Valamint még:
http://www.magyarorszag.hu
a megjelenő honlap bal felső sarokában a "keresés a Portálon" ablakba beírni a "válás" szót, és a megjelenő 13. oldalnyi mindenféle tartalomból a VIII. oldal 81-es találat a "A házasság felbontásának szempontjai" - minden megtudható a válásról.
valóper előtt
Az első (= "békéltető) tárgyalásra mindkettőtöknek el kell mennie., adategyeztetés, valamint a bíróság mindkét féltől személyesen is hallani akarja a válás iránti "óhajtást". A vagyonmegosztás dolgában is szóban kérdez ismét.
Ha a válás dolgában tényleg minden rendben, és a bíró sem akarja húzni az ügyet, akkor akár boldog elváltként (...) távozhattok a bíróságról.
Fontos, hogy a keresetlevélhez mellékelve legyen a vagyonmegosztásról a közös megállapodás, mindkettőtök által aláírva, tanúztatva, dátumoztatva, 3 pl.-ban. Ajánlott-tértivevényes levélként.
Ezen kívül csatolni kell 12 ezer forintos illetékbélyeget, valamint a házassági anyakönyvi kivonat másolatát.
Továbbá egy fél oldalas keresetlevél: másfél éve a különélés már, a házasság tartósan és helyreállíthatatlanul megromlott, ergo mindketten válni akartok és ezért kéritek a T. Bíróságot a közös megegyezéses válás kimondására. (Válásnál mindegy hogy ki a felperes ill. az alperes, legfeljebb az alperes lakhelye miatt az esetleges "gyorsabb" válás remélhetése.)
Abszolut zökkenőmentes válás esetében a bíróság akár már az első tárgyaláson kimondhatja a házasság felbontását.
Az, hogy fővárosiak vagytok netán valamelyik "isten háta mögötti" városi bíróság az illetékes az ügyben eljárni, ez nagyban befolyásolja a válás időtartamát, vagyis lehet 2-3 hónap, de lehet akár 6-8 hónap is.
A válókeresetet annál a bíróságnál kell beadni ahol az alperes lakik.
Sziasztok...
Szeretném a segítségeteket kérni.
1,5 éve élünk külön a férjemmel, mostanra fontossá (és sürgőssé vált a válásunk) Úgy néz ki, hogy közös megegyezéssel tudunk válni, gyerek nincs és a vagyonon sem fogunk veszekedni, mert az tisztázódott akkor, 1,5 évvel ezelőtt. Tehát úgy néz ki, hogy semmi "komplikáció" nem lehet.. Ilyen feltételek mellett mennyi ideig tarthat egy válás? Hogyan zajlik ez pontosan?
Biztosan nehéz, és én tökéletesen megértem, hogy oly sűrűn szeretné látni a volt férjet mint a háta közepét.
Én bizony, mivel én is nőből vagyok, nem adnám ám meg neki azt az örömöt, hogy megfutamodjak. Ha tényleg úgy van, szégyellje csak magát ő.
Felöltöznék csinosan, szépen, ápoltan, és bármennyire nehéz is, akkor sem mutatnám ki mennyire összetört lelkileg. hadd jöjjen le rólam az, hogy igenis boldogulok, és jól érzem magam a világban nélküle is. Sőt!!!
Ez a legnehezebb, de legokosabb amit tehetsz!!!!!!
És arról még nem is beszéltem, hogy hidd el, sokkal könyebb lesz feldolgozni az egész múltat, ha szembesülsz ujra a volt pároddal. csak az első percek kényelmetlenek hidd el, minden megfordul a közöny felé, és könyebb lesz a jövőd, mert nem fog nyomasztani majd valami, amit itt így ebben a kicsiny ablakban csak ennyire tutam leírni............:)
Nem érte, miatta, MAGADÉRT menj el!!!!!
Az önkormányzati jogsegélyszolgálat tájákoztatást ad és okiratot készíthet, de peres képviseletet nem vállalhat - legalább is jelen idő szerint erre még nincs jogszabályi jogosítása.
Válás esetén az első (= "békéltető") tárgyalásra mindként félnek el kell menni: adategyeztetést stb., valamint mindkettőjüktől személyesen akadja hallani a bíróság a házasság megszüntetése iránti kérelmet. És úgyszintén közösen kell nyílatkozni arról, hogy egymás iránt semmiféle követelésük nincs stb., stb.
Azt az előzetesen ügyvéd által készített megállapodást - vagyonmegállapodást - , egyenlőre csak mint "érdemi nyilatkozat" tekintendő, azt a bíróság előtt meg kell erősíteni, annál is inkább, mert lehet, hogy a másik fél azóta meggondolta magát...
