valóper előtt

ObudaFan # 2008.09.29. 09:29

Akkora, amekkorát hagsz, ugyanis a megbízó te vagy. Ha ő nek keres, akkor keresd te. HA pedig végképp elégedetlen vagy vele, a megbízást bármikor visszavonhatod, és kereshetsz egy másik ügyvédet.

Tundi6708 # 2008.09.29. 09:05

Sziasztok!

A problemam az, hogy nem tudom pontosan hogyan kellene az ugyvednek viszonyulnia az ugyfelehez. van ugyvedem a valasnal, de alig egyeztet velem. Most jon a kovetkezo fordulo, ahol a hazassag megromlasanak okait kell majd ismertetni. mar csak 4 nap van a targyalasig, de meg nem keresett meg az ugyvedem, hogy ygeztessuk, mit fog mondani. Annak idejen a tenyvazlat felvetelenel azt mondta, az teljesen kettonk kozott marado info. Ezek utan ugy gondolom, nem ezt fogja felolvasni a targyalason.
Szeretnem ha egyeztetnenk, de az elozo targyalas elott sem sikerult ezt a keresemet teljesitenie. Ott a targyalason kerdezte meg a ferjem jovedelmet, es onkent mondott be egy gyerektartas osszeget, majd a lathatasra is onkent mondott idotartamot. Egyszeruen nem avatott be, hogy mit fog mondani es kerni a nevemben.
Mekkora az ugyvedenek a szabadsaga ezekben az esetekben? Kotelezo-e az egyeztetes, a targyalason elhangzottak elozetes egyeztetese?

Koszi a segitseget elore is!!!!!

ObudaFan # 2008.09.25. 14:26

Ha ezt tudod bizonyítani (pl. tanúkkal) , az elég.

juju # 2008.09.25. 13:18

hát ez érdekes lesz, ez a válás.....és az nem elég, hogy a férjem ismeretlen helyre távozott?
A házastársi életközösségben nem vett részt, nem beszélte meg velem sem a napi sem a jövőbeni terveit,
mondhatnám csak mint szállóvendég volt velem, ráadásul mint eltartott.
az nem elég ok, hogy a házasság általam ismert alapjai
sem voltak jelen a kapcsolatunkban?
BIZALOM, mint legfontosabb alap
én HÜLYE biztam benne és a szép terveinkben...hát ezek után egy szavát sem tudom elhinni és mindezt bizonyítja ez az eltűnése

• ez nem elég bizonyíték? szeretetről már nem is beszélek, mert a bizalomnak kellene előbb lennie?

Köszönöm válaszát arról, hogy jogilag mi számit elegendő bizonyítéknak a házasság megromlását illetően.???????
üdvözlettel judit

ObudaFan # 2008.09.25. 08:36

Az túlzás, hogy a férjed távollétében a válásról szó sem lehetne, de igen kínkeserves lesz. Hirdetményi kézbesítésnek bontóperben is van helye. Viszont a közös megegyezéses bontásról szó sem lehet így, tehát bizonyítani kell a házasélet helyrehozhatatlan megromlását.

juju # 2008.09.24. 19:51

Jó estét!szeretnék tanácsot kérni.......
Férjem iraki, 4 hónapig éltünk közös háztartásban, majd Svédországi baráti látogatás címén elment és 2 hónapja semmit sem tudok róla, se cím, se telefon, sem computer nem működik.
Értesítettem ajánlott levélben az idegenrendészeti képviselőt, mivel ilyenformán nem tudok felelősséget vállalni és bejelentési kötelezettséggel tartozom.
Nem tudom mi várható. Lehet, hogy vígan él a magyar családi jogon szerzett tartózkodási engedélyével Svédországban?
Beadtam a válás iránti kérelmemet is és nem tudom, hogy mi lesz???
Volt, aki azt mondta, hogy a férjem jelenléte nélkül nem is választanak el tőle.
Egyébként közös vagyon és gyermek nincs. Az együtttöltött négy hónap alatt még nem tudott dolgozni, mert nem volt tartózkodási engedélye és saját tulajdonú lakásomban éltünk.
köszönöm

ObudaFan # 2008.09.23. 12:19

A bíróság ki fog rendelni egy pszichológus szakértőt, akinek vizsgálnia kell majd, hogy mekkora terhet jelent a gyermekeknek az esetleges elszakadásuk egymástól, vagy hogy ennek a gyermeknek kinél lenne jobb laknia. A végeredményt innen megmondani nem lehet, de nagy a valószínűsége, hogy több esélyed lenne, ha mindegyik gyermek nálad való elhelyezését kérnéd elsődélegesen.

