öröklés,ingatlan

laszkovics # 2008.10.02. 09:44

Kedves válaszolók!

Tisztelettel köszönöm a válaszokat!

Itt végülis a fő kérdésem az lenne hogy :

nekünk ezután a fantom 3 millió után fizetnünk kell szja-t?

• ha apu minket nem vett bele az új lakás adásvételiébe elvileg akkor azt csak ő vette, pedig a mi 3 milliónk is benne van, szóval akkor az adóhatóság szemében mi kaptunk 3m ami "eltűnt" ha jól gondolom...

A kérdésre válaszolva a hagyatékátadó végzésben 9,5m az érték, apu 8,5m adta el.

Mi elég méltányosságot tanusítottunk apu felé, de tett egy s mást amit ha itt elkezdenék leírni egy szappanopera kerekedne...

Itt minket a pénz egyáltalán nem érdekel, csak szeretnénk mindent hivatalosan lerendezni hogy utána később ne kelljen fizetnünk feleslegesen semmiért, és persze büntetést se!

Bizonyítani ketten max azzal tudjuk, hogy nem vettük át hogy meghatalmaztuk aput hogy vegye át az ügyvédnél helyettünk a pénzt.

Köszönöm
Melinda

ObudaFan # 2008.10.02. 09:46

Szja-t csak akkor kellene fizetni, ha az eladási ár meghaladná a hagyatékátadó végzésben megálalpított összeget, és akkor is csak a különbözet után.

Szabi24 # 2008.10.03. 01:06

Üdv!

A következő nem mindennapos dologhoz keresek segítséget:
Vettem egy autót egyelőre csak alkatrésznek,de üzemképes és szeretném újra forgalombahelyezni,ugyanis kivonták a forgalomból,mivel az illető,aki anno kb.2003-ban megvette,még az átíratás előtt (15 napon belül) meghalt.Énhozzám egy emberen keresztül jutott az autó,aki a halott egyik rokonától vette meg,de adásvételit nem kapott,csak törzskönyvet és forgalmit,mivel alkatrésznek adták el.
Valaki azt tanácsolta,hogy mivel az átírás nem történt meg a vevő önhibáján kívül(mivel meghalt) ezért a jogfolytonosság ilyenkor megszűnik és marad az eredeti tulaj tulajdonában,ergo nekem azzal az emberrel kellene írnom új adás-vételi szerződést,hogy a nevemre kerülhessen az autó.Vele fel is vettem a kapcsolatot,de csak akkor hajlandó új adás-vételit írni,ha ez biztos,hogy így van.Nos én erre még eddig nem találtam jogszabályt és nem tudom,hogy hol kellene keresni.
Ha valakinek van valami ötlete,kérem segítsen!
Előre is köszönettel:Szabi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 06:45

Öröklés, ingatlan...

innocent # 2008.10.03. 11:20

Sziasztok!

Nagymamám elhunyt ezév februárjában. A fiánál lakott immár 5éve. Édesanyám kint él Kanadában. Nagymamám házát eladták 5 éve 13 000 000Ft-ért(akkor megígérte Anyám bátyja, h majd kifizeti Anyámat), de abból a házból Anyám csak 500 000Ft-ot látott. Nem tudjuk, h van-e végrendelet - Mama kórházban halt meg, nem volt még hagyatéki tárgyalás, mivel nem volt vagyona - ezt megerősítette a Duakeszi Városi bíróság és a közjegyző is. A kérdés itt az, h ki lehet-e harcolni Anyám törvényes részét az örökségből? Anyám bátyja - akinél Mama lakott, nemigazán törődött Mamával (1hetes kajákat evett, lelkileg megnyomorították, továbbá hanyagolták a rendszeres orvosi ellenőrzést is), ez utóbbi ok miatt tavaly szeptember végén kórházba (Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház) került és onnan a karácsonyi hazaküldés kivételével nemigen került haza. Az orvosa is megerősítette még októberben, h késve vitték be 2007-ben kórházba, mint mindig - megjegyezendő, h cukros, inzulinos volt szegény. Anyám küldte a gyógyszereket, ruhákat stb Kanadából, többet költött rá mint bátyja. A Mama nyugdíját is elvették(gyakorlatilag 10éve ők kezelték ezt a pénzt is), nem kapta kézhez sosem. Hivatalos papír a kifizetett 500 000Ft-ról sincs, azt is úgy adták oda, és ezen felül még 1 500 000Ft-ot adtak volna...mert Ők (Anyám bátyja, akik magukhoz vették Mamát) így látják jónak...

