valóper előtt

derill # 2007.01.01. 04:23

Estella: Sajnos előfordul, hogy a közös megegyezéses válásnak induló pernél az egyik fél rádöbben, hogy a másikat most tényleg elveszitette, végleg, és megpróbál visszakozni. Ez az un. pánikhelyzetből való menekülés - amig azt látja, esélyes, addig próbálkozik. Megtudta, hogy Neked van valakid, aki komoly, és rájött, hogy mégiscsak Veled akar élni. Igaza van monalisa1-nek. Próbálj Vele beszélni, akkor is, ha reménytelennek látszik.

TRita: nagyon nehéz ilyen kérdésben tanácsot adni. Ha igazán szereted, az sem jelenti azt, hogy mindent rá kell hagynod, sőt, ez a lehető legvesztesebb döntés lenne.

A férfiak tényleg mások mint a nők, nekik általában csak "kaland" a kapcsolat, a chat.hu pedig kimondottan nem az a hely, ahol a pasik feleséget keresnek, még akkor sem, ha visszatérő páciens a hölgy. Egy dolgot viszont meg kell fontolnod. Vagy élsz azzal a tudattal Vele, hogy ő ilyen alkat, vagy különköltözöl, ugyanis igen kicsi a valószinüsége, hogy ő meg fog változni, max. nem fogsz tudni a kalandjairól, ha megtanulja jobban csinálni. Ha elveszit Téged, talán rádöbben, azonban ha akkor helyreállitod a kapcsolatotokat, tapasztalatom szerint évek mulva ujra ilyen lesz, hiszen megváltozni nem képes.

Én azt gondolom minden nőnek el kell döntenie, hogy amennyiben olyan pasit választ, aki nem monogám tipus, vele marad, és elfogadja olyannak a pasit amilyen, vagy vele marad, és elfogadja, hogy a pasi hazudni fog neki, vagy elköltözik. Más lehetőség szerintem nem nagyon van. Szerintem ha egy pasi alapban agressziv, azt semmi sem változtatja meg, ha pedig alapban hütlen, azt sem változtatja meg semmi. Azonban azt gondolom, hogy önmagában azért, mert néha félrelép (feltéve, hogy mindezt gumiban teszi), nem indok egy egyébként jól müködő házasság felbontására. A pasik évszázadok alatt igy alakultak ki, nagy részük hütlen, a nők nagy része pedig hüséges, mert a hütlenségnek igen sulyos következménye volt régen (amikor nem volt fogamzásgátlás), tehát igy alakultunk ki.

Esetleg próbáld meg megbeszélni Vele, hogy rendben van, de akkor Te is "szabad" vagy(nem kell megtenned, csak emlitsd meg neki), meglátjuk hogyan reagál.

Semmiképp se lássa, hogy ölöd magad miatta. Azt gondolom, tudnia kell, hogy szereted, de azt is, hogy nem minden áron.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.12.27. 16:09

Azért szerencsés ilyenkor előre bejelenteni, hogy mégsem lesz közös megegyezés, hogy a bíró is tudja, mire számítson.

monalisa1 # 2006.12.26. 15:17

Azt szokták mondani: ha az életben volt 5 év szép és jó, akkor megérte. Aztán ha úgy alakulnak a későbbiekben a dolgok, akkor hagyni kell a másikat elmenni.

A saját lelki békességünk és a remélt megmaradó barátság.

Igen, az a bizonyos férfiúi hiúság...
De hát ő is talál magának bizonyára ismét Társat, legyen türelemmel - és irántad tolleranciával.

Estella # 2006.12.26. 14:11

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a hiúsága. Mióta külön vagyunk, én megtaláltam a párom, a férjem ezt nehezményezi, és most az a legfontosabb kérdés számára - legalább is ahogy a telefonbeszélgetéseinkből leszűrhető -, hogy azért olyan sürgős-e nekem a válás, mert újra férjhez akarok menni vagy éppen gyereket várok-e?! Én meg erre csak döbbenten nézek ki a fejemből.

monalisa1 # 2006.12.26. 10:43

NEM RÁM tartozik, és egyáltalalán sem.

De ha a közös megegyezésnek nem vagyonjogi megegyezés az akadálya, akkor meg mi? (A kérdés költői!)

Próbálj leülni vele ismét átbeszélgetni a dolgot.