rodof34 # 2008.09.21. 13:22

Sziasztok!
Segítséget és tanácsot szeretnék kérni.13 éve vagyok házas,van egy 12 éves fiam és 9 éves ikerlányaim.A feleségem beadta a válópert elhidegülés címén.Neki olyan a munkája ,hogy nagyon sokat távol van és későn este jár haza.4 éve mióta itt dolgozik nagyon sokat vagyok a gyerekekkel,szinte minden este én vagyok velük itthon.Nagyon jól érezzük magunkat a gyerekekkel mikor a feleségem nincs itthon.
A problémám a következő:A vagyon megosztásában meg tudunk eggyezni,viszont a gyerekek elhelyezésében nem.Én legalább a fiamat szeretném ha nálam lakna,ő is velem szeretne lakni.Ezt közölte is a feleségemmel.Ő hallani sem akar róla,neki mind a 3 gyerek kell.Mennyi esélyem van a bíróságon hogy a fiamat nekem ítéljék?Korlátlan láthatást biztosítanák és nem is költöznénk messzire,de így sem tudunk megeggyezni.Mit szokott ilyenkor dönteni a bíróság?Segítségeteket előre is köszönöm.
rodof 34

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 12:15

"A hangszóróban megszólalt: >> a próba sikerült

guugly # 2008.09.17. 11:34

Tisztelt Fórum!

Még új vagyok a fórumon, válás előtt böngészés közben találtam rátok. Most csak próbaként írok, később megírom a történetemet,jó tanács reményében.

strang

strang

monalisa1 # 2008.08.20. 19:30

További minden jót - talán jobbat...

Lambada # 2008.08.20. 11:30

Monalisa1,
köszönöm a választ.

Lambada

ObudaFan # 2008.08.19. 10:42

Igen.

bmegara # 2008.08.19. 10:18

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ, tehát ha jól értem, akkor a különvagyon eladásából származó pénzösszeg szintén engem illet meg, és nem válik közössé?
Bocsánat, hogy ennyire értetlen vagyok, de nem vagyok járatos a jogi szövegben, csak megpróbálok józan paraszti ésszel gondolkodni.

bmgr

ObudaFan # 2008.08.19. 09:08

A különvagyon helyébe lépett más dolog is különvagyon.

bmegara # 2008.08.19. 06:32

Sziasztok!

Az iránt érdeklődnék, hogy egy igazolhatóan saját ingóság eladásából származó összeg külön vagy közös vagyonnak számít-e abban az esetben, ha az eladás a házasság alatt történt.

Előre is köszönöm,
bmgr

monalisa1 # 2008.08.18. 18:37

A közös felügyelet kérhető, sőt ez az általános.

A t.díj három eltartott gyermek után a kötelezett mindenkori havi összjövedelmének 50%-ig kerül megállapításra.

A láthatás/kapcsolattartás dolgában jó ha meg tudtok egyezni - lehetőleg a legrészletesebb lebontásban, és azt papírra is vetni, és majd a bíróságon jóváhagyatni. (Ebben az esetben az esetleges be nem tartása számonkérhető a másikon.)

Az ingatlan és az ingóságok megosztása, esetleges közös eladása úgyszintén egyezség dolga - szerencsés esetben. Ha vita van és sehogy se megy, akkor sajnos vagyonmegosztási per lesz, ami időigényes és költséges.

A kiskorú gyermekekre tekintettel általában az apának kell elmennie a házból - ha csak az meg nem osztható a további "együttlakásra".

Javaslom olvassad vissza ezt a topicot és a közel hozzá hasonló címűeket, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Szükség esetén kérd ügyvéd segítségét a váláshoz.

Monalisa
laikus hozzászóló

Lambada # 2008.08.18. 17:01

Sziasztok,

jogi témákban kevésbé vagyok jártas, így a meglehetősen bizonytalanul állok küszöbön álló házasságom felbomlása előtt. Jó néhány kérdésben számítok a tapasztalatotokra, ismereteitekre.

A háttér röviden, 15+ év házasság, 3 kiskorú gyermek, tehermentes ház, bankbetétek, rendezett anyagiak.

Válás esetén kérhető-e/elérhető-e a gyerekek közös felügyelete? Mitől függ a döntés ebben a kérdésben?

Az ingó/ingatlan vagyon felosztása milyen elvek alapján történik? A feleségem magasabb jövedelemmel rendelkezik, amennyiben a gyerekek nála kerülnek elhelyezésre, a jövedelmem 50%-a illeti-e meg gyermektartási díjként?

