tartozás öröklése

ObudaFan # 2014.12.01. 17:19

Ha édesapád a testvérednek ajándékozta, akkor osztályra kell bocsátani, ha a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.

Ricardooo # 2014.12.01. 22:15

Tisztelt Fórum,

Az alábbi helyzetre szeretnék tanácsot/információt kérni:
Édesanyánk x éve elhunyt, így a ház tulajdonosa édesapánk maradt, illetve mi 3an testvérek, mint leendő örökösök.
Viszont egyik testvérem egy éve lelépett, kb 3 havonta lehet elérni, pár perc telefonbeszélgetésig, de mint kiderült, felhalmozott egy jelentősebb tartozást az egyik telefontársaságnál, mely most behajtó céghez került. A kérdésem az volna, hogy ilyen esetben terhelhető e az ingatlan, amin ő csak (rész)örökösként van megjelölve, de még nem tulajdonos, mert ugye édesapánk még él, így a tulajdonjog tudtommal még nem szállt át ránk. Mi és az ingatlan érintettek vagyunk-e ebben az esetben bármilyen formában is?

Preac # 2014.12.02. 04:13

KBS

Be lett jelentve a halált követő 15 napon belül!
Mint írtam, változatlan összegről jön a számlakivonat 4 éve. Ha nem lenne bejelentve, már régen itt verné az ajtót a végrehajtó, és az összeg is havonta emelkedne a számlakivonatokon.

Megtenné valaki, hogy érdemben is válaszol?
Továbbra sem értem, mit jelent a végzésben a bírósági úton való érvényesítés lehetősége, amikor az örökséget mindenki visszautasította, a vagyoni hányad pedig rászállt az államra.

rike # 2014.12.02. 10:48

Köszönöm a választ ObudaFan.
Ajándékozási szerződés nincs, azért vette fel Édesapám a hitelt, mert a testvérem jövedelme kevés volt ahhoz, hogy ő vegye fel. Édesapám így tudott segíteni rajta. A hitelfelvétel óta az édesapám jövedelméből levonja a bank a törlesztőrészletet, a testvérem pedig minden hónapban odaadja édesapámnak a hitelösszeget a saját fizetéséből. A Testvérem azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben Édesapám nem iratja rá a saját (Édesapám) házának a 3/4-ét, akkor többé egy fillért sem ad Édesapámnak. Megteheti ezt?
Az osztályrabocsátást azért kérdeztem, mert mivel édesapám nevén van a hitel, az ő esetleges halála esetén ugyebár az örökölt tulajdonrészem arányában én is öröklöm a hitelt. Lemondani nem akarok a részemről (már miért is tenném, hiszen tul.képpen a testvéremé a hitel, nekem semmi közöm hozzá.)
Még annyi kérdésem lenne, hogy osztályrabocsátás esetén nincs elévülési idő? Én az új, 2014-es Ptk. szerint 10 évet hallottam.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.02. 10:59

Preac, akkor mondjátok is fel azt a szerződést. Az ügyfél halála ugyanis nem szünteti meg - ti vagytok a jogutódlás. (Mondjuk, ezt akkor is át kellett volna vezetniük a nyilvántartásukon. De ezek az óriásszervezetek már csak ilyenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.02. 10:59

Preac, akkor mondjátok is fel azt a szerződést. Az ügyfél halála ugyanis nem szünteti meg - ti vagytok a jogutódlás. (Mondjuk, ezt akkor is át kellett volna vezetniük a nyilvántartásukon. De ezek az óriásszervezetek már csak ilyenek.

Preac # 2014.12.08. 18:20

KBS,

Megpróbáltam intézkedni, de elhajtottak banktitokra hivatkozva, illetve, hogy nekem voltaképp semmi közöm az apám számlájához mivel elutasítottam az örökséget. ű
Ez végül is logikus, a kérdés csak az, hogy akkor ki tud intézkedni, hiszen a számlatulajdonos 4 éve halott, az örököse pedig az állam.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 19:49

Akkor az állam.
Az apátoknak jövő leveleket pedig ne vegyétek át.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.09. 17:24

Semmit.

