Gyermektartásdíj végrehajtása

monalisa1 # 2009.03.30. 07:16

Ha a t.díjról bírósági itélet született és/vagy jogerős végzés van a kezedben - tehát nem csak szóban a kettőtök közti megállapodás -, akkor kérhetsz végrehajtást a fizetésére, ha pedig nagyobb összegű tartozás gyülemlett fel akkor akár a lakására/házára, autójára stb. Ha netán feketén dolgozna, előbb utóbb azért csak lesz legális munkája, és akkor abból levonja a végrehajtó előszőr is a havi t.díjat, másrészt az elmaradást - egálig. Természetesen kamatával együtt, valamint neki a végrehajtás sincs ingyen...

Ahhoz hogy az állam megelőlegezze a t.díjat ahhoz huzamosabb nem fizetést kell "produkálnia", ezt meg bizonyára nem teszi - fizetget...

Sajnos rajtad kívül sok anyuka van hasonló helyzetben - olvasd csak vissza ezt a topicot.

ObudaFan # 2009.03.30. 12:00

Nyugodtan tehetsz feljelentést tartás elmulasztása miatt a rendőrségen.

Formule # 2009.04.04. 22:27

Sziasztok! Nekem kicsit talán kellemesebb a kérdésem az átlagnál és lehet hogy nem is végrehajtás témakörébe tartozik.
A kérdés az, hogy hogyan lehet felfüggeszteni a gyermektartást, ha én vagyok a "fogadó" fél?
(nagykorú gyerek, felsőoktatásban, de dolgozni kezdek hamarosan.)
Szóval mit kell tennem, milyen formában, hol és hogyan, hogy zökkenőmentesen menjen a dolog?

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.04.05. 12:29

Mivel az édesapád a fizetésre kötelezett csakis ő járhat el ebben az ügyben a bíróságnál. És ezt a lépést javasolt tegye meg mielőbb, mert ameddig a bíróság a kötelezés dolgában másként nem dönt addig fizetnie kell.

Menjen be a bíróság panasznapjára és ott mondja jegyzőkönyvbe - amely egyben a keresetlevél is -, hogy a t.díj a továbbaikban okafogyottá válik. (Vigye magával a valamikori bírósági itéletet.) Valószínőleg egy nemperes eljárásban hoznak majd egy végzést - és akkor ez.

Addig is, nem hivatalosan megállapodsz az apukáddal, hogy a továbbaikban már ne fizesse a t.díjat, Te pedig annak hiányát utlag nem róvod fel neki. (Azért jó ha erről írtok egy papírt és azt mindketten aláírjátok, illetőleg az anyukád is feltétlen aláírja.)

Jó tanulást, jó dolgozást.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.04.05. 13:12

HA meg lehet állapodni, akkor felesleges pert indítani a megszüntetés iránt. Írásban álalpodjatok meg.

Formule # 2009.04.05. 15:36

Hm. Apum azt mondta, hogy ő meg pont az ellenkezőjéről kapott tájékoztatást, miszerint

1. csak bírósági határozattal lehet megszüntetni
  2. az a leggyorsabb ha mi (azaz Anyum) adunk be egy lemondási nyilatkozatot, munkábaállás indokkal.

A dolgot bonyolítja hogy a fizetéséből automatikusan vonja a MÁK a százalékot, és onnan utalják felém. Szóval emiatt kell valami...valami :)

De akkor mi?

monalisa1 # 2009.04.05. 17:47

Állapodjatok meg, ezzel egyidőben a t.díjról való lemondás hivatalos elinditása, és ameddig a levonást be nem szüntetik a pénzt havonta visszajuttatod neki - így korrekt.

Formule # 2009.04.05. 18:12

Ez így oké is, csak a hivatalos elindtásról szeretnék infókat.
Szóval itt mindenki ugyanazt akarja szerencsére, csak a hogyan a kérdés.
Kinek mit kell írnia és hova kell elküldenie? (pl én Bp-n vagyok, ő pedig BAZ megye, akkor ki az illetékes hatóság)

monalisa1 # 2009.04.05. 18:27

Te magad megfogalmazol egy pár soros nyilatkozatot melyben megindokolod, hogy a továbbaikban miért nem tartasz igényt a t.díjra. A kötelezett lakhelye szerinti városi bírósághoz kell beadni, melyet beadhat a mamád vagy a papád - lényegében mindegy.

