Gyermektartásdíj végrehajtása

SaireyVMK # 2018.07.24. 11:55
  • Szerintem- addig történik a levonás,amíg az eltartott gyermek megfelel a gyermektartásra jogosultság szabályainak. Gondolom van egy életkor határ illetve iskolához kötöttség-de a konkrét szabályokat nem ismerem.Meg biztos vannak extra szabályok.

Hogy kinek kell kérni a megszüntetését? Jó kérdés. A gyermektartásra jogosultnak,ha nem tart többé rá igényt. De kérheti a gyermektartást fizető is, ha szerinte megalapozatlan. Például,ha a fentiek szerint már nem jogosult rá a gyermek,mert mondjuk már önállóan él,dolgozik, stb.

Rózsa79 # 2018.07.24. 17:39

Volt férjem gyermektartásdíj megszüntetési kérelmet adott be.Kérhetek költségmentességet ha ápolási díjon vagyok itthon kiskorú gyermekkel)nem erre a gyermekre folyósították a tartásdíjat)Ilyenkor elég az igazolás róla és az adatok a papíron,vagy a teljes paksamétát ki kell töltetnem a jelenlegi férjemmel,ingatlan stb?Köszönöm szépen a vélaszt

Burn Out # 2018.07.24. 18:39

az egész kérelmet ki kell tölteni, illetve nyugodtan írd le kézzel is, hogy ápolási díjban részesülsz és csatold az ezt megállapító határozatot.

Rózsa79 # 2018.07.24. 18:51

Köszönöm a választ.Egyébként mi alapján döntik el hogy kinek kell perköltséget fizetnie?Vagy mivel az alperes vagyok nekem kellene?Köszönöm ha erre is válaszolsz.

Betty3 # 2018.07.25. 05:39

Jogosult még rá a fiam, 10 éves. A végrehajtó küldött egy levelet hogy ne a jövedelméből vonják hanem önként fizessen. Ezt a munkáltatója is megkapta de még vonják a fizetésből. Ilyenkor mi a teendő?

Betty3 # 2018.07.25. 05:39

Jogosult még rá a fiam, 10 éves. A végrehajtó küldött egy levelet hogy ne a jövedelméből vonják hanem önként fizessen. Ezt a munkáltatója is megkapta de még vonják a fizetésből. Ilyenkor mi a teendő?

gerbera317 # 2018.07.25. 08:00

Betty!
Írd meg, vagy fogadónapon add elő a végrehajtónak, hogy az adós ismételten nem fizet, és kérd a végrehajtás folytatását. És ha az adós a tartozását megfizette, akkor se fejezze be a végrehajtást, hanem maradjon a folyamatos letiltás.
Ha a végrehajtó arra hivatkozik, hogy a végrehajtást be kell fejezni, ha az adósnak nincs hátraléka, akkor fel kell világosítani, hogy ez csak gyakorlat, de nem ez a főszabály. A gyermektartásdíj vonatkozásában a végrehajtást a jövőben lejáró részletek vonatkozásában is elrendelték, ezért főszabály szerint a végrehajtás akár a jogosultság megszűntéig folytatható, sőt, indokolt esetben (például most) folytatni kell.

gerbera317 # 2018.07.25. 08:04

Rózsa! Ha alaptalan a gyerektartás megszüntetése iránti igény, akkor ne azzal foglalkozz, ki fizeti a perköltséget, hanem azzal, hogy te nyerd meg a pert! Egyébként, megillet a költségmentesség, csak kérni kell. (Megjegyzem, valószínűleg az adós is költségmentességet kaptt, különben nem pereskedne nyilvánvalóan alaptalanul.)

Betty3 # 2018.07.25. 09:59

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.25. 12:34

Tárgyi költségfeljegyzéses a per.

Elzy # 2018.09.05. 10:25

Tisztelt Fórumozók!