A másik dolog pedig az anyai nagyapám része: Nagyapám is meghalt pár éve, előbb mint nagymamám, olyan 2002-2003 körül. A házát eladták nagyapámnak - beadták idősek otthonába. Gondolom ide is kellett beadni a ház árából pénzt, a maradék került elosztásra. Itt a pénzt, a nagyapám 2ik feleségének gyereke(i) - lehet, h csak 1 van - és szintén a fent említett Anyám bátyja kapta. Anyám innen sem kapott semmit. Mennyire támadható meg ez? Hagyatéki tárgyalásról innen nem tudok....

Ügyvédi felszólításra nem jelentkeztek, pedig szept.15-én kapták meg a papírt. A munkahelyemen viszont felkerestek, és még Ők voltak felháborodva, h miért kellett ehhez a dologhoz ügyvéd...A papírokat nem hajlandóak megmutatni. Ha beperelem őket, mint Anyám megbízottja, akkor még azt sem adják oda, amit most jelen pillanatban peren kívül odaadnának. Kérdés az, h mennyi lesz az. Most vasárnap megyek egyezkedni velük.

Én albérletben lakom, ők meg egy 60M Ft-os házban, tudiillik Mama háza után eladták a saját házukat is és abból vettek egy telket, amire építkeztek a lányukkal közösen+ hitelt is vettek fel a házra, ami havonta olyan 70 E Ft körül van x évig.

üdv innocent

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 12:21

Tudod bizonyítani, hogy a ház vételárát ők kapták ajándékba?

innocent # 2008.10.03. 14:13

Szia!

Ezaz, h nem kapták ajándékba! Anyám nem lett kitagadva, viszont Mama mondta, h fia kezelte a pénzt! Ővele csak aláíratták a sok paskamétát - az eladási procedúrát! Uakkor nem értem, h miért nem lehet a másik testvérnek megmutatni a papírokat, hisz uúgy rá is tartozik a dolog.

nandy # 2008.10.03. 15:19

A lényeg az lenne, hogy mivel a nagymamád már évekkel ezelőtt eladta az ingatlant, más vagyona nem volt, így "örökségül" sem hagyott semmit.

Az eladásból származó összeget bármelyik testvérnek odaadhatta (ezt nem tiltja semmi). De ez tk. ajándékozásnak minősül akkor, ha a gyermek ezért ellenszolgáltatást nem nyújtott.

Ha az örökhagyó halála előtti 15 éven belül történt az ajándékozás (nálatok így van), akkor abból a kötelesrész mindenképpen jár nektek.

Ezért kérdezte kbs., hogy tudjátok-e bizonyítani az ajándékozás tényét. Mert ha igen, akkor van keresnivalótok.

innocent # 2008.10.03. 15:27

Mivel nekünk nem mutattak fel semmi papírt, csak azt mondták, h ki leszünk fizetve (azaz Anyám, mert ketten vannak testvérek). Az ingatlant 5éve adták el, azzal a feltétellel, h abból kifizetik Anyámat és Mama hozzájuk költözik. Nos eddig csak 500 000Ft-ot kapott. Az apai részből semmit sem, pedig ott már ketten osztozkodtak rajta (nagyapám 2ik házasságában volt egy gyerek, de az még a 2-ik feleségének az első házasságából). Tehát innen sem kapott semmit Anyám. Milyen bizonyítékokra gondolsz? Hisz itt pont ez volt a lényeg, h nem láttunk papírokat, nem voltunk beavatva, így nem is tudjuk bizonyítani....

Rolcsiboy # 2008.10.07. 07:51

Sziasztok,

egy másik topic-ban már feltettem az ügyemmel/kérdésemmel kapcsolatos kérdést, de kissé túlomplikáltam, mást is belevontam.
Most egyszerűbenn tenném fel, hogy világosan lássam, mit kellene tennem/tennünk.

