tartozás öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.23. 14:12

Miféle kárenyhítés?! Nincs itt semmiféle kár. Szerződés van, jogutódlás és szerződésszerű teljesítés.
Mi akadályozott abban, hogy korábban kifizesd a tartozást?

szakacsg # 2018.02.23. 14:41

Kovács_Béla_Sándor:

Ööö, talán az, hogy nem tudtam róla - mármint a tartozás pontos összegéről. Hiszen ahogy korábban írtam, a bankban "banktitokra" hivatkozva szóba se álltak velünk, nem árulták el az egyenleget sem. Az ügyintéző nagyjából annyit mondott, hogy a hagyatéki tárgyalás végéig "ne foglalkozzunk ezzel".
Ha azt az apróságot hozzátette volna, hogy addig viszont több százezerrel fog nőni a tartozás összege, ott helyben intézkedtem volna az adósságrendezésről.
Így meg fizethetek 3 kilót pluszba. Repesek az örömtől...

SaireyVMK # 2018.02.23. 15:49

Nem egy egyszerű ügy az már biztos.
Viszont szerintem jogos a felvetés. A halál időpontja és az öröklés időpontja közötti időszakra a késedelmi kamat díjának elengedését lehet kérelmezni(szerintem). Első körben a banknál/személyesen. Garantálva a fennmaradó rész kifizetését, erről pedig szerződést kötve, azzal az összeggel amelyet a kamat kivonás után szerez.

Ha sikerül megegyezni akkor az ügy le van zárva.

Ha nem,akkor lehet bírósági úton kérvényezni az adott időszakra a késedelmi kamat elengedését. VISZONT! Így is úgyis ki kell majd fizetni, a per pedig sokáig elhúzódhat, eközben pedig a késedelmi kamat pedig tovább növeli a követelés összegét. Tehát mindenképpen érdemes kifizetni. Majd legrosszabb esetben utólag bírósági úton behajtani. Viszont ez megint macerás, mert ha a perköltséget is vissza akarjuk kapni,akkor azt is bizonyítani kellene,hogy megpróbálta az adott időszakra a kamat elengedését, és e-mellett persze fizetési kötelezettségének tudatában a fennmaradó rész kifizetését garantálni/és nem megtagadni.

De én nem vagyok ügyvéd, úgyhogy kitudja.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.23. 18:00

Kifizeted helyette a vesztett per költségeit?

SaireyVMK # 2018.02.23. 18:07

Nem hát. De ha 2millióért vett egy kopott ladát. És tegnap történt az adásvétel. Neadjisten részegen írt alá/megtévesztették stb. Akkor van esély. Igaz ezek inkább rendőrségi ügyek elsősorban. Ezért írtam,hogy sok az ismeretlen tényező és,hogy alap esetben ez biza tanulópénz lesz. De írtam én még sok zagyvaságot az is igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.23. 18:28

Akkor ne biztasd!

SaireyVMK # 2018.02.24. 10:45

Hopp. Elnézést. Kevertem két fórumot. (Az autós témásat ezzel) De miért ne lehetne elengedni a késedelmi kamat azon részét ami az öröklés elhúzódásával járt?
Tegyük fel a felmenő meghalt 2017.októberében, az öröklés lebonyolítása megtörtént 2018. januárjában.A kettő közötti időszakban pedig kamatmentességet élvezhetne.(Már ha van ilyenre lehetőség- kéne)
Per indításánál pedig azt kell meggondolni,hogy az esetleges nyereség meg ér e annyit mint amennyit a perköltség elvisz.Meg azt,hogy mekkora eséllyel indul.
Szóval ha csak 100ezret nyerhet rajta és ugyanennyit ki is kell fizetnie perköltségre akkor nyilván felesleges pereskedni.

Legalább személyesen kérhetne erre az időre kamatelengedést ,vállalva,hogy a fennmaradó részt kifizeti. Persze nincs alkupozícióban.Az örökös rész erejéig felel a tartozással. Ha az örökölt rész meg nem is ér annyit akkor meg kár ezen vesződni.

pityu936 # 2018.02.24. 13:19

Tisztelt Fórumozók!

Hagyatéki eljárás érintettje vagyok, törvényes örökösként. Így köteles részre vagyok jogosult, mivel a végrendeletben nem szereplek. A néhai jelentős pénzbeli tartozást halmozott fel évek alatt felém, melyet peresítettem, de a per jelenleg az elhalálozás miatt, a hagyatéki végzésig nem folyik tovább. A hagyatéki eljárás során szerettem vilna megegyezni a végrendeleti örökössel, bizonyítékaimat továbbítottam ügyvédjének, de a kozjegyző által adott határidő jelentkezésük nélkül telt el. Írásban néhány nappal később közölte a végrendeleti örökös ügyvédje, hogy nem ismerik el igényemet, és már értesítették erről a közjegyzőt, kérték a hagyatéki tárgyalás kitűzését.

