Gyermektartásdíj végrehajtása

monalisa1 # 2009.09.14. 20:15

10 év után éppen ideje, hogy a volt feleséged kérje a t.díj felemelését, mert ennyi idő alatt az árak-, a bérek- és a szolgáltatások mind megnövekedtek - nem egy esetben akár többszörösére is. (Vagyis a 10 évvel ezelőtti 14.800 Ft lehet hogy "nagy" pénz volt, ezzel szemben ma már a 25e Ft/hó se igazán... És ugye közben a gyermekkel kapcsolatos költségek és kiadások elszaladtak szépen...)

A bíróság majd elszámoltat., én hiszek neked, hogy a majd' évtizedes együttélés ellenére is külön kasszán vagytok a pároddal, de amikor "számolsz" a motorhitelt stb. eleve hagyd figyelmen kívül - az a Te bulid, az nem érdekli senkit -, a visszamaradó pénz meg semmiképp se haladja meg a havi jövedelmedet mert egyből kész bukta a bíró előtt a helyzeted.

Próbálj másodállást-, mellékfoglalkozást- mit ne mondjak némi feketemunkát vállalni amiből a gyermekedet jobban tudhatod segíteni - a legtöbb apa ekként jár el.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gtunde69 # 2009.09.23. 09:18

Szeretném a tanácsát kérni,hogy mi az első lépés,hová forduljak,ha a férjem bejelentette,hogy nem tud gyermektartásdíjat fizetni,mert magas lett a hiteltörlesztése.Pillanatnyilag van bejelentett munkahelye.A gyermekkel kb.2éve nem tartja rendszeresen a kapcsolatot?

ObudaFan # 2009.09.23. 09:26

Attól függ, hol jelentette be. Ha csak Önnél, és szimplán nem fizet, akkor az első fokon eljárt bíróságon kell végrehajtást kérni, emellett a rendőrségen tartás elmulasztása miatt feljelentést lehet tenni. Ha pert indított a bíróságon a tartás leszállítása iránt, akkor célszerű elmenni a tárgyalásokra. A kapcsolattartás tekintetében pedig a gyámhatóságnál lehet bejelentést tenni.

speedy1 # 2009.09.24. 14:22

Egy olyan problémával kapcsolatban szeretnék segitséget kérni,a gyermekem biologia apja a gyerek születése után elhagyott.Azóta én nevelem gyermekem,aki már 4 éves,a bíróság 15000ft tartásdijat állapított meg.A 4 év alatt csak pár hónap gyerektartást fizetett de ezt sem önszántából!
Jelenlegi tartozása kb. 800.000ft.Az ügy 2.5 éve végrehajtónál van de nincs bejelentett munkahelye,pont azért hogy ne lehessen vonni tőle.
Az apának van egy ingatlana amely kb. 300.000ft ér és az egész tartozását arra terhelik rá.A rendőrségen feljelentettem a nemfizetés miatt,ott 130.000ft álapitottqak meg amit önhibábol nem fizetett,a többi polgári uton bahajtando.Az ingatlan miatt a végrehajto nem adja ki a sikertelen végrehajtásról szoló papirt,mivel ott az ingatlan amely ezt nem fedezi,és a 3ik árverezés sem volt sikeres.Az ügyészségtől egy év haladékot kapott a pénz kifizetésére,de ebből 9 honap után sem fizetett semmit és a jelenlegi tartásdijat sem fizeti.Hogy tudnék eljárni hogy az apát felelőségre vonják,tartásdijat fizessen.Bármelyik hatósághoz fordulok,mindenhonnan csak figyelmeztetést kap,amelyekkel nem törödik.Az ügyészség az egy évre felügyelet alá helyezte,minden honapban be kéne mutatnia a befizetett gyerektartásról szoló csekket,de ezt nem teszi és mégsem történik semmi.
Segitségét kérem hogy járjak el az ügyben??!!

ObudaFan # 2009.09.24. 18:48

Az ügyészségnek nem ártana írni, hogy a folyamatost sem fizeti.

Megara # 2009.10.02. 20:06

Kedves Hozzászólók!

Kíváncsi lennék, hogy az itt kérdezgető "anyák" közül hányan vannak, akik becsületes munka mellett nem tudják 20-25 ezer forintos tartásdíjól eltartani a gyereküket.
Sok esetben csupán arról van szó, hogy a dolgozni lusta nők a gyereket használják fel arra, hogy burkolt asszonytartást kapjanak a szükséges tartásdíj mellé.
Érdekes módon a gyerek szükségletét nem fedezi a 20 ezer forint tartásdíj meg mellé a 13 ezer forint családi pótlék, de az anya megél a 28 ezer forint segélyből.