Anyósom-van van 3 gyermeke, két apától (2 az első, és 1 a második házasságból).
Az első házasság válásakor a vagyonmegosztás a bíróság alapján úgy nézett ki, hogy az ingoságok fele-fele, illetve a közös ház fele-fele arányban osztozik. Az ház felét természetesen anyós nem tudta kp-ban kifizetni.
Ekkor jött apósom (a második férj), aki kifizette az első férj részére az "x" összeget (500 e Ft, mivel 1 m Ft-ra lett a ház felbecsülve). Erről a kifizetésről "csak" egy készfizetési levél (vagy valamilyen hasonló doksi) van.
Ezután szükség lett volna valamilyen adás-vételi szerződésre (úgy gondolom) anyós és após között, amiben após kivásárolja a ház felét (mivel kifizette előző férjet). Ez nem történt meg (nem részletezem miért).
2 év után született a 3-ik gyermek (párom).
A másik 2 gyermeket apósom nem ismerte el lányának az előző férj miatt (fel lett ajánlva, de az ex nem akarta)
Jelenleg 22-25 éve élnek házasságban (após és anyós).

A kérdés: milyen lehetőségei vannak páromnak, hogy az apja által kifizetett összeg miatt a ház felére 1/1 arányban jogosult legyen a jövőbeni örökösödés esetén, valamint a ház másik fele után az anyai örökség 1/3-a is az övé lesz elvileg ugye?

Elegendő-e a házasság miatti közös vagyon? Van-e lehetőség a kifizetés miatt bármiféle jogosultság szerzésére apósomnak a ház felét illetően?
A két testvér eléggé ellenszenves (és számító), ezért szeretnénk, ha párom az apa után egyedüli örökösként megkapná a neki járó örökséget, illetve elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy az apa tulajdonjoga tisztázódjon a házat illetően, mivel jelen pillanatban erről semmiféle dokumentum nincs (Hivatalos legalábbis nincs).

Korábban írtak már végrendelkezést, kötelesrészt, ilyeneket, de ez nekem teljesen homályos... Kérlek, aki ír, írja le részletesen ő milyen - számunkra ( após,párom) kedvező megoldást látna, javasolna?

Köszönöm

ObudaFan # 2008.10.07. 18:41

Erre így semmilyen lehetőség nincs. Ha a kifizetéskor após és anyós között már volt együttélés, akkor az 1/2 viszont házastársi közös vagyon, így az apósé az ingatlan 1/4-e.

mimipoli # 2008.10.07. 20:04

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi porbléma állt elő:

Férjem édesanyja 5 évvel ezelőtt halt meg, így a szülők lakásának 1/4-ed része került férjem tulajdonjogába, 1/4-ed része a férjem húgáé lett, míg 1/2-ed része és a haszonélvezeti jog apósomé maradt. Anyósom halála után a férjem húga a férjével és 2 gyermekével oda költözött apósomhoz. Kb. 1 hónappal ezelőtt apósom meghalt és a lakás, mint ingatlan vagyon a férjem és a húga között fog öröklődni 1/2-1/2 arányban. Mivel mi az ingatlanra, mint lakás nem tartunk igényt és a sógornőmék szeretnének továbbra is ott lakni, így a férjem a lakás árának a felére, mint készpénzre tart igényt.
Kérdéseim:

• A hagyatéki tárgyalásig lehet-e lépni ennek az érdekében?
  • Mennyi időn belül köteles a férjem részére az ingatlan felértékelt értékének a felét kifizetni?
  • A kifizetésig kérhet-e a férjem a lakás ráeső részének a használatáért "lakáshasználati díjat"?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Tünde

Rolcsiboy # 2008.10.08. 08:25

Obudafan: köszi a választ. De a kifizetéskor még nem éltek együtt. Előbb ki lett fizetve ex-férj, majd rá 1 évre volt a házasságkötés.

Viszont ha valóban úgy van, hogy a házasság miatt 1/2 após és 1/2 anyós része, akkor elvileg semmit nem kell "papírozni"?

Párom szempontjából "jogos" lesz-e a ház felére az örökösödés (apa után), valamint a másik felének 1/3-ra anya után (2+1 testvér)??

ObudaFan # 2008.10.08. 10:16

Nem. Az egésznek az 1/3-a lesz.

ObudaFan # 2008.10.08. 10:20

mimipoli!

Léphettek: ha megállapodtok addig, akkor a közjegyző a hagyatéki végzésbe foglalja a megállapodásotokat. Hogy mennyi időn belül fizet ki titeket, az is megegyezés kérdése.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor célszerűbb a hagyatékátadó végzés és a földhivatali bejegyzés után indítani a megosztási pert. Az el fog tartani másfél-két évig, utána várható a kifizetés. Többlethasználati díj pedig csak akkor jár, ha titeket elzár a lakás használatától.

