Gyermektartásdíj végrehajtása

Gonzi60 # 2019.04.28. 05:07

Üdv! Szeretném megkérdezni,hogy gyermektartásdíj felemelése esetén a bíróság miért szünteti meg a már folyamatban levő gyermektartásdíj végrehajtást amiből még nem volt megtérülés? Megfellebbeztük,mert azt hittük,hisszük,hogy a már folyamatban levő végrehajtásban felgyülemlet hátralék elvész. Erre jött egy másik végzés,hogy csak felfüggeszti a már folyamatban levőt,de a fellebbezésre fizessünk 7000ft illetéket.Hát nem tudjuk,hogy akkor most mi legyen,hogy az első már folyamatban levő gyermektartásdíj hátralék ne vesszen el vagy ez a bevált folyamat,ha a gyermektartásdíj felemelésére új vh lapot adtunk be,hogy addig ez az eljárás?Köszönöm szépen előre is választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.28. 06:08

Szerintem nem kellene megszüntetni, csak a hátralékra korlátozni.

Gonzi60 # 2019.04.28. 06:49

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
A fellebbezésben ezt is írtuk,kértük,hogy ne megszüntesse csak korlátozza,de mégis végül felfüggesztette,amivel a fellebbezésre való tekintet nélkűl így végrehajtható lett a felfüggesztés.Amennyiben nem fizetjük be a fellebbezésre az illetéket akkor visszaál az eredeti állapot az első gyermektartásdíj esetében és a megemelt tartásdíjra beadott új végrehajtási lap alapján indul egy másik végrehajtás?

gerbera317 # 2019.04.28. 06:51

Nincs helye sem felfüggesztésnek, sem megszüntetésnek. Ahogy KBS írja, korlátozni kell a végrehajtást a Vht. 56. § (1) a) pont szerint. A bíróság tévedett a megszüntető intézkedésével, amit majd helyretesz a másodfok. De a jogorvoslat illetékét meg kell fizetni, különben visszautasítják a fellebbezést. Siker esetén ez visszájár.

gerbera317 # 2019.04.28. 06:59

Nem áll vissza semmi. Ha visszautasítják a fellebbezést, akkor jogerőre emelkedik a régi végrehajtást megszüntető végzés. Mindez az újonnan elrendelt végrehajtást nem érinti.
Itt annak kell lennie, hogy régi végrehajtás folyamatban marad azzal, hogy nem történik benne további folyamatos követelés felszámítása, hanem csak az addig keletkezett hátralékot kell behajtani; és van az új végrehajtás, Ahol a megemelt tartásdíj behajtása iránt folyik a végrehajtás.

Gonzi60 # 2019.04.28. 18:57

Köszönöm szépen a válaszokat!

Panni16 # 2019.05.14. 09:09

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérdezni h ha a volt férj nem fizet rendszeresen gyerektartást akkor mi a teendő? Megállapított összeg bizonyos részét adja csak, azt is 2 havonta kifogás persze mindig van de olvastam ne lefyek türelmes mert én fizetek ra, mindamellett 2 gyermek( 9 és 11 éves 1 fizetesből necces a hónap vége.
Hogy kezdjem? Kihez es hova forduljak?
Válaszokat előre is köszii mindenkinek.

gerbera317 # 2019.05.14. 10:16

Ha a gyermektartást bíróság állapította meg, akkor ahhoz kell fordulni, kérve a végrehajtás elrendelését. Ha már felhalmozódott 6 havi elmaradás, akkor visszamenőlegesen arra is kérheted a végrehajtást.

Dzsasztin1 # 2019.07.06. 12:32

Tisztelt ügyvéd úr/nő.
Az elmult 4 évben külföldön éltem/dolgoztam(UK). Idén Februárban költöztm haza, a jövedelmem drasztikusan megválltozott. Ezért a bíróság álltal meghatározott gyermektartásdijat(75,000 Ft) nem tudom fizetni, csak (40,000 Ft)-ot ez már több mint a fizetésem fele.
Kérdésem, hogy milyen problémám keletkezhet ebből?
Válaszát előre is köszönöm.

aprilismajus # 2019.07.06. 13:40

Tisztelt Dzsasztin1, kiskorú gyermek tartása iránt indított perben kérni kell a tartási kötelezettség megváltoztatását.

D.Norbert # 2019.07.14. 09:13

Tisztelt ügyvéd úr/nő!
Közel 8 év pereskedés után nálam helyezték a gyermeket
.Renderesen vonták tőlen a tartásdíjat mindaddig míg a bíróság nem ítélte nekem a gyermeket .Gyerektartásdíjat nem fizet a volt feleségem.Amikor a bíróság kötelezte őt a fizetésre lelépett külföldre.Közel 1.300.000 Ft tartozást halmozott fel ,de nem tudják tőle behajtani ,mert tartózkodási helye nem Magyarország.Végrehajtás van ellene.Rendőrségen feljelentést tettem,ügyészségen végrehajtónál már voltam ,de nem lép senki az ügyben .Mindenhol csak egymásra mutogatnak ,hogy ez a másik feladata nem az övék.Kinek lenne a feladata megkeresni őt "esetleg körözést kiadni ellene" vagy " EU -ban felkutatni őt".A lányom ebben az évben lesz 18 éves. 4 éve a láthatást sem gyakorolja az anyja,de még a kapcsolatot sem tartja a lányával.Mit tudok tenni és hová forduljak segítségért?Hogyan jutunk a pénzünkhöz?