A tévedések elkerülése végett 2 gyerek után kapok tartásdíjat (néha sajnos nem), de eszembe sem jutna, hogy az exem időleges pénzzavara miatt feljelentgessem vagy kizsigereljem. A legtöbb idióta nőtársammal ellentétben belátom, hogy ha az apa padlóra kerül, akkor a későbbiekben sem fogja tudni támogatni a gyereket.

Be kellene fejezni hölgyeim az önző hisztit meg a sértett büszkeséget és felnőtt módjára kezelni a saját ügyetlenségünket, ha már nem tudtuk megtartani a férjünket.
Ha a magyar jogrendszer nem lenne ennyire életszerűtlen, nem is ítélné olyan anyának a gyereket, akinek van 2 keze és 2 lába mégsem megy el dolgozni.

Egyenjogúság van: ha a férfinak mindenképpen kell hogy legyen terhelhető jövedelme, kötelezzék rá a nőket is.

(Tisztelet a dolgozó és tisztességes anyáknak.)

Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

sziszi77 # 2009.10.02. 20:30

Megara!Nem kellene másokat sértegetned!Nem mindenki tud,föleg most elhelyezkedni dolgozni!Ahova meg felvenék az egyedül álló anyukát ott meghallják,hogy van 1-2-3 vagy több gyerekke fel sem veszik!Amugy meg lehet pont azon a gyerektartás összegén múlik ,hogy a gyeremek megélhetését tudja valaki biztositani.Ha egy apa felvállalta önként ,hogy kell a gyeremek neki csak szülessen meg,az meg a tartásáról is köteles gondoskodnia mindenálldot hónapban.Mert ugye a gyereknek nem mondhatod a hónap vége felé ,hogy ne egyen mert nincs mit!Egyébként én is egyedül álló anyúka vagyok,aki nemsokára lefog érettségizni,mert itt elhelyezkedni másképpen nagyon nehéz dolgozni!

escargot # 2009.10.02. 20:41

azért "bírom" az olyan apukákat, akik 15-16 évig vannak időleges pénzzavarban ....mondjuk, anyukát is ismerek, aki nemhogy nem fizet, de meg se ismerné a gyereket, ha az utcán összetalálkoznának....

bár sose értettem, hogy válás után egyeseknek miért szűnik meg a gyereke létezni vagy miért nem tud erőt venni magán a gyerek érdekében, hogy legalább normális hangnemben tárgyaljon az exével...tudok mondjuk olyat, aki a gyereke szülinapjának alkalmából a volt nejének is visz virágot, mondván a gyereke, azért van, mert volt aki kihordta és megszülte és ezért hálás neki

Megara # 2009.10.02. 21:19

Kedves SZiszi77!

Nem kívánok senkit sértegetni...de lássuk be, ha nincs igazgatói bársonyszék, akkor el kell menni takarítani vagy mosogatni.

Ha az apukának lazán oda tudjuk vágni, hogy vállaljon pluszmunkát a magasabb tartásdíjért, akkor az anyukától is elvárható, hogy ne válogasson, főként ha nincs megfelelő végzettsége.

Én is, más is tudott úgy nevelni 2-3 gyereket nagyszülői segítség nélkül, hogy közben tanult vagy dolgozott, esetleg mindkettőt.

Ne ámítsuk már magunkat azzal, hogy a "természetbeni" ellátással mennyivel többet teszünk le az asztalra, inkább próbáljuk meg kiszámítani, hogyan élnénk meg,ha a saját vacak kis fizetésünkből nekünk kellene tartásdíjat fizetni.

Sajnos az élet legnagyobb tragédiája az, hogy a nők hamarabb képesek gyereket szülni, minthogy rendes, piacképes végzettséget szerezzenek vagy lenne koncepciójuk arra az esetre, ha egyedül maradnának.
Mert nem csak az apuka volt jelen, amikor azok a gyerekek készültek.

Én inkább arra buzdítanám a kedves forumozókat, hogy a szabadidejüket ne azzal töltsék, hogy tippeket gyűjtsenek az ex minél masszívabb kizsákmányolásához, hanem tanuljanak.

Mert a "most nem tudok új cipőt venni" problémájánál sokkal jobban sújtja a gyereket, ha felnőtt korában neki kell az anyját eltartani, mert az évekig jobban élt az ex meg az állam pumpolásából, mintha dolgozott volna.