Rolcsiboy # 2008.10.08. 10:44

Obudafan: pont ezt szeretnénk elkerülni... mivel így az após is "szarul" jár, és párom is... Másik két gyerek kap/kapott előző férj-től (vér szerinti apa), most pedig ettől is fog?? Ez "szemétség".
Biztos van valami megoldás?

ObudaFan # 2008.10.08. 19:10

Például egy tatrási szerződés.

csipesz # 2008.10.11. 07:10

Jó reggelt mindenkinek!
Válasz szeretnék kapni pár dologra. Férjem 4 éve meghalt. Neki volt a szülői házból 1/8 rész, amit a közjegyző tanácsára a 3 gyermekem nevére lett iratva és én lettem a haszonélvező. Ő ezt azzal indokolta, hogyha el lesz adva ez a ház majd egyszer(még él az apósom)akkor ezt a részt 4 féle kell osztani. Indoklása az volt, hogy hátha akkor nekem szükségem lesz pénzre, ne csak a 3 gyerek kapjon ebből. Az egyik kérdésem az, hogy ha meghal az apósom az ő részéből is örökölnek a gyerekeim, mivel már nem él a férjem? Az egyik gyerekem még csak 8 éves. A gyámhatóságnak van joga beleszólni, hogy a házat mennyiért lehet eladni. Vagyis engedélyt kell kérni tőle? Végrendelet tudomásom szerint nincs.

monalisa1 # 2008.10.11. 08:10

Ha apósod meghal az ő részét öröklik a gyermekei, ha az elhunyt férjeden kívül nem volt másik gyermeke, akkor egyenlő arányban örökölnek az unokák.

A gyámhatóság a vételárba nem szól bele, de a 8 éves gyermekre jutó százalékos vagyonrészt értékben tovább kell vinned egy másik ingatlanba - ott is tulajdonrészhez kell hogy jusson a kiskorú -, vagy a pénz nagykorúságáig gyámsági letétbe kerül. Tehát azzal az összeggel szabadon nem rendelkezhetsz. Az adásvételi szerződés előtt a gyámhivatal jóváhagyása szükséges - de mindezt az ügyvéd fogja tudni.

Monalisa
laikus hozzászóló

csipesz # 2008.10.11. 09:01

Köszönöm válaszát. Apósomnak van 3 élő gyereke, tehát az ő részét csak ők öröklik?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.11. 09:15

Nem. De Isten éltesse a nagypapát sokáig!
(Megjegyzem: a közjegyző nem tanácsol, és nem a ti döntéseteken múlott, hogy kinek "a nevére írják" azt a tulajdoni hányadot. Egyszerűen az történt, hogy a közjegyző a törvényes öröklési rendnek megfelelően átadta a hagyatékot.)

csipesz # 2008.10.11. 09:41

Igen persze még sokáig éljen apósom csak azért érdekel ez a része a dolognak, mert tartom valószínűleg, hogy ha ápolni kell az apósomat akkor én leszek az (menye)aki ezt első szóra bevállalja. Ezért érdekel az, hogy az elhunyt férjem után illet-e meg engem vagy az én gyerekeimet az apósomon lévő házrész?

ObudaFan # 2008.10.11. 10:50

Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.

A gyámhatóság a vételárba nem szól bele,

A gyámhatóság hozzájárulása nélkül azt az ingatlant nem lehet értékesíteni, így nemcsak a vételárba szólhat bele, de abba is, hogy egyáltalán eladható-e az ingatlan.

csipesz # 2008.10.11. 17:03

Köszi a választ remélem mostanában nem kell ilyennel foglalkoznom, de jó tudni, hogy ha erre kerül a sor akkor a gyámhatóságon kell indítanom a dolgot. Szép hétvégét.

cinderella # 2008.10.12. 16:55

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Édesapám halála után két testvéremmel közösen örököltünk egy ingatlant, 1/3-1/3 arányban. Én szeretném megszüntetni a közös tulajdont, de úgy tűnik megegyezni nem fogunk, mert eladni nem akarják, kifizetni pedig állításuk szerint nem tudják. Amennyiben a bíróság megítél egy összeget, az mi módon hajtható be, ha tudom, hogy egyiknek is van örökölt pénze a számláján, a másiknak is van ingatlana, autója, cége, sőt egyik üzletét most értékesítette? Bekövetkezhet egy árverés ennek ismeretében? És az hogyan kerülhető el, hogy egy esetleges árverésnél a testvérem beépített embere vegye meg az ingatlant alacsony áron, és így ő olcsón hozzájuthatna az örökségünkhöz?