Kérdésem az lenne, nem kellett volna idokolni az általam elküldött tárgyi bizonyítékok ellenére igényemet, illetve nem engem kellett volna értesíteniük erről a tényről?
Válaszukat előre is köszönöm.

nonolet # 2018.02.24. 13:39

Az elhalt nem ismerte el az igényed! amíg élt.

Te pedig MÉG NEM nyertél pert!!! ellene amikor meghalt.

Miért kéne az örökösnek elismernie az igényed?!

Majd ha lesz esetleg egy ÍTÉLETTEL elismert igényed, akkor tudsz lépni tovább.

- -

Kértél valamit, nem mentek bele, ezt közölték, ennyi.

Miért kéne indokolniuk is?! a döntésüket.

pityu936 # 2018.02.24. 13:45

Tisztelt Nonolet!
Az elhalt évekig nem járt tárgyalásra, amit a Bíróság nem kifogásolt. Tértivevényes bírósági felszólításokra nem nyilatkozott, a kért adatszolgáltatásokat nem teljesítette, melyen a Bíróság szintén átlápett. Mindez a felgyűlt peranyagból kiderül, és a végrendeleti örökös számára is ismert. Az elhunyt a saját ingatlan-résztulajdonai utáni adókat, közös költségeket sem fizette,nemhogy áramot, gázt. A végrendeleti örökös ezt is tudja. Gondoltam, hátha ezek alapján meg tudunk egyezni.

SaireyVMK # 2018.02.24. 15:00

Ez csak annyit jelent,hogy az örökségen tartozás van(a szolgáltatók és a társasház felé).Felteszem ezzel akartad elérni,hogy ne fogadják el az örökséget és neked maradjon meg. Te kis sunyi.
De azt egyáltalán nem bizonyítja,hogy neked bármi is járna. Azt majd a bíróság dönti el a jelenlegi pered alapján és ha jogos, akkor szerintem akár utólag is ráterhelhetik az örökös részre.
Úgy van ahogy nonolet írta. Azzal amit most írtál továbbra sem változtattál a tényeken.

pityu936 # 2018.02.24. 15:21

Tisztelt Sairey VMK!
Én egy segítségkérő személyt nem neveznék sunyinak. Sem a társasház, sem a szolgáltatók felé nincs tartozás, hisz a néhai helyett én kifizettem. Ez az a hagyatéki hitel, amit szeretnék a végrendeleti örököstől megkapni. Már csak azért is kénytelen voltam kifizetni a számlákat, mert a szolgáltatásokból való kikapcsolás engem is kedvezőtlenül érintett volna. Az elhunyt jelentős megtakarítással is rendelkezett, amiből ki tudna elégíteni a végrendeleti örökös. Csúnyán félreértett.

SaireyVMK # 2018.02.24. 18:11

Értem. Nos akkor sajnálom,ha megbántottam.
Mindenesetre akkor is ugyanaz a felállás. Várni kell az bíróságra.

nonolet # 2018.02.24. 20:14

pityu936

Mivel a halottól nem tudsz már követelni semmit.
Így MAJD az örököstől!

De MAJD csak akkor, amikor kiderül, hogy ki is az.
Addig pihi van... várakozol a sorodra.

- -

Miért várod el az örököstől, hogy higgyen neked?!
Nem köteles rá.

Majd hisz az ítéletnek, ha igazad van.
Ennyi.

szakacsg # 2018.02.25. 10:59

SaireyVMK:
Így van, jól látod a problémámat.
Ugye a hagyatéki végzésbe beleírták, hogy 1.1 millió Ft tartozást örököltem. Ezt írtam alá. Ezt az összeget nem is vitatom, ennek kifizetését vállalom.
Viszont én semmi olyat nem írtam alá, amiben az lenne, hogy hajlandó vagyok minden, a hagyatéki tárgyalás után felmerülő banki díj/kamat/költség kifizetését átvállalni!
A hitelkártya szerződést nem én kötöttem a bankkal, nem láttam a kondíciós listájukat, csak kaptam végzést, hogy fizessek az elhunyt után 1.1 millió Ft-ot... amely összeg az adósságrendezés megindításakor hirtelen 1.4 millióra ugrott.
Józan paraszti ésszel is azt gondolnám, hogy az adós halálával az eredeti szerződés megszűnt: én a hitelkártyáját értelemszerűen nem használhatom, az elhunyt nyilvánvalóan nem fogja fizetni tovább a részleteket, és addig az örökösök sem fogják, amíg a birtokukba nem kerül a hagyaték. Értem én, hogy a banknak az az érdeke, hogy minél több pénzt lehúzzon az emberről, de kicsit visszásnak tartom, hogy a bank arra az időszakra is felszámítja a piszok magas kamatait -
esetemben ugye 300 ezret -, amikor a tartozás tulajdonképpen senki birtokában sincsen (hiszen amíg a hagyatéki nem emelkedett jogerőre, addig az örökösök sem intézkedhetnek az ügyben).
Ha a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésétől kezdenék el számítani a késedelmi kamatot, egészen amíg ki nem fizetem a tartozást, az ellen egy szavam se lenne, hiszen akkor már nálam ketyeg a tartozás, de itt nem erről van szó.
Ahogy mondtam, nem ismertem a hitelkártya kondíciós listáját, meg az ÁSZF-jét, így lehet, hogy ez a normális, hogy a szerződő halála és az örökösök hagyatékszerzéséig terjedő időszakra is felszámítanak minden felmerülő díjat és költséget... de ez szerintem k*rvára nincs így jól :/