Megara

sziszi77 # 2009.10.03. 04:39

Kedves Megara!Nekem van végzettségem fére értés ne esék,élelmiszer és vegyicikk eladó.Mellette elvégeztem még ezt azt-De sajnos ez édes kevés, mert mindenhol leépítések vannak.Nem a takarítástól stb félek,de ha nincs felvétel oda se?Egyedül talán akinek érettségije van ,na azért az talán eltud helyezkedni, amugy nézem az álláshirdetéseket mindenapp!

sziszi77 # 2009.10.03. 04:45

Ja az lemaradt az elözöröl ,hogy én gyerekeim nem törvényen kivüliek!Mert eléggé ugy értelmezted!Engem elöbb elvettek az utána lettem terhes rá egy évre,közösen megbeszéltük elötte!

Megara # 2009.10.03. 05:55

Kedves sziszi77!

Fel sem merült bennem, hogy a gyermekeid házasságon kívül születtek.
Az olyan nők, akik a férfi akarata ellenére esnek teherbe, arra sem méltók, hogy egyetlen sort pazaroljon rájuk az ember.
Mint azt az első levelemben leírtam, magam is tisztelem azokat az anyákat, akik munks mellett, segítség nélkül nevelik a gyermekeiket.
Engem csupán 2 dolog zavar nagyon és ezt nem kellene személyesen magadra venned...inkább az önmagát felvállalni képtelen tömegnek szánom.

1. Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.
  2. Vajon azok közül az apák közül, akit az utolsó csepp vérükig kizsigerelnének az exek, hányan vállalnák, hogy a gyermekeket náluk helyezzék el és az anya fizessen tartásdíjat? Beleolvastam az elvált apák honlapjába...megdöbbentő és szörnyű, hogy magukat anyának nevező egyének milyen aljasságokra képesek a piti bosszújuk miatt.

Ezt pedig csak lábjegyzetként: a felnőttség, a felelősség szerintem ott kezdődik, hogy annyi gyereket vállalunk, amennyit a saját fenntartásunk rovására is el tudunk tartani. Ez pedig azt jelenti, hogy nem szülünk gyereket, amíg nincs megfelelő végzettségünk, vagy ha a kényelmes GYES-évek alatt lusták voltunk tanulni, akkor az Ő fenntartásuk érdekében még az utcaseprést is elvállaljuk, ha nincs más.

Végezetül és zárszóként pedig annyi:
Az önhibájukból és hanyagságból nem fizető férfiak ellen igenis lépjen fel keményen a törvény minden eszközzel, de a jószándékú többséget védjék a pénzéhes, élősködő nőkkel szemben, akik szegény gyerekek nevében aljasul visszaélnek az apai érzésekkel és a férfiak tűrőképességével.

Megara

sagit # 2009.10.03. 09:44

Hát igen vannak ilyen nők- anyák is. Akik így látják a dolgokat.
És tényleg ha az apától elvárják hogy a (megadózott) fizetésük akár 40%-át levonhassák gyt-ként akkor tessék venni a bátorságot és kiszámolni hogy vajon a másik oldal is oda tesz e annyit (természetben).

escargot # 2009.10.03. 10:42

# Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.

escargot # 2009.10.03. 10:43

# „Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.

próbáltál mostanában munkát találni? az építőipar mellesleg él és virul....

Megara # 2009.10.04. 06:44

Kedves escargot!

Utoljára 3 éve találtam sikeresen munkahelyet, ahol azóta is dolgozom. Előtte ugyanis GYES alatt (saját erőből és segítség nélkül)szereztem egy szakképesítést, azután munka mellett egy másikat és amíg 3 hónapig munkanélküli voltam egy harmadikat.

De volt időszak, amikor minden végzettségem ellenére mosogatni jártam egy étterembe, mert a gyereket el kellett látni.

Aki azt mondja, hogy Budapesten nem talál munkát az hazudik. Vidéken valóban sokkal nehezebb a helyzet...akkor viszont el kell indulni a munka után. Én is 3 évtized után költöztem a fővárosba egy kisvárosból, mert még 30 évig dolgozni kell!!!
Csak mint említettem, végzettség nélkül el kell fogadni a takarítást, mosogatást, árueltöltést...stb.

Megara

Pinta # 2009.10.06. 10:55

Tisztelt Fórum !
Érdeklődni szeretnék, hogy a gyerektartás a gyermek nevére szóló bankszámlára átutalható-e (17 éves) illetve, hogy ennek van-e törvényi akadálya?
Köszönettel:
Pinta

ObudaFan # 2009.10.06. 14:44

Van akadálya, hacsaknem a gyámhatóság engedélyével a 17 éves már külön lakik.