Az exem fizetéséből bírósági meghagyás útján havi 30 ezer gyerektartást von a munkáltató.De, visszamenőlegesen 150 ezer elmaradása is van amit szintén vonni kell a munkáltatónak.Az elmaradt tartásdíjból csak havi 5-6 ezer forintot von a munkáltató.Miért ennyit?Van egy hiteltartozása is amit vontak tőle de a gyerektartás azt nem előzi meg?Ilyen esetben a fizetése hány százalékát vonhatják?Segítségeteket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2018.09.05. 10:43

Ötven százalék vonható. Ha a havi harmincezer mellett további hatezret vonnak, akkor 36 ezer az ötven százalék, 72 ezer a nettó fizu. Ez elég soványkának tűnik, úgyhogy meglehet, hogy a munkáltató nem tartja be a levonás szabályait. A letiltást kiadó bíróságnál kell kérni, hogy vizsgálják meg a dolgot.

Anna_N # 2018.09.09. 10:53

Sziasztok,
a volt férjem munkanélküli lett és két hónapja már nincs semmilyen jövedelme. Gyermektartást azóta nem fizet. Milyen lehetőségeim vannak, hogy a gyermektartásdíjat megkapjam?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.09. 11:08

Kérhetsz végrehajtást.

Zoldszofi75 # 2019.03.29. 11:43

Szép napot kívánok!
Szeretnek információt kérni, hátha tud valaki segíteni!
Folyamatban lévő végrehajtás, gyerektartásdij ügyében (2014-ben kezdtem )
Az adós meghalt, a végrehajtó amikor kértem a jog utódlás megállapítását azt írta válaszként, hogy gyerektartásdij ügyében az nem lehetséges, hivatkozott a levélben és vht.52.paragrafus.b.) pontjára ,ami arról ír,hogy abban az esetben ha nem kérem a jogutódlást akkor megszünik az eljárás.
Felhívtam, kértem adja meg a pontos törvényi hivatkozást arra amit írt ,de arrogánsan közölte hogy az illetékes bírósághoz adjak be panaszt az eljárással kapcsolatban mert nem ír ő nekem meg semmit!
A feleség nem örökli a férj tartozását,vagy az esetleges hagyatékból nem vagyok jogosult az összegre?
Köszönöm a megtisztelő válaszokat!

gerbera317 # 2019.03.29. 12:00

Majdnem jól mondta a végrehajtó, hogy hagyd őt békén. Csakis az adós haláláig keletkezett tartásdíj-hátralék vonatkozásában, a folyamatos tartásdíjat el lehet felejteni. Ha a végrehajtó nem hajlandó továbbítani a kérelmedet, akkor közvetlenül a bírósághoz fordulhatsz jogutódlás megállapítása iránt.

Zoldszofi75 # 2019.03.29. 12:07

Idézem a végrehajtó levélét.
" Fenti számú cg. ügyben tájékoztatom a vh.
kérőt, hogy gyermektartásdíj ügyben a jog utódlás nem lehetséges.
Jelen eljárás a vogt.52 §. b.) pontja alapján befejezett.

Amire hivatkozik az pont arról szól hogy ha a végrehajtást kérő nem kéri a jogutód megállapítását akkor megkell szüntetni az eljárást,de én pont azt kértem hogy állapítsa meg...biztos buta vagyok, de ezt igy nem értem!

gerbera317 # 2019.03.29. 12:16

Ha a jogutódlás megállapítása nem lehetséges, akkor a jogutódlás megállapítása iránti kérelem elutasítása az ügy érdemét tekintve azonos azzal, mintha a vh-kérő nem kérte volna a jogutódlást. Erre tekintettel nem létezik olyan befejezési mód, hogy "az adós meghalt, és a jogutódlás megállapítása nem lehetséges". Csak olyan van, hogy "az adós meghalt, és a vh-kérő nem kérte a jogutódlást". Tehát az 52. § b) szerinti befejezés korrekt.
Az egy másik dolog, hogy a végrehajtónak nincs jogosultsága megállapítani, hogy a jogutódlás nem lehetséges, tehát ha a vh-kérő minden áron ragaszkodik hozzá, akkor fel kell terjesztenie a vh-kérő kérelmét a bíróságra.