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.25. 11:23

Abban a pillanatban másképp látnád, ha a te adósod halna meg.

szakacsg # 2018.02.25. 11:33

Meglehet, bár én sosem voltam az a kimondott "más halálán is nyerészkedő" típus, szóval én szerintem megelégednék azzal is, ha az örökösök az adós halálakor éppen aktuális tartozást fizetnék vissza, nem számítanék fel nekik 40-50% THM-mel további kamatokat... Még szerencse, hogy nem vagyok bank :)

nonolet # 2018.02.25. 13:03

szakacsg

Megörökölted... jogutódja vagy a tartozásnak
Ezért ketyeg a kamat, amíg tartozol tovább.

Persze NEM a te a saját vagyonod fogy
hanem
csak az örökölt vagyonrészed!!!
lesz egyre kisebb az idő folyásával.
(amíg tart hagyatéki)

Az pech, hogy az elhalt ezzel szívat...
Haragudj rá! ne a bankra.
Hisz ő az aki még halálában "lopja az örökséged"
a hátrahagyott magas kamatú tartozásával.

Pedig elverhette volna a teljes vagyonát amíg élt!!!
Akkor csak a nagy semmit örökölnéd...

Így viszont marad azért belőle... csak kicsit kevesebb.

Gondolkodj ezen!
Lehet, hogy egy kicsit túl kapzsi vagy?

szakacsg # 2018.02.25. 14:09

Egy büdös forintot nem örököltem, csak tartozást, szóval megtehettem volna, hogy visszautasítom az öröklést, aztán kenje a bank a hajára a tartozást - de nem tettem.
Na ennyire vagyok kapzsi.

szakacsg # 2018.02.25. 14:24

Bocsánat, az előzőt eléggé pontatlanul írtam, szóval átfogalmazom: az örökölt javakat jócskán meghaladja a tartozások összege.
Ezért is érint ennyire érzékenyen ez a plusz 300 ezres kamat, mivel ezt tisztán az én zsebemből húzzák ki, nem pedig az örökölt pénzösszeget csökkenti...

Vadsuhanc # 2018.02.25. 17:07

Kedves pityu936!

Lehet bennem van a hiba - nem zárom ki ezt a lehetőséget - de leírnád röviden, hogy az elhalt vonatkozásában pontosan milyen követelésed állt fenn és miért és mikortól? Azt kivettem, hogy közös költség és közüzemi költségek..... de úgy összességében nem értem. Nem kell hosszasan csak röviden.

nonolet # 2018.02.25. 17:54

szakacsg

Hát akkor meg miért aggódsz?!

ADD ÁT az örökséget a banknak, hagy vigye...
Hisz CSAK az örökség EREJÉIG felelsz.

Krisztián47 # 2018.02.25. 20:24

Üdvözlök mindenkit!
A történetem a következö:
Adós vagyok egy hitelben,melybem nagymamám volt az adóstárs. A nagymama elhunyt. A házon jelzálog volt. A hitellel nincs gond,mert fizettem rendesen. A gyermekei az örökösök,akik elfogadták az örökséget. Bár a hagyatéki már lezárult,a hitel tudtommal nem volt benne.(ez nem biztos) a napokbam jutot tudomásomra,hogy a bank bekérte az örökösök adatait. Édesanyám az egyik örökös,aki a jelzáloggalt terhelt házban lakik,testvérével(szintén örökös),akinek a gyámja. A többi 2 testvér kéri az örökségét. De ugye az adósságért is felelnek,az örökségük erejéig. Nagyjából mire számíthatok,leginkább a banktól? Így elég nehéz fizetni a hitelt,hogy a nagymama már nem tudja a "részét". Fizetem még,de szeretném ha kivenné a részét mindenki a terhekből,hamár régóta egyedül fizetem,azt amit közösen használtunk fel.

ObudaFan # 2018.02.26. 06:10

A bank attól hajtja be a követelését, akitől akarja. Hogy pótfedezetet kérhet-e ebben a helyzetben, a szerződéstől függ. Ha többet fizetsz ki a bank felé, mint ami a te részed lett volna, az örökösöktől te kérhetsz megtérítést.

Dr.Attika # 2018.02.26. 07:08

Az adósok a hagyatéki nélkül is adósok lettek a banknál. Ők lettek a nagymama jogutódjai a hitelszerződésben