Estella # 2006.12.26. 10:24

Szia monalisa!
Szóval akkor ne törjem magam a hír mielőbbi bejelentésével?! :) Hát jó.. bár anno arról téptem én is a számat a férjemnek, hogy szerintem a közös megegyezés a legkultúráltabb, legemberibb formája ennek a procedúrának. Akkor úgy tűnt, ő is így gondolja. Vagyoni dolgok igazándiból nincsenek, mert a lakás, ahol laktunk az én házasság előtt szerzett különvagyonom, az értéknövelő befektetéseket az én szüleim állták, és hál' Istennek - és anyukám tudatalatti előrelátásának - a haszonélvezeti jog az övék a lakásomon, tehát a lelépési díjról is vastagon elfelejtkezhet. A Csjt-t lassan kívülről fújom, de erre a kérdésre nem találtam egyértelmű választ. :)

monalisa1 # 2006.12.25. 19:52

Mindkét félnek a bíró előtt szóban és egyértelműen ki kell nyílatkoznia a közös megegyszésre való hajlandóságát. A papírok ezt csak megerősíthetik - vagy sem...

Ha mégsem tudtok megállapodásra jutni, akkor a bíróság valamelyikőtöket a válás okozójaként fogja kihozni.

Ha netán a vagyoni dolgok lenne köztetek a vita tárgya, akkor un. tényfeltáró eljárást folytat le a bíróság: ki mennyit vitt be a házasságba, mennyi volt a közös szerzemény stb.

Jó lenne elkerülni a kölcsönös sárdobálást (...), tehát próbáljátok meg egyezségre jutni!

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

És egy javaslat: itt fent a TÖRVÉNYTÁR rovatban klinkelj rá a nagyjából középrészen található "Csjt"-re, vagyis a Családjogi Törvényre, és olvasgassad a válással kapcsolatos fejezeteket., hasznos lehet, sokat megtudsz a dolgokról.

Kívánom a legjobbakat!

Estella # 2006.12.25. 17:00

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne a hozzáértők, illetve a tapasztalattal rendelkezők felé, hogy olyankor mi van, ha a válókeresetben az van, hogy közös megegyezzéssel akarunk válni, amiről az írásos megállapodást az első tárgyalásig benyújtjuk a bíróságnak, a férjem viszont kitalálta, hogy mégsem írja alá a megállapodást? Kell jeleznem a bíróság felé, hogy bocsi, mégsem közös megegyezés lesz, vagy majd ott úgyis kiderül alapon hagyjam a dolgot a maga útján?
Előre is köszi a választ.

ObudaFan # 2006.12.11. 17:42

Ha írsz az obudafan@freemail.hu - ra, konzultálhatunk.

TRita # 2006.12.10. 20:05

Kedves Pappa, Wasp, vagy ObudaFan!
Segitsetek lszi. Kellene egy jo valoperes ugyved. Sajnos eddig birtuk az ujraprobalkozast, es o a hetvegen megbeszelte az ugyveddel mi jar neki.
Hogy kezdjem keresni?
Koszonom.

ObudaFan # 2006.08.01. 19:43

Arpuska!
Ez valóban nem formahiba, mert csak a házasfelek szerződéséhez kell ügyvéd közreműködése, ilyen "külső" megállapodás lehet érvényes anélkül is véleményem szerint.
Csak általánosságban: a lakásból távozó házastárs a lakáshasználati jog ellenértékének rá esô részére jogosult.
A lakáshasználati jog ellenértéke - közös tulajdonban vagy valamelyik házastárs tulajdonában álló lakás esetén - a lakás beköltözhetô és lakott forgalmi értékének különbözete. Bérlakás esetén a lakáshasználati jog ellenértéke legalább a hasonló önkormányzati bérlakásra - a szerzôdés közös megegyezéssel történô megszüntetése esetére - az önkormányzat rendeletében meghatározott pénzbeli térítés mértékének megfelelô összeg, függetlenül attól, hogy a távozó házastárs milyen lakásba költözik.
A távozó házastárs a használati jog ellenértékének arra a részére tarthat igényt, amely ôt a visszamaradt volt házastársra és a lakáshasználatra jogosult gyermekek számára figyelemmel, arányosan megilleti. A távozó házastárs igényelheti az értéknövelô - meg nem térült - ráfordítások költségét is, ha a ráfordítás a használati jog ellenértékében nem fejezôdik ki. A jogosultnak járó összeg - különös méltánylást érdemlô esetet kivéve - a használati jog ellenértékének egyharmadánál kevesebb nem lehet, kivéve, ha a bíróság az egyik házastárs különvagyonában levô lakás vagy szolgálati lakás elhagyására kötelezte a másik házastársat, vagy ha a lakásnak a házasságkötést megelôzôen önálló bérlôje a lakásban maradó házastárs volt.
Ha a lakásban maradó házastárs az ellenérték megfizetésére nem képes, illetôleg erre a célra felhasználható különvagyona nincsen, vagy egyébként, ha kéri, a házastársi közös vagyon rá esô részét az ellenérték összegével csökkenteni kell.
A használati jog ellenértéke a lakás elhagyásával egyidejûleg esedékes.

