Mi a panasz?
Gyermektartásdíj végrehajtása
A bírónő teremből kiküldte az alperes édesanyját és kikjelentette hogy be fogja hívni,ami nem történt meg.
Mifelénk ezt hazugságnak hívják( A bíróságon tanúk előtt)!
Indoklás:
"Az alperes kérte,hogy az édesanyját ...... a bíróság halgassa meg tanúként,bár nem jelölte meg pontosan,hogy milyen tényre szeretné a meghallgatását,de a bíróság a DNS vizsgálat eredményének ismeretében a tanú meghallgatását fölöslegesnek ítélte,ezért mellőzte."
A kérdésem az hogy ezért tehetek-e panaszt annak ellenére hogy esetlegesen semmire sem megyek vele.
Hol és milyen formában?
Köszönöm
A fellebbezésben.
De csak ha lényeges lett volna a tanú meghallgatása.
A bíróság ugyanis a bizonyítási indítványhoz, illetve a bizonyítást elrendelő határozatához nincs kötve. A bíróság mellőzi a bizonyítás elrendelését, vagy a már elrendelt bizonyítás lefolytatását (kiegészítését, megismétlését), ha az a jogvita elbírálása szempontjából szükségtelen.
Akkor ez csak Nekem tűnik deviáns magatartásnak? Ami persze törvényes!
Utolsó kérdésem:Bármilyen ügyben lehet fordulni a Srassburgi bírósághoz?
Köszönöm
Az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértő tagállami magatartás esetén lehet oda fordulni.
Megtaláltam:
A bíró magatartása elleni panaszt a bíró szolgálati helye szerinti bíróság elnökének nyújthatja be. A helyi bíróság elnöke elleni panaszt a megyei (fővárosi) bíróság elnöke vizsgálja meg és intézi el. A megyei (fővárosi) bíróság elnöke és az ítélőtábla elnöke elleni panaszt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala vizsgálja meg. Legfelső szinten az Országos Igazságszolgáltatási Tanács irányítja és ellenőrzi – a Legfelsőbb Bíróság elnökének kivételével – a kinevezési hatáskörébe tartozó bírósági elnökök igazgatási tevékenységét.
Nem sok értelme van ebben az esetben.
Viszont semmit nem vesztek vele!
Szép napot!Gyors segítséget szeretnék kérni.Hogyan kell meg írni a gyermektartás behajtása iránti kérelmet a bíróság felé?És hogy pontosan hova kell beadni mert az apa külföldön dolgozik azt tudom hogy a bíróságon belül valami állami valamihez.Sajnos a bírósági ügyintéző túl gyorsan mondta el a dolgokat és nem értettem belőle szinte semmit.
Formanyomtatvány (végrehajtási lap) kitöltése szükséges, ami a www.birosag.hu oldalon a formanyomtatványok között megtalálható.
Tisztelt ObudaFan!
Májusban volt egy balesetem és megbeszéltem a volt nejemmel, hogy kicsit csúszok a tartásdíjjal, de mindenképpen rendezem. Minden hónapban fizettem amennyit tudtam. Szeptembertől folyamatosan csökkentettem a tartozásom, amit november elejére teljesen le is nulláztam. Ezután kaptam egy végrehajtói levelet, hogy 6 hónappal tartozom, ami soha nem volt igaz, sőt addigra már egyáltalán nem volt tartozásom. Az erről szóló igazolást be is mutattam a végrehajtónak, aki azt mondta, majd utánajár. Most megint kaptam egy levelet, hogy fizessem meg a végrehajtási díjat. Ezt valóban nekem kell megfizetni még akkor is, ha az első levél előtt már lerendeztem a tartozásomat? A volt nejem tényleg bosszúból x havonta kihúzhat a zsebemből több tízezer forintot?
Válaszát előre is köszönöm!
Gyors segítségre lenne szükségem! Előre is köszönöm!
2012 májusában balesetet szenvedtem, így munkaképtelenné váltam. A volt feleségemmel, mivel ez nem veszélyeztette gyermekeim ellátását, megbeszéltem, hogy csúszok a gyermektartás megfizetésével, illetve azt részletekben teljesítem. Minden hónapban fizettem, amit tudtam.
Júniusban, szintén megbeszélés alapján, magamra vállaltam a lányom táborozásának teljes költségét, ami több, mint egy havi tartásdíj, majd augusztusban mindkét gyermek teljes ellátásáról gondoskodtam. Ezért cserébe eszembe sem jutott, hogy az azokra a hónapokra esedékes tartásdíjat ne fizessem meg. Augusztus hónapban a tartásdíj részletet a volt feleségem nem fogadta el, bár erre írásos dokumentumom nincs, csak tanúm.