gerbera317 # 2019.07.14. 09:46

Előbb azt kellene eldöntened, mit akarsz: megbüntetni őt, vagy gyermektartást?

kisbaglya # 2019.07.19. 23:53

Tisztelt Ügyvéd nő/úr!
A problémám a következő: 2015 - ben váltunk el. Van két gyermekünk akik után 100.000 ft gyermektartás van megállapítva. Sajnos volt férjem nem fizeti a tartásdíjat, emiatt két év próbaidőt kapott és visszamenőlegesen 2 év elmaradt tartásdíj megfizetésére ítélték. 1 éven keresztül a havi tartásdíjnak megfelelő összeget az ő szülei rendeztek, amit már ők sem fizetnek ettől a hónaptól. Természetesen az elmaradt tartásdíjból sem kaptam semmit és a gyerekekkel sem tart semmilyen kapcsolatot. A kérdésem az lenne, ha most bírósághoz fordulok milyen büntetést szabhatnak ki, mivel fizetni biztosan nem fog. Ausztriában dolgozik de nem vonható le összeg, mert egy munkaközvetítő cég által foglalkoztatott és nincs semmilyen vagyontárgya vagy ingósága.Segítségét előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.20. 08:06

Ha bejelentett állása, jövedelme van, akkor levonják azt Ausztriában is.

Előbb utóbb pedig végrehajtható szabadságvesztést fog kapni, ha nagyon makacskodik. (Persze, akkor aztán tényleg nem lesz jövedelme.)

drbjozsef # 2019.07.20. 10:23

kisbaglya,

Magyar bíróság végzését EU-n belül a külföldi végrehajtó végrehajtja. Ha bejelentett állás, nem számít, hogy közvetítik, vagy kölcsönzik.
Indítsd el a végrehajtást minél előbb.

glitter # 2019.10.02. 08:20

T. Fórumozók!

Végrehajtási eljárásnál bankszámlára történő inkasszó esetében mi vonatkozik az alszámlára vagy internet számlára? Arra is tud a végrehajtó inkasszót tenni vagy csak a főszámlára?

wers # 2019.10.02. 08:42

Milyen az az internet számla?

glitter # 2019.10.02. 08:46

Netszámla. Csak internetes vásárlásra lehet használni.

oligaliga # 2019.10.02. 08:48

Ha fizetési számlának minősül, akkor az alszámlára és a netszámlára is lehet végrehajtást vezetni.

drbjozsef # 2019.10.02. 08:50

Tekintve, hogy a törvény engedi a hitelkeret terhére is az inkasszót (hacsak a 2009. évi LXXXV. 62§(2) szerint nem tiltja le a számlatulajdonos a banknál előre), ezért a bankszámlához tartozó ilyen technikai alszámlákról szerintem simán lehúzza a bank az átutalandót.

gerbera317 # 2019.10.02. 09:09

A 7. § (3) a) pont utolsó fordulata alapján gyakorlatilag bármilyen számlaegyenleg végrehajtás alá vonható inkasszóval. Ha pedig mégsem, akkor még mindig le lehet foglalni követelésként.

glitter # 2019.10.02. 09:58

Köszönöm a válaszokat.

Immaculata # 2019.10.10. 19:29

Eldöntheted, hogy beállsz volt feleségként a volt feleségek mellé és osztozkodhatsz a 40%-on, vagy befejezed a számolgatást és békében élsz a maradék 60%-kal.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.12. 09:20

Ha az a kérdés, akkor a tartásdíj összegének a megváltoztatását bármikor lehet kérni a bíróságtól. Jósolni viszont elég kevesen tudnak itt. Így hirtelen senkit sem tudnék mondani...

szlyagnes (törölt felhasználó) # 2019.11.03. 11:31

Tisztelt Jogifórum!
Volt élettársam gyermekünkkel kapcsolatosan tartásdíj fizetését vállalta. Közben elárverezték egy devizahitel kapcsán az ingatlanát és a fennmaradt hiteltartozását végrehajtják munkabér letiltással! Emiatt nem tudja nekem fizetni a gyerektartást. Ő vállalta, hogy hozzájárulna, hogy fizetéséből a javamra letiltsák a gyerektartást, mellyel fizetése 50%-át tilthatnánk részemre, így az megelőzné a banki letiltást. Van-e mód arra, hogy egy tartozásismerő nyilatkozattal vagy más formában folyamatosan letiltsák a tartásdíjat (visszavonásig) a béréből és ne kelljen időközönként fix összegekre FMH-t vagy más vegrehajtást kezdeményezni? Tartásdíj közokiratba foglalásával van mód egyidejűleg kérni a havi állandó munkabér letiltást? Köszönöm válaszukat!