ObudaFan # 2006.08.01. 19:39

Mágika4!
Ezek mind az anya mellett szóló érvek mind a gyermekelhelyezés, mind a lakáshasználat vonatkozásában, és súlyos érvek, de a bíróság - főleg elhelyezés ügyben - minden körülmény gondos vizsgálata után dönt. Így aztán elhelyezés ügyben aligha lenne ésszerű interneten keresztül jósolgatni, néhány mondatos információ alapján.

Arpuska # 2006.08.01. 19:19

ObudaFan
Köszönöm a segítséged, és én is rájöttem, hogy ítt nem nagyon lehet "távsegíteni". Nem is tulajdon igényre gondoltam hanem mindenki bizonyos "lelépési" összegről beszél nekem. Van ilyen? Ha igen akkor ez mit takar? A formahibánál meg arra gondoltam, hogy a mi papirunkat ellenjegyezte ügyvéd amit az apósommal írtam azt nem. Ez nem formahiba rossz szót használtam.

Mágika4 # 2006.08.01. 10:53

ObudaFan
Köszi a választ, szerinted ha a válás oka visszatérő alkoholprobléma, és a lakás kétszobás, de a gyermek éppen érettségi előtt áll, mi lehet a döntés ha az apa nem akarja elhagyni a lakást.

ObudaFan # 2006.07.31. 17:26

Arpuska!
Ez tipikusan az az ügy, ahol az összes létező dokumentum ismerete hiányában igen nehéz bármit mondani. Magad mondtad, hogy az utóbbi megállapodás formahibás lehet, de hogy miért, azt nem fejtetted ki.
Az mindenesetre leszögezhető, hogy ha az együttélés előtt az élettársad tulajdona volt az ingatlan, akkor semmilyen tulajdoni igényed nem lehet a 8 évi együttélés után sem.

ObudaFan # 2006.07.31. 17:24

Mágika!
Jó eséllyel az, akinél a bíróság a gyermeket elhelyezi. Ha azonban a lakás megosztható, és a felek érdekeit ez nem veszélyezteti súlyosan, a lakás megosztását is elrendelheti a bíróság.

Mágika4 # 2006.07.31. 10:49

Sziasztok!
Szociális alapon kapott önkormányzati bérlakásban élek a férjemmel, és a középiskolás fiammal. Komolyan fontolgatom a válást.Kérdésem lenne, ha tudtok rá válaszolni, hogy válás esetén ha egyéb tekintetben meg tudunk egyezni, a lakásban ki marad, mivel nem saját tulajdonu lakás, a biróság dönt-e erről, a lakás kizárólgos használatát megkapom-e mivel a fiam is velem marad. Köszi!