Szeptembertől az aktuális tartásdíjon felül megkezdtem az elmaradásaim törlesztését, mivel a munkakörülményeim rendeződtek. A teljes összeget november elejére sikerült megfizetnem.
A rendezés megtörténte után kaptam egy végrehajtói levelet, amiben felszólítottak hat havi tartásdíj elmaradásának rendezésére. SOHA nem tartoztam hat havi díjjal. A végrehajtónál bemutattam az igazolást és értesítettem a volt feleségemet, hogy jogtalanul indította az eljárást. Ő szóban ígéretet tett, hogy lerendezi és visszavonja a végrehajtást.
Ebben az értesítésben az önálló bírósági végrehajtó a Vht. 40. 41.§-ra hivatkozott, ha már megtörtént a teljesítés. Ezeket olvasva megnyugodtam, hiszen ezekben egyértelműen az szerepel, hogy ebben az esetben a végrehajtást kérő köteles a végrehajtói díjakat rendezni.
Azonban most kaptam egy újabb levelet a végrehajtótól, hogy a tartozás valóban teljesítésre került, tehát fizessem meg a költségeket.
A volt feleségemnek semmivel nem kellett bizonyítani, hogy nem fizettem, én bemutattam a bizonyítékot, hogy fizettem és most mégis én fizessem a költségeket is?
Irigységből x havonta kihúzhat a zsebemből több tízezer forintot törvényesen?
Tisztelt ObudaFan!
Gyermektartásdíj fizetésére kötelezett a bíróság 2011-ben. Amíg volt munkám,fizettem is tendszeresen,majd munka nélkül maradtam. Ezután is 1-2 hónap kivételével mindig fizettem 10-12e ft-t,mikor mennyit tudtam összeszedni.
2012-ben ismét kaptam munkát,azóta fizetem rendszeresen a gyermektartásdíjat. Volt feleségem ennek ellenére 2012.július hónapban végrehajtást indított a gyt.díj elmaradt összegének visszamenőleges kifizetésére egészen a bírósági ítélet napjáig,valamint kérte a további tartásdíj végrehajtó útján történő fizetés elrendelését. Én 2012.aug.óta is a feleségem számlájára utalom a pénzt a végrehajtó utasítására,aki év végén hajtja majd be rajtam a munkadíját.
Kérdésem:
1./ nem csak 6 hóig visszamenőleg követelhetik tőlem az elmaradást?
2./ mire fizessek a végrehajtónak plusz összeget,ami évenként kb.1 havi tartásdíjnak felel meg,mikor nem is ő közvetíti a pénzt a volt feleségemnek? Megdolgozik ezért a pénzért?
Végrehajtási kifogást előterjesztettem,de nem kaptam érdemi választ,csak egy felszólítást,hogy fizessem meg egy összegben a tartozásom.
Várom segítő válaszát!
- De, legalábbis főszabály szerint.
- A végrehajtó díját jogszabály határozza meg. Ennek a megfizetését az önkéntes teljesítéssel lehetett volna elkerülni.
Egy kis segítségre lenne szükségem!
A férjem előző házasságából van egy gyermeke.Rendszeresen jár hozzánk, fizet is a férjem rendesen gyerektartást!
Tény, hogy nem a jövedelmének 20%át fizette.Szóbeli megállapodás volt a felek között hogy kevesebb is elég neki.
Lényeg, hogy most jövedelmének már 20%-át fizeti szeptember óta mert a feleség bíróság felé fordult!(mivel felhalmozott hiteleit nem tudja fizetni)Azzal fenyegetőzik, hogy pert indít 5 évre visszamenőleg elmaradt gyermektartás jogcímen?Van ennek esélye, hogy nekünk 5 évre visszamenőleg kell fizetnünk független attól, hogy jó apa volt a férjem hiszen fizetett csak nem 20%-ot!(sok ajándék nyaralások nem számítanak?)
hol tudok ennek utánaolvasni,melyik § írja ezt nekem le?
Tartásdíjkövetelést hat hónapra visszamenőleg lehet követelni.
Volt párom több mint 400 ezer forinttal van elmaradva gyerektartással. Utoljára 2010.szeptemberében volt kint náluk a végrehajtó.Lakás zárva foglalni nem tudott.Tartásdíjat tavaly októberben fizetett a bíróság által megítélt 10 ezer helyett 6 ezret.Most jár le a 6 hónap hogy kérhessem az állam által megelőlegezett tartásdíjat,de mivel a lányom májusban érettségizik és nem megy tovább tanulni,már nem látom értelmét.Azt szeretném megtudni hogy kérhetek-e még végre hajtást?Vagy az már elévült?Azért lennék kíváncsi rá,mert lesz még neki egy öröksége amiből még letudnák tiltani az elmaradást.Hálás köszönet a válaszért!