Ajánlott-tértivevényes levélként kell postára adni a 3 pld.-os kereseti kérelem + mellékelni a nyilatkozatodat úgyszintén 3 pld.-ban.

Az apukáddal egyidejüleg külön megállapodsz: ameddig a bírósági eljárás be nem fejeződik a pénzt havonta visszaadod neki.

Ha ezután sem egyértelmű, a bíróság panasznapján a szükséges jogi tájékoztatást díjtalanul megadják, egyben ama bizonyos jegyzőkönyvet elkészítik.

Formule # 2009.04.06. 20:38

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.04.06. 20:44

A te eseted tényleg a szerencsésebb fajtából való. Kívánok további minden jót!

latamata # 2009.04.10. 13:28

Tisztelt Hozzáértők!
Szeretném megkérdezni,ha az exférjem munkaügyi segélyen van,amiből én is megkapom a 33%-ot,de ez messze nem a gyt összege,és nem is egészíti ki már hónapok óta mit tehetek?Végrehajtást hiába kérek,nincs a nevén semmi.Ha a rendőrségen feljelentem akkor mi lehet annak az eredménye?Tavaly ugyanezt eljátszottuk az ideiglenes határozattal,akkor elment 1 hónapra dolgozni, a rendőrség megszüntette az eljárást,mivel bemutatta hogy pár napja dolgozik,és állítólag a munkahelyen elmondta hogy gyt díj fizetésére kötelezett.(utólag kiderült,hogy családot hazudott magának,mintha nem is válnánk közben)Elváltunk jogerősen,majd rá 1 hétre felmondott a munkahelyén.(A bíróságon azt kérte,hogy önszántából fizetni fog,ne kérjem a letiltást,ebbe beleegyeztem,de ahogy kiderült rosszul tettem)Most újra munkanélküli segélyen van.Most 2 hónapig 20-15 ezer ft-ot utalt a munkaügyi nekem,de 75 ezer ft a gyt összege.
Már nem tudom hova forduljak,erőmön felül próbálok előteremteni a 3 gyereknek mindent,Ő meg röhög a markába.Tudom a rendőrségtől fél,a kicsiknek nélkülözni kell lassan,Ő meg éli világát a nőjével.

ObudaFan # 2009.04.10. 14:49

Az, hogy az ügyészséggel ezt egyszer el tudta játszani, nem jelenti azt, hogy a következő feljelentésnél is ugyanez lesz a helyzet.

latamata # 2009.04.10. 15:57

Kedves ObudaFan!
Akkor érdemes lenne a rendőrségi eljárást elindítanom?Soha nem hittem,hogy valaha ez fog kettőnk között történni,de a kicsiket el kell látnom,és ez az ő segítsége nélkül nem megy.
Azzal nem vagyok kisegítve,ha 3 havonta telefonál,hogy "mizu"???

egryery # 2009.04.10. 16:09

Üdv ObudaFun!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit lehet tenni az esetemben!?
Kb 3 éve vagyok külön az élettársamtól és van egy 8 éves kislányunk! A különválásunkkor a bíróság 12 ezer ft t.díjat állapított meg, amit az ex egy darabig fizetett,aztán hónapokig nem. Újra a bírósághoz fordultam,ott vállalta, hogy megfizeti a hátralékot. Havi 17 ezer ft-ban egyeztünk meg (12ezer a t.díj+5ezer a hátralék)Ezt is egy darabig fizette, aztán nem,maj ismét 2-3 hónapig küldte,aztán nem, arra hivatkozva, hogy alkalmi munkákból él! A rendőrséghez fordultam, meghallgatták és lezárták az ügyet mivel hajlandóságot mutat a t.díj fizetésre.
Az volna a kérdésem, hogy milyen módon tudnám behajtani rajta a hátralékot? (nincs lakása,autója,vagyona.Feketén dolgozik. Egy rokkant nővel él együtt albérletben, a nőnek van 2 gyereke, de most várják a közös gyereküket)
Hallottam arról, hogy az állam megelőlegezi a t.díjat, aztán behajtják rajta valahogy, vagy ha nem megy akkor börtönbe zárják. Ez a rendszer működik még?? Mit tehetek??

Köszönöm a segítséget! Erika

egryery # 2009.04.10. 16:13

Elnézést! Nem ObudaFun, hanem ObudaFan!

ObudaFan # 2009.04.11. 09:58

latamata

Elképzelhető, hogy érdemes lenne.