A több éve különélés önmagában is alapot ad arra, hogy a bíróság a válás okát ne járja körül., az a házasság helyrehozhatatlanul megromlott.
Az első tárgyalásról távol lenni - laikusként - tudommmal szerint csak nagyon alapos okból lehet, pl. az egyik fél külföldön él és sehogy sem tud hazajönni a tárgyalásra - és erről előzetsen igazolást küld a bíróságnak. (Vagy tartósan ágyhozkötött stb.)
Tudnám javasolni: takarítsd meg magadnak az ügyvédi képviselet díját és jelenj meg a bíróság előtt - pár hét alatt majd csak kihevered a "viszontlátás" okozta érzelmi felindulást.
Nem csak egy férfi van a világon...
Nagyon szépen köszönöm hozzászólásotokat. Már csak egy olyan jogi képviselőt kellene találnom, aki 50 ezer helyett max 30-ért képvisel /ennyi az össz megtakarításom, de nem sajnálnám erre/. Három ügyvédi helyen láttam árat nézelődésem közben, de a közös megegyezéssel való válást 50 ezerért vállalták.
Találtam viszont a kerületi újságunkban, hogy az önkormányzatnál van bizonyos napokon ingyenes jogsegély szoltálat, a jövő héten felkeresem őket. Megírom majd miket tanácsoltak.
Nem büntetnek meg. A véleményem továbbra is az, hogy elégséges, ha jogi képviselőd van jelen, és persze a mindkét peres fél által aláírt egyezség-okmány.
Esetleg írásbeli nyilatkozatoban megerősíted kereseti kérelmed, valamint kéred, hogy az egyezségetk a bíróság hagyja jóvá, valamint kéred, hogy a bíróság távollétedben a tárgyalsát tartsa meg.
Úgy tűnik, egyelőre be kell érned velem. :)
Keresgéltem kicsit, az egyéb fórumokon talált hozzászólásokból azt szűrtem le, hogy alperesként büntetlenül távol maradhatsz. (Ha nem, akkor maj’ javítanak.) Ha a felperes marad távol, akkor a pert megszüntetik.
Adalék a képviselet dolgához: „A házassági perek speciális szabálya, hogy a nem ügyvédi iroda (ügyvéd) részére adott és aláírt, továbbá a bárki részére adott és kézjeggyel ellátott meghatalmazáson a fél aláírását, illetőleg kézjegyét közjegyző által hitelesíttetni kell”. Vagyis, ha akarsz, szabályos meghatalmazással küldhetsz magad helyett egy nem sírós, értelmes rokont is, bár válási szándékról már csak annak kék nyilatkozni, akit érint. De, te tudod. :)
Nekem nagyon sok év kellett, míg érzelmileg fel tudtam dolgozni a megcsalást, elhagyást 26 év után. Több mint 10 éve nem láttuk a férjem, az egy szem telefonszám amin elérték a gyerekek 2000 körül megszünt. Egyszerűen nem akarok találkozni vele, arról nem is beszélve, hogy könnyen elbőgőm magam. Na ennek meg pláne nem szeretném kitenni magamat a tárgyaláson.
Teljesen egyetértek a közös megegyezéssel való váláshoz, csak nem szeretnék ott lenni a tárgyaláson. Megbüntetnek ha nem megyek el???
Ez most számomra is tényleg egy fontos kérdés, az ügyvédi levél közös megegyezést ajánlgat, amelyből a részünkre tett egyetlen pozitív felajánlás, hogy nem kell a hosszadalmas tényfeltárásos procedúra elé nézni, az ellenfél ugyanis, mégiscsak elválna, ha a vagyonmegosztás feltételeit ő szabhatja meg. Felkínálja pl. az ingatlanból a tulajdoni illetőségének megváltását, kb. 3-szoros áron (igazságügyi szakértő által megállapított árhoz képest).
Na, most, ha már több mint 3 éve külön költöztek, azt hittem, a válás kimondásához így sincs szükség a tények és lehetőségek boncolgatására, azt akkor is viszonylag rövid időn belül kimondják, ha nincs közös megegyezés, így hát, szerintem semmiért kérnek sokat. Tévedek?
Bocsi, „mindkét fél jelenléte hiányában” – a felperes ott lesz, csak az alperes szorong.
Tehát, a „ legalább 3 éve külön háztartásban ……”, csakis közös megegyezés esetében működik, mert különben ugyanúgy marad a tényfeltárás?
Az a helyzet, hogy mindkét fél jelenléte hiányában közös megegyezéses bontásban nem nagyon hagy egyezséget jóvá a bíróság.