„Lakás zárva foglalni nem tudott.”
Mert nem akart.
A hat hónapos szabályt nem úgy kell értelmezni, ahogyan te gondolod, úgyhogy nagyon is van értelme végrehajtást kérni. Bár mintha azt mondtad volna, hogy már folyik a végrehajtás.
A végrehajtást még 2000-ben kiadta a bíróság.Mivel bejelentett munkahelye nincs,a lakás és minden más a felesége nevén így nem tudott foglalni semmit.2009-ben talált a végrehajtó egy a földhivatalnál bejegyzett csekélyke kis örökséget,amit árvereztek,de az adósságát nem fedezte az árverésből befolyt összeg.Az abból felmaradt tartozáshoz még gyűjtögetett egy "kicsit".Ha Én nem megyek a végrehajtóhoz hogy kísérelje meg újra a végrehajtást akkor Ő nem tesz semmit.Vagy neki magától is kellene időközönként megkísérelni a végrehajtást???
Magától nem tesz semmit.Neked kell kérned .
Minél hamarabb. Mert visszafelé tényleg hat hónapra kérheted a végrehajtást. Az a követelés viszont, amelyre már kérted a végrehajtást, nem "múlik el" hat hónap múlva sem. Ez ugyanis nem elévülés.
Tisztelt fórumozók.
Ha a bíróság, nekem, és munkáltatómnak, olyan végzést küldött, gyerektartási díj levonásáról, utalásáról, ami idézem : "a nettó bér 20%-a, legfeljebb 30 ezer forint" akkor ha én elmegyek máshová dolgozni, kevesebb bejelentett bérért, akkor továbbiakban mit vesznek alapul, annak is a 20%-át, vagy a legfeljebb 30 ezer forint még mindig. Hogy lehet ezután azt az indítványt elfogadtatni, hogy perújítást kérek, mert a megélhetésemhez, a már így újonnan szerzett jövedelem nem elég, nemhogy a gyerektartás ezen mértékére? Hogy lehet az anyagi viszonyaimat újrabíráltatni, ami mondjuk eddig még nem is volt elbírálva a megállapításhoz?!
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel : Sándor
Biztos, hogy az a legfeljebb legfeljebb? Nem legalább? Mert úgy lenne jogszerű.
HA csökken a munkabéred, attól még a megállapított minimumösszeget fizetni kell, amíg a bíróság le nem szállítja a gyermektartást. Hogy leszállítsa, azt keresetlevélben kérheted.
Tisztelt ObudaFan
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Még egy apróság ha lehet, a volt párom visszamenőleg is kér tartásdíjat 4 havit, de úgy hogy én azt sajna kézbe , adtam, de adtam átutalva is...
A bíróság ilyenkor nem ellenőrzi az utalásokat, csak első hallatra hitelt ad a felperesnek, amit kér és annyi, kérhet akkor csillagos eget is....
A nem kézbe adott, hanem utalt összegekről a kivonatok megvannak, elég, a kinyomtatott netbanki igazolások, vagy bank által hitelesíteni kell? Ellenőrzi a bíróság a benyújtott utalások hitelességét? Esetleg az szóba jöhet gyerektartás megfizetése gyanánt az a dolog amit a felperes jelenlétében, a kérésére, vásároltam, gyerekágy, bébikaja, pelenka , úgy hogy ezekre ő kért meg, és szóban levontuk a tatrtásdíjból, de mindezek mellett számlát kértem mindenről, és ugye tagadhatatlanul a gyerekágy ott van nála?! Az az ezek így ebben a formában beleszámítoltathatom a gyerektartásba ha van számlám, és nála minden? Meg az utalásokat a bíróság ellenőrzi, akár a bizonylat benyújtása előtt, vagy után?
Tisztelettel : Sándor
A bíróság nem fog nyomozni, a felek által benyújtott bizonyítékokból indul ki, tehát ellenőrizni is akkor "ellenőriz" valamit, ha azt valaki kéri tőle. A bank által hitelesíttetni akkor kell a kivonatot, ha a hitelességét a másik fél vitássá teszi.
Az ingóságokkal kapcsolatban: a számla azt nem igazolja, hogy a másik fél kérésére vetted ezeket, sőt, még azt sem feltétlenül, hogy te vetted.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02