ObudaFan # 2009.04.11. 10:00

egryery

Működik még, a gyámhatóságon lehet kérni. de ha részben teljesít, akkor valószínűleg nem fognak előegezni. ebben az esetben az elsőfokon eljárt bíróságtól kell végrehajtást kérni.

sziszi77 # 2009.04.11. 20:47

ObudaFan!.Az tényleg igaz ha valaki nem fizet gyerektartást ,és az állam megelölegezi azt nem tudják behajtani rajta akkor leültetik?Akkor ez büncselekmény ha valaki az államnak tartozik??Szerintem ennek nem sok értelme lenne amugy se, mert atól még nem fog egy fillért sem kapni az anyuka gyerektartást.Mert ha leis ültetik akkor a büncselekmény miatt ha ez annak nevezhetö.De akkor még ö jár rosszul meg a gyerek ,mert a börtönbe nem hinném hogy dolgozni fog ,vagy ha mégis csekély lesz a fizetése nem?

monalisa1 # 2009.04.12. 09:55

Leültetik... Azonban az emberek józanabbik része rácson innen szeret lenni, és ekként éli életét, intézi dolgait.

Bocs, de nem olvaslak vissza., csupán annyit, hogy alapból a nőn a felelősség hogy "kitől" vállal gyermeket...

vilma01 # 2009.04.12. 13:06

Tisztelt ObudaFan!

10 éve váltunk el,két gyermekre összesen 10000Ft gyerektartásban egyeztünk meg.Idővel kérni szerettem volna gy.t emelést, de még ezt az összeget is nyögve adta.A bíróságon azt mondták, ha az összeg fix nem lehet módosítani rajta.Nem tudom fedi-e a valóságot?
A fő gondom viszont az, hogy ezzel is el van maradva.
Kérhetem-e, (vagy kinek kell intézni) hogy a munkanélküli segélyéből levonják a gy.t.-t?
Ha végrehajtást kérek, mi az amit elvihet a végrehajtó?(TV, bútor).Egy negyed ingatlanrész van a nevén a szülei házából, erre is lehet hivatkozni, h esetleg ráterhelik a házra (a nagyszülők még benne élnek)?

Köszönettel

Grád András # 2009.04.12. 16:19

Kedves Vilma01!

Mivel úgy tűnik, Obudafan másutt jár, ha nem bánja, röviden válaszolok. Az marhaság, hogy a határozott összegű tartásdíj utólag ne lenne módosítható, pont úgy lehet, mint a százalékosat, csak ott ritkábban kell. Ha végrehajtást kér a hátralékra, az vezethető a házrészre, ingóságokra is. Viszont a végrehajtás is csak az elmúlt 5 évre kérhető, ha korábban nem kérte. A levonás egyébként a munkanélküli segélyből is történik, de ezt is Önnek kell kérnie, a bíróság hivatalból semmit se csinál. Be kellene mennie a bíróságra panasznapon, és ott kiállítják a vh lapot, csak ne ahhoz menjen, aki azt a zseniális tanácsot adta, hogy a fix összegű tartásdíj nem módosítható! :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vilma01 # 2009.04.12. 16:56

Köszönöm dr.Grád András ügyvédúrnak felemelő válaszát:) máris könnyebben veszem az akadályokat. Valószínű gyakornok ügyvéd lehetett, (vagy efféle) úgy látszik Bp-től négyzetesen csökken a szakértelem és a humorérzék is:)
Még egyszer köszönöm,és Önre hivatkozom itt a Dél-Alföldön:)
Tisztelettel, további szép napot!

ObudaFan # 2009.04.12. 18:56

Tartásdíjat csak 6 hónapra vissza lehet végrehajtani. A többiben egyetértünk.

Pilla # 2009.04.13. 20:07

Jó estét!

Akkor is lehet feljelentést tenni a rendőrségen tartásdíj elmulasztása miatt, ha apuka tavaly október óta nem fizetett, a végrehajtó még"ügyködik", de azt mondta, nem talál bejelentett munkahelyet, munkanélküliből pedig nem tilthat, közben pedig apukától kivételesen április 6-án kaptam egy havi gyerektartásdíjat?
Nem "kavarok" így be a végrehajtónak? Az én értelmezésem szerint, ha már 6 havival el van maradva és a hetedik havit küldi, attól még a tartásdíj elmulasztás fennáll.
Jól értem? És, hogy a végrehajtó közben dolgozik, az nem probléma?