Kösz,

Lambada

Hancikutya # 2008.07.29. 07:59

Sziasztok,
a kovetkezo lenne a kerdesem (leirtam mar tobbszor a bajaimat, ugyhogy biztos lesz, akinek unalmas, de most ujabb kerdesem van): valoper elott allunk. Van egy kozjegyzoi okiratunk, amiben vallalom, h egy bizonyos hataridoig "kifizetem" a ferjemet. A hatarido kozeleg, de nem fogom tudni kifizetni. Nem azert, mert nem akarom, hanem mert nem tudom. Kulfoldon elek es ha itt hitelt akarok felvenni, amibol kifizethetnem, ahhoz o is kell, es nem valoszinu, hogy ezt akar en, akar o bevallalnank. A masik megoldas az lenne, hogy eladom az otthoni hazam es abbol fizetem ki (es ezt is szeretnem), de az alberloimet nem tudom kitenni egyelore.
Ha vegrehajtohoz megy, mi lesz az egesz folyamata? Az egyetlen "vagyonom" az a haz, amin banki hitel es szocpol is van. Meddig fog elmenni a vegrehajto? Elarverezteti a hazat? Az aron alul fog elmenni, es gondolom, elobb a bankot kell kifizetni, ugye? Majd a szocpol es vegul a ferjem. Es hosszu es bonyolult folyamat.
Szeretnem meggyozni ot, hogy adjon par honap haladekot - addig elvalunk es tudok nelkule is hitelt felvenni, vagy pedig ki tudom tenni nem fizeto alberloimet es el tudom adni a hazat "normalis" aron, igy mindketten jol jarnank.
Gyozzetek meg, hogy jol latom. Vagy ha nem, akkor arrol. Nagyon koszi!

Goodwitch # 2008.07.29. 06:53

szilagyiandi

vagy elmehetek most azonnal de soha többé nem tehetem be a per végéig a lábamat a közös lakásba, stb. Max a bírósági döntés után.

Miért ne tehetnéd?

Egyébként a köztetek lévő vitás kérdésben a gyámhatóságnak van jogköre dönteni. Ebbe bele tartozik a láthatás is, és a gyerrmek tartózkodási helyének megváltoztatása. Bár most nyár van, és lassan őrölnek a malmok, lehet, hogy szerencséd lesz.

Ha a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők a szülői felügyelet körébe tartozó kérdésekben [Csjt. 73. § (1) bek.] nem tudnak megegyezésre jutni, a gyámhivatal döntését bármelyik szülő kérheti.

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.28. 12:30

Szerintem kérj véleményt- javaslatot a gyámhivatalban, hasonló problémával gyakorta találkozhatnak.

szilagyiandi # 2008.07.28. 09:39

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat. Az elköltözésre azért van szükség mert minden más családi kötelékünk és részemről baráti is odaköt. 10 év alatt nem sikerült erről meggyőzni, ezt érdemben megbeszélni a férjemmel. Az ő családja is ott van mellesleg. Én vállalnám a plusz költségeket, csak nem tudom hogy most megtehetem e hogy fogom a két gyereket és elköltözök. Ha rontom vele az elhelyezési esélyeimet, az probléme lehet, de testvéreket elszakítani én sem szeretnék. SZóval maradjak kb egy évig és éljek így tovább, sőt sokkal rosszabbul mert ez igen megrontotta egy hét alatt a kapcsolatunkat (nem beszélve a hosszú hónapokról ami elé nézünk) vagy elmehetek most azonnal de soha többé nem tehetem be a per végéig a lábamat a közös lakásba, stb. Max a bírósági döntés után.

szilagyiandi # 2008.07.28. 09:39

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat. Az elköltözésre azért van szükség mert minden más családi kötelékünk és részemről baráti is odaköt. 10 év alatt nem sikerült erről meggyőzni, ezt érdemben megbeszélni a férjemmel. Az ő családja is ott van mellesleg. Én vállalnám a plusz költségeket, csak nem tudom hogy most megtehetem e hogy fogom a két gyereket és elköltözök. Ha rontom vele az elhelyezési esélyeimet, az probléme lehet, de testvéreket elszakítani én sem szeretnék. SZóval maradjak kb egy évig és éljek így tovább, sőt sokkal rosszabbul mert ez igen megrontotta egy hét alatt a kapcsolatunkat (nem beszélve a hosszú hónapokról ami elé nézünk) vagy elmehetek most azonnal de soha többé nem tehetem be a per végéig a lábamat a közös lakásba, stb. Max a bírósági döntés után.

szilagyiandi # 2008.07.28. 09:38

Sziasztok!

Goodwitch # 2008.07.27. 22:03

szilagyiandi!

A szülők közösen döntenek többek között a gyermek tartózkodási helyének megválasztásáról is. Erről még akkor is, ha már külön élnek, ill. elváltak, és a bíróság a gyermekeket az egyik szülőnél elhelyezte.

Ergo, ha a férjed beleegyezése nélkül elköltözteted a gyermekeket, azzal egyrészt törvényt sértesz, másrészt jelentősen rontod a saját esélyeidet a gyermekelhelyezés ügyében.

Egyébként miért akarod a gyerekeket elszakítani az apjuktól?

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

Goodwitch