ObudaFan # 2014.12.09. 21:55

ggodga

1. Az örökrészeddel felelsz csak a hagyatéki tartozásokért. Ugyanakkor az örökség megnyílta óta az az után felmerült kamatokért a teljes vagyonoddal.
  2. A per megszüntetése nem jelenti azt, hogy a felperes ne indíthatná el a pert ismét.
Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.10. 10:27

Miről beszélsz?

ObudaFan # 2014.12.10. 22:19

Valószínűleg nem igazán értetted meg, amit írtam.

naturelle # 2014.12.10. 23:06

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne...

10 éve a volt párom házára hitelt vettünk fel, én vagyok az adóstárs. A kapcsolat 8 éve megszakadt, a hitelt eddig közösen fizettük. Múlt héten meghalt, ma kaptam a banktól egy levelet.
Ő együtt élt egy hölggyel már évek óta, nemrég született gyermekük, a hölgy a kisfiúval abban a házban él, amire a hitelfelvétel történt.

Azt szeretném megtudni, hogy ilyenkor egy az egyben nekem kellene fizetnem?
A hölgynek ehhez semmi köze nincs?
És mi történik akkor, ha nem fizetem a hitelt, mert nem tudom?
És a 10 év alatt már szinte a dupláját visszafizettük a felvett összegnek, és még mindig hátra van ugyanennyi?

Ilyenkor elárverezik a házat? Vagy mi ennek a jogi következménye?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.12.11. 16:13

A hölgynek semmi. A volt párod örököse viszont felel veled egyetemlegesen, de csak az örökrésze erejéig. Ha nem fizetitek, nyilván végrehajthat a bank tőled, meg az örökrésze erejéig a volt párod örökösétől.

BodóTímea # 2014.12.15. 19:47

Tisztelt Uram/Hölgyem!

A páromnak közös bankszámlája volt az édesanyjával, aki 2011-ben elhunyt. Sajnos a számlához folyószámlahitel (biztosítással), személyi kölcsön és hitelkártya is tartozott. Közel 1 millió ft az összes tartozás. Öröklés során mindenról lemondtak, de ezek a hitelek időközben átkerültek a követeléskezelőhöz és azóta is fizetve vannak. De ma olyan megállapítást tett az ügyintéző a banknál, hogy ezeknek a hiteleknek csak az 50 %át kellett volna csak fizetnünk, mivel az adóstárs ehunyt.
Tudunk e ebben az ügyben így utólag is lépni?

köszönettel:Tímea

ObudaFan # 2014.12.16. 10:24

Ha volt hagyaték, akkor az örökhagyóra eső részt legfeljebb a hagyaték értékéig az örökösöktől lehet követelni.

jmonica # 2015.01.13. 10:48

Tisztelt Fórumozók!
Várom tanácsaikat az alábbi ügyben:
2008 augusztusa: házastársam kölcsönt vett fel (mivel házasságunk megromlott, erről nem tudtam, nem is laktunk ekkor már együtt)
2008 novembere: házastársam hirtelen elhunyt
Két gyermekünk közül az egyik már ekkor nagykorú volt (már nem élt velünk) a kisebbik pedig 15 éves. Hagyatéki tárgyalás 2009 februárja volt, értelemszerűen az ingatlan felét, az anyai részt örökölték ketten, haszonélvezetemmel terhelten.Mivel a bank lassan dolgozott a hagyatéki tárgyalás után derült ki, hogy van egy hónapok óta nem fizetett személyi kölcsön 1 millió felett... A legegyszerűbb megoldás az volt, ha én vállalom át a kölcsön visszafizetését. Nagykorú gyermekem a bankban szóban ugyan ígérte, hogy együtt fogjuk fizetni, ebből az első két hónap teljesült, 7 évre vettem fel euró elszámolásban és havi átlag 28.000 Ft-tal fizetem egyedül. Felmerült a lakás eladása,érvényesíthetem idősebb gyermekem felé követelésként ezt a közel 7 éven át fizetett összeget? Kisebbik gyermekem még tanul, az ő havi árvaellátása fedezi kb ezt a kiadást, diákmunkát is vállal. Mi ebben a helyzetben a helyes elszámolás?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.13. 11:10