Pinta # 2009.10.07. 06:44

Tisztelt ObudaFan !
Köszönöm gyors válaszát.
A gyerek nem él külön az anyától, középszintű oktatási intézménybe jár.
Apa fizetné bankszámlára a tartásdíjat. Megjelölné nekem azt a jogszabályi hátteret, amely szerint ez nem lehetséges? Ha mégis bankszámlára lenne utalva a gyerektartás, az anya milyen jogi szankciókat vethet be az apa ellen?
Segítségét előre is köszönve,
tisztelettel:
Pinta

monalisa1 # 2009.10.07. 07:01

Kiskorú gyermek esetében a t.díjat az anyának kell teljesíteni - ez benne van az itéletben... (Az anya a gondozószülő, ergo a bíróság az ő "kezeibe" itélte a t.díjat.)

Ha majd nagykorú lesz "a" gyermek és felnőttartásról lesz szó, akkor az anya ellen pert kell indítani az eddigi t.díj megszüntetés végett, egyben a fizetési kötelezés már a fiatal felnőtt gyermek saját számlájára lesz teljesíthető.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gourman # 2009.10.09. 13:35

Megara!

Minden tiszteletem és elismerésem, hogy Nőként Te fogalmaztad meg ezeket a sorokat!!
Sok mai Nő vehetne példát rólad,tőled!
Ugyanis a addig jó az Apa is amíg a család tagja,de amint a válás megtörténik sok nő(tisztelet a kivételnek),sportot űz az apa,"lehúzásából",csak azért mert a mai jog rendszer nem tesz különbséget abban,hogy melyik szülő milyen anyagi körülmények között él.
Ha az apa jobban él,és igény tartana a gyermekére akkor egyszerűen neki kellene ítélni a gyereket mert nyilvánvaléóan ott több és jobb ellátást és körülményeket várják.....De inkább pumpoljuk az apát mert elvált...csak előbb mélyen magunkba kellene nézni...
Bocsánat akit megbántottam,de tisztelet a kivételeknek....

Sly2009 # 2009.10.09. 16:29

Teljesen egyetértek az előttem hozzászóló nővel!
A Párom is fizet gyt-ét, nem keveset, a többi no comment kategória. A minap azt matekoltuk, hogy a legjobb befektetés a gyerekszülés. Ez három gyerekkel számolva, három külön apától a következőképpen alakulna: gyt gyerekenként 30.000, az összesen: 90 ezer, plusz egyedüállóként 51 ezer családi pótlék + elmegy mondjuk főállásba anyának. Ja, a menza kedvezményes, mivel nagycsaládos 90% utazási kedv. kap, a tankönyvek ingyen, vagy szinte bagóért, múzeumi belépő miegymás sokkal olcsóbban....stb Össze lehet számolni, és ez csak a lerájmolt pénz az apától. Ha a nőnek kellene annyit fizetni, mint amennyit a nő kérne, vagy amennyit a bíróság megítél, bevállalná????????

Együttérzek az gyerektartást fizetők "nyomorával".

_Wasp_ # 2009.10.09. 17:09

Együttérzek az gyerektartást fizetők „nyomorával“.
abban viszont az a jó, hogy az ember 45-55 éves korára kifizeti, és aztán tiszta lappal indulhat, elkezdhet élni, családot alapítani, lakást venni, stb.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zotymuk # 2009.10.27. 14:54

Tiszteletem!

Egy ismerősömnek már évek óta húzódik egy végrehajtási ügye a volt férjével szemben.Ha sikerül a végrehajtónak valamit elárverezni akkor a befolyó összeg általában a végrehajtó költségére megy el, az ismerősöm nem kap semmit. Már kérte a végrehajtót, hogy állítson ki egy határozatot, hogy nem lehet a követelést végrehajtani, hogy az állam megelőlegezze neki az elmaradt tartásdíjat.A végrehajtó azt mondja, hogy valami iratot beadott a bíróságra és arra vár, mert csak az alapján állíthatja ki az iratot.A bíróság viszont hetek óta ül az iraton, azt mondják, hogy folyamatban van a dolog.Esetleg lenne valami lehetősége felgyorsítani a folyamatot? Egyáltalán milyen iratra várhat a végrehajtó?

Előre is köszönöm.

Sly2009 # 2009.10.27. 18:11

Talán pontosan meg kellene kérdezned, hogy milyen papírra vár. A bíróságot nem lehet sürgetni (néha sajnos):) Türelem....