Zoldszofi75 # 2019.03.29. 12:32

A bíróság is elutasítja ilyen esetben a jogutód megállapítását?
A jog szerint válóban nem örökölhető az adósság?
2018. Júliusában halt meg a volt férjen,hagyatéki tárgyalásról a közös gyermekünket senki nem értesítette...életszerű, hogy nem is volt meg?
Meg hát,hagyatéki hitelezőként én is szeretnék jelen lenni a hagyatéki tárgyaláson...Vagy ez is jogszerűtlen,és nincs ilyenre lehetőségem?

gerbera317 # 2019.03.29. 12:37

Majd a bíróság eldönti. Logikusnak tűnik, hogy az adós haláláig keletkezett tartásdíj-hátralék tekintetében jogutódlást állapítsanak meg,
és a követelés természeténél fogva szintén logikus, hogy a folyamatos gyermektartás-fizetési kötelezettség az adós halálával megszűnik.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.29. 12:45

+1

Zoldszofi75 # 2019.03.29. 12:46

Az utóbbit nem vitatom csak azt ,hogy ne lehetne jogutódot megállapítani, csak mert gyerektartásdiról van szó....folyamatosan hibázott a végrehajtó, hisz 2014 ora több bejelentett munkahelye volt a volt férjemnek, mindig bejelentettem és kértem a végrehajtás folytatását de soha egy ft-ot nem láttam,még akkor sem amikor a cég vissza igazolta, hogy náluk van és mennyi a letiltható összeg, egyszerűen nem tartotta szemmel az ügyet...köszönöm a válaszokat,mindenképp a bíróság panasznapjan megkérdezem,kérhetem e vagy sem?
Szép napot kívánok önnek, hálás vagyok a segítségért!

drbjozsef # 2019.03.29. 12:48

Zoldszofi75,

Fél év normális a hagyatéki tárgyalásig. Ha a gyermeked örökös lenne, akkor természetesen kell(ett volna?) őt értesíteni.

Ha tudod az elhunyt utolsó lakóhelyét és a halál hónapját, akkor a MOKK.hu-n ki tudod keresni ki az illetékes közjegyző, és fel tudod venni vele a kapcsolatot.

(Egyébként: az örökös nem a gyermeked? Ha ő lesz a jogutód, és tőle követelheted az ő tartásából elmaradt követelést, nem sokkal vagytok beljebb...)

Zoldszofi75 # 2019.03.29. 12:53

Mi elváltunk ,újra nősült lett egy lánya, a fiamtól sosem követelnék semmi!!!!
A felesége és a két gyerek az örökös, de a fiamtól nem követelnék!!! :)
Köszönöm,hogy megírta azt ahol utanna lehet járni annak aki a hagyatéki tárgyalást vezette,máris keresem!
Önnek is hálás vagyok a kedes segítségért!!!

Gonzi60 # 2019.04.28. 05:02

Üdv! Szeretném megkérdezni,hogy gyermektartásdíj felemelése esetén a bíróság miért szünteti meg a már folyamatban levő gyermektartásdíj végrehajtást amiből még nem volt megtérülés? Megfellebbeztük,mert azt hittük,hisszük,hogy a már folyamatban levő végrehajtásban felgyülemlet hátralék elvész. Erre jött egy másik végzés,hogy csak felfüggeszti a már folyamatban levőt,de a fellebbezésre fizessünk 7000ft illetéket.Hát nem tudjuk,hogy akkor most mi legyen,hogy az első már folyamatban levő gyermektartásdíj hátralék ne vesszen el vagy ez a bevált folyamat,ha a gyermektartásdíj felemelésére új vh lapot adtunk be,hogy addig ez az eljárás?Köszönöm szépen előre is választ.