelműen, világosan megmondta, mit tehetsz: pert indítasz az ingatlan kiürítése iránt - vagy megpróbálod eladni lakottan, áron alul.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 07:52

Obudafan már írta, végrendelet nélkül az élettársi kapcsolat nem eredményez semmilyen jogcímet a használatra. A másik örökössel végig kell vinned a lakáskiürítési pert.

A per megkezdéséig írj egy felszólító levelet, hogy költözzön ki és a kiköltözésig kérj tőle használati díjat a lakáshasználatáért. De mindezt közösen, a másik tulajdonostárssal egyetemben.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 07:53

Lassú a gépem nem láttam az előző választ.

god30 # 2008.09.09. 08:47

Köszönöm a válaszokat! Hálás vagyok! :D

pannonwebshop.hu

Monca73 # 2008.09.23. 09:13

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Segítségét szeretném kérni.
Édesanyám élettársi kapcsolatából(22 évig éltek együtt) született egy húgom,az élettársa 2004-ben meghalt.Az apa első házasságából is van egy lánya így a házat 1/3 részben örökölték hárman(bár édesanyámat az idősebbik lány ki akarta zárni az örökségből).Sajnos édesanyám nyugdíjas a húgom meg egyetemre jár, ezért nem tudják kifizetni a nővér 1/3 részét, és már perrel fenyegetőzik.A házat eladni nem szeretnék,mert nem tudnának az árából másik ingatlant venni.Hitelt nem adnak neki, mert már nyugdíjas és a nyugdíja nagyon kevés,a húgomnak meg az árvaellátáson kívül nincs jövedelme.Az lenne a kérdésem,hogy mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.23. 09:33

Ön leírta, hogy a tulajdonközösség megszüntetésének egyik módját sem tudja, vagy akarja választani. Ebben az esetben a válasz: semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.23. 11:11

Lehet reménykedni, hogy a harmadik tulajdonos mégsem indít pert a közös tulajdon megszüntetése és használati díj megfizetése iránt.

emerik # 2008.09.25. 07:37

Tisztelt ügyvéd úr: Segitséget szeretnék kérni az alábbi problémámra.
A szüleink elhunytak és örököltük az ingatlant egy kis házzal.
Hatan vagyunk testvérek, de nincs egyetértés a ház eladásával kapcsolatba.Négyen kérjük a jogos tulajdon részünket. A legkissebbik öcsém jogosan lakik benne de sajnos jogtalanúl oda költözött a húgom népes családjával.
Ezek ketten megakadályozzák a ház értékesítését,mivel nem hajlandók kiköltözni,pedig már így is lett volna rá vevő,de ők mindig elkűldik.
Azt szeretném kérdezni hogy ilyenkor mi a teendő.
Mindenféle ügyvédi felszólítás hatástalan,nem vesznek róla tudomást.
Nem szeretnénk erőszakkal kirakatni őket az utcára,bár meg tehetnénk.
A ház nem nagy értékű,de mi sem álunk jól anyagilag.
Lusta részeges társaság,hagyják a házat teljesen lepusztúlni.Kérem ha tudna tanácsot adni megköszönnénk
Tisztelettel a Szűcs család négy tagja.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.25. 07:44

Tulajdonközösség megszüntetését bíróság előtt lehet kérni.