Arpuska # 2006.07.30. 00:00

Sziasztok!
Kicsit bonyolúlt az ügyem de megpróbállok rövid és érthető lenni. A és B házassága megromlik 8 év házasság után. A lakás ahól élnek B tulajdona a haszonélvezet pedig B szüleié. A és B mikor még nem voltak házasok ügyvéd által ellenjegyzett élettársi szerződést kötnek. A-nak ekkor egy ingatlan eladás folytán 2 évig havi törlesztéssel 5 millió ft. magán vagyona van amit B gyermekei eltartására fordít tehát be visz az akkor élettársi kapcsolatba. Ezért B azt vállalja, hogy amennyiben 2008- ig élettársi kapcsolatuk megszünik akkor A-nak a fent említett 5 millió ft-ból 3. millió ft-ot visszafizet. Amíg a fizetésnek nem tesz maradéktalanúl elegett addig a lakás egy meghatározott szobájára kizárólagos használati jogot biztosít. Kb. 1 év múlva házasságot kötnek új papír ekkor nem készűl. A házasság elején A és B szülei kötnek egy nem ellenjegyzett alakilag eléggé kifogásolható megállapodást amiben B szülei átveszik egy lizingelt gépkocsi törlesztését A-tól. A ezért lemond a fent említett élettársi szerződés kedvezményeiről. B szülei maradéktalanúl eleget tesznek a törlesztési kötelezetségnek, az autó A tulajdonába kerűl. Eltelik kb 5-6 év és a házasság tönkre megy, válás. Kérdésem az lenne, hogy B ki tudja e tenni, jelenteni a lakásból A-t vagy csak a jogerős bontóperi határozat meghozatalakór? Amennyiben B, A-nak agresszív viselkedésére hivatkozva akarja eltávolítani a lakásból de ez nem igaz, akkor A ennek a valótlanságát, hogy tudja bizonyítani? A fent említett élettársi szerződében foglaltakból A követelhet e valamit B-től, vagy a házasság kötéssel, illetve B szüleivel történt megállapodás aláírásakor ez érvényét vesztette e? A-nak milyen vagyoni követelései lehetnek B-vel szembe 8 év együttélés után, így hogy se nem tulajdonosa, se nem haszonélvezője a lakásnak?
Elnézést, hogy kicsit hosszúra "nyúltam és a sok kérdésér is.
előre is köszönöm a segítséget.

pappa # 2006.07.28. 22:51

Hát ez nem jó hír. A férjednek illene komolyabban venni a kapcsolatotokat. Nem úgy néz ki, mintha a dolgaitok rendbetételén ügyködne. Kár.

TRita # 2006.07.28. 19:12

Skacok, epp most kozolte hogy "szarik az egeszbe". Szembesitettem vele hogy a csajnak uzenget tovabbra is.
Arany tojast tojo csajnak lenni nem olyan jooooooo :((
Az az egyszeri alkalom nem is egyszeri volt, es holnap is a nohoz keszul/t, amire rajottem. Nagyon zokon vette.
Elmondasa szerint, nem azert.
Amikor vegre van egy hetvegenk, es lehetunk harmasban, mint egy normalis csalad, neki eppen dolga van .... ma ez azert huzos.
Tudjatok: a penz nem minden.... sztem komolyabban kotodik a nohoz.
Szetenem megtartani, de ez ugy nem megy hogy en lenyelek minden bekat.
A csaj mugy visszatero eset, mar volt vele dolga amikor az elozo menyasszonyaval volt... szoval kavarodik a helyzet.
NEM szeretek oszntetlenul elni.
Amugy kedves pappa amit irtal, csak az az igazsag, ez nem tesz boldogga. Kemenyen dolgoztam, es jotett helyebe jot varj: benyujtja majd a szamlat :((

pappa # 2006.07.28. 18:54

Kbs, oké, tudjuk! :)))

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.28. 16:27

mi férfiak sokkal lassabban gondolkodunk, mint a nők.

:)
Naaa... Én például ebben a vonatkozásban kifejezetten feminin alkat vagyok.

pappa # 2006.07.28. 15:09

TRita, férfiszemmel nézve egészen más a történet, hidd el! Te egy igen kemény, elszánt és kitartó nő vagy, amolyan ritka értékes madár. Össze akarod kalapálni mindenáron a saját lakást, dolgozol érte éjjel-nappal. Gondolod, hogy felveheti veled a versenyt egy chates libuska? Semmi esetre sem. A férjednek szüksége volt valami kis kalandra, de bolond lenne komolyan foglalkozni egy olyan csajjal, aki hamarosan elkezdi rágni a fülét, hogy keressen nagy pénzeket, vegyen lakást, vigye ide-oda nyaralni stb. Hagyd, hogy erre maga jöjjön rá - mi férfiak sokkal lassabban gondolkodunk, mint a nők.

TRita # 2006.07.28. 10:40

:))))
hidd el kbs, nagyon szeretnem, ha igazad lenne

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.28. 10:37

Bocsánat, de muszáj mégegyszer. Túlzott jelentőséget tulajdonítasz egy szexuális kalandnak.