Tudod bizonyítani, hogy vállalta a közös visszafizetést?

jmonica # 2015.01.13. 12:14

Kovács_Béla_Sándor -nak válasz:
A tartozás végrehajtón keresztül "érkezett" a nagykorúnak és a kiskorú gyámjának. A banki ügyintézéskor mindkét gyermek ott volt, de csak szóban hangzott el az ígéret a nagykorú részéről. Egyszerűbbnek tűnt, ha én vállalom egy másik kölcsön felvételével a dolgok rendezését... Erről is papír kellett volna?

ObudaFan # 2015.01.13. 13:20

Igen, kellett volna.

ObudaFan # 2015.01.13. 13:28

Esetleg persze ha a kisebbik gyerek majd tanúként igazolja ezt, akkor lehet mit keresni. Igen szép per lesz az.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.13. 14:26

:/

tempest # 2015.02.01. 15:34

Tisztelt Fórumozók!

Apám halálával törvényes örökösei 4 gyermek egyenlő arányban örököltek.Az egyik örökös a hagyatéki tárgyaláson az örökrészét visszautasította nem fogadta el.Én írásba foglalva nyilatkoztam arról hogy örökrészemet örököstársaimnak kívánom ajándékozni.Ezt az örökrészét visszautasító fél szintén visszautasította.A két bátyám a hagyatéki tárgyaláson nyilatkoztak az ajándék elfogadásáról,valamint arról hogy a saját törvényes örökrészükre igényt tartanak.
Az ajándékozási egyezséget a közjegyző jóváhagyta,és erre valamint a rendelkezésre álló adatokra figyelemmel a hagyatékot a rendelkező rész szerint átadta.

Az a kérdésem miért írják mégis minden,végzésben hogy törvényes örökös vagyok 1/3-ad arányban hiszen én lemondtam az örökségemről.
Apámnak NAV tartozása van 1,6MFT,ezt mint írják a 3törvényes örökösnek kell megfizetni,de én hivatalosan 1éve lemondtam az örökségemről.Hogyan lehetek mégis törvényes örökös 1/3 arányban?

ObudaFan # 2015.02.02. 12:24

Nem mondtál le róla, sőt, nem is utasítottad vissza. Kifejezetten elfogadtad. Hogy aztán tovább ajándékoztad, az egy más kérdés. Így valóban törvényes örökös vagy és a hagyatéki hitelezők felé valóban helytállni tartozol az örökrészed erejéig.
(Általában előzetesen érdemes egy ilyen jogügyletet megelőzően ügyvédet megkérdezni.)

G.Kata # 2015.02.02. 21:12

Tisztelt Jogi Fórum!

Szomorú napok állnak mögöttünk ugyanis a legidősebb fiam (28) elhunyt. Tartozása volt az állam felé adótartozás formájában (300 ezer forint) és egy bank felé ami kamatokkal együtt elég sok (1M ft).

Ingó vagy ingatlan vagyona nem volt, a munkáját egy ideje elveszítette, a főiskolát sem tudta sajnos folytatni emiatt. Nálunk lakott, itt volt az állandó lakcíme is.

A kérdésem az lenne, hogy minket a szüleit vagy 3 testvérét érint-e a tartozása, le kell-e mondani róla?
Nem vagyok benne biztos, hogy az adótartozás ilyen formában megszűnik-e.

Köszönöm a segítséget!

G. Kata