Miram, nem nagyon értem, a dilemmát, ha sem gyerek, sem vagyon sorsa nem múlik a tárgyaláson, ráadásul több mint 10 éve külön háztartásban éltek, csak a válást fogják kimondani, azt pedig mindenképpen, ha benne vagy, ha tiltakozol. Még az sem érdekel már senkit, milyen tények vezettek a házasság megromlásához, nem állapítanak meg felelősséget sem, stb. Miért kellene ehhez képviselőt fogadni? Én elmennék, a félelmekkel jobb szembenézni, legalább rájössz, hogy már nincsenek is. Ha mégsem bírsz, hát nem leszel ott.
Ha a házastársak válása nem egyező akaratnyilvánításon alapszik, a bíróságnek kötelező a felek személyes meghallgatása. Akarategységen alapuló bontás esetében a bíróság a személyes meghallgatásokat mellőzheti,de ha úgy ítéli meg, elrendelheti a felek személyes meghallgatását is.A te esetedben - úgy tűnik - ehez nem ragaszkodik a bíró, jogi képviselőd teljeskörüen eljárhet helyetted a tárgyaláson.
Mindent ki lehet bírni nem erről van szó. Nem szeretnék vele/velük találkozni, ha egy mód van rá. Ügyvéd elött szerződésbe let foglalva a házastársi közös vagyon megszüntetése. Egyenlő arányban elosztottuk amink volt. további követelésnek helye nincs. Mellékletként a beadott kérelmében "Házastársi közös vagyon megszüntetési szerődésnek" lett titulálva.
Egébként azért gondoltam, hogy az alperes mellőzésével is lefolytatják a tárgyalást, mert az idéző végzés tájékoztatásánál le van írva "Ha a tárgyaláson az alperes nem jelenik meg, a bíróság a megjelent felperes kérelmére az ügyben tárgyalni fog."
Elnézést, de nehezen hihető, hogy ha tényleg sima a válás akkor 20-25 percet nem lehet kibírni, elviselni - az áttélt sérelmek ellenére is. (Jószerével nem kell válaszolni az "igen" és a "nem" szavakon kívül - problémamentesség esetén...)
Nem vagyok jogász, vélem 50-100 ezer forint körüli a taksa egy ügyvédi képviseletnek, ha utóbb bonyodalom nem keletkezik a vagyonmegosztás dolgában.
Azon mit kell érteni, hogy a vagyonmegosztás meg lett csínáltatva - előzetesen írásban minden ingatlanról/ingóságról megegyezés történt?!
Mennyi lenne kb. az ügyvédi díj az ilyen problémamentes válás esetén Bp-en ha ügyvéd képviselne?
El kell menni.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Közös megegyezés alapján lehet-e úgy elválni, hogy az alperes nem megy el a tárgyalásra. Én lennék ez az alperes, nem szeretnék exemmel találkozni. Nagyon megszenvedtem még anno a 90-es évek közepén, mikor 26 évi házasság után elhagyott egy harmadikért. A vagyonmegosztást még akkor megcsináltattam, megegyeztünk a válást Ő intézi. Azóta csak most adta be, júl. 10-én lesz a tárgyalás. Gyerekek már nagykorúak semmi függő ügyünk nincs. Nagyon csúnyán viselkedett velünk, ha nem muszáj nem találkoznék vele. Viszont nem akarom kitenni magamat annak, hogy távollétemért megbüntessenek.
Előre is köszi a választ, üdv. Miram
a közös megegyezésnek az ingatlanok megosztásán kívül mindent tartalmaznia kellenne.
„18. § (1) A házasságot a bíróság bármelyik házastárs - illetőleg a házastársak közös - kérelmére felbontja, ha a házaséletük teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. A házasság felbontásánál a közös kiskorú gyermek érdekét figyelembe kell venni.
(2) A házasélet teljes és helyrehozhatatlan megromlására utal a házastársaknak a házasság felbontására irányuló végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes, egyező akaratnyilvánítása. Véglegesnek lehet tekinteni az elhatározást akkor, ha
- a házastársak a közös gyermek elhelyezése és tartása, a szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, a házastársi tartás, a közös lakás használata, valamint - az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével - a házastársi közös vagyon megosztása kérdésében megegyeztek és egyezségüket a bíróság jóváhagyta, vagy.....”
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Köszönöm szépen a további válaszokat is!!! Ráadásul eszembe jutott, hogy házasságunk előtt vagyonszerződést íratott velem alá az anyósom, amibe persze az akkor saját nevemen (haszonélvezettel terhelt) lévő ingatlan benne sem volt... én aláírtam szó nélkül, mondjuk az az ingatlan, ami a férjem nevén volt akkor, már eladásra került, de gondolom a házasság előtt szerzett vagyon akkori értéke egy ilyen válóper esetén azért irányadó lehet. Remélem meg tudunk egyezni mindenféle vagyonmegosztás nélkül.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02